Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sail44

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Neumann János pedig énekből. De most nem utóbbiról, vagy az oktatás gyengeségeinkre való fókuszálásáról lesz szó, hanem Wigner Jenő fizikusról, aki a Manhattan-tervben való részvétele és az első kísérleti atomreaktor megtervezése mellett a világ legszerényebb embere volt.…..
sail44 2013.11.18 15:48:08
Kedves Pacsker!
Patrick Moore a Greenpeace egyik alapítója és egykori vezetője is kidörzsölte a csipát a szeméből és miután sokat olvasott, elkezdett másként gondolkodni az atomenergiáról: „Nuclear energy is clean, safe, affordable and reliable—and needs to be part of the climate change solution” (
casenergy.org/2007/01/statement-regarding-u-s-senate-hearing-on-global-warming/).
Nemrég négy tekintélyes klímatudós; James Hansen (NASA); Ken Caldeira (Carnegie Institution); Kerry Emanuel (Massachusetts Institute of Technology); és Tom Wigley (Australia’s University of Adelaide) jelentette ki, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen a klímaváltozás elleni harc sikeréhez (www.rtcc.org/2013/11/04/nuclear-essential-in-climate-fight-say-leading-scientists/). Látja, kedves Pacsker ilyeneket lehet idézni pro és kontra a végtelenségig. De én az ön érveire lettem volna kíváncsi.

Három gyerekem összesen 4 diplomát szerzett egyetemeken (+1 folyamatban) és egyik sem számolt be atomlobbista vizsgafeladatról.

Az ön logikája szerint mindenki, aki érvelni merészel az atomenergia mellett, rosszindulatúan ferdíti a tényeket, de lagalábbis az atomlobbi fizetett ügynöke. A különbség köztünk annyi, hogy én nem feltételezek önről eleve rosszindulatot vagy szellemi restséget. Egyszerűen ön nem tud eleget a témáról, ezért nincsenek saját érvei, csak idézget meg hivatkozgat és személyeskedik. Úgyhogy önnek nem csak a csipát kell kitörölnie a szeméből, hanem komolyabb beavatkozásra van szüksége mert megtámadta egy betegség: méregzöld hályog van a szemén és ettől nem lát rendesen.

Köszönöm a vitát, ezennel magával befejeztem.
Az idiotizmus szemmel láthatólag a magyar energiapolitika vezérfonalává vált. Nem elég a rezsicsökkentési őrület, amely amellett, hogy nem azokon segít, akik tényleg rászorulnak, hanem a sokat fogyasztó, pazarló, magas keresetű háztartások szekerét tolja meg a legjobban, még…..
sail44 2013.10.15 13:25:32
Jávor et. egyrészt teljesen hiteltelen, miután sutba dobta elveit és lepaktált a baloldallal. De nemcsak köpönyegforgató, de hazudik is, látszik az orrán.
Maradjunk a tényeknél: a paksi áram tavaly 12 Ft/kWh volt, a szél- és napenergia átvételi ára pedig 32 Ft/kWh. Akkor ki kap állami támogatást az átvételi árakon keresztül?
Ma már sajnos ott tartunk, mint az agrárszektorban: az európai energiapiacon nem az áruk, hanem a támogatások versenyeznek. Németországban a megújulók után legalább kétszer vesznek fel állami támogatást: a telepítéskor és az áram átvételekor. Az áramárak emiatt az utóbbi években az egekbe szöktek, már veszélyeztetik a német ipar versenyképességét. A megújulókba termelt áramot kötelező átvenni, ezért egy napos-szeles napon a szolgáltatók fizetnek azért, hogy valaki átvegye az áramot. Ha pedig nem süt/fúj (és ott ez elég gyakran előfordul), akkor beindítják a koszos szenes erőműveiket vagy a szomszédoktól vesznek atomerőműben termelt áramot, mert a sajátjaikat leállították. Következetes, elvi atomerőmű-ellenesség, olyan, mint Jávor et. politikai elvhűsége.
A World Energy Council (WEC) a napokban tette közzé jelentését, melyben kijelenti: az, hogy a megújulók képesek fedezni az emberiség energiaigényének növekedését az energetika hetedik mítosza (
www.worldenergy.org/902FA2C5-C3E2-4F6A-99BA-00969B34D018/FinalDownload/DownloadId-DF6E09E527BF403EEDB8D027B3E1B115/902FA2C5-C3E2-4F6A-99BA-00969B34D018/wp-content/uploads/2013/09/World-Energy-Scenarios_Composing-energy-futures-to-2050_Executive-summary.pdf).
Jávor et. is gyűjtögetheti az általa kipufogott metánt, azzal nem fogja megmelegíteni a pörköltjét. Jó lenne, ha megmondaná: az álmodozásaiban szereplő decentralizált rendszerbe miből táplálja be az energiát: import olajból, szénből, vagy gázból? Mert ugye atomenergia az szóba sem jöhet. De akkor ki és mi állítja meg a globális felmelegedést?
Le a méregzöld hályoggal Jávor et.!
sail44 2013.10.15 19:11:20
@jávor benedek:
Kedves Jávor et.!
Már megint csúsztat! Nagyon félrevezető jelemnelegi piaci árakat összehasonlítani 15 év múlva termelő atomerőmű feltételezett áraival. Ön meg tudja jósolni, milyen piaici árak lesznek 15 év múlva? Mert elképzelhető, hogy az elektromos autók elterjedése miatti kereslet felveri az áramárakat.
Ön honnan veszi az anyagaiban közölt számokat? Jó lenne, ha megadna referenciát. A megújulók megtérülésének számításánál jó lenne, ha nem a jelenleg államilag dotált átvételi, hanem valós piaci árakkal kalkulálna, mindjárt nem lenne olyan szép a kép.
Nézzen már meg egy-két jelentést nemzetközi energetikai szervezetektől a különböző technológiák árairól. Javasolnám az OECD-NEA 2012 anyagát.
Ma még felmérhetetlen a japán atomkatasztrófa áldozatainak száma és következményeinek mértéke. Egyelőre csak egy dolog bizonyos: ahogy annak idején Csernobilban és a világ más pontjain történt kisebb atombalesetek során, most is össze-vissza hazudoznak az áldozatok, a…..
sail44 2011.03.17 17:27:08
@gigabursch:
Kedves Gigabursch!

Voilá, itt van a hivatkozás a német szélerőművek 20%-os rendelkezésre állására: papundits.wordpress.com/2010/01/23/more-political-spin-on-wind-power/
sail44 2011.03.17 19:02:10
@molnibalage:
Meg kell különböztetni a beépített szélenergia kapacitást (MW) a szélerőművek rendelkezésre állását (az egész évben energiatermelésre hasznosult időtartamot %-ban) és a kettő ötvözeteként kialakuló szélenergia-termelés arányát a teljes energiatermelésben (%).
A beépített kapacitás lehet elég nagy, mint Illés állítja Paks kiváltható lenne 7000 darab 1 MW beépített szélerőmű-kapacitással. Ez több mint háromszor nagyobb, mint Paks jelenlegi kapacitása. Ha 20% rendelkezésre állással számolunk, akkor ez a szélerőműpark megtermelné a paksi áram háromnegyedét. De a meglehetősen gyakran előforduló szélenergia termelésre alkalmatlan időjárás (az év 80 %-ban) esetén gáz- vagy más gyors indítású fosszilis erőműben kellene megtermelni a kieső áramot. Ez a 7000 MW szél a hazai termelés mintegy 30%-át tudná szolgáltatni a jelenlegi paksi 40% helyett. De a szén-dioxid kibocsátás nőne a szélmentes időszakokban gázerőműben termelt áram miatt.Az árakról nem beszélve, mert a szélerőművek kapacitásának kb. 90 %-át kellene beépíteni gázerőművel. A gázt pedig az oroszok adják...
sail44 2011.03.17 17:08:15
@gigabursch:
Kiábrándítalak: nincs annyi szél ebben az országban.

Az óriási német szélerőműpark átlagos éves rendelkezésre állása 20% körül van. És van úgy, gogy a szél egyáltalán sehol sem fúj, mert éppan anticiklon van. Ez különösen nyáron és télen fordul elő gyakran, amikor éppen a leginkább kellene fűteni meg hűteni.
 Kína mindenkit érdekel. Lessük, hogy hogyan fogyasztanak, miket vesznek, milyen iskolába járatják a gyerekeiket, mert csaknem minden jel arra mutat, hogy a világgazdaság súlypontja a nyugati országokról távol-keletre helyeződik át. Giovanni Arrighi, a neves olasz közgazdász…..
sail44 2010.04.28 15:19:00
@Dreamkasztni:
"ne nevezzük már fejlődő gazdaságnak azt, ami arra épült ki, hogy elárassza a nyugatot rákkeltő bóvlival" - bocsi a Harley Davidson bőrdzsekimet is kínában varrták, hamarosan a motort is ott rakják majd össze, ha így megy tovább.
Sok mindenben igazad van. Fedezetlen játékpénzzel vagyunk kifizetve, fizetünk. A legutóbbi válságban valakik lenyúlták az emberek nyugdíjalapba befizetett megtakarításaik jelentős részét (ez nem virtuális érték volt, buborék-pénz, hanem munkával fedezett jövedelem). A keletkezett hiányt az államok fedezik a mi adóinkból. Ezt a lenyúlást zseniálisan kitalálta valaki, biztos vagyok benne, hogy megtervezett eseményről van szó. A tőzsdei és pénzpiaci árfolyammozgások teljesen elszakadtak a reálgazdasági folyamatoktól, gyakorlatilag a spekuláció céljait szolgálják. Itt is a kisemberek, régiók, iparágak, országok pénzét nyúlják le minden egyes mesterségesen indukált árfolyammozgatással. Iszonyatos pénzeket csapolnak le a világ cash-flowjából. Hová, kihez kerül ez a horribilis, munka nélkül, tisztességtelenül szerzett jövedelem? Nyilván azokhoz, akiknek annyi pénze van már így is, hogy egy tranzakcióval képesek elindítani piaci mozgásokat. Sőt talán már csak fel kell venni a telefont és megrendelni a kívánt eseményt (ajánlom: Shelley: Az elme gyilkosai. Nem lehet hozzájutni, nem adják ki újra - vajon miért?).
A sárgákat a Nyugat hozta a saját nyakára, amikor kitelepítette a termelést Kínába és Indiába, kényelemből és az önző profithajsza miatt. Itt maradt a munkanélküliség és adósság, Kína már Amerika legnagyobb hitelezője, de függ is tőle, mert ha bebukik a dollár, Kína valutatartalékai is megsemmisülnek. Így mindenki a víz fölött tartja a dollárt, melyen keresztül - néha egy kis leértékeléssel, kamatszedéssel - az USA szívja a világ vérét és ebből lehetőségeihez képest sokkal jobban él és őrülten fegyverkezik. Miközben mi egyre több élelmiszert importálunk - itt, a páratlan termőfölddel bíró Kárpát-medencében! -, a saját termelésünket csökkentjük, Európa már nem gyárt cukrot, mert olcsóbb Brazíliából hajóval ideszállítani.
Mi ez, ha nem őrület. Nem lesz ennek jó vége.

A Jobbik semmit sem tehetett volna, és senki sem tehet semmit, amíg az emberek nem jönnek rá, hogy iszonyatosan át vannak verve. De sajnos nem fognak rájönni, mert az agymosás hatékonyan folyik ipari méretekben.

Ne vásárolj semmit hitelre és szerezz be egy jó fegyvert.