Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jogtalanul

85 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JOGTALANUL Elköltöztünk 2012.11.27 14:51:49
Kedves Olvasó! A TASZ Romaprogramjának tevékenységéről, a munkánkat érintő eseményekről, hírekről a továbbiakban a TASZ jelenti című blogon számolunk be. Itt a TASZ többi programjával is találkozhat, és teljes képet kaphat arról, mi mindennel foglalkozunk. Archívumként…..
„Miskolcon gyűlölik épp a cigányokat, jó, hogy van egy ellenpólus” – csóválta a fejét Fliegauf Bence. Aztán elmesélte, hogy ő mit gondol erről. A tudományos megközelítéssel kezdte, végül is az ELTE-n ültünk, ahol a Tolerancia-napon a Csak a szél című filmet vetítették…..
Mit jelent az, hogy gyűlölet-bűncselekmény? Milyen gyűlölet-bűncselekményeket ismer a magyar jog? És honnan ismerjük fel? Miért fontos egyáltalán, hogy bármelyikünk felismerje? A gyűlölet-bűncselekmény valójában félrevezető elnevezés, mert ezeknek a bűncselekményeknek az…..
JOGTALANUL Védd magad! 2012.07.27 09:07:00
Közérthető kiadványt készítettünk az április 15-én hatályba lépett új szabálysértési törvény eljárási szabályairól. Ennek részletei különösen a diszkriminált társadalmi csoportokat érintik, de bármelyikünk számára hasznos lehet. Őszintén! Szaladtál már át valaha…..
JOGTALANUL Nem merek szájalni 2012.07.25 07:07:00
Kesznyétenben rendszeresek azok a szabálysértési bírságolások, amikor kerékpárral közlekedő romákat állítanak meg, és csekélységekért aránytalanul magas bírságokat rónak ki rájuk. Amikor filmes kollégáink Kesznyétenben jártak, megkérdeztek kerékpárral közlekedő nem…..
Nem jár elöl jó példával Gyöngyöspata önkormányzata a jogszabályok betartásában: a közelmúltban két bírósági ítélet is elmarasztalta a település vezetését azért, mert nem teljesítették a közérdekű adatok kiadására vonatkozó törvényi kötelezettségüket. A…..
JOGTALANUL Ez pofára megy 2012.05.30 09:01:00
A költségvetés 2012-ben 140-150 milliárd forintot szán a közmunkaprogramra. Messing Verával, az MTA Szociológiai Kutatóintézete, illetve a CEU kutatójával korábban arról beszélgettünk, hogy milyen sajátosságai, hatásai vannak a programnak. Alábbi filmünkben megszólalnak az…..
„- Végeredményben hierarchikus társadalom csak a szegénységre és tudatlanságra épülhet. - Amíg nincs lehetővé téve számukra, hogy mértékük legyen az összehasonlításhoz, igazában soha nem is fognak a tudatára ébredni annak, hogy el vannak nyomva.” „Amíg nem…..
Egyre gyakrabban lehet hallani olyan történeteket, amikor tanárok pedagógiai módszerek helyett erőszakot alkalmaznak a diákokkal szemben. Filmünkben egy olyan esettel ismerkedhet meg, amelyben egy tanító kikötözött egy kisgyereket egy iskolai székhez, mert állítása szerint…..
Tüntetést szervezett a gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Juhász Oszkár jobbikos polgármester lemondásáért, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin Juhász Oszkár kampányfőnökével, illetve két - feltehetően - Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület taggal…..
Élesedik a verseny Érpatak és Gyöngyöspata között: Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a jelek szerint nem bízza a véletlenre. Tiszta udvar, rendes ház című blogposztunkra reagálva helyreigazítási kérelmet juttatott el nekünk. Ugyan a Jogtalanul blog nem esik a…..
Egyre gyakrabban lehet hallani olyan történeteket, amikor tanárok pedagógiai módszerek helyett erőszakot alkalmaznak a diákokkal szemben. A most 19 éves István esete ennek egy példája. István 17 évesen egy magyarországi kisváros középiskolájában tanult, mikor az egyik tanórán…..
Az alábbiakban egy levélváltást olvashat, melyben egy támogatónk kérdéseire válaszolunk részletesen. A két írás tartalma olyan témákat feszeget, amelyekről – a visszajelzések alapján – sokaknak vannak gondolataik, kérdéseik, ezeknek próbáltunk a végére járni. A…..
„A rasszizmus nem csak a nem romák privilégiuma” – mondta Setét Jenő 'A romák ábrázolása a médiában' című szemináriumon, mikor Monori Áron, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársának előadása után a közönség soraiból érkeztek…..
„Naponta ötször-hatszor igazoltatnak a rendőrök” – meséli Sajónémeti egy roma származású lakosa. Nemcsak őt, a helyi közösség többi tagját is kirívóan sokszor ellenőrizték két héten keresztül. Bár korábban is gyakoriak voltak az igazoltatások, ebben az…..
Az utolsó pillanatban eszmélt a gyöngyöspatai önkormányzat, hogy a március 1-én induló közmunkaprogram tevékeny résztvevőit, a közmunkásokat, értesíteni kéne arról, hogy a következő 10 hónapot erdészeti munkával fogják tölteni. Február 29-én délután kezdték el…..
A gyöngyöspatai önkormányzat több mint egy éve tartó jogsértésének vethet véget a Heves Megyei Kormányhivatal március elején hozott döntése, mellyel egy olyan helyi rendelet hatályon kívül helyezését kéri, amivel szociális segélyből élő családokat fosztanak meg…..
Korábbi blogbejegyzésünkben számon kértük a gyöngyöspatai önkormányzaton az írott jog ignorálását. Nos, a kocka fordult, a környezet védelméről szóló helyi rendelet logikailag bukdácsoló rendelkezésének irracionálisan akkurátus alkalmazásával diadalmasan visszatért…..
„Mivel az említett filmrészletek a Hír TV tulajdonát képezik, és ennek felhasználásához Önök nem kérték és nem kapták a Hír TV engedélyét, ezért arra kérjük Önöket, hogy az említett videofelvételt haladéktalanul távolítsák el a honlapjukról, ugyanakkor…..
JOGTALANUL Kímélet nélkül 2012.02.28 08:28:00
„Büdös lesz a víz” – egy gyöngyöspatai roma gyerek azt meséli, hogy erre hivatkozva nem engedik őket a tanárok úszni járni. És ez csak egy példája annak, hogyan éri hátrányos megkülönböztetés a helyi iskola roma származású tanulóit. A Hír tévé ehhez…..
Lassan véget ér a tél, a gyöngyöspatai közmunkaprogramokban kitermelt fáról azonban továbbra is hallgat az önkormányzat. Sajátos jogértelmezésükkel nem tudunk mit kezdeni, így kénytelenek voltunk bírósághoz fordulni. Mint korábban megírtuk, közérdekű adatigényléssel…..
JOGTALANUL Szabadlábon 2012.02.21 15:37:00
Gyöngyöspatán 2011. április 26-án, a szélsőségesek több hete tartó provokációjának következményeként néhány, a Véderőhöz, a Betyársereghez, illetve a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez kötődő, fekete ruhás, bakancsos férfi és helyi romák között verekedés…..
Reflexiók Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármesterének szavaira. Nyílt levél.     Polgármester Úr! Nehéz lehet Önnek most, hiszen gyakran panaszkodik arról, hogy megfenyegették, kővel megdobálták, megverték, és még lőttek is Önre. Az igazság győzött…..
Magas fokú pszichés veszélyeztetettséget állapított meg a tavaszi gyöngyöspatai események után végzett pszichológiai vizsgálat a 77 vizsgált roma gyerek közül 60 esetében. A biztonság elvesztését, a folyamatos megaláztatást, a kiszámíthatatlanságot a legrosszabbul a gyerekek…..
Február van, ősi magyar nevén Jégbontó hava, - 17 Celsius fok éjjel, - 6-7 fok nappal. Miközben a Heves Megyei Kormányhivatal azonnali határidejű leirattal kéri be a hideg miatt veszélyeztetett családok számát, többen fordulnak az önkormányzathoz átmeneti segélyért, fáért. A…..