Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pararanka

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi szöveget így ebben a formában emailben kaptam, de hivatalos forrásra mutató link nélkül. Nem szoktam posztokat utólag módosítani, de ebben az esetben ha utóbb kiderül, hogy ezzel a szöveggel bármi probléma van, vagy esetleg kapok hitelesített verziót, linket, ahol…..
Elolvastam dr. Szócska Miklós életrajzát itt meg itt, és mélyen megdöbbentem. Egy alkalmas ember ül az államtitkári irodában? Kicsit nehéz elhinni a szerencsénket; remélem, nem fogunk csalódni.Az egy héttel ezelőtti első kerekasztal-beszélgetésen a Mandiner beszámolója alapján…..
Ez itt az újabb millió dolláros kérdés, amelyre - szokásomhoz híven - nem fogok mindenkire érvényes, tuti választ adni. Erre a kérdésre ugyanis így ebben a formában nincs válasz: a gyerekekről csak egyesével, külön-külön lehet megmondani, szempontok egész sorának átgondolása…..
Philadelphiában a bábakonferencián Ina May Gaskin beszélt nekem először Wendy Savage-ről. Ő egy köztiszteletben álló brit szülész-nőgyógyász doktornő, 1935-ben született, tavaly a British Medical Journal életműdíjára is jelölték.1985 áprilisában azzal került a brit…..
pararanka 2010.10.17 00:22:23
Nekem, mint otthonnszülőnek, két meglátásom lenne az általad és a kommentelők által felvetett dolgokkal kapcsolatban. Egyrészt nagyon sajnálom, hogy a hazai otthonszülőket sokan (és most úgy érzem te is) egy teljesen heterogén társaságként kezelik. Való igaz, hogy az otthonszülők között van egy nagyon hangos, de meglátásaim szerint nem jelentős számú kisebbség, akik valóban vehemensen, empátiátlanul, megszállottan és megfontolatlanul érvelnek (sőt inkább igét hirdetnek) az otthonszülésről, mint egyetlen üdvözítő lehetőségről. A többség azonban és köztők Geréb Ágnes is! nem ilyen. Rólam és az általam ismert otthonszülők többségéről elmondható, hogy kimondottan sokat tájékozódik, mérlegel, mérlegeli a jelenlegi magyar kórházi lehetőségeket, a jelenlegi magyar otthonszülési lehetőségeket, veszélyeket és élete egyik legfontosabb döntéseként úgy határoz, hogy megpróbálja megkezdeni a szülést otthon. Senki nem gondolja és erre Geréb Ágnes külön hagsúlyosan figyelmeztet, hogy arról bárki dönthet hogy otthon fog szülni. Legfeljebb arról, hogy szeretné megpróbálni. Becsomagolva a kórházi táska minden otthonszülésnél is. És az általam ismert otthonszülők többsége nem gondolja, hogy ez az egyedüli üdvözítő döntés. Több olyan pontja is van ennek a döntésnek a jelenlegi (mármint Geréb Ágnes bebörtönzése elötti) helyzetben, ami nagyon is személyes alkati kérdés, hogy kinek melyik út tűnik biztonságosabbnak és ezáltal járhatónak. Aki például amiatt iszonyúan aggódik, hogy mi lesz akkor, ha otthonszülés során kórházba kerül, hiszen ma Magyarországon nagy valószínűséggel nem lesz zökkenőmentes a kórházi befogadás (mentősök, rendőrök és Blikk garantálva), és ez az aggodalom oly mértékű, hogy az otthon induló szülést is befolyásolná, annak nem szabad még akkor sem az otthonszülést választni, ha egyébként nagyon egyetért vele. Közben meg én magam is úgy gondolom, hogy számtalan olyan szempont van ami miatt teljesen jogos lehet akár, programozott császárral, epidurális érzéstelenítéssel, beöntéssel vagy nem beöntéssel, gátmetszéssel, vagy nélküle és még számtalan más módon is szülni. (Mint ahogy jogos döntés lehet szoptatni 2 éves korig, fél éves korig, vagy tápszerezni a születéstől.) Szerintem nagyon fontos hangsúlyozni, hogy Geréb Ágnes nem hogy rábeszél az otthonszülésre, de sokan inkább úgy érzik hogy lebeszél. Számtalan olyan párt ismerek, akik úgy jártak a Napvilág Születésház tanfolyamára, hogy eszükben sem volt otthon szülni, nem is igyekezett őket a kórházi szüléstől senki sem eltántorítani, viszont fontos fogodzókat kaptak ahhoz, hogy hogyan tudnak kórházban minél háborítatlanabbul szülni. Olyan is sok volt aki eredetileg otthon akart szülni, de végül úgy döntött, hogy ez mégsem neki való.
A másik szempont amit fontosnak tartok az írásoddal kapcsolatban az a szülész-nőgyógyász szakma kiállásának hiánya. Azt gondolom, hogy igen is vannak olyan szakmabeliek (szerintem nem is kevés), aki még ha nem is ért egyet Geréb Ágnes döntéseivel, belátja, hogy úttörőként rendkívül fontos szemléletet hozott be a magyar szülészetbe, egy olyan korban, amikor erre egyáltalán nem volt fogékonyság. És kiállt emellett a szemlélet mellett még akkor is, amikor ez teljesen idegen volt a hazai gyakorlattól. Még ha túlzás is azt állítani, hogy azok a változások, amik történtek a szülészeti ellátásban egytől-egyig Geréb Ágnesnek köszönhetők, azt igenis beismerhetné a szakma haladóbb gondolkodású része, hogy sok minden valóban rajta keresztül szivárgot be és vált egyre több helyen elfogadottá. Az orvosok között általában hihetetlenül nagy az összetartás minden szakmai hibával kapcsolatos esetben, hiszen tudják, hogy aki ember az adott esetben tévedhet is, még akkor is ha orvos. Ezzel szemben Geréb Ágnessel még az sem akar, vagy mer szoridalitást vállalni, aki magában elismeri a munkájának sok aspektusát, aki feltételezi, hogyha lehetősége lenne a szakmai vizsgálati eljárásban tisztáznia magát (már ha a szakmai a bába szakmai (nemzetközi) előírásokat is tartalmazza), akkor valószinüleg erre képes lenne. Én leginkább ezért vagyok csalódott ebben az ügyben. Hogy nincs 10 olyan karakán szülész-nőgyógyász aki ezt képes lenne kimondani. Ezért nagyon más ma Geréb Ágnes helyzete mint annak idején Wendy Savage-é volt.
pararanka 2010.10.17 09:23:36
P@Felicitasz: persze hogy heterogén. Épp ezt akartam írni, hogy nem HOMOGÉN. Csak tegnap éjjel fél egykor, amikor elküldtem a szöveget nem tünt fel nekem, hogy épp az ellenkezőjét írom. Szóval sokan homogénnek állítják be az otthonszülőket, de ez egy HETEROGÉN társaság. Az is milyen érdekes volt a demonstráción, hogy pl. politikai beállítódás szerint is milyen sokféle ember jelen volt.