Regisztráció Blogot indítok
Adatok
inebhedj - szerintem

0 bejegyzést írt és 2414 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora. Szimpatikus fickó, még ha pesszimista is a jövőt illetően. A hétvégén végighallgattam néhány előadását és interjúját; számos tudóstársához hasonlóan ő is az emberiség ökológiai lábnyoma miatt aggódik.…..
Ha pisztolyt tartanának a fejemhez, akkor se nagyon tudnék megnevezni olyan jelenséget, ahol a csomagolás lényegtelen. Ám ha van terület, ahol a forma igazán kiemelt jelentőséggel bír, úgy a kommunikáció feltétlenül ilyen. Mondataink megfogalmazásakor számtalan módon tévedhetünk vállalhatatlan…..
Manapság nehéz olyan helyre bukkanni, amely egyedülálló, különleges, ugyanakkor nem köszön vissza az interneten. Én találtam egy ilyen térséget és nem sokat gondolkoztam, hogy családosan elutazzak oda. Így a következő beszámolóm a varázslatos Naxçıvanból jön, amelyről minden bizonnyal még nem…..
inebhedj - szerintem 2023.11.02 14:41:57
Na menő, melyik év melyik időszakában voltatok? Egyébként szvsz a Bakun kívüli részek (is) tök jók, elég sok arca van az országnak, legyen szó Şəkiről, Gəncəről, Qəbələról, Naftalanról, Göygölről, vagy épp a Kaukázus kis falvairól...

Amúgy a kocsibérlést kicsit túlvállalásnak érzem (persze ízlések és pofonok), a taxik nagyon olcsóak, és tényleg full szolgáltatást, idegenvezetést, vásárlást, javaslatokat, stb. nyújtanak (ideértve azt is, hogy mondjuk reggel valahova elviteti magát az ember, aztán este egy másik helyen felveteti (pl. ha a Kaukázusban túráznál)), tény viszont, hogy főként azeri és orosz nyelven kommunikálnak, viszont általában nagyon segítőkészek az azeriak (ha nem vagy örmény), és kifejezetten koncentrálnak arra, hogy megértsük egymást bárhogyan is... :)

Nakcsivánban (számos egyéb mellett) érdemes szvsz megnézni Anad-Kif-t is (Ashabi Kahf Dagi), alig 40 km-re van Əlincə Qalası-tól (légvonalban meg kb 5 km)...

Máskülönben igazán elvadult szegénységgel, nyomortelepekkel, mint amilyenekkel Közép- vagy Nyugat-Európában, vagy éppen az USA-ban simán összefuthatunk, nem találkozni Azerbajdzsánban, még Qubaban vagy Gəncə-ban sem, viszont Patyomkin-hatással igen (a ház utca frontja csillivilli, a hátsó rész viszont mint egy nyolcadik kerületi bérkaszárnya (a lakók szerencsére nem ugyanaz a stiló, mint nálunk)).... Plusz a rengeteg művirág és műállat mindenfelé... :)
1877. Dohányáru-stand Japánban..
inebhedj - szerintem 2023.09.25 17:39:59
@ozur: Hát vannak efféle rejtélyek (Nakcsivánt is Nahicsevánnak mondjuk magyarul), de szerencsére minden népnek meg van a heppje, az angolszászok sok egyéb mellett például a névsorrend felcseréléséhez ragaszkodnak (az efféle divat nálunk a 20. század közepére elmúlt), szóval hát ez van, idővel elmúlik, vagy elfelejtjük, vagy ez lesz a szabály.
2000 szeptemberében költöztem ki Horvátországba. Akkori üzleti útjaim során még láttam, hogy nagy erőkkel szedik fel a taposóaknákat a háború után. Sok helyen szétlőtt házak, meggyengített infrastruktúra és a ránk korábban jellemző „privatizáció”-féle eladás-felvásárlás történt éppen. Ekkor az 1…..
1920. Benzinkút Stockholmban a Julikullenen. Manapság ÍGY fest..
inebhedj - szerintem 2023.04.17 15:23:20
@efi:

Jaja, szerencsére ma már igen praktikusak vagyunk a féllábszárig érő nadrágos, titokzoknis, prémgalléros pufi-dzsekis téli kombóval :D
Egyre több cikk, ismertető jelenik meg a mesterséges inteligencia képességeiről, tudásáról, hogy mennyivel nagyobb a tudása, mint azoké, akik leprogramozták. És igaz tavalyi a hír, hogy a Google kirúgta az egyik programozóját, mert azt állította: öntudatra ébredt az általuk kódolt mesterséges…..
Egy sötétbe öltözött alak elém lép, a szívem ezerrel kalimpál... Megálltam. Az utolsó pillanatban. Eső, késő este, lagymatag közvilágítás, a nedves aszfalton tükröződő alig-fények. Az illető tetőtől-talpig az őszies télutót idéző este sötétjében sötét ruhába öltözve, a kapucnijából fel sem pillantva…..
Sokan műbalhénak tartják, de valószínűleg ezúttal tényleg visszanyalt a fagyi, amikor a Fidesz legutóbbi frakcióülésén vita alakult ki a svéd és finn NATO csatlakozás ratifikálása kapcsán. Orbán Viktor ugyanis olyan sikeresen hergelte a sajátjait a két északi ország ellen, hogy most, amikor meg…..
Erdélybe mindig szeretek elutazni, mert egyrészt egykor hozzánk tartozott, melynek néhol máig vannak nyomai, másrészt rengeteg csodás helyszínnel rendelkezik. Ráadásul nekünk Békés megyéből egy közeli desztináció, nem beszélve arról, hogy a nyugat-európai árakhoz képest jóval olcsóbban hozhatunk ki…..
Kár! Kár-kár, persze, hogy kár. De ne károgjunk itt előre, annál is inkább, mert azt a varjú mondja, nem az aktuális barátaink. De tudható, hogy a szerepüket azért megtaláljuk nekik is. Végre a „másik”, pontosabban az „egyik” oldalt is megdicsérhetem valamiért. Ebben persze az a nagyszerű, hogy…..
inebhedj - szerintem 2023.01.17 13:58:23
@ulpius66:

A szocializmusban, majd a nyugati bullshitben kinevelődött demokraták (függetlenül attól, hogy bevallottan baloldaliak, vagy az mondják, sőt gondolják magukról, hogy jobboldaliak) őszintén hisznek abban, hogy a közdolgaiba való beleszólás akként zajlik, mint a nemzeti konfrontáció, vagy a parlamenti választások, azaz eldöntheted, hogy tarkón vagy orrba váglak, kukacos húst, vagy rohadt krumplit eszel.

Valójában így a trash működik, ebben sem a jelenlegi, sem az előző Kádár-rendszer nem különbözik, úgyhogy nem is értem ezt a nagy pártoskodást, mivel csak egy "tőről metszett ballibsi" banda van, egy része kormányon, egy rész ellenzékben, ahogy a csőcselék is konstans, és utóbbi rendesen eljár "beleszólni a köz dolgaiba", valamint a saját másik felével vitatkozik abszurd hüjjjeségeken.
Örülök, hogy nem jutott idöm a hét eleji érzelmekkel talán túlságosan is túltöltött önismereti napok feldozásában és boldogan véltem felfedezni, hogy ezek a tegnapi nappal bizony véget értek. Most hogy idö is akadt a témára és a komfortzónámba is visszakerültem lássuk mi történt a zárt…..
inebhedj - szerintem 2022.12.21 14:51:01
@VVerőlegény:

Teljesen valósak. (Bár lenne annyi zseniális tévé- ill. filmszínész az országban, hogy ezeket a műsorokat összekamuzzák - de igazából egy sem jut eszembe.)

A trükk az, hogy két különböző forgatási rendszerben fut a dolog. (Egyfelől a válaszadással küzdők, másrészt a tippelők versenye.)
"Az orbáni jobboldal...ellenfélnek sem félelmetes többé!" - Tamás Gáspár Miklós "Azt hiszem, újra kell definiálnunk, mit tekintünk sikernek a mai kelet-európai politikában. A hatalmi viszonyok megváltoztatása politikai akció révén a múlthoz tartozik, mert a központi nemzetállami kormányzatok…..
inebhedj - szerintem 2022.12.12 14:50:17
@György Csaba Nagy:

+1

(Mellesleg kormányzó jobboldal nincs, csak kormányzó bal és ellenzéki bal. Legalábbis ha Magyarországról beszélünk.)
                       „Mennyi bizalmat érdemel egy ilyen férfi? Fog változni, vagy csak majd az első májátültetés vagy agyvérzés után?” - Levélírónk pasija tagadja az éveket, nem hisz az öregedésben, ami életigenlő filmekben még jól is mutatna, de a valóság az, hogy negyven fölött kevesen viselik…..
Európa Pont Füstmentes Unió? 2022.11.28 19:37:12
Egy új európai polgári kezdeményezést vettek nyilvántartásba: a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a 2010 után születettek már egyáltalán ne vásárolhassanak cigarettát, és így 2028-ra felnőjön az első dohányzásmentes generáció. Ha a szervezőknek egy év alatt sikerül legalább hét tagállamból…..
Indy tehát munka és pénz nélkül maradt, erről panaszkodik Claire-nek a stúdióépületek között sétálva. Valami fiatal csávó messziről odainteget Claire-nek és erre annyira koncentrál, hogy fejjel előre belebucskázik egy nagyméretű szennyestartóba. Claire odafut hozzá és kicsit dumál vele, majd könnyű…..
inebhedj - szerintem 2022.11.23 15:13:41
@Nbl: +1