Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oddbinsa

187 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ígértem a folytatást és most tripla lólépésben számos részleten átugorva előre vágtáznom, mert még friss ropogós, ami éppen kisült. Ugye a kisülés?! Az nem megy gyorsan. Idő igényes munka áll a kovászos kenyér megszületése mögött. A türelem fontos összetevő. A modern élettel összefésülni a…..
Az Uránia Nemzeti Filmszínház óriásvászna előtt álltunk. Megtörtént a vetítés. A díszbemutató első része. Aztán én még kínoztam hosszan a kérdéseimmel Istvánt a reflektorfényben a színpadon, miközben a közönség már feszengett, meg szomjas volt. Ment volna fel a szép nemzeti mozi társalgójába a film…..
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy-egy szőlőbirtok léte, fejlődése, vagy pusztulása is emberi sorsokon és döntéseken múlik. DR. FARKAS GÉZA kaposvári ügyvéd külső segítség nélkül, önerőből építette fel tállyai birtokát, egy olyan pincészetet, amiről sokan csak álmodni mernek. Az alábbiakban…..
ÖRÖMBOR ÚTINAPLÓ 3/2 2017.12.05 11:59:58
Négyezer kilométer, öt borvidék, pár tonna bor, ízek illatok, benyomások. Jelentés Európa szőlőskertjeiből 2017 májusában, 2. rész.  Gömbölyded fülig mosoly ember fogad minket Givryben, ő a közel háromszáz éve alapított birtok feje Baron Thenard Jean Baptiste. Vele és napbarnított apró Sanco…..
Mindent belengő kezdeti optimizmusról, sörissza franciáról, hivatali harcról, az áttörés aszújáról, 1413-ról és a felelősségről is faggattam a DISZNÓKŐ Szőlőbirtok és Pincészet igazgatóját, MÉSZÁROS LÁSZLÓT, aki gyakornokként kezdett húsz éve a pincészetnél, mely idén ünnepli fennállásának…..
  Feltette az életét a Mátra és a Chardonnay kapcsolatában rejlő lehetőségre. Keményen dolgozik, mégis van ideje élni. Mottója lehetne: jónak kell lenni! A tősgyökeres gyöngyöstarjáni borászt BENEDEK PÉTERT faggattam. ( A portré a VinCE Magazin Amiért élek rovatában jelent meg nyomtatásban 2013…..
Gigantikus malteros vödör a beltér medence. Zajlik a felújítás.  A bérletért súlyos százezreket kicsengető törzsvendéggel meg úgy bánnak, mintha holmi utcáról belógott csibész lenne. Örülhet, ha fel nem pofozzák, amiért oda merészel járni, sportolni! Ráadásul nem csak nyáron! Egyébként a törzsvendég…..
ÖRÖMBOR ÚTINAPLÓ 3/1 2017.06.11 20:32:40
Négyezer kilométer, öt borvidék, pár tonna bor, ízek illatok, benyomások. Jelentés Európa szőlőskertjeiből 2017 májusában.  Úgy ültem a bakon, mint akit jól megvertek, mert már mögöttünk volt ezerötszáz kilométer. Náthásan s a nem-alvástól tépázott idegrendszerrel tűrtem e kalandot a Renault Master…..
Varázslatos 99 pontra értékelte Szepsy István 2007-es Tokaji Eszenciáját a londoni székhelyű borszaklap, a Decanter. Ha tovább szűkítjük a kört Stephen Brook volt az, aki a borvilágban sztratoszférikusnak számító 99 pontot adta. A neves borszakíró a borkülönlegességet tavaly a Botrytis Forumon…..
Bor, kenyér, Isten A FAMŰVES 2017.06.07 19:47:01
(FÁBRY ZOLTÁN "Én így csinálom" című kiállításának megnyitójára írott beszéd.) Fuldoklunk. Mi emberek és miattunk a fák is. Hogy ez utalás a világpolitikára? Minden mindennel összefügg. Fábry Zoltán egyik szobra ugyanis tökéletes szimbóluma annak, ami éppen zajlik. Körülöttünk és…..
A Szent István Bazilikával szemközt a szakrális épület kiterjesztett terében, a Zrínyi utcában borászok neveit ágyazták a járdába. A Borászok Borásza díj alapítója Rókusfalvy Pál kiütéses győzelmet aratott e hollywoodi húzással versenytársai felett. Díjának riválisai Az Év Bortermelő címet - és a…..
Izzadás közben a félhomályban mindig van miről beszélni. A Sacha Batthyány könyvéről, az És nekem mi közöm ehhez? című történelmi családfeltárásról, ami azért mindenkinél innen vagy onnan betalál. Szóba jön a Hunyadi sorozat is. Különös és permanens aktualitását nem magyaráznom.  S hogy jön a…..
Bémártom pennámat nagy vízi pennámat az úszodá rejtelmibe. Mit sem sejtve sétálák béfele az uszoda nagy párás testibe. S kis gyerekeknek medencéjénél látám, hogy a kettőbűl az egyik szauna újfent lakat alatt. Sehun benne egy lélek se. Lépdelek tovább. S két nagy, hatalmas testtel bíró férfit láták…..
BUDAI SZAUNA OLIMPIA? 2017.02.22 16:17:46
Langyosság van. Közelít a tavasz. Lélekemelő a tél szorításából szabadulni. De a langyosság a szaunában nem jó. Néha jó persze, ha az egyik szauna kevésbé forró, mint a másik. Na de, ha az egyik nem működik a másik meg langyos! Ez vendég ellenes. Megy ez a nehézkes üzemeltetés már jó ideje. A…..
MÁD, Tokaj-hegyalja NEMZETI ÜGY 2017.02.02 18:40:26
Ki kell végre mondjam! Mert nem hagy nyugton. A furmint nem egyszerűen egy szőlőfajta. A furmint igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll. Hiába köt bele néhány gyökértelen, önjelölt félpróféta. Leránthatatlan a bozótharcba. A furmint új irányt mutat. Átlép…..
Távközlési szakemberből tért vissza gyökereihez, és ezzel a lépéssel nem kisebb feladatot vállalt, mint hogy a Ság-hegyet elővarázsolja a Somló árnyékából. DÉNES TIBOR ősökről, szenvedélyről, főzésről és birtoképítésről vallott. (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában 2016 őszén jelent…..
AVAGY SÍRÁSAIM RÖVID TÖRTÉNETE Úgy meséltétek, hogy karon ülő koromban a hangos szótól mindig sírva fakadtam. Ám, tőletek mindig vigasztalást kaptam. Aztán az iskolában kicsúfoltak a társaim, ha elpityeredtem a durvaságuktól. Megvető hangon lefitymáltak: „Már megint bőőőg!” Egyszer még a Balatonon…..
MÁD, Tokaj-hegyalja A KOSARAS 2016.12.25 11:37:24
Ifiként minden gondolata a kosárlabda körül forgott. Amióta hagyta elpattogni a labdát, a termőhely és a családi gazdaság áll figyelme fókuszában. A debreceni születésű agrárközgazdász SZILÁGYI LÁSZLÓT a Gizella Pince tulajdonosát faggattam.  (A portré a VinCE Magazin Amiért élek rovatában jelent…..
Kedves István! Biztos vagyok benne, hogy egy, az 1811-es évjáratnál kimagaslóbb évjárat tett volna igazán boldoggá téged ebben az évben. Hogy végre meglegyen - munkád csúcsa - a koronagyémánt! Mert legelső találkozásunk óta tudom, hogy mekkora erővel ostromolod a csúcsot. Amit valójában Te tolsz…..
Kárpát-medencében és világpiacban gondolkodik, miközben sok pince sorsát a vállán hordva driving-winemakerként száguld a Paloznak-Budapest-Erdőbénye autópályán. A Tokajban rejlő lehetőségről és a boldogság mibenlétéről HOMONNA ATTILA vallott.   (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában…..
Kicsöpögtettük az eszenciát. A kényszerű megszakításokkal közel hat éven át tartó forgatás végére a hatalmas mennyiségű nyersanyag legjava került bele A szeretet mint tőke - Szepsy István portréja című 50 perces dokumentumfilmünkbe. A filmkockák segítségével kísérletet teszünk arra, hogy megfessük a…..
MÁD, Tokaj-hegyalja A PRECÍZ 2016.06.29 10:24:37
Budapestről került Tokajba. Minden gondolata összefüggésben áll a tokaji borkészítés szűkebb és tágabb értelemben vett elemeivel. A Budaházy Pince borászát, a büszke Mádi Kör tagot, SZOKOLAI ÁKOST faggattam.  (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában jelent meg 2016 tavaszán.) Belső…..
BUDAI SZAUNA DZSIHÁD A SZAUNÁBAN 2016.05.14 19:50:04
Három éve seper az uszodában az új seprő. A kezdeti morgás nem csillapodik. Amatőr módon zajlott a szauna- és öltöző felújítás, meg a medence csonkítás. Elviseljük és megszoktuk a bénázást, de csak, mert szeretjük az uszodát, az úszósportot és a törzsvendégek teremtette hangulatot. De napról-napra…..
Büszkén jelentem be, hogy a Top Selection az Egyesült Királyság Boutique Borkereskedője 2016 Díjban részesült, azaz megkapta a UK Boutique Merchant 2016 Award-ot. A presztízs értékű díjat a Sommelier Wine Award kifejezetten a Top Selection számára alkotta. Ezen elismerést a megbecsülés jól eső…..
Idén április 19-én, immáron hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot. Ezúttal Londonban gyűltek össze a világ botrytises édes borait termelő országok reprezentánsai. A Botrytis Forumot azzal a céllal hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a borvilág és a szélesebb közönség…..