Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kóczy László

269 bejegyzést írt és 81 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zárt ajtók mögött az esetleges ukrán csatlakozás révén növekvő amerikai befolyásra figyelmezetett Orbán Viktor a Telex cikke szerint: Az ukrán csatlakozás révén a Baltikumtól Lengyelországon és Ukrajnán át akár Romániáig tartó, az Egyesült Államokhoz húzó blokk jönne létre, ami uniós befolyásában…..
A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a…..
A környezetemet már egy ideje izgalomban tartja, hogy ki jut tovább és ki esik ki és a végén ki az, aki magasba emelheti majd az iroda kulcsát. Mert hát miről is beszélnénk ha nem az econ job marketről, azaz közgázos doktoranduszok álláspiacáról - what else?..
A XX. század második felében született európainak egy európai háború szinte elképzelhetetlen. Az orosz támadás kapcsán többen keresték - utólag - az előjeleket, mások hibáit. Azt már kevesebben vetették fel, hogy a "speciális hadműveletnek" éppen a stratégiailag elhibázott - és esetenként…..
Naponta megdöbbenve olvasom a koronavírusban elhunytak magas számát. Felmerült bennem, hogy nem járult-e hozzá a táppénz fizetésének jelenlegi rendszere a terjedéshez és a sok súlyos esethez. ..
Hosszabb szünet után egy ropogósan friss, elméleti cikk okán élesztem újra a blogot. A cikk két kevésbé ismert fogalom kapcsolatát tárja fel és a vezető játékelméleti lapban jelent meg. Miért ilyen fontosak az ilyen cikkek? ..
Az Európai Parlamenti választásokban tarolt a Brexit párt, így a brit kilépés már-már elkerülhetetlennek tűnik. Új cikkünkben a poszt-Brexit Unióban vizsgáljuk az esetleges további kilépéseket, ezek hatását - különösen Magyarországra nézve. ..
Az orosz-ukrán gázkonfliktus óta tudjuk, hogy az orosz gáz nem csak energiaforrás, de stratégiai eszköz is. Az EU energiaéhsége és Oroszország energiaexport-bevételektől való függése egy szankciókon, gazdasági és katonai konfliktusokon átívelő együttműködést eredményezett. Az Északi Áramlat…..
Ha a korábbi bejegyzésem után partner, szülők, témavazető nyomására "kedvet kaptunk" a job markethez, még számtalan módja van annak, hogy valami apró trükkel agyoncsapjuk a jelentkezést, ha mégis inkább itthon akarjunk karriert építeni. Íme 10+1 ötlet, melyekkel minimalizálhatjuk a munkavállalás…..
Miközben a legtöbben az elkövetkező napokban a szilvesztert próbálják kiheverni, világszerte több ezer végzős PhD hallgató élete egyik legfontosabb performanszára készül: január 4. és 6. között lesz az ASSA (Allied Social Science Associations) Meeting Atlantában és itt zajlik a közgáz job market…..
Ezzel a remek ronda pulcsival kívánok áldott, békés karácsonyt és boldog, konfliktusmentes 2019-et!..
Hogy miért jó a RePEc, s miért érdemes regisztrálni arról már írtam korábban. Röviden: valorizáció, plusz egy kis verseny részben kutatók, részben az intézmények között, ugyanis a Within Country Rankingok minden hónapban rangsorolják a kutatókat és az intézményeket a (RePEc által látható)…..
Ritka helyzet, hogy a leadott szavazatszámok ismeretében is vita van a szavazás eredményességéről. A Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán pont ez a helyzet és ez nem feltétlenül a kormány akadékoskodása, vagy az eltérő szavazási kultúrák miatt van. A szakirodalomban ugyanis kétféle tartózkodást…..
Lezajlottak a választások és szerintem mindenki meglepődött, aki az elmúlt hónapokban csak a Facebookot olvasta és nem lépett ki Budapestről. Remélem hamarosan eltűnnek a plakátok és a kampány nyomai, visszatér az élet a normális kerékvágásba de addig is nézzük, mi vezethetett ehhez az eredményhez. ..
Még pár nappal a választások előtt is folynak a tárgyalások az ellenzéki pártok között, hogy visszalépésekkel, preferált jelöltekkel, átszavazással csökkentsék a Fidesz-KDNP fölényét. A visszalépések komolyan érintik a pártok finanszírozását és már bebizonyosodott, hogy ez nem egy járható út. A B…..
Az egyéni körzetekben a nyertes (majdnem) mindent visz elv uralkodik, de amúgy egy választásnál az arányos képviselet lenne az elvárható. A magyar választási rendszerben két helyen is törekszünk az arányosságra: az egyéni körzetek megyék közötti szétosztásánál és a listás szavazatok pártok közötti…..
Érdeklődve figyelem az ellenzéki koordinációt. Ha valaki nem olvasna sajtót: a parlamenti bejutásra esélyes ellenzéki pártok kölcsönös visszalépésekről tárgyalnak, hogy maximalizálják a kormányváltás esélyét. Szerintem erre előbb kellett volna gondolni. ..
Fiatal kutatói pályázatot írt ki az MTA . A pályázatra kutatóközpontok jelentkeznek, így az érdeklődőnek előbb egy belső partnert kell keresnie. A főbb paraméterek 2018. szeptember 1-től 2022. augusztus 31.-ig. (2+2 év) bérezés a tudományos segédmunkatársi besorolási bér szerint (bruttó 221800…..
Az Angela Merkel bukással felérő győzelmével zárult német szövetségi választások egyik érdekessége, hogy az új német parlament az elvi 598 helyett 709 tagú lesz. Honnan jön a plusz 111 képviselő és miért?..
Kóczy László 2017.09.26 17:53:14
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez a "még egy ilyen győzelem és nem marad több képviselőm" fajta győzelem.
Kóczy László 2017.09.26 18:27:49
@Ekrü: Ezek jó kérdések. Szerintem a lényeg, hogy azok a képviselők alkossák az X%-os frakciót, akikre a választók szavaznak. Így nem biztos, hogy a lista előkelő helyére rakott, de amúgy nem szimpi politikus bejut - még akkor sem, ha a párt nagyot nyer.
A helyeket világos szabály és a listák szerint osztják.
Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kiszáll a Párizsi Egyezményből, fütyül a légszennyezésre,nem küzd a klímaváltozás ellen. Kinek jó ez és mi a teendő?..
Egy láthatatlan sereg védi. A sereg tagjai a felkent papok közül kerülnek ki, feladatuk nehéz, zsoldot, elismerést nem kapnak.Tevékenységüket teljes titoktartás mellett végzik, elvégzett munkájuknak nyoma sem marad. A tudományról és védőiről, az anonim bírálókról van természetesen szó. Szerencsére a…..
A TDK magyar jellegzetesség, szinte páratlan lehetőség, hogy egy egyetemi hallgató megmutassa, hogy több, mint a szürke átlag. Feltétlen ajánlom hallgatóimnak a TDK-zást, hiszen egy jól megírt TDK szinte egy-az-egyeben mehet szakdolgozatnak csak közben a konzulens hozzáállása más…..
Azt szokták mondani, hogy jót főzni ugyanannyi meló, mint rosszul főzni. Ha megvannak a hozzávalók, egy pályázatot jól megírni kicsit több meló, de kérdés, érdemes-e egy pályázatot rosszul megírni, vagy akkor már inkább hozzá se fogjunk. Több OKTA és NKFIH zsűriben is megfordultam már, bíráltam…..
A 2016. évi közgazdasági Nobel díjasokról még csak Twitter szinten emlékeztünk meg, pedig eredményeik igazán érdekesek és a játékelméleti vonatkozásuk miatt érdemes pár szót szólni róluk a blogban is. Bengt Holmström és Oliver Hart a szerződéselmélet alapjait rakták le. Szerződéselmélet...?!..
Hamarosan kezdődik a 2017-es konferenciákra a jelentkezés. Az idei év aligha lesz konferencia, ami versenyezni tud a GAMES-szel, de ettől még lesz pár érdekes rendezvény. (Frissítve)..