Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adamskij

0 bejegyzést írt és 939 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Különleges helyzetben vannak a ma élő magyarok...
adamskij 2022.11.19 13:25:59
az az igazság, hogy nem tudok ellent mondani a leírtaknak, mert ugyanezt tapasztalom.
a jelen orbán-fidesz rendszer? mozgalom? politikai-gazdasági tömb? hasonló irányban halad, mint a kínai kommunista párt: a piac és kapitalista logika felől kanyarodnak kitartóan a függőségi autoriter kézi irányítás felé.
a kínai rendszer jóval nagyobb és sokkal többet visel el, viszont az amerikai chiptörvény és az ezzel összefüggésben a legmodernebb technológiáktól már elzáródó gazdaság hosszabb távon szenved veszteséget.

az orbán-fideszi magyar? nemzeti? csoport játéktere messze nem ennyire széles. jóval gyorsabban tűnik el az a maradék megtakarítás vagy háj, ami 2010-20 között képződhetett. az orbán-féle gazdaságpolitika az olcsó munkaerőre épít; viszont már most látszik hogy a jövő autógyáraiban nem szalag mellett álló betanított szakmunkások tömegeire, hanem néhány kisebb, de annál képzettebb mérnök-szerelő csoportra lesz szükség. a gyártósorok pedig teljesen automatizáltak már most és nem csak Teslánál.
az orbáni csürhe politikai tőkéje pedig idén kapott jókora léket - emlékeztetőül: február 24 előtt kötötte meg putyinnal az évszázad gázüzletét és hogy lenne háború? letárgyalták a békét is; V4ből v1; teljes elszigetelődés a két legfontosabb szövetségei rendszerünkön, a NATOn és EUn belül is. hiába megy a kunyerálás, most a napokban egy dölyfös vétózás - lefőtt a kávé.
innen már csak a szabad rablás marad az országhatárokon belül, több tőke nem érkezik ide sem Moszkvából, sem Pekingből, se máshonnan. és Brüsszelből sem.
adamskij 2022.11.20 04:54:59
@MEDVE1978: az euro-forint árfolyammal kapcsolatban nem vagyok ennyire optimista, egyszerűen nem látom a növekedés lehetőségét ebben az évtizedben. ebben az eu-s pénzeknek is, akkor is, ha áramolnának, egyre kevesebb szerepe van/lesz. befektetésekből sem látszik óriási sor (ennek ipari / technológiai / biztonsági okai is vannak).
nade vissza az árfolyamhoz: úgy emlékeztem az eladási árfolyam már 19-ben elérte a 350et.
xe.com szerint a középárfolyam 19 végére kúszott fel 330ra:
www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF
adamskij 2022.11.20 05:01:51
@MEDVE1978: a mit lehetne másképp? rovathoz adódik a lehetőség a vízgazdálkodás állami beruházással megváltoztatásához, a mostani ereszcsatorna elvezetés helyett több tározó, ártér, csatorna kialakításához. ez egy kisebb green deal; de több értelme van mint a teljes közmunka programnak.
felkészül: állami erdőgazdálkodás
A fegyver fordítva sült el...
adamskij 2022.10.15 06:02:00
@MEDVE1978: számos megállapításod egy hónappal az orosz mozgósítás után is állja a helyét; bár az orosz mennyiségi fölény erejét kevésbé látom. lehet h ez még labdába rúghatott a 2.vh idején amikor nem volt lényeges technológiai különbség a felek között; ezúttal viszont úgy néz ki, igenis van.

részemről nem látom az EU “hülye szankciós” politikáját.
- mi mást tehetett volna az EU?
- miért vagy annyira biztos benne, hogy ezek “hülye” szankciók?
- egyáltalán hogyan tudod megítélni BPről / Mo-ról, hogy ezek az intézkedések fél / egy / pár éves időtartam alatt milyen hatást váltanak ki a jelen Oroszországán?
Komolytalan, valóságtól elszakadt emberek döntöttek megint...
adamskij 2022.10.14 05:50:51
@birkamenet: abszolút.

sajnos ez a blog.hu mint a kesma kézre került index a fidernyák tetvek játszótere lett; semmi esély sem értelmes diskurzusra (magyar interwebs 2010ig, hüpp) sem vitára.
csak a csípőből tolt bitegyszerűségű shitpanelek maradtak bármi körítés nélkül. erre képes a jelen magyar nemzeti keresztény jobboldali; ennyit is ér az egész trágyadomb.
Akkor most féljünk vagy ne?..
adamskij 2022.08.01 08:40:39
látom itt elszabadult a kommentmező :)))

sajnos függetlenül Putyintól úgy látják Moszkvában hogy most már fegyverhez kell nyúlni a befolyási övezet - ez a nagyhatalmi gondolkodás és vélt pozícióból fakad - megtartásáért. anyagi, mennyiségi háborúban az orosz fél tartalékai nagyságrenddel nagyobbak a szomszédos országokénál, viszont erősen fogynak ezek a tartalékok. csak az első 4 hónapban legalább annyi embert vesztettek, mint a balul sikerült afgán bevetés tíz éve alatt (15e fő).
az ukrán fél szempontjából nincs ok akár fegyverszünetet is kötni: eddig az orosz fél minden szerződést, ígéretet megszegett és csak a Kreml elrendelte megállás vagy visszavonulás vethet véget a harcoknak. ebből pedig az következik hogy az orosz veszteségek, ráfordítások és a területi nyereség arányában dönt Moszkva az invázió végéről. valószínű, hogy egy ilyen megállás csak ideiglenes, ahogy 14 után is ott maradt az arcvonal Donbaszban. az is megdöbbentő tény, hogy 30 év alatt nem épült fel más, a mikolajivi hadi kikötővel egyenértékű üzem orosz területen, viszont a Kuznyecovból lett Moszkvát, az egyetlen légelhárító képességekkel bíró fekete-tengeri hajójukat is sikerült fenékre küldeni. hiába van még mindig temérdek fegyverük, az orosz döntések jóval rosszabbak, mint az ukránoké (a nato támogatásával).
kétséges az orosz nagyhatalmi szerep ezután, pária szereptől függetlenül. Pekingben pedig pezsgőt puffantanak.
Egy ország, amely állandóan a katasztrófa szélén lebeg, ahol a vallási korlátok és a tiltott élvezetek mellett még egy expat-buborékban élve is elképesztő élmények érik az odaköltöző magyart, derül ki Erika posztjából...
adamskij 2020.09.20 11:37:37
@Rayovac: úgy vélem, sokat mond el egy államról, hogyan bán az elesettebb, vagy nehezebb helyzetbe jutott polgáraival.
pl egyedülálló anyás családok, válás utáni trauma kezelés, rokkanttá vált emberek mentális segítése, függőség (nem csak drog, alkohol, gambling, shopping, workaholism, burnout) kezelésében adott segítség. felnőtt átképzés.

figyelembe kell venni, hogy a 21.században az európai népesség már nem nő, legjobb esetben stagnál. az oktatási modellek közül sem a poroszos, feleltetős modell működik, hanem a projekt alapú, kollaborációra és teljesítményre ösztönző.
szerintem ezen és hasonló elvek mentén lehetne és kéne gondolni államról mostanában. az, hogy pénzügyileg mekkora részt kell egyénileg vállalni és ez ösztönző-e - szerintem is kell egyéni rész - már szakpolitikai és eseti kérdés.

a 300 Ft-os vizitdíj kérdése pontosan megmutatta a magyar választók jelentős részének szűklátókörű gondolkodását. még 300 Ft-ot se voltak hajlandóak fizetni, most meg vihetik a wc papírt és szappant is a kórházakba a hónapos, éves műtéti sorok után. vagy a borítékba kerülnek a húszezresek.
adamskij 2020.09.20 11:39:25
@Taxomükke (UK): kérlek, jómagam is IT területen dolgozom ;) amúgy egyetértek, engem rémítenek az ekkora egoval és magas lóról kinyilatkoztató tökéletes szuperhősök.
embernek lenni és segíteni sokkal nehezebb.
Ha valaki 40 éve él egy országban, akkor alighanem alaposan ki- és megismerte. Így aztán lát olyan folyamatokat is, melyek másoknak talán kevéssé szúrnak szemet. Dánia esetében például azt, hogy rengeteg (és túlsúlyban lévő) pozitív vonása mellett erősödik például a rasszizmus...
adamskij 2020.09.19 08:35:03
egyáltalán nem újkeletű az idegengyűlölet Dániában, pl ez a félig életrajzi könyv is szól erről a témáról:
moly.hu/konyvek/knud-romer-aki-pislog-fel-a-halaltol

én sajnos nem ismerem napi életvitel szerint a dánokat és a svédeket, de amennyire igen, úgy ismerem, hogy a svédek alapvetően befogadóbbak a dánoknál és ez is egy megbújó ellentét közöttük az élcelődések mellett.
van valakinek erről konkrét tapasztalata is?
Bécsben és Sopronban is tüntettek azok az ingázók, akik úgy érzik, a határzár, illetve az azzal kapcsolatos, szerintük kaotikus kormányzati kommunikáció nehéz helyzetbe hozta őket. Te is ingázol? Van véleményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!..
adamskij 2020.09.09 11:41:46
@arncht: ezekkel a megállapításaiddal egyetértek. sőt eddig sem "külföldről hurcolták be migránsok", hanem belföldön szarták le nyáron a szabályokat mo.-on kb. mindenhol, bkv-n, mávon, buszokon és zárt térben egyaránt.
ez párosult az albán légvédelemnek megfelelő nem-védekezéssel és teszteléssel, itt is az eredménye. lehetne többet tesztelni, kontaktkutatás során ingyenesen tesztelni, ismeretségi és találkozási gráfokat rajzolni, stb. ehelyett marad Cilike és az operatív törzs tragikomédia napi tíz percben.
adamskij 2020.09.09 11:47:22
@Muscari: ennél jóval bonyolultabb a helyzet, mert nincs viszonossági intézkedés, az osztrák határon nincs semmilyen korlátozás magyar oldal felől.
a kishatár 30km-es forgalom számít elvileg, ha a magyar oldalon kishatár zónából utazol ki meg aznap vissza, nincs korlátozás. simán ingázhatsz Bécsbe pl Sopronból vagy Móvárról is.

aztán hogy egy még nyitott magyar határállomáson hogy viselkedik a rendőr, teljes véletlen kockadobáson múlik. van, hogy visszakérdez: ugye Szombathelyet mondott? mehet. vagy csak int. vagy pedig kapod a piros karantén kártyát, ha nem kishatár 30 km-es sávban közlekedsz.

ezek azok a következetlenségek és ellentmondások, ami úgy ahogy van, totál felesleges kicseszés mindenkivel és még a vírus terjedésének fékezését se oldja meg. akkor meg minek?
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
adamskij 2020.07.23 22:57:52
@szélsőséges középenálló: nyilvánvaló butaság.
az szdsz az eu csatlakozásig összesen 6 évet volt kormányon a 14ből, tehát eleve kevesebb ideig, mint más pártok. ezen túl csak a 94-98 közti Horn-kormány alatt volt olyan támogatottságuk, amikor nagyobb súllyal szólhattak bele döntésekbe, de memoárokból azóta tudjuk, hogy Horn Gyula nem a konszenzusos döntéshozatal és bázisdemokrácia feltétlen híve volt.

‘89 után mindenki piacgazdaságot akart, pepsicocacólát, commodore64et és legókat. egyesek pedig gazdasági területszerzést politikai hatalmuk elvesztése után -> ők ülnek a mostani kormánypártban is 2010 óta.
adamskij 2020.07.23 23:06:56
@Pink Petsch: észrevételed megerősítendő érdemes összehasonlítani saját márkás termékeket azonos üzletlánc boltjaiban a határ magyar és osztrák oldalán. pl spar, dm.
kb 5 éve nem a magyar boltokban találsz olcsóbb árukat, a leértékelések esetében pl magyar spar legfeljebb 40%ot ad, osztrák simán 50%ot.

rezsiköltségekben ismét ausztria olcsóbb. a zsírszilárdi “költségcsökkentés” mo-on a verseny kiirtásáról szólt, a fejlesztési programok megszűntek. érdemes késő ősszel beleszagolni egy tetszőleges magyar falu levegőjébe és máris egyértelmű, miért olyan magas a légzőszervi megbetegedések aránya más európai országokhoz képest.
közben már szlovákok is bőven lehagytak minket, de minden évben repkednek a milliárdok az önámításos plakátdömpingre.
adamskij 2020.07.23 23:18:19
@midnightcoder2: ez olyan szintű sarkítás és szándékos? hangulatkeltés, hogy a Habony-Rogán művek arany kommentelői díját érdemelné.
tessék olvasni néprajzi tanulmányokat, akár a 19.század végéről, akár a 20.század első feléből, nagyon pontos leírásokat találunk. ahol munka volt, ott rend is a ház körül; már pedig a zselléreknek a munka nélkül nem jutott megélhetés.
Természetesen egyetlen városról sem lehet objektív listát felállítani, ez a mostani sem próbálkozik meg ezzel. Inkább tekinthető egy érdekes játéknak (amibe egészen nyugodtan kapcsolódjatok be), annál is inkább, mert alapjául a görög Vagia írása szolgál – ami érdekes csavar. Neked mi az az öt-öt…..
adamskij 2020.07.20 03:36:15
@A Dundee: remek komment!
8 év után hasonlóképp látom, nálad talán kevésbé szürkén a negatívumokkal.
az előnyöket nem taglalom hosszan, mert ha csak 1-2 évig próbálja meg itt valaki, annak is értelme van és tapasztalat. másképp veszel utána már mo-on is levegőt, ami egyáltalán nem baj.

osztrák barátok nem egyszerű kérdéskör.
szerintem jó ismeretségeket, jó és érdeklődő kollégákat lehet találni. ha van hobbid, vagy valami terület, amiben jó vagy és ez nekik is feltűnik, akkor sokkal könnyebb ismerkedni és fesztelenül beszélgetni; netán kapcsolatokat építeni.
nem annyira társasági lények, mint aki bp-i; másképp fogalmazva meg vannak már a fix és bevett köreik, ritkán nyitnak. de érdeklődni sokan érdeklődőek egy bizonyos határig.
tapasztalataim szerint kevesebb műmosolyt kapsz az angolszász közeghez képest, de kevesebb reakciót is annál.
+ sokat számít, ki milyen élethelyzetben kerül ki: egyetemistaként nyilván sokkal több ismeretséged és kapcsolatod lesz.

amúgy a kapcsolati és szociális háló nagyon sokat számít nekik is, meg a magukról mások számára kialakított kép. ebben sok kint élő magyar példaképet lát szerintem, sokan idomulnak, de nem mindenki persze.

lakhatási kérdés:
ahogy bp-en, itt se egyszerű. munka és bankszámla nélkül kifejezetten nehéz. ugye évi 5-10e betelepülővel számít a város 2030ig, ezért is építkeznek a külső kerületekben sok helyen. az azért most látszik, hogy a covid megfogta az albérlet piacot és maradnak üresen lakások friss házakban is. épp most májusban költöztünk, látom. az airbnb-t eddig is fogták, most még szorosabban.
lakás vásárlást szerintem nem érdemes, de ezt mindenki el kell döntse saját pénztárcája szerint. az agglomerációban vannak megfizethető lakások is, vagy kisebb garzonok.
sokat számít, hogy gyerekes család költözik ki, mert gyerekekkel egyből temérdek más szempont felmerül: pl szociális hálójuk fontosabb, többnyelvűség, több kultúrát látnak egymás mellett, stb. szerintem aki a gyerekei érdekeit nézi, Bécs esetében nehezen tévedhet. lehet, hogy nem lesz szuperjó bizonyítványa vagy nem sorolja fel a honfoglaláskori magyar törzsfőket tíz másodperc alatt, de számos olyan kézséget tanul, ami csak hasznára lesz később. ui: van hivatalos magyar-osztrák suli, sőt ovi is.

a ki mekkora osztrák és mekkora bécsi versenyt meg nyilván nem bevándorlóként kell megnyerni. most nem fogom megtalálni a linkjét, de a városi önkormányzati webtengerben van ilyen térkép, ahol házblokkonként meg lehet nézni, mekkora a bécsi születésűek, az osztrák állampolgárok (ez spec Bécsben nem jelent osztrák származást is, sok bevándorló hátterű van) illetve bevándorlók. pl Favoritenben (lézerjani) vagy Meidlingben simán 40-50% a bevándorlók aránya. azért Bécs mindig is hatalmi központ, korábban császárváros volt, mindig voltak is bevándorlói.
na mindegy, ez már más téma.

magyar közösség szerintem nem sokban különbözik mostanra más, nagyobb, közepes diaszpórákétól. pl németek, törökök, szerbek, románok többen vannak jóval. szerintem a 2008 előtt kint élő párezer magyar számára lehetett döbbenetes az elmúlt 12 év átalakulása; mert mára már tényleg minden szolgáltatásra, szakmára találsz kint valakit. és persze van, aki nyelvtudás nélkül, pár tízezer forinttal indul; elég esélytelenül, de elszántan.
idővel szerintem változik, ki honnan ismerkedik, nekem az ömlesztett nagy magyar társaságok sosem tetszettek, túl nagyok voltak az arcok és nagy a hőzöngés a semmire.
adamskij 2020.07.20 23:06:22
@Attilajukkaja: ha megnézed a statistik.at hivatalos bevándorlási számait az elmúlt 20 évre visszamenőleg, szembetűnő a 2011 májusi szabad munkavállalás kezdete óta a közép-kelet-európai országok térnyerése. pl magyarok esetében 20ezerről 90ezerre, románok esetében 15ezerről 130ezerre.

ha jól emlékszem, egyedül a csehek száma csökkent a 2002es 30ezerről a tavalyi 10-12ezerre. ez is eléggé sokatmondó.

szóval ha nem nyalnád be a propagandát, akkor sokkal másabb a valóság. take the red pill.
Ez a Falujáró Motorvonat blog, miről szólna, ha nem a mellékvonalakról és azok fejlesztési lehetőségeiről. Most azonban indokolatlan vonalbezárások következnek, és fontos tisztáznom, hogy nem a vasútromantikus énem írja ezeket a sorokat, hanem a közlekedési rendszer optimalizálását és a fejlesztési…..
  Az MTA Trianon100 kutatócsoportjának múlt héten közzétett kutatása szerint a megkérdezettek 94%-a tartja igazságtalannak a trianoni békeszerződést. Ugyanakkor csupán 7%  tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is történt 1920. jünius  negyedikén. ( Lásd a Partizán június 3-i adását …..
adamskij 2020.06.07 10:50:26
@math0: pontosan ugyanerre céloztam: a Monarchia érdeke mindenképp a fegyveres konfliktus elkerülése lett volna. ehelyett a magyar politikai vezetés kb. kocsmai ultiparti szintjén hazardírozott a rá bízott országgal.

nyilvánvaló a párhuzam a tíz éve tartó narancs diplomácia sikertelenségével, még a jelszót is kimondták: érdekeik vannak és nem elveik. ennek mentén sikerült eljutni a türk tanács társult tagságáig és a nagy hévvel beharangozott keleti nyitás után az összes “kereskedőház” = állami pénzmosoda bezárásáig.
még undorítóbb, hogy ezt a magyar lobogó színei alatt művelik, évtizedekbe telik majd ezt helyrehozni, ha egyáltalán lehetséges.
adamskij 2020.06.07 10:57:39
@kvp: az utolsó mondataiddal nagyon egyetértek. persze egy ilyen párhuzamos univerzumban nincs kiegyezés, hanem a magyar vezetés nem enged a föderációs átalakításból.
illetve 1918ban egyből keresi a lehetőséget a tárgyalásra az antanttal, hivatalos és lobbi úton egyaránt. A “lengyel korridor” mintájára lehetett volna korridort kérni a székely terület és a partium közé. tehát konstruktív, driving force-ként fellépni az asztalnál és nem két évvel később, már tönkreverve bocskaiban és mentében odaszédelegni.

és a legnagyobb tragédia, hogy száz évvel később még mindig hasonló nacionalista söpredék vezeti ezt a szerencsétlen búval baszott országot. ideje lenne végre mosolyogni is a világra, nem sadface visszafelé mutogatni. ami volt és ami sose volt, elmúlt.
adamskij 2020.06.07 11:32:42
@civisvaros___: szó sincs a magyar nép vádolásáról.
a szűklátókörű, vak és kapzsi, csak saját jussát remélő és ennek érdekében saját népét is eldobó magyar politikai vezetést annál jogosabban illeti bírálat.

tudod, mi jut eszembe rólad? ez a régi vicc:
Az öregember felhajt autójával az új pályára. Be is kapcsolja a rádiót, épp hírek jönnek: “Siófok mellett egy autó rossz oldalon hajtott fel és szembe halad a forgalommal.” Erre az öreg: “Egy autó??? Mindegyik!!”

bármennyire hihetetlen dolog egy hozzád hasonló vak nacionalistának, de más népek is élnek a Kárpát-medencében, sőt éltek mindig is. az a helyzet állt elő, hogy az emberek többsége másképp és más formában akarta folytatni az életet egy világégéssel végződő korszak után.
ahogy minden sarki kiskocsmában, máshol is sok alkoholista veri az asztalt révedt állapotban, mikor a többiek már rég hazaértek a bálból.
Hogy ne mindig csak magyar városi vasutakat lássunk, most egy kicsit átugrunk "a Bécsi út másik végére", ahogy gyerekkorunkban mondtuk. A virtuális villamosozást Karl Holzinger képei teszik lehetővé. Bécs és Budapest villamosvasút-üzemtörténetileg hasonló utat járt be: míg például Prága az ötvenes…..
A Február 21.-én kerül majd bemutatásra a méltán közkedvelt Clone Wars animációs sorozat 7. évadának első epizódja. Ennek alkalmából, most írok egyfajta véleménycikket, vagy ajánlót… hasonlót, mint amit annak idején a Rebels befejezése után is írtam. Az apropó nyilvánvaló…a Clone Wars sorozatot egy…..
Egészen brutális mértékű lakosságvesztést jósolnak a szakemberek Magyarországra és a régióra a 2050-ig tartó időszakra. Magyarországon például az 1989-es helyzethez képest 20 százalékkal csökkenhet a lakosság lélekszáma. Ennek persze csak egy részér okozza a határátkelés, de az is ott van az okok…..
adamskij 2020.01.28 17:17:56
@Pink Petsch: @tanato: abszolút így van.
tulajdonképp a csökkenő népesség már a mesterségesen (igen, IMF hitelből) magasabbra tolt életszínvonalú '80as években elkezdődött, pedig akkor még a gazdasági és termelékenységi adatok egészen rózsásak voltak a maihoz képest.
sajnos jó 10-15 év népességvesztés és pont a legaktívabb munkavállalók elvándorlása után eleve roppant nehéz ezt a fordulatot ellensúlyozni, sőt megfordítani. míg Európa jelentős része mostanra többnyelvű és kultúrájú, Mo.-on a növekvő bevándorlás ellenére még mindig kevesebben vannak a több nyelven értők és beszélők. ez önmagában véve is óriási probléma.
ugyan már rengetegszer leírták / leírtuk, de hosszú távon, 30-50 éves távlatban nem lehet ellenszegülni a gazdasági teljesítmény diktálta csökkenésnek.
A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a…..
adamskij 2019.12.29 23:57:18
@Sir Gombóc: pontosan, ahogy írod.
adamskij 2019.12.30 06:51:17
@molnibalage: abszolút.

mert annyira azért senki sem idealista, hogy egy Lucasfilmet földre szállt mennyországként képzeljen el. ott is emberek dolgoznak ambíciókkal, motivációkkal, netán kicsinyes célokkal.
de hogy egy ekkora szervezet ilyen fércművet állítson elő, az sajnos még a reményt is elveszi, hogy máshol jobb lehet a helyzet. akkor vagyunk igazán pácban, ha még ezek az álmaink sem igazak és ezzel szembesülünk is.

a Dave Filoni vezette csoport önmaga többet ér a teljes Disneynél, több SW található egyetlen Rebels részben, mint ebben a folytatásos trilógiában. nem így kéne ennek lennie, nagyon nem.
adamskij 2019.12.30 07:01:04
@Arkadiai: az igazán gagyi és lesújtó az, hogy a 9es rész alapján erős erőhasználó vagy Skywalker, vagy Palpatine lehet és ez a tulajdonság vérségi alapon örökölhető.
ez teljesen szembenáll mindennel, amiről az SW szól(t). sőt van egy egészen cinikus, undorító üzenete is a közönség számára, fizess paraszt és ne tiltakozz.

egészen biztos vagyok benne, hogy annak idején a ma IV.résznek hívott film megjelenésekor mindenki mást értett a film üzenetéből. jelesül van értelme kiállnod magadért, küzdeni álmokért - és te is lehetsz jedi. meg a melletted ülő is.

ezt az üzenetet küldi süllyesztőbe a Disney és JJ Abrams. lelkük rajta, szerintem ez borzalmas árulás a SW lore-al és velünk, nézőkkel szemben is.
Spoilermentes kritika Star Wars IX. - nagyon vártuk már és elég régóta. Sokan óvatos fenntartásokkal, még többen tűkön ülve de mindannyian tele kíváncsisággal és izgalommal számoltuk a napokat a Star Wars kilencedik epizódjának mozis bemutatójáig. Az óvatosság és a fenntartások sora is leginkább…..
Az utolsó Jedik negatív visszhangja és baklövései után J.J. Abrams új filmje ott próbálja menteni a menthetőt, ahol csak lehet. A Skywalker kora több, mint két órájának egy része azzal megy el, hogy megmagyarázza az előző rész eseményeit, miközben két film akar lenni egyszerre. A kritika enyhe…..
adamskij 2019.12.26 05:31:34
@Sir Gombóc: +1 hasonlóképp látom.
ha a Disney fejesek és a Lucasfilm kreatívok eleve kész mappát adtak volna át, hogy ez az alapanyag, ebből kell filmet forgatni, nem itt tartanánk.
a Rebels és a Mandalorian sikere is a jó történetnek köszönhető. meg időközben szuper fan filmek is készülnek/tek.
Két évvel ezelőtt megnézhettük, hogy milyen jövőt szán a Disney a Star Wars franchise-nak. Az ébredő Erő jött, látott, és győzött, de nem nyerte el mindenkinek a tetszését maradéktalanul. Vajon a most bemutatásra kerülő nyolcadik epizód kiköszörüli a csorbát, és végre kapunk egy olyan filmet, ami…..
Az eredeti Star Wars trilógia a megkerülhetetlen alkotások közé tartozik. Annak ellenére, hogy rengeteg műfajból és azok stílusjegyeiből merített, mégis a mai napig képesek a saját lábukon megállni és a filmtörténet fontos elemének lenni.  ..
adamskij 2019.12.25 08:47:27
@body_andras: a Rebels és a Clone Wars a lore gazdagításának remek eszközei. ahogy írod is, a Rebels évadzáró részeiben több ötlet is lapul, mint teljes SW filmekben.
az elsőben úgy jelenik meg Vader, ahogy azt az eredeti trilógiában sem sikerült teljesen visszaadni, csak a Rogue Oneban.
a második záróepizód szerintem az egyik legjobb, ami SW logo alatt megjelent. persze kell hozzá sok előzmény ismerete (pl Ahsoka Tano); de fordulatos és tanulságos.
a harmadik a Maul vs Kenobi fanservice deathmatch, de Dave Filoniék ezt is remekül megoldották és Kenobi karakteréhez méltó a befejezés.
a negyedik végkifejlete és a tér-idő szövevények összemosása ugyan nem saját ötlet (pl 90es évek elején a Loom nevű játék is ezt használta) de működik itt a SW Rebelsben is.
a Rebels sorozatként mindent kihozott magából, többet is, ami elvárható volt. Thrawn beemelése, a Mandalorian felvezetése mind-mind pazar. és gyerekek számára is jóval jobb ismerkedés a SWUel, mint az előzmény trilógia vagy a TFA.
Napról napra közelebb kerülünk a Skywalker-trilógia zárórészéhez, és attól függetlenül hogy te éppen az előzmény- vagy a folytatás-trilógiát tartod a sátán teremtményeinek, valószínűleg olvastál és láttál történeteket a fősodorbeli filmeken kívül is, amik után csak a fejedet tudtad vakargatni. Ma…..
adamskij 2019.12.25 08:21:56
@Void Bunkoid: abszolút!

sőt a Rogue One azzal, hogy nem is akar többnek látszódni, mint egy előzmény film és nyilvánvaló, hogy a végére majd minden szereplője halott, a Disney éra legjobb epizódja.