Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oddbinsa

157 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikai tanulmányokat folytattam anno és felzaklat, hogy a jogállam, a demokrácia, a szuverenitás alapfogalmai mostanra ugyanolyan értéktelen kellékekké váltak, mint egy harmadrangú színház papírmasé dekorációi. De mi az, ami ezt tette és elvette még a látszat-játékainkat is, hiszen mostanra -…..
  Modern rabszolgaság a láthatáron. Megszűnik a készpénz. Miért? Vajon mikor töri át a nyilvánosság falát ez a járvánnyal és háborúval leplezett pénzügyi tabu?   Viccesen, gúnyosan, empátia nélkül, hisztérikusan, azaz a virtuális térben egyre csak hangoskodva igyekszem felhívni az emberek…..
BUDAI SZAUNA KI AZ ÚR AZ ŰRBEN? 2022.03.11 15:44:19
ELREJTETT és FEL NEM TETT KÉRDÉSEK Űrjog is lesz a következő félévben mondja a szaunában egy fürdőgatyás húsz éves a barátjának, az meg csak néz, és ezzel el is eresztik a földön túli témát. Nem kérdés, kívül esik a hétköznapi gondolkodáson a nagy sötét, mély és hideg űr. Mi van ott? Hát kit…..
beszélgetés Szepsy Istvánnal A Magyar Bor Akadémia 2020-ban "Életműdíjat" adományozott Szepsy Istvánnak „több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért”. A köztiszteletnek örvendő mádi borász nem tudta átvenni az Országgyűlés Elnöke által…..
E blog valaha volt legnépszerűbb interjúját a MINDEN EGY-et 2013 tavaszán készítettem Szepsy Istvánnal, és mivel a beszélgetés rádiós minőségben megmaradt, hét év elteltével úgy döntöttem, hogy podcast (hanganyag) formájában is nyilvánosságra hozom, természetesen vágva.  Sokaktól hallottam, hogy a…..
ÖRÖMBOR A RÓZSA ILLATA 2019.12.11 20:11:19
A földi létben keveseknek jut ki abból az élményből, amiben az ebben a posztban szereplőknek része volt. Egy felhős őszi hétfő délután a Top Selection csapata és néhány lelkes budapesti sommelier Burgundiában a Domaine de la Romanée-Conti-nál megkóstolta a 2018-as évjáratot hordókból és még néhány…..
A minap gyanútlanul ülök a szaunában, jól megérdemelten, hisz leúsztam az adagomat, egyszercsak bejön két nő és egy férfi egy tiszta magyar szia kíséretében, majd furcsa "német" nyelven beszélget. A „szia” miatt rákérdeztem, hogy mégis milyen nyelven nyomatják? A hozzám hasonlóan szőke lány mondja,…..
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy-egy szőlőbirtok léte, fejlődése, vagy pusztulása is emberi sorsokon és döntéseken múlik. DR. FARKAS GÉZA kaposvári ügyvéd külső segítség nélkül, önerőből építette fel tállyai birtokát, egy olyan pincészetet, amiről sokan csak álmodni mernek. Az alábbiakban…..
ÖRÖMBOR ÚTINAPLÓ 3/2 2017.12.05 11:59:58
Négyezer kilométer, öt borvidék, pár tonna bor, ízek illatok, benyomások. Jelentés Európa szőlőskertjeiből 2017 májusában, 2. rész.  Gömbölyded fülig mosoly ember fogad minket Givryben, ő a közel háromszáz éve alapított birtok feje Baron Thenard Jean Baptiste. Vele és napbarnított apró Sanco…..
Mindent belengő kezdeti optimizmusról, sörissza franciáról, hivatali harcról, az áttörés aszújáról, 1413-ról és a felelősségről is faggattam a DISZNÓKŐ Szőlőbirtok és Pincészet igazgatóját, MÉSZÁROS LÁSZLÓT, aki gyakornokként kezdett húsz éve a pincészetnél, mely idén ünnepli fennállásának…..
Gigantikus malteros vödör a beltér medence. Zajlik a felújítás.  A bérletért súlyos százezreket kicsengető törzsvendéggel meg úgy bánnak, mintha holmi utcáról belógott csibész lenne. Örülhet, ha fel nem pofozzák, amiért oda merészel járni, sportolni! Ráadásul nem csak nyáron! Egyébként a törzsvendég…..
ÖRÖMBOR ÚTINAPLÓ 3/1 2017.06.11 20:32:40
Négyezer kilométer, öt borvidék, pár tonna bor, ízek illatok, benyomások. Jelentés Európa szőlőskertjeiből 2017 májusában.  Úgy ültem a bakon, mint akit jól megvertek, mert már mögöttünk volt ezerötszáz kilométer. Náthásan s a nem-alvástól tépázott idegrendszerrel tűrtem e kalandot a Renault Master…..
Varázslatos 99 pontra értékelte Szepsy István 2007-es Tokaji Eszenciáját a londoni székhelyű borszaklap, a Decanter. Ha tovább szűkítjük a kört Stephen Brook volt az, aki a borvilágban sztratoszférikusnak számító 99 pontot adta. A neves borszakíró a borkülönlegességet tavaly a Botrytis Forumon…..
Izzadás közben a félhomályban mindig van miről beszélni. A Sacha Batthyány könyvéről, az És nekem mi közöm ehhez? című történelmi családfeltárásról, ami azért mindenkinél innen vagy onnan betalál. Szóba jön a Hunyadi sorozat is. Különös és permanens aktualitását nem magyaráznom.  S hogy jön a…..
Bémártom pennámat nagy vízi pennámat az úszodá rejtelmibe. Mit sem sejtve sétálák béfele az uszoda nagy párás testibe. S kis gyerekeknek medencéjénél látám, hogy a kettőbűl az egyik szauna újfent lakat alatt. Sehun benne egy lélek se. Lépdelek tovább. S két nagy, hatalmas testtel bíró férfit láták…..
BUDAI SZAUNA OLIMPIA? 2017.02.22 16:17:46
Langyosság van. Közelít a tavasz. Lélekemelő a tél szorításából szabadulni. De a langyosság a szaunában nem jó. Néha jó persze, ha az egyik szauna kevésbé forró, mint a másik. Na de, ha az egyik nem működik a másik meg langyos! Ez vendég ellenes. Megy ez a nehézkes üzemeltetés már jó ideje. A…..
MÁD, Tokaj-hegyalja NEMZETI ÜGY 2017.02.02 18:40:26
Ki kell végre mondjam! Mert nem hagy nyugton. A furmint nem egyszerűen egy szőlőfajta. A furmint igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll. Hiába köt bele néhány gyökértelen, önjelölt félpróféta. Leránthatatlan a bozótharcba. A furmint új irányt mutat. Átlép…..
Távközlési szakemberből tért vissza gyökereihez, és ezzel a lépéssel nem kisebb feladatot vállalt, mint hogy a Ság-hegyet elővarázsolja a Somló árnyékából. DÉNES TIBOR ősökről, szenvedélyről, főzésről és birtoképítésről vallott. (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában 2016 őszén jelent…..
MÁD, Tokaj-hegyalja A KOSARAS 2016.12.25 11:37:24
Ifiként minden gondolata a kosárlabda körül forgott. Amióta hagyta elpattogni a labdát, a termőhely és a családi gazdaság áll figyelme fókuszában. A debreceni születésű agrárközgazdász SZILÁGYI LÁSZLÓT a Gizella Pince tulajdonosát faggattam.  (A portré a VinCE Magazin Amiért élek rovatában jelent…..
Kedves István! Biztos vagyok benne, hogy egy, az 1811-es évjáratnál kimagaslóbb évjárat tett volna igazán boldoggá téged ebben az évben. Hogy végre meglegyen - munkád csúcsa - a koronagyémánt! Mert legelső találkozásunk óta tudom, hogy mekkora erővel ostromolod a csúcsot. Amit valójában Te tolsz…..
Kárpát-medencében és világpiacban gondolkodik, miközben sok pince sorsát a vállán hordva driving-winemakerként száguld a Paloznak-Budapest-Erdőbénye autópályán. A Tokajban rejlő lehetőségről és a boldogság mibenlétéről HOMONNA ATTILA vallott.   (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában…..
Kicsöpögtettük az eszenciát. A kényszerű megszakításokkal közel hat éven át tartó forgatás végére a hatalmas mennyiségű nyersanyag legjava került bele A szeretet mint tőke - Szepsy István portréja című 50 perces dokumentumfilmünkbe. A filmkockák segítségével kísérletet teszünk arra, hogy megfessük a…..
MÁD, Tokaj-hegyalja A PRECÍZ 2016.06.29 10:24:37
Budapestről került Tokajba. Minden gondolata összefüggésben áll a tokaji borkészítés szűkebb és tágabb értelemben vett elemeivel. A Budaházy Pince borászát, a büszke Mádi Kör tagot, SZOKOLAI ÁKOST faggattam.  (A portré a VinCE Magazin, Amiért élek rovatában jelent meg 2016 tavaszán.) Belső…..
BUDAI SZAUNA DZSIHÁD A SZAUNÁBAN 2016.05.14 19:50:04
Három éve seper az uszodában az új seprő. A kezdeti morgás nem csillapodik. Amatőr módon zajlott a szauna- és öltöző felújítás, meg a medence csonkítás. Elviseljük és megszoktuk a bénázást, de csak, mert szeretjük az uszodát, az úszósportot és a törzsvendégek teremtette hangulatot. De napról-napra…..
Büszkén jelentem be, hogy a Top Selection az Egyesült Királyság Boutique Borkereskedője 2016 Díjban részesült, azaz megkapta a UK Boutique Merchant 2016 Award-ot. A presztízs értékű díjat a Sommelier Wine Award kifejezetten a Top Selection számára alkotta. Ezen elismerést a megbecsülés jól eső…..