Adatok
clos
0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Burgundia a világ legdrágább borvidéke. Nemcsak azért, mert nincsen értékesebb szőlőfürt annál, mint ami a Romanée-Conti dűlőben terem, de főleg azért, mert akár fehérben, akár vörösben, akár 50 euró alatt, akár 50 euró felett itt a legmagasabb az egyszeri borfogyasztó…..
clos
2011.03.01 11:39:48
@lackó: A hozzám intzézett sorokban is benne van, hogy 456 bor után "érteni jobban lehet egy borhoz". Tehát 456 után nagyobb tapasztalattal, tudással rendelkezik az ember ahhoz, hogy több részletet, finomságot észleljen, vagyis komolyabb alapja van ahhoz, hogy precízebb, helyesebb, a valósághoz közelebb alló ítéletet alkosson. Aki nem jártas egy ilyen világban, az nem tudja hitelesen eldönteni, hogy mi a jó, a jobb és a legjobb. Aki nem tanult meg síelni, az nem tud síelni. Minél többet gyakorolunk, annál többet tudunk. S aki nagyobb tudással rendelkezik, az az árat is jobban helyére tudja tenni. A világ legjobbjainál minden leheletnyi minőségi lépcsőért busásan kell fizetni. Ez minden termék esetében így van. Az, hogy ezt ki fogadja el vagy ki nem, más lapra tartozik. MGY

Az első két részben Wojciech Bonkowski az általános benyomásairól és a viszonylag olcsóbb kategóriák borairól számolt be. A végére maradtak a fajsúlyos besztbájok és az ártól független nagyágyúk. Premier cru Ez már a mélyvíz. Több mint 150 premier crut kóstoltam, és…..

Hamar igent mondtam dagadtosnak, mikor rám írt, hogy lesz a noszvaji Magtárban egy borvacsora, nagy burgundi borokkal, amiket Márkus György válogatott össze (várhatóan jövő héten jön az alkeszen a cikk, majd olvassák el azt is). Egy kicsit azért haboztam, mert, bár szeretek étel…..
clos
2011.02.17 12:02:16
@akov: Egyáltalán nem ritkaság. Már nem a felelőtlen, pénzkeresős 80-as éveket írják.MGY
clos
2011.02.17 16:19:28
@akov: Nem ismerem a német kollégák mentalitását, de a boraikat sem :-) Alacsonyabb szinten valóban nem jellemző a hordó Chablis-ban, de már ott is egyre inkább kezdenek a fával megbarátkozni.... MGY

Sokszor és sokan felvetették már itt az Alkoholistán, hogy a magyarországi borágazat számos problémája miatt képtelenek vagyunk az eredményes versenyre az Európai Unió régebbi tagállamaival szemben. Sokan megállnak ott, hogy még mindig túl sok a pancsolás, túl kevés a minőségi…..

Francia évjáratbemutatónk második része következik, az elsőhöz hajtsanak vissza. 2009 Burgundiában ígéretes, alapvetően robusztus borokkal, a beaujolais-k egyensen parádésak, Jura-Savoyában a savak elégése miatt aggódnak, akik aggódnak, mások közel tökéletes évjáratról…..
clos
2010.07.11 17:53:12
@mistinguett: Semmi probléma! Az "etalon" még nem engedett senkit sem kóstolni, mivel a malo nem fejeződött be, pedig az a birtok komoly referenciának számí:-) MGy

Júniusi francia szemlénket nem bonyolítjuk túl: teljes egészében a 2009-es évjáratnak szenteljük. Alapot az RVF 2010. júniusi számának több mint 200 oldalas évjárat-elemző melléklete szolgáltat ehhez. Külön-külön megyünk végig az egyes borvidékeken, majd az évjárat rövid…..

Átalakult a 7x7: új nevet kaptak a hetes csoportok, a 2006-ban még keményfedeles, igényes, színes könyv mára spirálkötésű kóstolófüzetté fogyott, a négy évvel ezelőtti kezdőcsapatból 24-en voltak ott az idei szombaton is a Festetics Palotában. Keresd A Bort - így nagybetűkkel…..
clos
2010.06.22 12:51:02
@hegyaljai: Mitől fog "növekedni" a magyar bor? MGy

Az alábbiakban Wojciech Bonkowski válasza olvasható a Magyar kórság című poszthoz érkezett kommentekre: Köszönöm az írásom kapcsán érkezett hozzászólásokat. A XI. Pannon Bormustrán bemutatott borok némelyikével kapcsolatos kritikai észrevételeim a magyar borok iránti őszinte…..
clos
2010.06.14 15:00:38
@vinos: Küldtem egy hozzászólást korábban, de valahol a Tejúton elveszett. Most csak röviden: Nem kell külföldieket hívni azért, hogy a magas aloholt és a penetráns fát megállapítsuk. A Borbarát 2008-as, 2009-es, illetve idei számaiban, melyek tartalmaznak egri, illetve mátrai fehér vagy vörös tesztet, a bevezetőkben, és egyes borok leírásában, számtalan esetben olvasható diszharmóniára utaló kritika. Nem lehet mit tenni, ha a termelő a kritikát a szőnyeg alá söpri!

Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..

A humbugozás közben már sejtettem, hogy a kétely leple alatt sátrat vert szívemben a pinószerelem. De nem az egyedi és utánozhatatlan burgundi burgundi lobbantotta lángra a szívemet, hanem a sokszor lesajnált, pannon utángyártott. A humbugozás kommentrengetegét átböngészve arra…..
clos
2010.04.22 09:30:23
@Szomjas Gödény:
Azt hiszem, hosszú és sokaknak unalmas lenne felsorolni a birtokok neveit,melyek nagyon jó, illetve kiváló borokat készítenek dűlőről dűlőre, évjáratról évjáratra. Nem felsorolni kell, hanem megtapasztalni és megtanulni a birtokokat. BZoltan írta, hogy a burgundi borok piramisát nem kritizálni, hanem lemásolni kell. Annyit tennék hozzá, hogy nem a 'termékpiramist', hanem a szemléletet, ami a szőlőművelést és a borkészítést átszövi, azt kell nem lemásolni, hanem saját viszonyainkra - ide minden feltételt érek - átdolgozni és használni, A terroir-elméletet már nem alkalmazhatjuk, csak részben, mert azt már a burgundiak kitalálták. Ha irányelvként annyit elfogadnak a hazai borászok, hogy ne gondoljanak, ne gondolkodjanak 'termékpiramis' felől és ne beszéljenek 'termékről'. Nekik a lehető legjobb bort, amit a termőhely és saját tehetsége ki tud hozni, azt kell következetesen, évről évre elkészíteniük. Csak így lehet komoly borokat készíteni. A fogyasztó felé ez az egyetlen őszinte út. A 'piramis' magát fogja megteremteni, minden beszéd nélkül. Még annyit, hogy burgundi termelőt árról, piramisról és más hasonló dolgokról soha sem hallottam beszélni. DE ezt inkább BZoltánnak kellett volna címeznem :-) Üdv MGy
Azt hiszem, hosszú és sokaknak unalmas lenne felsorolni a birtokok neveit,melyek nagyon jó, illetve kiváló borokat készítenek dűlőről dűlőre, évjáratról évjáratra. Nem felsorolni kell, hanem megtapasztalni és megtanulni a birtokokat. BZoltan írta, hogy a burgundi borok piramisát nem kritizálni, hanem lemásolni kell. Annyit tennék hozzá, hogy nem a 'termékpiramist', hanem a szemléletet, ami a szőlőművelést és a borkészítést átszövi, azt kell nem lemásolni, hanem saját viszonyainkra - ide minden feltételt érek - átdolgozni és használni, A terroir-elméletet már nem alkalmazhatjuk, csak részben, mert azt már a burgundiak kitalálták. Ha irányelvként annyit elfogadnak a hazai borászok, hogy ne gondoljanak, ne gondolkodjanak 'termékpiramis' felől és ne beszéljenek 'termékről'. Nekik a lehető legjobb bort, amit a termőhely és saját tehetsége ki tud hozni, azt kell következetesen, évről évre elkészíteniük. Csak így lehet komoly borokat készíteni. A fogyasztó felé ez az egyetlen őszinte út. A 'piramis' magát fogja megteremteni, minden beszéd nélkül. Még annyit, hogy burgundi termelőt árról, piramisról és más hasonló dolgokról soha sem hallottam beszélni. DE ezt inkább BZoltánnak kellett volna címeznem :-) Üdv MGy
clos
2010.04.22 12:05:01
@BZoltan: Így igaz! Ott van egy elmélet, amely cirka 1000 éves,van egy dűlő klasszifikáció , amely 75 esztendős, de a lényeges alapok 150-160 évre nyúlnak vissza. Tokajt vegyük ki a játékból, csak fókuszáljunk a vörös boros vidékekre: Van elfogadott, jónak tartott besorolás? Kialakult az szőlőfajta kör, amelyeket érdemes vagy kell telepíteni/termeszteni? /Most mintegy 20 kék fajtát találunk minden egyes borvidéken/. Hozzáértéssel,tehetséggel, időben pontosan véghez vinni minden szőlőmunkát, szüretelni és bort is készíteni - lehetséges, de milyen eredményekkel? Nem kell messze menni, hogy példét vegyünk: Tokaj is főleg három fajtát termeszt - abból kettő hazai!!! - a néhény zsebkendőnyi egyebet kivéve. Ehhez képest hogy állnak a vörös kékszőlős területek? MGY
clos
2010.04.22 14:40:50
@BZoltan: Már csak röviden. Nem hiszem, hogy szükség lenne nagy kísérletezgetésekre. A magyar , illetve Közép-eu-i fajtákat kell előtérbe helyezni. Ha nemzetközi dicsőségről áhítozunk, akkor kizárólag a hazai fajták érdekesek. Vagy utángyártók akarunk lenni? Akkor az újvilágiakkal kell küzdenünk árban és minden másban. Nem hiszem, hogy valamely hazai termelőnek kell elkészítenie világi szinten az évjárat 86482-ik cabernet-jét vagy esetleg pinot-ját. Eger környékét a XIX. sz-ban 80%-ban kadarka borította. 1945 után szinte az egész ültetvényt hagyták kipusztulni. Most jó 20 hektár van, ami fiatal ültetvény. Nagyon kevés. Megygőződésem, hogy Vilányban nem kellene pinot noir-ral, de chardonnay-val sem kísérletezni. Túlságosan meleg van. Így Egerben a bordeaux-i fajták kétségesek. De a lényeg az, hogy nem lehet manage-elni 20 fajtát. Képtelenség. MGY

Bréking bréking: Mint ahogy azt a Népszabóság nyomán Index anyánk is írja, Vincze Béla 2005-ös évlabdarúgója pincészetében és a boltokban is találtak 2005-ös évjáratú hamisított Vincze-borokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának…..

Annyira pörög marketingfronton az "Eger mint pannon Burgundia" projekt, hogy néha hajlamosak vagyunk mélyebb megismerés nélkül elmenni délebbi borvidékeink pinot noirjai mellett. Pedig a skatulyázás hülye dolog, mint tudjuk, a pinot noir mint szőlő pedig általában is nagy…..

Azt találta ki a Vylyan, hogy meghív a magyar pinot noir-termelők közül jó néhányat, akik elhozzák legjobb e fajtából készült boraikat, mindenki mindent megkóstol, és beszélgetés meg elmélkedés is lesz. A mezőny több okból sem lehetett teljes – volt, akiről…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
0-100 borig: "ez egy vacak, ettől mi otthon ezerszer jobbat készítünk.
100-250 borig: "nem értem az egészet"
250-500 borig: "valami dereng"
Úgy 500 fölött már megfogalmazódik bennünk, hogy "ettől jobbat el sem tudok képzelni". Ekkor kristályosodik ki, hogy miről szól a borvidék. DE!!! Burgundia a legnehezebben érthető terület, és örökös tanulásra van ítélve az, akit érdekel. Ötven év is kevés hozzzá, hogy mindent megtudjunk róla. MGY