Regisztráció Blogot indítok
Adatok
benkodavidjanos

10 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban számtalan, az előadás szakmai részét legjobb indulattal is csupán minimális odafigyeléssel elemző írás jelent meg az egyik leghíresebb magyar rockopera új bemutatójáról, megpróbálkozom egy hiánypótló összefoglalóval. Premisszáim…..
Muse @ Papp László Sportaréna, 2012.11.21. Természetesen lehet dobálózni a közepes érdeklődést kiváltó blogkedvencek klubkoncertjeivel, az utóbbi nagyon sok idő egyértelműen legmenőbb dolga, hogy Budapestre jön a Muse saját koncertet adni. Egyszerűen azért, mert nagyon ritka,…..
Négy év után új stúdióalbummal jelentkezik a Heaven Street Seven. A Felkeltem a reggelt című lemez hivatalosan mától kapható a boltokban, ugyanakkor ingyenesen meg is hallgatható, a zenekar ugyanis az elejétől a végéig feltette azt a YouTube-ra, mi pedig ezt rögtön meg is mutatjuk.…..
A Zeneboncoló első bejegyzésében azt a lemezt helyezem kés alá, amely a blog indításához a legnagyobb lökést adta: a Mihalik Ábel dobos-multiinstrumentalista vezette Drastik Putto bemutatkozó lemezét. A Bosszúból galamb könnyed természetességgel mutatja be Ábel - nagy…..
               A reggae-stílus keletkezését 1968 körül jegyzik, és az Upsetters Return of the Django, illetve a Maytals Do the Reggay című számával fémjelzik, mely utóbbiból vélhetően a neve is ered. A rocksteady-hez képest…..
  Nem jellemző a zenetörténeti stílusokra, hogy pontos évszámokkal jelezhető a születésük. Ez az 1966-ban keletkezett rocksteady-vel másképp van. Ebben az évben Jamaicán különösen meleg volt a nyár, és a sound systemeken le kellett lassítani a ska felvételeket,…..
      Az autentikus ska-zene tehát több kapcsolódási pontot is mutat a jazz-zel. A harmóniamenetek között nem egyszer találunk blues-kört, az improvizatív szólók jazzes frazeálása, dallamvilága és ezek fontos szerepe, mind a jamaicai jazz zenészek…..
Jazz és Jamaica 5. rész: A ska I. 2010.05.02 13:09:00
 A 40-es évek végén, az 50-es évek elején kezdett kialakulni Jamaicában a sound system-kultúra. A szegényebb jamaicai lakosoknak nem volt pénzük rádióra, sem lemezekre és koncertekre, így az utcai sound systemekből, azaz teherautókra erősített, házi készítésű,…..
Karibi hatások az amerikai jazzben   A jazz hatása a jamaicai zenékre kétségbevonhatatlan. Herbie Miller kulturtörténész Syncopated Rhythms: Jazz and Caribbean Culture című munkájában azonban ezt továbbgondolva igen érdekes feltevés köré építi kutatását. A…..
A calypso a mento-val nagyjából egyidős műfaj, az 1800-as évek közepe felé alakult ki és a XX. századi calypso-zene már több jamaikai- és mento-hatást is mutat. Az első felvételeket jazz-zenészek készítették, akik sokat utaztak a karibi szigetek között, összegyűjtve a…..
        A XIX. században a jamaicai népzenéből kifejlődött a mento, amely az európai tonális és funkciós rendszert illesztette be az afrikai és afro-karibi eredetű ritmusok közé. Az európai hangszerek megjelenése hatással volt a fekete…..
  Jamaica a Karib-térség harmadik legnagyobb szigete, mintegy 11000 km2, nevét az őslakos indiánoktól kapta, Xamayca jelentése az erdő és víz földje. Columbus 1494-es partaszállásáig a szigetet arawakok és tainok lakják, akik a kolonizáció áldozatai lesznek. A…..