Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Padrepapp

13 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
Padrepapp 2016.10.25 15:10:43
kiszamolo.hu/napelem-megterulese/

érdekes olvasmány
Legtöbben már azelőtt feladják a "freelance kalandot", hogy igazából belevágnának. A freelance munkákat gyüjtő oldalakat minimális erőfeszítéssel meg lehet találni, még a regisztráció sem okoz gondot, de a profil megfelelő kitöltéséig és az első munka megszerzéséig alig páran jutnak el. Kizárólag…..
Padrepapp 2016.10.17 14:41:39
@FreeLanceHU: Akkor ehhez szükséges, hogy vállalkozó legyél/legyen KATA-d?
Padrepapp 2016.10.17 14:59:19
Az Energiaklub anélkül döntött a Paks II Projekt 120 oldalas környezetvédelmi engedélyének megtámadásáról, hogy elolvasta volna azt és megértette volna annak tartalmát 2016. szeptember 29-én a Baranya Megyei Kormányhivatal - mint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező környezetvédelmi hatóság…..
Padrepapp 2016.10.10 10:25:42
@Kedves Loránd x:

1, Én akárhány tudományos konferencián megfordultam azt tapasztaltam, hogy az előadások végén a feltett kérdésre nem egy link a válasz, hanem az előadó érvei. Sosem láttam még olyat, hogy jajj, hát olvasd el az X cikkét Y címmel. Azt is megtapasztaltam többször, ha valaki olyat kérdez, ami egy szakmának teljesen egyértelmű (pl csillagász konferencián egy fizikus kérdez), ilyenkor is mindig türelemmel válaszolt az előadó. Pedig általában konferencián 10 perc van kérdésekre, és mégis jól szokott működni. Itt nincs keret te mégis csak idecopyzol pár linket.

2, nem értem az inkognitásom miért érv bármi ellen, amit írok? Nem vagyok képtelen google keresést indítani. Ha van egy kérdésem mondjuk a gyógyszeriparról, és mellettem van a kedves gyógyszerész ismerősöm, akkor megkérdezem őt. Mi most tőled várunk választ, mert itt vagy és beszélgetünk, nem szeretnénk google-özni.

3, A kitty litter-es cikket elolvastam, ez tűnt fel: "That material included some radioactive isotopes of americium, plutonium, and uranium — byproducts of Cold War-era nuclear weapons production."
Tudtommal Pakson nem nukleáris fegyverek hulladékait kell majd tárolni, feltételezem, más összetételű/koncentrációjú hulladékokról van szó, mint amivel az amerikaiknak gondja támadt. De inkább nem szólok hozzá, mert nincs kompetenciám a témában. Nekem az a jól bevált szokásom, ha nálam okosabb emberek vannak a témában akkor inkább nem szólalok meg, ajánlom neked is, hogy inkább csak programozás kapcsán szólj bele, ha más téren nem megy az érdemi vita.

4: azt hittem a 3-as után 4-es jön, de úgy látom a te számtanodban nem ; )

A Zen tanítás aranyos, főleg, hogy a tanárhoz hasonlóan rögtön le is írtad, hogy:

"rendszerelemző, tervező informatikus, akinek húsz éve elég termékeny "hobbija" a gépi tudásreprezentáció és a kiterjesztett emberi gondolkodás"

A te csészédből is bőségesen folydogál szegény Zen szerzetes teája.
Padrepapp 2016.10.10 15:46:48
@Kedves Loránd x:

És ezt nem tudjuk biztonságosan tárolni?

Légy szíves ne linkelj üzemhibákat/katasztrófákat, mert az nem érv. Repülőre/autóba is ülünk annak ellenére, hogy néhány lezuhan/ütközik.
A statisztika érv. Itt van pléldául ez a Kitty litter-es cikk. Ok, hogy volt egy üzemhiba (sajnos még mindig nem tiszta számomra, hogy ez kifejezetten csak atomfegyverek gyártása során keletkezett hulladékoknál volt potenciális veszély illetve sima reaktorhulladéknál is az-e), de azt nem írja le a cikk, hogy hány reaktor hulladékát tárolják itt, és hogy a mostani nagy üzemhiba elhárításának elsőre nagynak tűnő költsége, mekkora az atomreaktorok által termelt haszonhoz képest. Így ez a 1.4 milliárd dollár csak egy szám kontextus nélkül.

Látom téged érzékenyen érint a környezetünk épsége, kíváncsi vagyok milyen alternatívát ajánlasz az atomerőművek helyett. Általában ilyenkor jönnek a megújulókkal, amihez hozzáteszem a személyes tapasztalatom: Annyit engedek az inkognitásomból, hogy mikroszkópokat tervezek egy cégnél, ami főleg a félvezetőiparnak szállít gyártósori metrológiákat. Én voltam már solar wafer gyárban Kínában, ahol a növesztett szilícium ingotokat drótokkal vágják 250 mikronos vastagságú lemezekre. A gyárban mindent centi vastagon borított a púderfinomságú szilícium por, csoda, hogy még üzemelt a gépünk, amit oda szállítottunk, az égen pedig csak sejteni lehetett, hogy hol van a Nap, mint valami nagy ködben.
Európában nem lehetne olyan üzemet létesíteni az biztos. És még így is elég drágák szegény napelemek, hogy a kínaik szívják a tüdejükbe naphosszat a szilíciumport, és szennyezik vele a gyár ki tudja hány km-es környezetét. Kíváncsi lennék mennyibe kerülne egy EU szabványokat betartó solar wafer gyárból kigördült napelem...

Más: tudod szerintem az a baj a szólás szabadsággal, hogy mindenki írogathat kompetencia nélkül. Sokkal jobb lenne ha egy ilyen blogbejegyzés alatt csak energetikai mérnökök/reaktormérnökök és fizikusok vitatkoznának, az egészségügyi és környezeti hatásokra meg orvosok és biológusok/vegyészek válaszolnának. Iszonyat érdekes olvasmány lenne.
Ehelyett idejön az ember, és programozók írogatják a véleményüket meg linkelgetnek mindenféle cikket, és ráadásul még rosszul is vitáznak. Engem szakemberként elüldöznének az ilyen kommentelők.
És így éred el a szólás szabadságoddal, hogy először elüldözöd az érdemi vitában kompetens szakmákat, aztán a laikus (én) meg csak néz, hogy "Mi a szarért reklámozza ez a programozó a senki által nem olvasott ezer éves blogbejegyzéseit, miért nem kompetens emberek vitatják ezt meg?"
Ebben az új sorozatban az EVE Online közösségének azon részeit próbálom bemutatni, amik számomra érdekesek. Tudni kell, hogy az EVE-nek egy szervere van, és azon játszik az a több százezer ember. Átlagosan 34 ezeren játszanak a nap minden órájában. Éppen ezért, ha valami nagyot sikerül elérned a…..
Padrepapp 2016.01.29 10:16:51
@theus: Az EVE Online-ban több mint 11 ezer item van, de a "life" nevezetűt nem találtam a marketen. Van egy játékos, aki szeretné összegyűjteni az összes itemet a játékban, megkérdezem, hogy neki sikerült-e már megszereznie a "life"-ot.
home.online.nl/ntt/eve/collection/
Padrepapp 2016.02.02 13:06:26
@Fruzsi Deka: EVE-lődés =) zseniális blog név.
Hopp, már el is érkeztünk a rettegett Klónok támadásához. Nem kíméltük, de a film se minket. Íme, minden idők legrosszabb Star Wars epizódja. Intergalaktikus hiszti, egy rakás fűben hempergés, és Az Ember, Akit a Midikloriánok Nemzettek. Mit is mondhatnánk még? Kapd be…..
Hallottuk, hogy jön ez az új film, a Star Wars és gondoltuk mi is felülünk a hype-vonatra, mi mással is kezdhetnénk, mint a két trilógia randomfilmes kibeszélésével. Kezdésképp jöjjön egy csoportterápiás írás a Baljós árnyakról, hogy utána mielőbb eljussunk a klasszikusokig...
Padrepapp 2015.12.03 08:08:15
@TrójaiVasParipa: Darth Plagueis teremtett mesterségesen életet a midichloriánok tanulmányozásával. Továbbá két ember be is került a Jedi Rendbe akiken kísérletezett midichloriánokkal és "Erő érzékenyek" lettek. Egyébként ez a két ember törölte ki Kamino-t az Archívumból (véletlen), legalábbis az egyik nem kanonizált comic szerint.
Több tucat bolygó ki volt törölve az Archívumból, köztük Dagobah is.
A Syberia az egyik legszebb játék, amivel valaha játszottam. Kevés játék van, ami több mint 10 év távlatából is eszembe jut, és az emlékkel együtt egyből megszólal a játék zenéje is a fejemben. A játék története, karakterei, látványvilága és zenéje olyan szoros…..
Trikorder EVE Valkyrie 1 2015.10.30 12:36:50
Készül a CCP Games EVE Online univerzumában játszódó EVE: Valkyrie a kifejezetten VR készülékekre fejlesztett multiplayer űrhajós dogfighter (alpha videó). A játékot egy 4 részes képregény fogja felvezetni, ami a vadász-pilóta Rán-t, valamint a Valkyrie csoport létrehozását…..
Trikorder A Star Citizen dráma 2015.10.26 09:21:10
A Star Citizen a valaha volt legsikeresebb crowdfunded játék (93 millió $) (a 2014-ben gyűjtött adományok meghaladják az összes Kickstarteren lévő video játék projekt teljes összegét). Még 2012-ben indult Kickstarteren, ahol Chris Roberts a Wing Commander sorozat és a Freelancer…..
Padrepapp 2015.10.26 16:00:27
@Malibutomi: hát lehet tévedett 3 hónapot a szerző, azért örülnék egy linknek, ami ezt a márciust alátámasztja.

Gondolom a szerző azért tartja későinek a 64bit implementálását, mert a ToS-ben lévő 2014 Nov + 18 hónap megjelenést tartja szem előtt, mint kitűzött célt. Ő például teljesen reálisnak tartja a játék elkészítését, egyszerűen csak a timeline/budget betartásával vannak kétségei.

Az a minimális kétség is eloszlana a cikkből, ha a játékot nem lengené körül a Soon™ hangulat. Mindig érvelnek, hogy nagy játékokat hány évig fejlesztenek. De hát akkor miért nem mondja a CIG, hogy ennyi idő kell nekik? Csak annyit kéne mondania a CIG-nek, hogy a játék végleges formáját szerintük 20xx-ben érik el, a jelenlegi release timeline pedig így néz ki. Ehelyett csak a hamarosan, nemsokára jelzőkkel találkozunk. Ha lenne egy kitűzött dátum, akkor ez a cikk lenne a legjobb érv az SC mellett, de most csak egy várható 2014 nov + 18 hónapra tud alapozni bárki, aki véleményt alkot.
Padrepapp 2015.10.27 17:55:48
@endike: és @Thomas Dantes: El fog készülni a játék szerintem SQ42 2016-ban, SC meg valamikor 2017-ben.

@Borenbukk: Ehhez nem tudok hozzászólni, még van idejük rajta dolgozni, a kijelző billegés meg gondolom design döntés, hogy érzékeltesse a lépteidet. Azért az FPS-ekben vannak ilyen design kompromisszumok, például, hogy nem látod a lábad ha lenézel =).

@cage thread: Üdvözlet a Károlyiba! Óvatosan az alkoholizálással, készülgessen a diplomamunka is!

@Jaffar: Hát rajongóként nehéz elfogulatlanul beszélni (magamon is tapasztalom más témáknál).
Trikorder Sorozatajánló: Louie 2015.08.31 07:31:01
A stand up-os nem csak humorista, a dolga nem az üres nevettetés. A stand up-os megfigyel, gondolatot ébreszt, és birtokolja minden figyelmünket. Hogy a közönség mindezen jól szórakozik, az csak a bónusz. Néha a vicc nem vicc. Az alábbi írásban a Louis C.K.-jelenséget vesszük…..
Padrepapp 2015.09.01 18:19:17
@Darázs Csaba: "Jerry Seinfeld elitista humoristaként" itt a szerepére gondoltam, nem a humorára.

@alfacentauri: én angolul néztem, de látom, hogy van hozzá nem hivatalos fan sub. A legális megoldáshoz legközelebbi szerintem, ha megrendeled a DVD-t amazonon, és töltesz le hozzá fansub-ot. Ha jól tudom a fansubok letöltése nem illegális, csak a terjesztése, de ebben sem vagyok biztos. Szerintem az egyik legjobb módszer nyelvet tanulni angolul nézni filmet angol felirattal, és kiszótárazgatni a szavakat, amiket nem értünk/nem tudunk kikövetkeztetni.

@conmorientes: én is pont a fogalom keveredésen gondolkoztam, hogy akkor mi az, ami vicces, mi az, ami humoros számomra. Most hirtelen azt mondanám, számomra az a vicces, amin szimplán nevetek, szinte ösztönösen, akaratlanul, például, ha egy barátom elcsúszik egy banánon.
Humoros meg talán az, amin azért nevetek mert értem/értékelem. Szóval ezért írom, hogy számomra humoros Louie, ettől függetlenül ez lehet szomorú is, de a tálalás miatt vicces, és emiatt abszurd.

A katarzis elharapást, poénkillerséget kifejtenéd bővebben?
Padrepapp 2015.09.02 08:06:56
@conmorientes: Köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted a kedvemért! Most már értem mire gondolsz.
Ha van kedved majd néha kacsints vissza a blogra és dobj még pár jó kommentet!
Padrepapp 2015.09.07 16:44:29
@alfacentauri: A fansubok általában nagyon jók, sokszor akár jobbak mint az eredeti. Az is előfordult már, hogy a hivatalos fordítás egy-az-egyben lenyúlt egy magyar fansub-ot (ha jól tudom South Park epizód(ok)nál).

Esetleg érdemes felvenni a kapcsolatot a Comedy Central magyar képviseletével, hátha tudnak valahogy segíteni.
Trikorder Rendeznek, hát rendezek 2015.08.11 09:35:32
8 éve pontozok filmeket IMDBn és most vettem észre, hogy a Rating History-nkat ki tudjuk exportálni .csv-ben. Innen egy kis excel ismerettel nagyon érdekes statisztikákat csinálhatunk szavazásainkból. Gyorsan kiszűrtem az…..
Padrepapp 2015.08.12 16:28:40
@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben:
Amikor Szegeden a Herman koliban filmklubot vezettem egy barátommal és Bergman-t vetítettünk közfelháborodást váltott ki, és az igazgatói szobában kötöttünk ki =).
Jeunet-től nekem a Delicatessen, ami nagyon tetszik.

Clint színészi pályafutásának méltó hattyúdala volt a Gran Torino.
Padrepapp 2015.08.12 17:38:22
@közép dunántúli régió: ahogy @molnibalage írta: "Ez ízlés dolga." Azért remélem találtál érdekes filmeket is.
Padrepapp 2015.08.12 21:47:47
@doggfather: én sem játszottam vele, de az ismertetők alapján viccesnek néz ki. Fogalmam sincs tetszene-e neked. csak gondoltam, ha ott van a polcon a nintendo érdemes kipróbálni, én kipróbálnám.
Azt sem tudom egyáltalán beszerezhető-e még, vagy használt kazetta boltokat kéne feltúrni érte.
Trikorder Hófútta Roadmovie 2015.08.05 12:00:00
Egy fiatal japán üzletember hawaii golfutazásba szeretne menekülni a közelgő tokiói tél elől, ám nagyapja meggyőzi, menjen inkább Izlandra, és végezzen el egy ősi japán, sintóista…..
Trikorder A Hangya 2015.07.20 19:32:35
Amikor már mindenki azt hitte, hogy a szuperhős filmek egyre grandiózusabbak lesznek, akkor a Marvel olyat lépett, amire senki sem számított: kisebb méretre váltott. A tovább mögött (aránylag) spoilermentes kritikánkból megtudhatjátok, hogy bejött-e a lépésük. Az Ant-Man…..
Padrepapp 2015.07.22 15:45:19
@GrenAbla: lmgtfy.com/?q=heist+movie

A wiki szerint a krimi egyik fajtája, melyben a hangsúly a lopás tervezésén, kivitelezésén és az azt követő eseményeken van.
Akinek elege van már abból, hogy az animékben szereplő hölgy karakterek milyen kevés "ruhát" viselnek, annak itt a kegyelemdöfés; a zseniális Gurren Lagannt rendező és író páros animéje…..
A szerelem és barátság annyira kiszámí­thatatlan, mint a jazz jamek improvizációs futamai. A Cowboy Bebop és a Samurai Champloo rendezője Shinichiro Watanabe ismét egy olyan animét tár elénk, aminek szerves…..
Néha elragad a gondolat, hogy miért nem lehet olvasni a játékok zenéjéről, a kritikákban általában egy-két mondattal elintézik a játék zenei részét; „Jó hogy nem…..
Padrepapp 2015.07.09 08:33:36
@Po: Köszönöm a hozzászólást, sajnos nekem kimaradt a Conan játék. Azért majd belehallgatok, de nem írnék róla úgy, hogy nem tudom összekapcsolni a játékkal.
Egyszer le kéne ülnöm végiggondolni milyen játékok zenéjéről lenne még jó írni. Amik így gyorsan beugranak az a Syberia, Gothic 2-3, Fahrenheit, valamelyik TES, Final Fantasy 7, The Last Of Us, ha egyszer sikerül végigjátszanom; Gustavo Santaolalla (itt is) nagyot alkotott.

Biztos sok jó játékzene van még, csak nem ugrik be elsőre, mondjuk nem hiába emlékszik az ember a lassan 20 éves FF7, vagy a 13 éves Syberia zenéjére.
Padrepapp 2015.07.13 08:45:37
@Po: jó ötlet, hogy valami ősi skandináv verset zenésítettek meg. Látom a vers a Ragnarokról szól, nem ismerem az Age Of Conan univerzumot, de ha ezt valahogy összekapcsolták a storyval biztos hangulatos lehetett.
  Az EVE Online egyik NPC (Non-player Character) Corporation-je, a Directive Enforcement Department, 150 havidíjat (20 dollár/db) tűzött ki játékosok fejére, mivel azok a felszólítás ellenére nem adták át a játék története szerint több éve eltűnt NPC kutató holttestét, melyet…..
"NASA Mohawk Guy", azaz Bobak Ferdowski, a NASA JPL mérnöke.   Ha a bolygók személyiséggel rendelkeznének, a Mars rocksztár lenne, legalábbis a MAVEN űrszonda mérései alapján erre a következtetésre jutott a NASA. A bolygó próbálja visszahozni a divatból eltűnt "mohawk"…..
Két hete egy EVE pilóta, miközben a U.S. Patent and Trademark Office honlapján bányászott játékfejlesztők által védjegyzett címek után, érdekes dologra bukkant. Az EVE Online-t és DUST 514-et fejlesztő CCP visszavonta az EVE: Legion-re vonatkozó 4 trademarkját. A játék lett…..
Trikorder Mad Max - A harag útja 2015.05.27 12:03:55
Ez volt az első Mad Max film amit láttam és nem tudom, hogy meg akarom nézni a régieket. Nem azért, mert ez rossz volt, hanem mert félek, hogy egyik sem lesz annyira jó, mint ez. Mert az új Mad Max jó. Nagyon. Lehet olyanokat olvasni, hogy az elmúlt tíz év legjobb (akció) filmje, hogy…..