Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HedvigT

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten jelentették be, hogy a Krisztus Légiója Kongregáció többhetes rendkívüli káptalant tart Rómában. A nyolcadikán kezdődött gyűlés célja új szabályzatot és arculatot adni a légiónak, hogy a korábbi botrányokat levetkőzve folytathassa a munkát. Az egyik…..
HedvigT 2014.09.22 08:57:37
@I_Isti: Tehát hazudni, csalni, másnak kiadni magunkat nem bűn? (Különösen szerzetesi kongregációt alapítani, amely életmód egyik alapja a castitas, tehát a szexuális önmegtartóztatás, /többek közt Pál apostol, a nőtlenséget és a szüzességet ajánló szavai hatására/ a papi cölibátustól függetlenül. Így pl. azokban a keresztény felekezetekben is, ahol a papok, lelkipásztorok házasodhatnak, mint az ortodox, görög katolikus felekezetnél, de akár gondolhatunk a protestáns lelkész által alapított taizéi testvériségre, v. a számtalan német evangélikus közösségre is).
Mostanában fejeződött be a vizsgaidőszak – meg vagyok könnyebbülve. Pedig már igazán megszokhattam volna: majd egy évtizedes oktatói „priuszom” van... :) Mégis van valami, amit nem bírok megszokni, amit folyamatosan megterhel, gondot okoz, nehézséget támaszt: őszintén szólva,…..
HedvigT 2014.08.17 11:56:31
@plexus: Echardt mestert pl. azért nem ítélték el soha életében, hiaba állított műveiben zseniális meglátások mellett igen unorthodoxnak (is)olvasható dolgokat, mert következetesen kitartott (és a vizsgálódókat is kitartatta) amellett, hogy "az eretnekség az akarat, a tévedés pedig az értelem dolga, ez utóbbi pegig nemcsak hogy megengedett, de tökéletlen voltunkból adódik. Sőt, talán szükségszerűnek is mondható. (Vö.: lehetetlen, h. botrányok ne forduljanak elő köztetek, de jaj annak, aki ezeket okozza).
HedvigT 2014.08.17 12:02:47
@Antal József: Pacsy nem Rómában tanít? Elképesztő, hogy egy tanár szemelyes aggodalmaiból azonnal a Rendszer letolása a válasz. Apropó Párbeszéd: az ilyen típusú kommenteknél, az az érzésem, hogy olyan gondolatok halmaza, amelyek a poszt nélkül is a kommentíró fejében kavarognak.
Akar Ön műanyagszatyrot enni? Esetleg kőolajból készült ételeket? Ugye, hogy nem? És a margarint megenné-e? Az utóbbi kérdésre adott válasz nem csak az egyéni ízléstől függ, hanem attól is, mit tudunk (rosszul) a margarinról. Ettől függ ugyanis, hogy tudatos vagy tudatlan…..
A ruhadivat világának, a trendek, divatszínek váltakozásának hátterében nagyon jól kiszámított, megtervezett döntések húzódnak. A trendek alakítása néhány nagy cég, "divatdiktátor" döntésének eredménye, akik évekkel előre jól tudják, milyen ruhaanyagokat érdemes…..
Mire jók azok a figyelmeztetések, amelyek a valós tények, veszélyek helyett/mellett felületes vagy tévinformációkat tartalmaznak? Semmire. Azazhogy dehogyis: pánikkeltésre és az előítéletek gerjesztésére kiválóak. Ez jutott eszembe, amikor az alábbi cikket elolvastam.…..
A börtönökbe jó esetben csak bűnelkövetők kerülnek. Őket a társadalom megfoszt egy nagyon fontos alapvető emberi joguktól: a szabadságuktól. Ezt egyrészt konszenzus alapján teszi, másrészt a közjó érdekében. Erkölcsileg nem helytelen, ha fogságba zárunk olyanokat, akik…..
HedvigT 2013.12.04 11:18:09
@Katekéta: viszont az idézett kánon alapján érvényesek. Akkor hibás a CIC:)

Azonban egy nézőpontbeli különbségre hívnám fel a figyelmet, ami miatt valószínűleg nem értem katolikusként sem az indítványodat.
PP nem a házasságból kivezető kiskapu, hanem, mint ahogy a másik elnevezése is mutatja a házasság érvénytelenítése a hit javára. (Nem csak úgy, mert van valami indok.)

Az elhálás nem arról szól, hogy szeretkezünk egy jót, de ezt te is nagyon jól tudod. Egy börtönben álszent kukacoskodás egy intimszoba létrehozása, mivel a hitből, a házasság lényegéből inkább az fakad, hogy a felek Istenre és a Tőle jövő gyermekáldásra nyitottan éljenek egy életközösségben. Az elhálás csak a kezdete, kezdőpontja (vagy inkább mérföldköve) ennek az útnak, amelyet a házaspár közösen tesz meg, (leendő) gyermekeivel Isten felé. Az intim-szobát én ennek fényében legfeljebb blaszfémiának tudomfelfogni, valójában "család(barát)- börtönöket" kellene létrehozni (ellentétben a mai külön női, külön férfi börtönökkel, vagy hogy a házastárs nem vonulhat be a börtönbe a házastársa mellé - nonszensz gondolat, tudom, de ez a következetes. Valóban krisztusi bolondság lenne az ilyesmi.)

Mondok egy másik példát: van egy vegyesházasság (ateista és katolikus fél) nem katolikus az egyik házastárs, majd megtér. A házasságuk azután válik szentségivé, miután a nem katolikus fél megkeresztelkedik (ez minimum 1, de jobb ha két év katekumenátus után következik be). Ez alatt az idő alatt a házasság a PP alapján simán felbontható. A feleknek türelemben kell élniük, növekedve a reményben és hitben (na meg a szeretetben), amíg a másik fél keresztelője meg nem történik.

Szerintem ugyanez igaz a szabadságvesztésre ítélt emberekre is.
HedvigT 2013.12.04 11:35:47
@Katekéta: Köszönöm. Egyébként gratulálok a színvonalas blogjához és bátorítom továbbra is a tevékenységében (még ha ebben a petícióban speciel nem is értek egyet Önnel.)

(Abban valóban igaza van, hogy a páli kiváltság foglalkozik kifejezetten a vegyes házassággal. (A péteriben így van benne: "legalább az egyik fél a házastársi együttélés egész időtartama alatt megkereszteletlen legyen, VAGY A HÁZASSÁGOT NEM HÁLTÁK EL, miután bármelyikük megkeresztelkedett stb... a házasság felbontható)
HedvigT 2013.12.04 11:37:05
@HedvigT: És elnézést az első hozzászólásom automatikus tegezéséért :)
A héten egy aprócska hír érkezett a Vatikánból, mely nem ütötte át a média ingerküszöbét. Nem is csoda, hisz önmagában nem túl érdekes és nehezen is érthető az egyházat belülről nem ismerők számára. Pedig ez a múlt hónap sokak szerint tradicionalistaellenes pápai…..
Időnként túlterheltnek érzed magad? Olyan munkát végzel, amely hajlamos felemészteni a (magán-) életedet? Vagy egyszerűen csak időnként nehézséget okoz, hogy megvédd magad rámenős és erőszakos emberektől? Szükségét érzed, hogy olykor az eddiginél is határozottabban…..
A világhálón számos olyan hír kering, amely szerint léteznek a magyar történelemmel kapcsolatos, általában az MTA által eltitkolt dokumentumok, amelyek alapjaiban változtatnák meg a magyar történelmet. A Kassai Kódex egyike azon történelmi forrásoknak, amelyeket, állítólag az…..
HedvigT 2012.11.20 20:08:05
Ki gondolná, hogy a római levél végén, egy teológiailag semleges, személyes üzenetben, egy köszöntésben, azzal a (nemcsak) teológiailag izgalmas kérdéssel találkozunk, hogy volt avagy sem női apostol az ősegyházban? Bizonyos szempontból és bizonyos körökben már maga a kérdés feltevése is…..
HedvigT 2012.10.23 18:27:46
Az említett egyházatyák tehát nőnek gondolták ezt a rejtélyes alakot. Mégsem jutott eszükbe az, hogy megkérdőjezzék azt, hogy csak férfiak lehetnek papok. Ami azt illeti, az orthodox hagyomány ötletesen átvágta a gordiuszi csomót: a 70 szétküldött tanítványok közé tartozott Andronikosz, aki pap volt, és a felesége volt Júnia, mindketten "apostolok", Pannónia megtérítői. :)

Úgy látszik, el kell fogadni azt, hogy egy bizonyos ponton túl nem lehet megmagyarázni önmagából a Szentírás rejtélyeit, elengedhetetlenül hozzá kell adni valamit ahhoz, hogy kerek legyen... Az orthodoxoknak a fenti kis történet kerekedett ki, itt meg egyesek fejében az kerekedik ki, hogy Júnia papnő volt, pedig mindketten ugyanazt olvasták, miszerint, hogy "Júnia női apostol volt"...

Viszont: én sehol nem találom, hogy Pál ne szűkítené le az apostol szót a 12-re (és saját magára), illetve ahol nem állna fenn olyan lehetőség, hogy azt CSAK és KIZÁRÓLAG a 12-re érthető?
Erőltetett Pál "tekintélytiszteletét" kétségbe vonni, és inkább tükrözi a cikkíró viszonyulását a tekintélyhez. (Emellett, fura dolog rögtön tekintélytiszteletet látni abban a teljesen logikus emberi lépésben, hogy miután Pálnak kinyilatkoztatta magát Jézus, találkozni akar olyan emberekkel, akik földi életében közelről ismerték.)Mindezt CSAK azért írom, hogy rámutassak: ha egyeseket a katolikus vagy orthodox egyházban "kialakult szokások" vezetnek az értelmezésben, másokat más "előítéletek". De úgy tűnik ilyen előítéletek nélkül nem megy, itt nem mond eleget a szöveg önmagában.
Ha Pál tekintélytisztetét elvitatni még lehetne is, az viszont már súlyos hiba, ha a közösségek tekintélytisztelét vonjuk kétségbe. Pál ugyanis le kell hogy írja nekik, hogy őt az "oszlopok" elismerték, hogy bizonygassa: nem marad el a "fő-fő aposotolok mögött", stb... Ha ez nem számított volna a címzetteknek, akkor miért ezzel érvelt volna? És ha már saját maga tanítását a tizenkettővel kellett védenie, akkor miért ne védte volna ezzel ezt a két embert is?
Ki látott már vírust? 1931-ig senki, mert csak az elektronmikroszkóp tette láthatóvá őket. Évmilliókig láthatatlanul pusztítottak. Paraziták. „Élő anyagként az csak gazdaszervezetekben, annak folyamatait felhasználva viselkednek” – írja a Wikipédia. Vírusok a…..
HedvigT 2012.05.18 15:08:06
@iovianus: "Sajnos Guttenberg óta az Egyház nem tart lépést a médiával" - ez nagy tévedés, Guttenberg találmányát elsősorban arra használták fel, hogy mérhetetlen sok hitvitázó anyagot gyártsanak (mindenféle egyházak).
"Rossz oldalakat nézek? Lehet."
Igen, ez a kulcsa: az internet sajátossága, hogy nagy lehetőséget ad arra, hogy magába zárja a - nevezzük így általánosan - szubkultúrákat. Ez annyit jelent, hogy hasonló érdeklődésű emberek szeretnek hasonló érdeklődésű emberek írásaival, életével stb... találkozni. Természetesen egymást fogják linkelni, a facebookon egymásnak megosztani. Míg a valóságban rákényszerülnek a "párbeszédre" (pl. mert a munkahelyen vagy a családban mindenki ateista, stb...), itt ilyen kényszer nincs, sőt olyan nagy a sokféleség, hogy kifejezetten "jót tesz az egészségnek" ha nem olvasgat az ember mindenfélét válogatás nélkül. Itt pl. kiválóan lehet minden katolikus rendezvényről tájékozódni (és csak arról): www.magyarkurir.hu/
Szent Ignác lelkigyakorlatai eredetileg arra vannak kitalálva, hogy segítsenek a helyes döntések meghozásában. Mindannyian voltunk már döntéshelyzetben – olykor nehezekben is. Ez végső soron elkerülhetetlen, különösen, mivel ha nem döntünk, olykor az is…..
Sokféle pap van. Milyenek is? Annyit hallom templomba járó emberektől, különösen fiataloktól: „Nehéz szót váltani a papunkkal/plébánosunkkal, mert…”: a.) állandóan utazik („zarándok pap”); b.) minden környékbeli templomot és plébániát ő újít…..