Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pitzur

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Példátlan mészárlás történt negyven évvel ezelőtt Prágában, 1973. július 10-én: a huszonkét éves Olga Hepnarová teherautójával belehajtott a villamosra váró tömegbe. Ő volt az utolsó csehszlovák nő, akit hóhér végzett ki. Az esetről mozifilm is készül, 2014…..
Pitzur 2013.07.13 14:10:42
@Megmondó1:
Nem mintha értetlenkedni akarnék, és kivételesen nem trollkodok, mert tudom, hogy úgysem érted meg amit mondok, mert nem akarod hagyni magad meggyőzni, de az én véleményem az, hogy a csehek semmivel nem kulturáltabbak mint mi, egy szinten vagyunk, ők is pont olyan büdöset szarnak mint mi, bennem nincs gyűlölet velük szemben, viszont ez az állandó önostorozó, önsorsrontó "a magyarok mindenkinél szarabbak" mentalitás bassza tönkre az országot, ha van kétharmad ha nincs. Ezt ragozhatnám, de nyilván ha nem akarod ezt elhinni és neked ez nem fontos én csak az ujjaim koptatom. Legyen szép a napod
Lassan egy hete volt a Pride, de azóta se megy ki a fejemből, ami utána történt. Amint arról a sajtó is beszámolt, a rendezvény után fényes nappal a Szent István körúton egy 20-30 fős fekete egyenruhás csoport megtámadta Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbédkar iskola…..
Tragikusan végződött egy rövid taxiút szombaton este Bangkokban: a Sukhumvit 68 magasságában vitatkozott össze amerikai utasával egy taxis, aki a kipattanó utas után szaladt egy karddal és szabályosan lekaszabolta. A középkorú amerikai férfi a helyszínen életét vesztette. Egy…..
Pitzur 2013.07.08 15:18:03
Csak a csoda Csehországból: nemrég a Három Testőr orosz remake-jének olmüci forgatásáról olvashattatok a comment blogon, a dotoho most rátesz még egy lapáttal: 2013-ban itt a Mentők II. évada! Akinek már nem ugrik be a mindenkin segítő doki, Vojtěch Jandera (vagyis Jaromír…..
 Egy éve ilyenkor, embernek aligha nevezhető ragadozók csaptak le a nagyszüleim házára. A rablótámadás következményeibe belehalt az anyai nagyapám, majd nem sokkal később a nagymamám is. Azóta megkerültek a tettesek (hogy miként, azt most nem részletezem) és most a…..
Szorosabbra fűzi viszonyát a Dumaszínházzal Fábry Sándor. A humorista, író, műsorvezető, dramaturg, show-mester számtalan vendégszereplés után a társulat állandó tagja lesz. A kapcsolat persze nem új keletű, hiszen ezzel a lépéssel az alapító tagok egyike tér vissza. Fábry…..
Pitzur 2011.10.29 15:56:26
Érdekesnek tartom, hogy a sok kiművelt liberális értékrendet valló kommentelő, hogy fel van háborodva ha Fábry politikai szerepvállalása kerül szóba. Kérdem én a heti hetes tagjainak ordenáré és erőltette, mondhatnám gagyi tevékenységét miért nem lehet már eltávolítani a tvből. Nem a showderben, hanem a heti hetesben vannak a levitézlett humor guruk, akiket csupán annyi különböztet meg a sas józsef féle komancs színháztól, hogy nagyobb költségvetésből dolgoznak. Ja és, hogy ők is politizálnak csak épp a másik oldalon az senkit nem zavar, mert ők "humorosak". Jelentem a hülyeség pártfüggetlen és Fábry sok hibája ellenére igen is képes azokkal is viccelni, esetleg kritikával élni akik az ő politikai oldalán vannak, ellentétben az européer libsi arcokkal akik nem képesek túllépni a saját világnézeti korlátjaikon és képtelenek az öniróniára. Fábry elgagyisodásáról megy az eszmefuttatás miközben a Gálvölgyi-show-nak pl. az utóbbi 5-6 évben köze nem volt a humorhoz.
Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a satnd up műfajban hiába nagy úttörő a Fábry, a célközönsége szerintem nem esik egybe feltétlenül a showderklub nézőivel. Nem olyan fiatalos mint az előadók többsége, de nagyon remélem, hogy az ifjúság jó hatással lesz rá.
A műveltségére tett negatív megjegyzések pedig a szánalmas kategóriába esnek, és ha nem csak a szana-szét vágott showderes megnyilvánulásait ismernék a kedves olvtársak, akkor tudnák, hogy az a fajta stand up amit ő csinál bőven túlmutat az altesi humoron.
Pitzur 2011.10.29 17:36:15
@RAH-66: Szerintem te nem tudsz érvelni
Pitzur 2011.10.30 13:12:38
@Kassian: Azt hiszem aki szerint a heti hetes nem fröcsögős annál valami nincs rendben, de ha neked ez kell akkor nézd nyugodtan, ha ez tetszik akkor egészségedre. Szerintem nem elég, hogy gagyi még igazán fröcsögős is, s míg Fábry esetében egyértelmű még egy hülyének is, hogy milyen politikai nézeteket vall, míg a hh tagjai a kiegyensúlyozottság álarcát viselik magunkon, mert sohasem foglalnak állást annyira nyíltan a sajátjaik mellett.
@durcás: Nem tudom, hogy ezt mire alapozod, ha ez a véleményed én nem győzködlek az ellenkezőjéről, mert felesleges.
@hallari: Fingod nincs Fábry poénjairól, anekdotáiról, csak ennek tudom be a véleményed.
Bár a következő rövidke történet nem velem esett meg, de személyesen a főhőstől (elszenvedőtől?) hallottam, ezért merem leírni. Talán nem haragszik az illető, hogy továbbadom a sztorit, sőt ha egész véletlenül olvassa, remélem, újra derül rajta egy jót – írja Estván a…..
Pitzur 2011.10.24 12:58:53
@Öngerjesztő Erg: Nekem a faterom azt mondta, hogy a fegyverszám államtitok volt anno, szóval óvatosan írogasd ki ;) Mellesleg az öreg is tudja mind a mai napig, asszem ez olyan volt a bakáknak mint most az ehakód az egyetemistáknak:)
Hetek óta késik egy fontos nyilatkozat, vagy sajtóközlemény. A Stohl Andrásra kirótt börtönbüntetés kapcsán ugyanis cikkek sora foglalkozott azzal, milyen atrocitások és megaláztatások érhetik a színészt a szabadságvesztés alatt - de a színesen leírt, egyértelműen jogellenes…..
Pitzur 2011.10.11 19:12:29
Stolh megérdemli a kiszabott büntetést, sőt én a magam részéről kifejezettem keveslem is a kiszabott időt, elvégre felelőtlenül megnyomorított egy embert, nem először tett ki veszélynek másokat, nem tudom sajnálni azért mert börtönbe megy. A hazai állapotok valóban rosszak, legalább is egy átlag ember aki nem szokta meg a körülményeket az baromi kellemetlenül érzi magát( egy putriban felnőtt cigány lehet jobb körülmények közé kerül) . Volt szerencsém két BV intézetbe is ellátogatni a tanulmányaim kapcsán, nem kell várbörtön körülményekre gondolni, de valóban lepukkantak az épületek és baromi nyomasztó az egész. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy itt jogerősen elítélt bűnözők vannak és meggyőződésem, hogy csak a legalapvetőbb szükségleteiket kell kielégíteni. Kapjanak enni inni annyit amennyi kell ahhoz, hogy az egészségük ne károsodjon, aki melózik kapjon többet, hogy ne dőljön ki. Tudjanak tisztálkodni, legyen hova kulázniuk, meg tudjanak hol aludni. Nem kell külön kóser halal meg vega ebédet főzni a bv-ben, speckó kaját csak az kapjon akinek az egészségi állapota miatt szükséges.
Az előzetes fogvatartottak ne legyenek annyian összezárva. Legyenek külön intézetben.
Ezek megvalósításához pénz kell, de az meg nincs. Egy paradigmaváltás viszont előbb utóbb el fog jönni, 10 20 50 de lehet csak 100 év múlva mikor rádöbben az emberiség a halálbüntetés jelentőségére. Valóban embertelen ha a hatalom birtokosai nyakra főre végzik ki azokat akiktől félnek (lásd 56), de vannak olyan köztörvényes bűnözők akik egész egyszerűen nem fognak vissza integrálódni a társadalomba. Egy többszörös gyilkos, egy pedofil vagy pszichopata menthetetlen és jelenleg ezek az emberek hosszú évekig élnek még a börtönben. Ez baromi sok pénzbe kerül és az amúgy is túlzsúfolt bv intézeteket még jobban megterheli. Ráadásul ha valaki nem kap tényleges életfogytot egy idő után feltételesen ki is jöhet és mondjuk 30 év speciális elkülönítés után ilyen bűnözői múlttal integrálódj be a társadalomba. Hülyeség, vannak akik nem méltók arra, hogy a társadalom megvédje őket. Nem kéne kínozni őket nem kéne a saját mocskukba tartani őket de könyörgöm egy balástyai rém, egy százhalombattai rém igen is halált érdemel. Rá fognak jönni, hogy nem lehet mindenkit megnevelni a sitten. Egyébként a szigorú büntetéseknek szerintem pont azok körében van nagyobb represszív ereje akik amúgy sem követnének el semmit. A büntetés kapcsán nem a súlyosságtól fél az ember, hanem az elkerülhetetlenségtől.
Röviden a végén még kitérnék az előzetes fogvatartásra is. Szvsz Budaházyt és társait geci módon politikai okoból börtönözték be és a jogaikat tiporták. Még is azt mondom nem szabad lerövidíteni az előzetes idejét, mert a jelenlegi bírósági túlterheltség mellett nem haladnának elég gyorsan az ügyek és nehéz fiúk kerülnének ki, úgy mint pár éve Magyar Robi a fekete sereg vezetője, akit elég súlyos dolgokkal vádoltak. Azóta a mandró el is húzott az országból és senki sem tudja hol van.
Pitzur 2011.10.11 20:09:17
@ggaborx: Szerinted mi lenne a jó megoldás?
Akik ették a sorkatonaság (olykor keserű) kenyerét, tudják, hogy a katona számára milyen fontos a levél: az elhagyott otthonnal, a családdal, a barátokkal és barátnőkkel ez jelenti az egyedüli kapcsolatot – mondja Kelempájsz, s mindjárt saját példákkal is…..
Pitzur 2011.09.14 21:20:36
Jó volt olvasni ezeket a sorokat. A mai világban mikor az ember smsezik, mmst küld és az ájfónjáról megy föl a fészbúkcsetre már sokan azt sem tudják milyen levelet írni. Magam is még kisiskolás koromban a kilencvenes évek közepén írtam utoljára levelet a nyári táborban. Ha mi most lennénk katonák kiváncsi lennék rá, hogy mennyire lenne leszabályozva a kapcsolattartás, mobillal gyakorlatilag minden megoldható már.

Fateromnak is van egy kedves leveles története, amit többször is elmesélt, de én nagyon jó közönség vagyok hiszen szívesen hallgatom ezeket a sztorikat. Kicsit talán kakukktojás,mert nem katonasztori, de ez is kordokumentum. Édesatyám nagyjából Kelempájsszal lehet egyívású (legalább is a katonaidejét ő is a hetvenes években szolgálta le). Szóval az öreg 1968 őszén elkerült otthonról Miskolc egyik neves villamosipari technikumába és kollégista lett. Sokan utaltak rá, hogy a kollégiumi lét egy kis "előkatonaság" legalábbis a rendre szoktatás és az előljárók kijátszása szempontjából :)Ebben az időszakban még a koleszból nem lehetett minden héten haza járni, asszem csak havonta egyszer, meg talán még szombaton is volt tanítás. Az otthoniakkal levelezve lehetett legjobban tartani a kapcsolatot. A dédszüleim gyakran ragadtak tollat és írtak levelet szeretett unokájuknak és természetesen választ is vártak. Ezen válaszok megérkeztek, de tekintve, hogy fater a gyors levélírás híve volt ezen írások külalakja hagyott némi kívánni valót maga után. Ezt a dédszüleim nehezményezték és gyakran mondogatták, hogy "Jajj Palikám olyan csúnyán írsz". Megelégelve a helyzetet faterom egyszer úgy döntött, hogy véget vet a csúnyán írás és az összecsapott levelek korszakának. Egy napos délutánon a kollégiumi szobában leült és megírta a levelét, szépen lassan már már kalligrafikus stílusban írt, egy objektíven nézve is szép hosszú levelet. A hatás azonban elmaradt, mert a nagyszülei a következő hazalátogatáskor közölték vele, hogy le vannak sújtva, hogy az eddigi csúnyán írt levelek után már arra sem méltatja őket, hogy maga írja a leveleit, hanem valaki mással írat :D
Börtönszleng Ki van pattintva 2011.08.31 08:41:00
Ki van pattintva: kigyúrt forma – Jössz le sétára, Hirceg? – Naná, foglalom el a toloncot, a sok csöves meg napozhat a sarokba'! – Nyomod állandóan, mi? – Ja, megyek hazafelé. Megjön az összbüntetés, azonnali vagyok. Muszáj jól kinézni, lássa a sok veréb Borsodba',…..
Börtönszleng Csurma 2011.08.30 08:16:00
Csurma: zárható helyiség, ahol a rabok várakoznak, pl. fogorvosi váró; a szállítózárkákat is így hívják, ahol több, különböző intézetből érkezett fogvatartott gyűlik össze – Mi van, Boti? Kicsit csapottnak tűnsz. Tré volt valami? – Apróság. A csurmába beraktak öt…..
Pitzur 2011.08.31 12:40:55
@WildBear: A különböző BV intézetek munkatársai sokat meséltek arról, hogy a rivotriltól igen is meg lehet vadulni, általában a kényszerintézkedéseket is akkor kell alkalmazni, mikor valaki begyógyszerezve nem bír magával. Továbbá meg kell jegyezni azt is, hogy ez a szer nem egyformán hat. Ha te vagy én bevennénk akár egy vagy két szemet kb a taknyunkon csúsznánk és nem nagyon tudnánk magunkról, de hallottam már olyan esetet is mikor egy fogvatartott 50(!) szemet vett be anélkül, hogy mondjuk rosszul legyen
Börtönszleng Laondáskodás 2011.08.24 21:29:00
Laondáskodás: megalakult társaság illegális tevékenysége, mások fenyegetése, kizsákmányolása, zsarolása (utalás a Vér kötelez című film börtöngengjére, a La Ondára) – Ha olyan pöpec volt Sándoron minden, mér jöttél el, Hirceg? – Eluntam. Meg voltunk alakulva így…..
Börtönszleng Lubesz 2011.08.05 11:56:00
Lubesz: prostituált– Első napom fiatalkorúba' – sztorizik Hirceg –, hallod, má' akkor olyan hátam volt, hogy oldalt fértem csak fel a rabóra. Megyek be a 21-be, ott tutul egy kisgyerek a dobcsin, ilyen Tini nindzsás papucsba'. Ránézek, mondom, hol a kurva anyámba' vagyok,…..
A határőr szolgálatról fogalmat alkothat, aki most Kelempájsszal tart. Az alábbiakban az ő virtuális társaságában (és idegenvezetésével) felkeresünk néhány őrhelyet, és a mai állapotok szerinti fényképeken megnézzük, hol, és milyen környezetben őrizték annak idején az…..
Gábor rövid története a mindenkori hadseregek regionális közgazdasági szerepének egyik jelentős vetületére világít rá; mindannyian tudjuk ugyanis, hogy katonai létesítmények környékén polgári üzemanyagtöltő-állomást üzemeltetni nem kifejezetten nyereséges…..
Nem kell ahhoz katonának lenni, hogy az élet egyik alaptörvényének igazságtartalmával tisztában legyünk: ha menni kell, hát menni kell. És most nem az elmúlásra gondolok. Jani2 is átélte, milyen az, ha az ember emésztőrendszere kérlelhetetlenül követeli a magáét. És persze…..
Pitzur 2011.04.11 12:20:43
Faterom egyik katonatársa nem volt olyan szerencsés, mint a mai poszt szerzője. Majd elmeséltetem édesatyámmal megint az esetet, hogy beküldhessem, szerintem megér a sztori egy önálló posztot.

Mivel a mai történet az emberiség egyik kollektív élményéhez kapcsolódik, nekem is van egy sztorim. Az egész egy erdélyi túrán történt. A Fogarasi-havasok lábainál valami autós pihenőben álltunk meg, volt ott benzinkút is, a derék helyiek pedig mindenféle bodegákból árulták a portékájukat. Volt aki büfét üzemeltetett, volt trafik, meg egy olyan bolt ahol mulatós kazettákat lehetett venni (a román nyelvű muskátli zene egyből be is csalt a helyre:)). A brigád nagy része szétszéledt mivel majd fél órát álltunk. (Busszal mentünk, szóval elég sokan voltunk). Én örömmel konstatáltam, hogy nem kell még kisdologra sem kimennem a benzinkút mosdójába. Vidáman sétálgattam a pihenőben felállított vásári kavalkádban, ahol tényleg a mulatós kazettától a traktorig mindent lehet venni (tényleg volt eladó traktor is)A következő állomásunk Fogaras városa volt és el is indultunk, hogy a hegyi szerpentinen átkelve elérjünk a célhoz és megtekintsük az ottani várat. A gond az volt, hogy abban a pillanatban mikor leültem olyan érzésem támadt mintha valaki hasba szúrt volna egy vasvillával, hogy a beleim úgy feltekerje, mint ahogy a taljánok a spagettit szokták. Nagyot nyeltem és azt mondtam magamnak, hogy egy óra busz utat csak kibírok, legfeljebb a célállomáson elintézem amit el kell. Elindultunk és gyönyörű hegyi utakon kanyarogtunk, de én nem igazán tudtam értékelni a lélegzetelállító tájat, mert akkor éppen a rettenetes hascsikarástól nem tudtam megszólalni. A hegyi úton minden kanyarban jobban megfeszültek az érintett izmaim, éreztem, hogy nagyon ki lesz centizve a dolog és magamban azért fohászkodtam, hogy érjünk már oda. Ekkor viszont szörnyű dolog történt, feltűnt ugyanis a kanyarban a pokol két küldötte román sajtárusok képében. A busz utasai felkiáltottak, hogy "álljunk meg, és vásároljunk tőlük" Ebben a pillanatban éreztem, ahogy a halóveríték végigcsorog a hátamon. Megkezdődött a sajtvásárlás, én pedig ott ülve próbáltam elkerülni azt a szégyent amit a köznyelv kissé vulgárisan beszarásnak nevez. A helyzetem még azzal volt súlyosbítva, hogy pont az ablak mellett ültem és gyakorlatilag pont velem egy vonalban történt a vásárlás. A mentőötlet akkor született meg bennem, mikor azt láttam, hogy az előttünk ülő kedves idős házaspár nem tud választani két sajt közt és tétováznak. Én tudtam, éreztem, hogy nem tétovázhatok tovább. A mellettem helyet foglaló öcsémet felszólítottam, hogy engedjen ki, mert ha nem akkor mind ketten szívunk. Előre botorkáltam az első ajtó felé, közbe a pár üléssel előrébb ülő édesanyámat elérve felvázoltam mi az ábra. Ő fölöttébb empatikus volt s adott papír zsebkendőt és nedves kéztörlőt. Én megköszöntem és megkértem, hogy vegyen egy kis sajtot is :) A túravezető már túl volt a vásárláson így diszkréten közölni tudtam vele, hogy most csendben eltűnök ne hagyjanak majd ott. Ez után a buszról leszállva Rambo módjára bevetettem magam az erdőbe. Találtam egy erdei csapást és a nyomokból arra következtettem, hogy a két árus is járt már hasonlóan mint én. Ezután a természet lágy ölén megtörtént a katartikus élmény, melyet követően szinte újjászületve tudtam folytatni az utat
Kedvenc blogunk hasábjain már többször esett szó magyarok és nemzetiségiek – románok, szerbek, horvátok – szembenállásáról az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során. Nos, elérkezett az idő, hogy megismerjétek a Zentán 1849 februárjának legelején…..
Pitzur 2011.02.02 23:15:36
Nagyon jó volt a poszt és hiánypótló jellegű is. Nagyon felületesek az információim a témában, de a fönti írás arra késztetett, hogy megosszak veletek néhány gondolatot.
Sajnos Európa ezen részén ahol élünk már megszokhattuk a nemzetiségi összetűzéseket. A legutóbbi balkáni háborúk sebeit még sokan most sem heverték ki. Vannak olyanok is akik még a Tito féle vérengzést is megélték. Felmerül a kérdést, hogy mi a helyes. Behúzni a fejünk és elfelejteni mi történt és törekedni a békére, vagy megemlékezni. Én mindenképpen a megemlékezés híve vagyok. Ennyi jár azoknak akik a történelem áldozatai lettek. A kisebbségi politika mindig is kardinális kérdés volt Mo.-n. A kiegyezés után viszonylag korrekt, a korban kifejezetten liberálisnak számító nemzetiségi törvény sem tudta megakadályozni Trianont. Egy témában járatos ember azt mondta, hogy a Jugoszláv balhénál is az volt a gond, hogy az a hatalmas ország nem multinacionális volt, hanem multietnikus. Azt hiszem ez elmondható a korbeli Mo.-ra is.
Végezetül csak nagyon félve és aktuálpolitikai felhangoktól mentesen kívánom felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai cigányság növekvő létszáma miatt egyre nagyobb teret igényel. Őszintén bízom benne, hogy ők sohasem jutnak el odáig mint korábban a szerbek románok stb... Úgy kéne felzárkóztatni őket, hogy magyarcigánynak vallják magukat a későbbiekben, úgy mint ahogy egy olasz-amerikai sem amerikában élő olaszként tekint magára.
Remélem ezzel a poszttal nem sértettem meg senkit, és abban is bízok, hogy a házirendben foglaltakat sem léptem túl. Végezetül csak annyit írnék, hogy nagyon remélem a mi generációnk nem lát több ilyen jellegű konfliktust Európában.
Pitzur 2011.02.03 19:11:36
@tiboru: A más kategória kifejezés valóban félreérthető, helyesebb lett volna a nem XX.századi kifejezés. A holokauszt is annyiba más, hogy később volt, mint a most tárgyaltesemények. Bocs,hogy nem egyértelműen fogalmaztam
Mai posztunk témája egy olyan konfliktus, amelyről a hadtörténet iránt érdeklődők szinte biztosan hallottak már. A legtöbben azt is tudják, hogy kb. mikor zajlott le, de arról, hogy mi történt valójában, még ma is a legvadabb legendák keringenek. Ideje tehát, hogy a Lemil lapjain…..
Katonatörténetek 238. - A kapu 2011.01.21 08:00:00
A katonaember életének egyik legjelentősebb fordulópontja akkor következik be, amikor először bemegy azon a nagy, zöld kapun, aztán jó darabig várhatja, hogy mikor kerül ki onnan. Időközben azért előfordulgat, hogy kisebb-nagyobb időtartamra ki tud lépni rajta, no de utána az…..