Regisztráció Blogot indítok
Adatok
frutszpirit

11 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak úgy röpködnek a verseny elnevezések, néhány példa csak az elmúlt 10 napból: „Amatőr bor- és pálinkaverseny- Bugyi, Pálinka- és Pogácsaverseny – Debrecen-Józsa”. Mind mind az otthonfőzött és bérfőzetésben készült italoknak. Rendben is van ez így. De…..
Letelt a magunknak szabott féléves hallgatás a jövedéki törvény szeptemberi életbelépése után. Nehéz volt megállni, de megettük. Hű, pedig lett volna ok a megszólalásra, és nem csak a törvénymódosítás tapasztalatai okán. Például, amikor sompálinka blogján megjelent egy…..
Változatlanul tartom azt, amit egy hónappal ezelőtt írtam (frutszpirit 06.20., „2010. június 18: a temetés napja”), hogy a kormány képviselőjének és a Pálinka Nemzeti Tanács tagjainak júniusi találkozásán elhangzottak a pálinka temetésnapjának tekinthetők. Azóta…..
frutszpirit 2010.07.28 12:13:52
@Sárfehér: Ne a törvénytervezetbe olvass bele, hanem a törvény elfogadott szövegébe.
A hullott gyümölcs valamitől hullott, vagy mert éretlen, vagy mert férges, vagy mert rothadt, szóval tutira nem friss, érett, kiváló beltartalmi értékekkel bíró.
Aztán, ha lehet ne forrázz te le semmit, hanem hagyd, hogy a vadélesztők és a fajélesztő végezze a dolgát, és ha lehet ne "villámgyorsan", hanem legalább tíz napig.
Valószínűleg fogalmad nincs mennyi a pálinkának nem nevezhető "házi gyümölcspárlat" és az is biztos, egyáltalán nem ismered a kereskedelmi főzdék kínálatát. Ez utóbbiaknál a technológiailag hibás pálinkák, de legyünk érthetőek, köznapi értelemben a rossz pálinkák klasszisokkal jobbak, mint az istenített, "apám én ilyet jót még életemben nem ittam" házi páleszek.
A pálinka presztízsét pedig nem a vashordókból, alumínium kuktákból készített üstökben főtt hullott gyümölcsből "villámgyorsan" erjesztett pálinkák teremtik meg, hanem tetszik nem tetszik, a manufakturális kereskedelmi főzdék. Mert azért egy Bolyhos, egy Márton és Lányai, egy Agárd, egy Brill - hogy csak néhányat említsek - a maguk 400-500 literes üstjeivel ( még akkor is, ha olykor két-három ilyen üstjük is van) mindennek tekinthetők csak szeszgyáraknak nem. De még a Zwack Somogyi József által irányított manufaktúrája és az ott készült ZS Nemes Pálinkák sem. Ja meg ott van mindnél a szaktudás, a tapasztalat, a csúcstechnológia stb.
A presztízs egyébként, hogy stílszerű legyek, nem terem, hanem meg kell szerezni. Azért az elmúlt tíz évben sokan, sokat tettek ezért, de hogy nem a szar házi "pálinkát" főzők, az biztos.
(Azt én is elismerem, hogy van kellemes, iható házi pálinka. És lesz is. És a pálinkapiac nem kap sokkot,és nem omlik össze ha otthon főzhetnek a népek 50 liter pálinkát. Ha azok főzik és tényleg csak annyit, amennyire szükségük van, akik áldoznak a berendezésre, tudják mi az a cefrézés, mi az a lepárlás. Szóval értenek hozzá.
Mert én és sokan mások nem ettől félnek, hanem a pálinkát, mint hungarikumot, mint nemzeti italt, mint prémium gyümölcspárlatot féltjük.
frutszpirit 2010.07.28 13:17:03
@Sárfehér:
Hidd el, szavad nem sért. Nem az a dolgunk, hogy hülyeségeket vágjunk egymás fejéhez, hanem az: eszmét cseréljünk, miközben persze tiszteljük a másik véleményét. De azt látom, és ezért kár, hogy te nem akarod érteni, én miről írok.(Most vágjam a fejedhez, hogy te pedig bérfőzdés vagy. Mi értelme lenne? Hát ez a fontos? Nem az, hogy mi a véleményed egy adott témáról?)
A kerfőzdék pedig eddig azért nem hallatták a hangjukat, mert várták a törvény végleges szövegét, de telefonálj rájuk és kérdezd meg most mit gondolnak. Legalább 10-15 főzdét érdemes megkeresni, ha lehet köztük olyat is, ahol bérfőzést is vállalnak. Meg fogsz lepődni.
A sokkról: hát magam is azt írom, hogy nem kap sokkot.!!!!!!!
Szeszes ital: nem elhinni kell, hogy a pálinka fontos a számomra, abba kell belegondolni, ha valaki egy pálinkás blogot jegyez, mi a büdös francért inná az ihatatlan szeszes italokat, no pláne képviselné az azokat gyártók eszmeiségét.(Ja, ezt a hamis ürügyet meg ebben a kontextusban nem értem.)
Cefre. Ha már. Csak egy kérdés, mit kell legelőször tenni a birsalmával, ha pálinkát akarsz belőle főzni? Tudom, le kell szedni a fáról. Nem erre gondoltam. Ja, és még valami? Melyik az a magyar gyümölcs, amelyik leszedve már nem érik tovább. És ezek még azelőtt vannak, hogy a darálót/zúzót, a tartályt/hordót előkészítenéd a cefrének. Ha már nem piszkolta be a kezem eddig cefre...Ide azért kívánkozik egy obligát kérdés: miért is kellene bepiszkolnia a cefrének a kezem?
frutszpirit 2010.07.28 14:38:33
@Sárfehér: Na, alakul. Még egy kis finomítás (az 1. és 3. pont nem frankó, a 4. meg a válság hatása alatt áll) és a végén együtt pálinkázunk. Én viszem a kerpálinkát (Márton és Lányai SR málna, Agárdi Miraculum érlelt alma, Zsindelyes ágyas Újfehértói meggy, Csalló érlelt barack, Pajor vilmoskörte, Matheus 50% fekete ribizli, Szicsek 44% birs, Rézangyal 55% Szatmári szilva), hármat választhatsz, te pedig a házit.
Ja, bizony kefélni kell, a viasz nem tesz jót a cefrének, sőt.
Miután a Pálinka Nemzeti Tanács tagjaival a kormány képviselője ma déltájban egyértelműen közölte, és ez most nagyon röviden és érthetően foglalja össze a mondanivalót: bárki főzhet, minden ellenőrzés és adófizetési kötelezettség nélkül otthon 86 liter 50 fokos…..
frutszpirit 2010.06.22 16:16:29
@Sárfehér: Nem azért főz a kereskedelmi főzde bérbe, mert nem tud megélni a kereskedelmi főzésből, hanem mert ad arra, hogy a környékén a saját pálinkát is kiváló berendezésen főzzék le. Mi több, segít a megfelelő cefrekezelés elsajátításában stb. És amikor a 99 százalékot írtam, nem a bérfőzők szakmai képességeit vontam kétségbe, bár nem mindenki vérprofi(Egyes bérfőzők szakmai tisztessége már hagy kívánnivalót maga után, elég ha csak a manapság túlságosan divatos ügymenetről beszélünk. Amikor a bérfőzető beviszi a 100 liter cefréjét és rögtön a kezébe nyomnak 12 liter kész "pálinkát". Tudod, ez meg cukorcefréből készült és köze nincs a pálinkához), hanem azt akartam jelezni: a bérfőzetők cefréje a silány. Rossz gyümölcs, rossz tárolóedény, rossz erjesztés, cukrozás és hasonlók. Kis számtan: ha igaz az adat, akkor 350 ezer bérfőzető van ma Magyarországon, annak 1 százaléka 3.500. Oké? A 3.500 főzető valamelyikének a kiváló alapanyagából főtt remek pálinkát már én is ittam.Többet is!Többször is, ám a többi feledhető. Sőt, ha nagyon szigorúak vagyunk, ugye a cukrozott cefréből készült szeszes italt már nem is hívhatnánk pálinkának. Így talán már nevezhetjük magunkat szerencsésnek. Tessék elmenni egy bérfőzdébe szezonban, és tessék megnézni micsoda "remek" cefrék érkeznek egymás után. És még valami: ezeknek az italoknak a java részénél sem illatra, sem ízre nem lehet azonosítani a gyümölcsöt. Akkor miről beszélünk?
frutszpirit 2010.07.09 11:24:08
@E.G.O.: Legyünk egy kicsit közérthetőek és pontosítsunk: 1hlf = 100 liter 100 térfogat százalékos alkohollal. Tehát egy liter 100 térfogat százalékos alkoholtartalmú pálinka után az adó 2.761 forint vagyis 1 liter 50 fokos pálinka után ennek a fele: 1.380,50 forint. Ezt csak a főzött mennyiség után kell fizetni. Ha ez 10 liter akkor 13.850, ha 20 liter, akkor 27.610. Szó nincs arról, ha az adómentesen túl + 1 liter főzöl akkor ki kell fizetni a 100 hlf után az egész 276.100 forintot.
frutszpirit 2010.07.10 10:34:31
@E.G.O.: Legfeljebb a matek tanárod és a magyar tanárod rúg együtt seggbe.(...)az 50 litert meghaladó mennyiségre 276.100 forint (...), értsd: hektoliterfokonként. Ez egy adónem, hektoliterfokra állapítják meg az adót. Érthetően átszámolva: 200 liter 50 fokos pálinka után ennyi az adó. Ha nem főz ennyit értelemszerűen az arányos részét kell fizetnie. Pont.
Újra a kezembe akadt a Hvg idei 12. száma, és az Ádány Róza népegészségügyi professzor asszonnyal készített interjúban szó szerint a következőket olvastam: ”... miközben a hazai szeszfogyasztás nem tér el lényegesen az EU átlagától, a krónikus májbetegség arányában…..
frutszpirit 2010.06.02 14:39:25
@Sárfehér: Mi van? A cefrézést szabályozni? Mégis hogyan? Egyáltalán elolvastad miről írtam? Szerintem nem, ezért merem megkérdezni: tudod például mi az az előpárlat, és mik a megsemmisítésének a szabályai. És miért azok, amik?
frutszpirit 2010.06.03 17:53:33
@Sárfehér: Arra azért nem válaszoltál, hogy tudod-e mi az előpárlat, és miért bánnak vele olyan kényesen a fináncok? És csak azért merem ezt feszegetni, mert abban tökéletesen igazad van, hogy a rossz erjedés, most pongyola leszek, mérgezi a majdani pálinkát, de az nem igaz, hogy csak az erjedés során keletkezik mérgező anyag. Hidd el, van bőven hibás lepárlás esetén is.
Plusz azt sem árulod el hogy hogy lehetne szabályozni a cefrézést, ha már ezt látod megoldásnak. Naná, jó cefrét kell csinálni és akkor jó lesz a pálinka. De hogyan ellenőrzöd - már ha szerinted csak a cefrében lehet mérgező anyag (ez persze butaság)-, ott áll a pénzügyőr, amikor erjed a cefre? Különben pedig egy csomó dologban egyetértünk, különösen, azzal kapcsolatban ami a második kommentedben írsz. Mert, ha a korábbi posztokat is elolvasod, láthatod, tök ezt írom én is. Mármint, hogy a pálinka igazi ellensége a sok-sok bérfőzetett, rossz alapanyagból,cukrozott, hanyag módon lefőzött és merjük kimondani egyes bérfőzők által hamisított kotyvalékokkal dúsított pálinka és azok a borzalmas valamilyen ízű szeszes italok, amelyekből több millió liter fogy el ma Magyarországon. Ugyanakkor magam is ittam már remek bérfőzött pálinkát.
Ami pedig az én posztom lényege, összefoglalva: Nem az otthon főzés intézményével van gondom, hanem a pálinkakészítés összetettsége okán, és az eddigi hazai tapasztalatok alapján a magyar ember hozzáállásával és hozzá nem értésével. Illetve nem látom a történetben a "kimunkáltságot". És persze azzal is, hogyan lehet kordában tartani a házi főzést és nem általánosítani a tekintetben, hogy a tisztességes házi főzők ne szívjanak a sok tisztességtelen miatt. Plusz azzal, hogy ha szar pálinkát főz az, aki csak azt látja, hogy főzhet, a mikéntje már nem érdekli és ráadásul tele lesz mindenféle egészségre ártalmas anyaggal a szesz amit főz, és azt még el is adja, akkor hihetetlen kárt okoz a pálinkának. Az igazi pálinkának.Ezek: 1: a kereskedelmi főzdékben készült pálinka.( Szerintem 90 százaléka teljesen rendeben van. Sőt.) 2: a hozzáértő bérfőzető által nagyon tisztességes módon cefrézett , tisztességes bérfőzdében, tisztességes főzőmester által korrekt berendezésen lefőzött pálinka. 3: az a kevés svarcban főtt pálinka, amit jól cefréztek, jó a berendezés és a polgár még ért is hozzá. (Jogkövető állampolgárként ezt a tevékenységet nagyon nem díjazom.)
frutszpirit 2010.06.10 18:12:03
@atlbilbaoo:Ugye te sem gondolod komolyan az első kérdésed. Ez efféle felméréseket, tanulmányokat, vizsgálatokat stb., különösen ha tudományos alapon nyugszanak, és még értékelni, elemezni, bizonyítani is kell, nem egy ember végzi. És nem az a célja, feladata mindennek, hogy: "Ha valódi bögrecsárdából, akkor vajon eleget tett állampolgári kötelezettségének és feljelentette a csárdát a fináncoknál?" hanem egy probléma alap okait feltárni, illetve arra választ adni.(A te gondolatmeneted mentén, akkor most nekem is fel kellene jelentenem téged?)Újfent csak azt tudom mondani: olvasd el az eredeti cikket. Más. Honnan tudod, hogy nem főztél szar pálinkát?
  Nos, itt a bejelentés: A pálinkafőzés felszabadításával "kilencven éves küzdelmet zárunk le", mondta Orbán Vktor. "Lehet nevetni ezen, de én inkább azt mondanám, hogy ez a szabadságharc kilencven év után a felkelők teljes győzelmével zárult". Hát…..
Ha ez így folytatódik tovább, a pálinka elveszíti presztízs jellegét, és visszasüllyed oda, ahonnan 2000 környékén nagy nehezen kirángatták. A napokban terjedt el a szakmában, hogy egy ital nagykereskedő fél liter pálinkáért, ami saját márka lesz, alig 1800 forintot fizet a…..
Vasárnapi áldozat vagyok, éppen emiatt is mélységesen egyetértek azzal az uniós kezdeményezéssel, hogy vasárnap tartsanak zárva az üzletek. Legyen együtt a család, az emberek pihenjenek, szóval próbáljanak meg úgy tenni mintha nem rabszolgái lennének nagy multiknak, kis hazai…..
Legutóbb jól felhúztam magam, azon, hogy a sajtóban megjelenő hírek, amikor pancsolt szeszről van szó, rögtön pálinkáznak: illegális pálinkafőzde, trágyából főzték a pálinkát, pálinkával bukott le a csempész meg hasonlók. Meg azon is, hogy valaki minden szakmai ismeret,…..
Nem szólnék én abba bele, hogy a magyar sajtó munkásai mennyire profi szakemberek. Ezt döntsék el az orgánumok tulajdonosai, meg azok a szerkesztők, illetve olvasószerkesztők, akik az anyagaikat olvassák és nyomdakésznek ítélik. De álljunk már meg emberek! Pálinkánk csak nekünk…..
Ha már van egy italunk, amit hungarikumként tartunk számon és azt gondoljuk róla, hogy a nemzeti italunk, akkor tegyünk is úgy. A Szalonspicc felnőtt italnak tekinti a pálinkát, szakmájukhoz értő mestereknek a pálinkafőzdék munkásait, az értékesítés kiválóságainak a…..