Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sellőlány

0 bejegyzést írt és 1532 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szecsuánblog a mai nappal befejezi itteni működését.    Remélhetőleg egy héten belül elindul a folytatás a szecsuan.hu címen.   Köszönöm kitartó figyelmeteket, s remélem, velem tartotok!..
Holnap alighanem kipusztul a sziget bennszülött lakossága.  ..
sellőlány 2020.08.13 13:38:53
Úgy hiszem, említettem már, hogy Írország vidéki területein nem igazán létezik tömegközlekedés. Az egy dolog, hogy csupán hat városban (illetve agglomerációban) van bármiféle helyi közlekedés, hiszen a kimaradó helyszínek legfeljebb már csak huszonegynéhány ezres települések aránylag szerény…..
sellőlány 2020.07.22 19:41:01
@élhetetlen: Akkor javaslom, nézz meg egy oktató autót közelről. Mindegyiken ott egy szép ngy T betű és többnyire lassan haladnak.
sellőlány 2020.07.22 19:51:54
@Liping: Köszi Veve pontosítást. Nekem volt rutin vizsgám, és 1994-ben szereztem jogsit. Sőt meg eü és műszaki vizsgám is volt, a lámpacserét húztam. :-) Nem igazán követem az aktuális jogsi követeleményeket, ha már eltörölték a rutinvizsgát, akkor ennyivel egyszerűbb helyzet, de azon csodálkoznék, ha a rutinpálya gyakorlatokat ne kellene abszolválni a jogsihoz. Ez nem tudom, hogy van felétek, de azt tudom, hogy a UK-ben élő húgomnak csak az orral előre es párhuzamos parkolás megy segítség nélkül. :-)
sellőlány 2020.07.22 20:20:25
@élhetetlen: Ne haragudj, de szerintem nem én, hanem te vagy aki itt nem érti csíziót. Veve rögtön levette, miről van szó. Szerintem nem érdemes erről tovább beszélgetünk.
A jelek szerint Írországban is kezdetét veszi a pandémiás helyzet miatt bevezetett, egyébként kifejezetten szigorúnak számító korlátozások fokozatos feloldása. Kapkodásról ugyanakkor szó sincs, más országok gyakorlatához képest nagyon lassú folyamatnak nézünk elébe.*   Mielőtt a részletekbe…..
Bizony, a helyzet nem túl rózsás, nemcsak wc-papírt esznek liszttel az emberek ezeken a nehéz, kórokozóktól terhes napokon, de még az élesztőt is felvásárolják. Ahogy olvastam, hallottam, odahaza is, de ez aránylag kevéssé vigasztal. A legutóbbi, helyzetjelentős posztban még örvendeztem, hogy hiába…..
sellőlány 2020.03.28 06:44:24
@Liping: Állítólag a lengyel boltokban van friss élesztő, meg ott lehet sok más, ízlésvilágunknak megfelelőbb cuccot kapni.
sellőlány 2020.03.28 12:44:10
@Liping: :-D Hát igen. Bár mivel nem kizárólag magyaros konyhán élünk, nekem sosem volt gond ezek hiánya, ha külföldön éltem. De azért persze felvillanyoz egy-két ilyen bolt, ha belebotlok pár hét/hónap után. (Ahogy nézem, ez felétek a Breadski Brothers - milyen vicces név!). Nekem az instant élesztő sokáig csak azért volt mumus, mert amit addig próbáltam gyomorsavat csinált és hamar kiszáradt tőle a produktum. De aztán némi utánajárással kiderült, van olyan fajta, ami természetebb, és a titok nyitja még az előkelesztés. Ha már gasztrobejegyzés ez a mostani, tekintsd el ezt a kis kitérőt. :-)
sellőlány 2020.04.30 12:36:10
@PinkSky: Szia, amit ő fotóim alapján mondott. Nekem is a 3-4 nap volt a kritikus. (én egy francia pék leírását követtem, mint egy dogmát) Túl meleg volt a helyiségben, ezért hamarabb erjedt, ezért több etetésre lett volna szüksége. Ha pukli lelapul a kovászon, az már rossz jel. Ha meg már jön az acetonszag, akkor kész, vége. A másik a túlzott higiénia, amit a recept előírt. Nem kell mindig mindent fertőtleníteni kovászkészítés előtt. És átküldte ezt:
kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat
Igen, kicsit unom már, hogy ez a téma megint, de tartok tőle, hogy néhány hónapig, de akár fél évig is kitart ez az állapot, így jobb, ha hozzászokunk. De hogy változatosabb legyen a helyzet, ezúttal nem az európai kataklizmáról elmélkedem, inkább csak arról írok, felénk miképpen zajlik az…..
sellőlány 2020.03.25 07:08:41
@Liping: Igen, kíváncsi lennék, hogyha egyszer tényleg napirendre kerül, mi lesz a szavazók számára fontosabb. Az elvek és tradíciók konzerválása vagy a gazdasági érdekek és prosperitás. Jelenleg Észak-Írország a viszonylag rövid fennállása ellenére is erős entitással bír, amire büszkék a polgárai. Érdekes, hogy a 100 éves évfordulójuk egybeesik a UK tényleges elszakadásával az EU-tól.
A koronavírus a jelek szerint tartósan megjelent Európában is. A kínai helyzet egyre több bizakodásra ad okot, Wuhanon kívül alig akad fertőzött és ők is egyre kevesebben vannak. Az ország nagyobbik felében már kezd beindulni az élet és szabadon elhagyható a lakóhely. Az üzletek még javarészt zárva…..
sellőlány 2020.02.28 13:48:05
@Liping: Igen, nagyrészt egyetértek azzal, amit írsz. Ami ott jobban működik, hogy egy országról van szó, központi az irányítás és ha ott elrendelnek valamit, akkor azt erőszakkal is akár, de betartatják. Amint látszik, ha kell 2 hét alatt izomból felrántanak pár mobil kórházat, orvosokat rendelnek egy gócba több tartományból 24 órás műszakokkal. Ezzel szemben itt van az EU, ebből jelenleg érintett 10-12 állam, más szervezettségi szinttel, különböző kultúrával és infrastruktúrával. Nrm vitatható, hogy egy Németország, Ausztria vagy Dánia sokkal jobb helyzetben van, mint Románia vagy akár Magyarország. Viszont mindenhol demokrácia van, minden államnak saját gazdasága. Minderre szabadon ráhasal a sajtó és igen, megy a pánikkeltés, sz ország vér mérsékletétől függően. Amit az utca embere bből észlel, az inkább a semmit nem érő forint, meg hogy ki van fosztva a gyógyszertár meg néhány polc a boltokban. Pl. február elején már hiánycikk volt a szájmaszk, de egy emberen nem láttam, kérdeztem is a patikában, amikor láttam a kiírást, hogy ekkora a pánik már most? Azt mondták, itt turistáskodó ázsiaiak vették főképp. Most már itt is látok maszkos embereket egyébként, és a csapból az folyik, hogyha betegek vagyunk, maradjunk otthon meg mossunk kezet gyakran. Nekem van 2 repjegyem áprilisba Ázsiába, 70 feletti anyósom két hét múlva indul(na) egy karibi cruisera. Egyelőre nincs pánik, de informálódunk folyamatosan, mást nem tehetünk. És okkal lehet rettegni egy országos járványtól, mert akkor itt káosz lesz és sok halott, nem pedig migráns. (ez a f... Orbán is csak azért jön ezzel, mert tudja mekkora szarban lenne az eü, jobb nem erről beszélni.)
Már csak két hét és megürül az otthonunk és beköltözünk. Szerencsére az állag kifejezetten jó, így nem kell semmi felújításba kezdenünk, simán cuccolhatunk. Eleinte még üres lesz egy kissé, mivel a mostani berendezés zöme megy a lakókkal együtt, de annyi cucc marad, hogy azonnal nem kell…..
Elvileg a mai nappal lezártam a felsőoktatási jelentkezésem, amit lehetett, megtettem a siker érdekében. Mint érett kategóriájú versenyző, február 1-ig köt a határidő, úgyhogy addig még variálhatok ezt-azt, ha muszáj, de már nem szeretnék.   Túl sok dolgom nem volt. Az ezeréves, otthoni…..
sellőlány 2020.01.26 11:47:50
@Liping: Látom, képben vagy az itthoni celebhírekkel. :-) Valóban, csak azt tudjuk, amiket a hírekben olvasunk, és a hírügynökségek terjesztenek a világban, nem nehéz apokalipszist vizionálni. Csak mivel éltél ott, kapott el a hír, illetve most is van ott néhány magyar munkaügyben, aki jelenleg egy szállodában vesztegel (bár kérdés, ez is konkrétan mit jelenthet). Mindenesetre remélem, alábbhagy hamar az ügy, mert a férjem épp egy hónap múlva lenne Shanghaiban, és nem mondanám, hogy nagyon rezisztens az immunrendszere az ilyen nyavalyákra.
Online megcsekkoltam az IELTS eredményt. Nyelvtudásom alapján nem zárhatnak ki az ír felsőoktatásból.   ..
sellőlány 2019.12.21 16:15:00
sellőlány 2019.12.23 09:20:14
@Liping: Nem is az értékelés rendszere érdekes, hanem hogy ennyire kiegyensúlyott lett az eredmény. Azért ez nem semmi! Kérdés, mit fogsz ebből kamatoztatni Kínában. :-) Most eszembe jutott a csoportos felolvasás meg a rhino-k. :-D
A c-peptidről írt cikk egészen vad indulatokat gerjesztett, bár volt már pár hasonló a blog történetében (kaptam én rendszeresen a vegánoktól, homeopátia-hívektől meg a Hamer-féle csapattól is), de szerintem ilyen elemi szintű, ordítva epét hányós történetre nem volt példa...
sellőlány 2019.12.11 15:25:27
@fordulo_bogyo: a nickem alatti címen tudsz e-mailt küldeni. Hozzád nem ad meg elérhetőséget. Nem Gábor vagyok, hanem egy nő. :-) A publikálásról és ott egyeztessünk.
sellőlány 2019.12.11 15:33:01
@fordulo_bogyo: Nick, üzenetküldés (képernyő jobb oldali sáv). én próbáltam neked, de ezt írja ki: A nickben nem endélyezett karakter található!
sellőlány 2019.12.11 16:52:07
@fordulo_bogyo: Most írtam. :-)
Oké, hogy a homár is ember, de mégsem illet volna többször felröhögni a lenti sztorin, hiszen valójában egy komoly Vízművek általi szívatásról van szó. A lakásvásárlás után kapott 200 ezres számla önmagában súlyos, a többi szerencsétlenkedésről nem is beszélve, de nagyon szerettük olvasónk stílusát,…..
sellőlány 2019.11.12 07:09:41
Aki azzal jön, hogy a személyes ügyintézés a megoldás, felvilágosítom, hogy nem, az sem az! Nekünk éves leolvasáskor cserélték össze 2 lakás fogyasztását, úgy hogy az egyik lakás tulaja külföldön él, tehát személyesen ügyintézni nem tudott. Ezzel egy 4 hónapos kálvária vette kezdetét. Ezért a számla utáni szívrohamot követően, azonnal személyes ügyfélszolgálattal kezdtünk, mert ugye, az a megoldás. Hát nem! Az egybites pitcha azt tudta kiköveztetni az előadott sztoriból, hogy mi lopjuk a vizet! Nagy nehezen, egy kolkéga segítségével ijtatva lett a panasz, amit továbbítottak a számviteli osztálynak. Egy hónap múlva jött az első fenyegetés tőlük a fizetésre. Ekkor vetettük be a telefont. Ez arra volt jó, hogy kiderüljön, a személyes közbenjárásunknak semmi nyoma. Nem lett iktatva a rendszerben! Na, ekkor át kellett mennem zenbe... Írtam egy tényszerű levelet leolvasáskori számokkal, fotókkal, ahol látszik, jogy 2 hónap után is bőven kevesebb a merőórán a szám, mint ami alapján számláztak. Ez hatott! Elnézéskérés blablabla. Részükről megtörtént a korrekció. Csakhogy a számlákat nem a Vízművek, hanem a Díjbeszedő kezeli. További 2 hónapba került, amíg ott is leesett a tantusz. Addig még kaptunk egy felszólítást, de már nem érdekelt. Aztán jött egy korrekciós számla. Csak okulásképp: be kell vetni mindegyik platformot ilyenkor, de az e-mail fotókkal a leghatékonyabb.
sellőlány 2019.11.12 07:17:33
@connector: @Terézágyú: @Vercsi V: Ha az embet személyesen szeretne nem sikerrel járni, akkor írtam eggyel feljebb egy szösszenetet a személyes ügyintézés "eredményességéről" .
Ez most szerencsére nem engem érint közvetlenül, de azért kellően hülye szitu, hogy írjak róla.   Még egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy nekünk elég flottul mentek a kezdeti ügyintézéseink, érkezés után kb. két héten belül (lehet, hogy ezzel sokat mondok) meglett a bankszámlánk és a…..
Legalábbis erősen sanszos. Mióta munka nélkül vagyok, már kb. két hete napi szinten járok a helyi Leisure Centerbe, különös tekintettel arra, hogy nehezen visszanyert alakomat a cigi lerakása óta nem egyszerű megőrizni, muszáj mozogni. Az eredmények bíztatóak, s fura módon még a kondis részt is…..
sellőlány 2019.10.28 13:34:59
@páfrika: Ne vedd a szívedre Veve gondolatait, ha tényleg olvastad eddig, felismerhető, hogy ezek a szenvtelen felismerések nem bunkóságból történnek a részéről. Egyébként brit vonalon mi a családban többszörösen érintettek vagyunk. A brit unokahúgom egy olyan ritka genetikai betegséggel született, amiből eddig a világban regisztrált 500valahány eset van, ésb70 a UK-ben él. A családban unokatesó/nagynéni/bácsi ágon több autista, illetve a depresszió valalyik típusában szenvedő fél van. Speciális fejlesztés 2 éves kor alatt nem létezik, fejlődési elmaradással akkor foglalkoznak, ha az fizikailag látható, alap genetikai teszteket se nagyon futtatnak le addig, amíg meg nem bukik a gyerek a teszteken, csak ha nagyon erőszakosan nyomul a szülő. A speciális óvodai és iskolai csoportokba bejutni nagyon nehéz, de ha sikerül, a felszereltségük ellenére sokszor inkább kontraproduktív, mint fejlesztő. A csoportok túlzsúfoltak, kevés a gyp, gyerekek teljesen más típusú fejlettségi szinten összeömlesztve. Szociális támogatás nem alapvető, akkor sem, ha az egyik szülő emiatt nem tud munkát vállalni és egy keresetből él emiatt a család. Fizioterápiás kezelések max 6 hetente egyszer, a heti 2 helyett. Emiatt sokan visszaesnek tolókocsis állapotba, onnan pedig egyenes az út valami zárt intézetbe. Akiket edzőtermekben látni, azok szerencsések, hogy ott lehetnek, képesek önállóan edzeni, a szintentartásukhoz ez nagyon fontos! De sokkal több van, aki valahol benyugtatózva vegetál. :-(
sellőlány 2019.10.28 14:52:26
@páfrika: Kitartás és kalapemelés. Nehéz világ ez, de közben apró dolgokban csodaszép. Meg persze dögnehéz. De menni kell tovább!
A helyi magyarokat is emlegető irományom után nem sokkal üzenetet kaptam, amiből kiderült, hogy itt, Castlebarban él egy párocska, akikről elmondható, hogy:1. a hölgyet Verának/Veronikának hívják,2. az elmúlt években Kínában éltek, angoltanárként,3. nagyjából fél éve vannak a szigeten,4. kb. 1-2…..
Hamarosan jövök majd egy szokásos metrós bejegyzéssel, mert ahogy ahhoz már hozzászokhattunk, Kínában azóta sem állt meg az élet ezen a téren. Az aktualitásokat csekkolva lettem rá figyelmes, hogy a már így is rengeteg késést elszenvedő hanoi-i projekt első vonala még mindig nem nyílt meg.…..
Időnként, ahogy az évek múlnak, fel-feltűnik egy-egy kvázi mérföldkő, ami mellett elhaladok. Nem okvetlenül óriási dolgok ezek, s általában teljesen véletlenül derül ki, hogy az agyam működése finomhangolódott. Közeledve a negyedik x felé már bőven kialakultak a saját szokásaim, mindennapi…..
Írországba étkezésem előtt nem igazán gondolkodtam el a helyiek nyelvi szokásain. Azt tudtam, hogy angolul beszélnek, bár a kormányzat kínkeservesen küzd a mostanra anyanyelvi szinten gyakorlatilag kipusztult, de bennszülött gael nyelv megmentése érdekében - nem igazán nagy sikerrel.   Hallottam…..
Hát, kedves olvasóim, ez a nap is eljött, pedig nagyon igyekeztem elkerülni már 20 éve. Gyerekkoromban egyáltalán nem voltunk elkapatva anyagilag - bár nem panaszkodom, nélkülözni sosem kellett, de szüleimnek azért erősen be kellett osztani a pénzt, s időnként nagymamámtól kölcsönkérni…..
Kedves olvasók!A Szecsuánblog még mindig él, bár kétségtelenül erősen tetszhalott üzemmódban töltötte az elmúlt hónapokat. Ennek azonban most egy időre ismét vége, bár a teljes feltámadás egy kicsit még várat magára, úgy picivel több, mint öt évet. Valami azért lesz addig is, csak nem a megszokott…..
Persze. Mi vagyunk erre az élő bizonyíték. A csengettyű már megvan, ha minden jól megy, hamarosan exleprásként csengettyűzhetünk Budapest utcáin. Az elmúlt 2 hétből több, mint egy hetet Zebegényben töltöttünk. Az első hétvége felkészületlenül ért minket, kevés volt a szúnyogírtónk, mi voltunk a…..
sellőlány 2019.06.26 15:46:15
@sellőlány: Még annyit kiegészítésül, hogy a citronella nem az a citromfű, amit mi annak ismerünk. Szóval citronellaként keressétek. A teraszon a szúnyogok távoltartására eddig nekem hatékony volt a füstölő spirál, egy a padlón, egy az asztalon (alutálcában). Persze lehet, hogy az idei túlnépesedett eresztésnek ez meg sem fog kottyanni... Majd meglátjuk.
Természetesen a mai napon sem marad el a megszokott Játékmúzeum Blog TV adás. Ezúttal egy kicsit más vizekre eveztem, mivel most egy lányoknak készült játékot mutatok be nektek.Szerintem sokan sejtitek már, hogy ezúttal egy elemes varrógép került a középpontba. Nosztalgiázzatok ezúttal is velem!..
sellőlány 2019.01.07 18:18:03
Nekem barna színű volt, és ugyanez volt a problémám vele, mint @tiduj: - nak. Úgyhogy amikor már felértem az asztalt, inkább a nagymamám gépével "varrtam". :-)
sellőlány 2019.01.07 22:57:08
@ToyaHSW: Hogy rendesen sikerült-e, az kérdés, de tény, hogy ösztönzőbb volt az igazi. :-) Szerintem a Trabant kategória volt a korosztályomban az általánosabb, a butikosok és maszek zöldségesek gyerekei pár évvel utánam születtek, nekik már lehet, hogy jutott extrább is. :-D
Heti Baba 20. Logan születése 2018.08.10 15:13:34
Ma arról fogok mesélni, hogy milyen az élet a párhuzamos univerzumban, ahova július 19-én, egyébként 2018-ban, hajnalban közel egy órával éjfél után léptünk át. Az új világunk fényes csillaga és középpontja kicsi fiúnk, akinek aznap hajnalban, a frankfurti Bürgerhospital szülészetén rákerültünk a…..
sellőlány 2018.08.10 20:58:14
@sellőlány: képtelen (autocorrect) = képeden
sellőlány 2018.08.17 19:46:07
@gabuschka: Igen, sejtem, hogy most nem a posztírás és kreatívkodás a megfontosabb. :-) De ha talán csak pár sorosakat írnál arról, hogy mi a jó (rossz) egy-egy napban, van jön egy gondolat, ami foglalkoztat és jó lenne megörökíteni, ne sajnáld rá az időt. Jó lesz majd pár év múlva visszaolvasni. (Anyum, amikor megszülettem, elkezdett naplót írni. Még emlékszem, amikor először a kezembe került a barna keményfedeles füzet, vastag nejlonborítással, amire egy rajzolt kutyafej matrica volt ragasztva. És a dátumok alatt féloldalas gyöngybetűs leírásban minden fontos momentum, hogy nézek ki, hogy alszom, eszem, súlyom, és pár személyes gondolat. Aztán öt hét után szünet, aztán csak dátum szerint tárgyilagos súly, oltás, védőnő látogatása a folytatás. Amire emlékszem, a kb. hétévesek csalódása, hogy feledésbe merült a kisbabakorom sok-sok apró mozzanata. Hát ezért (is)... érdemes emlékezni. ;-)
sellőlány 2019.01.07 18:21:39
@gabuschka: Láttam az instán és talán még azt is, hogy angolul (?) írod. :-)