Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ponindex

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen a blogon vissza-visszatérően védem a kapitalizmust elsősorban az ellenfeleivel szemben, amelyek untig elégszer bizonyították már akárcsak a XX. század során, hogy a messze nem "ideális" liberális demokráciával és a messze nem "ideális" piacgazdasággal két dolgot tudnak szembeállítani: moderált…..
„Nem volt isten, hogy meggyógyítson, magamtól meg nem ment (…)Nem volt isten, hogy elpusztítson, magamtól meg nem ment”30Y – Szívemhez szorítom     Sokan a poklot az Istentől való teljes elszakítottsággal azonosítják. Egy kisiskolás nem tudhat sokat erről, legfeljebb érezheti a taglózó…..
ponindex 2018.10.28 12:08:46
Megveszed a 130 centis lapostévét, mert neked fontos, hogy ha már nem kaptál jegyet/lusta voltál kimenni, akkor is akkorában lásd Hosszú Katinkát, amekkorában csak lehet. És elindulnak, és megy a verseny, te ott állsz a tévé előtt gatyában, mert kurva meleg van, de drukkolsz, mert megvan benned az a…..
ponindex 2017.07.27 06:24:03
@Wahrsager: Ha már a disclaimer ellenére nyelvtannáculsz, akkor megkérdezném, hogy a "lecsökken", "lecsökkent" kifejezések ellen is lenne-e kifogásod?
DiliChef Benedek tojás 2016.05.22 16:02:23
4 személyreElkészítés: 30 perc-70 perc8 tojás20 dkg Kanadai baconAngol muffin:28 dkg finomliszt1 ek. cukor1 tk. só2 dkg friss élesztő3 ek. olaj1.5 dl tejHollandi mártás:3 tojás10 dkg vaj1,5 dl esszenciacitromléMár az elején szimpatikus az étel. Mivel egy amerikai, nyugalmazott Wall Streeti brókerről…..
ponindex 2016.05.24 06:35:04
@Éles Kapitány: Engem meg az idegesít, hogy a gasztroblogokon folyton bráunit, dónátot, kólszlót, tíbónsztéket, mákárónt, hemendekszet, fisencsipszt csinálnak, pedig hidd el, nem vagyok elvakult mélymagyar. Ugyanakkor jól venné ki magát, és akár szórakoztató is lehetne, ha az egy az egyben átvett, ráadásul a legtöbbek által rosszul megtanult-ejtett elnevezések helyett próbálnánk találó magyar ételneveket adni. És nem, nem akarok az új Kazinczy lenni.
„Elindult valami.” Annyiszor, annyiféle kontextusban hallottuk már ezt a hangzatos – ám az általánosság finoman óvatos páncélja mögül ki nem kandikáló – kifejezést, hogy szinte teljesen elvesztette ígéretes jelentését, és egyelőre annyi mögöttes tartalmat hordoz, hogy „még nincs semmi”. Hogy…..
ponindex 2016.05.14 06:11:15
Természetesen örülök a sikernek, bár sem löttyös indulatú mélymagyar, sem gasztrosznob nem vagyok, és engedtessék meg nekem, hogy vegyes érzelmekkel viseltessek a "magyar gasztronómiai forradalom" iránt. Megpróbálom röviden összefoglalni (bár Uj Péter témába vágó publicisztikája - ha kivonjuk belőle a szokásos kulináris elfogultságát és két lépéssel távolabbról, hunyorítva nézzük - nálam jobban megtette már).
Sajnos ezen a téren nem revolúció, hanem evolúció fog végbemenni (jobb esetben legalább az). Az emberek ízlése, fogyasztási szokásai nehezen változnak, nem robbanásszerűen – kivételt képeznek a gasztronómiailag nehezen értelmezhető, divathullámokként jelentkező trendek, mint a paleolit, ökobio, ilyen-olyan-mentes táplálkozás. Jól megfigyelhető volt ez a hazai borkultúra kapcsán. Huszonéve – amikor kalandoztam kicsit a vendéglátásban - nem tudtunk annyi BB édes muskotályt tartani raktáron, hogy ne fogyott volna el. Tizensok éve a bor a testes vörös volt, lehetőleg barrikolva, a Varga pincészet valami bűnrossz, Balaton cuvée-nek hívott, a német ízléshez igazított borral tarolt a nyugati piacon. Manapság már Légli Ottó is lehetett az év borásza, fehérborai ellenére is  . (Bár az azért elgondolkodtató, hogy egy borfesztiválon mai napig a legjobban fogyó termék a „rozéfröccs”.)
No, a lényeg: eme gasztro-evolúció legnagyobb akadálya – véleményem szerint – az elmaradt polgárosodás. Valóban az van, hogy a mirelitből, kétes minőségű, frissességű alapanyagokból főző vendéglőkbe, bisztrókba is csak vasár-és ünnepnapokon jut el az emberek többsége, ha egyáltalán, és vannak, akiknek a „mekizés” is élmény. Nagyon sok embernek már az is nagy truváj, hogy nem neki kell megcsinálni a kaját, hanem kiszolgálják.
Mint mindenben, ennek a megítélésében is a „mihez képest” lehetne a mérvadó. Fikázzák az Ikeát, hogy tirpák igényteleneknek való tömegcucc, na majd ha minden magyar otthonban legalább az Ikea-színvonal és amúgy praktikus megoldásai lesznek, akkor lehet szintet lépni. Fikázzák a Vapiano-t, mert gyorsbüfé, majd ha mindenki legalább ilyen színvonalon tolhatja be az ebédjét, akkor lehet.
Hogy akarunk gasztroforradalmat, ha az átlagos magyar háziasszony húsból a csirkét-sertést, sajtból a trappistát, szószból max az Uncle Ben’s vagy Dolmio készterméket ismeri? Ha még az általam ismert – relatíve jó anyagi helyzetű – háziasszonyok is a Tesco-Aldi-Lidl-Auchan négyszögben szerzik be a még nyáron is faízű paradicsomot? És előre pácolt, fóliás szarokat vesznek, mert nincs plusz öt percük, hogy maguk befűszerezzék. Hol van ettől a Kobe vagy Angus marha, nem beszélve a kecsegéről és a gemenci szarvasborjúról!
Nincs idő, nincs pénz, nincs nyitottság. És bizony be kell látni, hogy emiatt az emberek többségének a főzés, étkezés nem örömforrás, hanem szükséges, letudandó feladat, hogy meg ne pusztuljon, és ilyen szempontból nem sikerült még meghaladni a rabszolgatartó társadalmak színvonalát.
A magam részéről párolok egy kis spárgát saját szedésű szegfűgombával, csinálok hozzá cheddar-sajtos, kapros hollandimártást, és szarok a világra, úgyis menthetetlen.
Nívó Én nem védelek meg téged 2016.01.19 07:22:28
Szerencsére Orbán világossá tette, hogy nem lesz sorkatonaság, és gondolom, majd négyszemközt helyre teszi Kövért, hogyha a következő ciklusban is szeretne ingyenélő lenni, ne beszéljen hülyeségeket - de látok némi érthetetlen "romantikát" a katonasággal kapcsolatban, amit nem tudok hová…..
ponindex 2016.01.20 06:50:24
@Leylandi: "Szerinted az kiképzett, aki már 3 ezer lőszert elpufogtatott ... ... Nincs frontvonal, csak Ahmed a fedezék fölé tartja az AK-t és valamerre nyomja ki a golót, mint süket a csöngőt. Ezeknek kéne a "Légion étrangère" színvonala? Minek? Nehogymá..."

Nem kiképzett, csak mondjuk nem esik hanyatt a fegyver elsütésétől, nem dobja el ijedten, amikor nagyobbat szól, mint azt a Call of Duty-ban megszokta, és tudja, hogy a valóságban nincs életerő-kijelző meg magától gyógyuló sebesülés... Esetleg nem hányja el magát egy vérző ember vagy halott láttán. A ma hadrafogható korosztályból ki tudja ezt?
Kettőt pislogunk és kezdődik a téli időszámítás, szombatról vasárnapra virradó hajnalban állítjuk vissza az órákat 3-ról 2 órára. Az óraátállítás haszna kettős: villamos energiát takarítunk meg, egyúttal kíméljük a környezetünket. Vagy mégsem? Elsőként az…..
4 személyre elkészítés 70 perc 8 szelet sertéskaraj 8 szelet sonka 50 dkg csiperke gomba 30 dkg Óvári sajt 8 ek. olaj 10 dkg margarin 8 db krumpli4 gerezd fokhagyma 2 dl főzőtejszín só, szerecsendió, liszt kakukkfű, majoranna Mert szeretjük, ha a külföldi vendég imígyen…..
Akárkit kérdeztem a családban és az ismerőseim közül, senki nem csinált vagy evett még dödöllét. Érdekes módon többen azt mondták, nem ettek, de biztos finom. Én is így gondoltam, ennek szerintem a címben idézett gyermekdal lehet az oka: kellemes emlékeket idéz az étel…..
ponindex 2015.02.24 14:34:30
@Mitzi von Küche: Áh, itt Pest megyében még a levegő se alkalmas arra, hogy tisztességgel összeálljon egy jó dödölle :) És ha már az előbbi feladványt a szegénykonyháról oly hamar megfejtettétek, akkor itt a következő: törött krumpli, meg a leve. Na, ez vajon mi lehet?
OFF: Egy kis technikai segítség, mert lusta vagyok utánajárni: hogy lehet avatar-képet feltenni?
A kreativitás és az alkotói szellem nem ismer határokat. Valamiért mégis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a témák megközelítési lehetőségei végesek, így sok művészeti ágban már nem várunk újat. Ebben a sorozatban részről-részre abból kaptok ízelítőt, hogy milyen…..
ponindex 2015.02.20 08:51:05
@DaneLinell: Mivel jó ismerősöm, és nem mellesleg a szomszédom, szívesen segítek!
A szilveszter is elmúlt... Én -szokás szerint- dolgoztam, és csak este 7-re értem haza (miután hajnali 4-kor keltem, hogy kiszolgáljam a kedves Vásárlókat). ChiliRevi megnyugtatott, hogy kiveszi a fagyasztóból a megbeszélt húst (kengurut szerettem volna sütni, hogy át tudjunk…..
Itt van ez a zárva tartási ügy. Az ellenérzéseket keltő törvény-tervezetet megszavazták a kormánypártok, és hamarosan elnéptelenednek azok a fránya plázák, ahol a hét utolsó napján korzóztak a népek, holott akár templomban is lehettek volna. Akadtak persze józanabb egyházi…..
ponindex 2014.12.30 06:29:24
@fda: csak annyira fontos. amennyire az összes többi, az életemet és szabadságfokomat érintő kérdés.
@A megvalósult amerikai ólom..: én nem a szarba akarok beleszokni, különösen nem abba, hogy fogalmatlan paraszt állatok belepofázzanak az életembe. Tudod, ők elvileg azért vannak ott, arra kaptak felhatalmazást, hogy azon dolgozzanak, hogy nekünk (nem nekik, nem nektek, nem valakiknek, mindenkinek) jobb, könnyebb legyen az élete.
Társadalmi szerződés, tudod? Mond még ez valamit valakinek?
A Retro Játékmúzeumban természetesen nem csak kisautók és logikai játékok találhatóak, hanem helyet kap majd benne több ügyességi és társasjáték is. Ezek közül az egyik a család szórakoztatására kitalált Rodolfó Bűvészdoboz, amelyben 30+1 mutatvány kapott helyet.Rodolfó…..
ponindex 2014.12.10 19:37:52
www.youtube.com/watch?v=N9XZw2Ty6w8 na, valami ilyen volt
ponindex 2014.12.10 19:38:21
Előre szeretném leszögezni, hogy aki fogyókúrázik, az messziről kerülje el a Művészetek Völgyét! Bár hallottam pletykákat arról, hogy vega szendvicset is árulnak valahol, de ilyesmivel nem találkoztam. A Gasztro Akrobata végigkóstolta helyettetek a Művészetek Völgyét, nektek…..
A PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző…..
ponindex 2014.05.24 05:46:36
@Ad Dio: Szívemből szóltál!
+1
A közösségi adománygyűjtés (vagy crowdfunding) nem újdonság már itthon sem, ahogy azt a hazai fejlesztésű gyerekbringa távfékező MiniBrake esetéből is ismerhetjük. Berlinben most két lány nem kevesebbre gyűjt, mint egy új, úttörő szupermarket megnyitására a menő Kreuzberg…..
Ez egy 2007-es levél, amit lányom osztályfőnökének írtam. A neten kerengő ellenőrző-beírás (lásd alább a képet) feletti döbbenetemben közlöm le, meg azért, mert napi rendszerességgel kapjuk a híreket az egyre borzasztóbb tekintélyuralmi ostobaságokról az iskolákban: az…..
ponindex 2014.01.30 08:07:54
@billy reed: "Akkor ez azt jelentené, hogy nevezett 12 éves gyermek minden tekintetben érett, szocializálódott ember, aki képes átlátni döntései okait, következményeit. Nincs már szüksége oktatásra-nevelésre.Felnőtt.De biztos így van?"

Nem, biztos, hogy nem így van. Viszont éppen azzal, hogy bizonyos dolgokban döntési helyzetbe hozzuk, segítünk, hogy fokozatosan kialakuljon az autonóm, döntésképes, a döntéseinek következményeiért felelősséget vállalni tudó személyiség.
Sajnálatos, hogy az iskolára úgy tekintenek, mint egy gépre, amely a szabványos munkadarabokból adott normaidő alatt tökéletes eszközöket potyogtat ki a túloldalon.
Eszerint a kis- és fiatalkorúaknak, míg ki nem potyognak a gép túloldalán, semmiféle autonómiájuk és jogképességük nincs, mert még nem állnak készen rá. Nevetséges és szomorú.
ponindex 2014.01.30 09:11:53
@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "történetesen, ha valamit teszel, annak következményei vannak"
@ponindex: "fokozatosan kialakuljon az autonóm, döntésképes, a döntéseinek következményeiért felelősséget vállalni tudó személyiség."
nincs köztünk ellentmondás. Az általad hozott példa is a korábban vázolt kényes egyensúlyról, illetve az egymással szembe helyezkedésről szól. Ennek feloldása abban lenne, hogy a szocializációs, nevelési, oktatási feladatok jelentős részének az iskolához történt delegálásával párhuzamosan bizonyos szülői "jogok", lehetőségek (fegyelmezés, számonkérés, következmények generálása) egy része is biztosítva legyen a nevelési-oktatási szerepet betöltők számára.
Nagyon fájt a Hír TV-nek, hogy vannak helyek Budapesten, amelyek úr isten, szerintük nem tartják be egészen pontosan amit be kellene, ezért oknyomozó újságírósdit játszva úgy döntöttek, jól kicsinálják ezeket, hadd tanuljon belőle mindenki. Mert vendéglátó helyiségben ugye…..
ponindex 2014.01.16 17:34:28
@Szelid sunmalac: a valóban járható középutat épp a totalitárius, érzéketlen, valóságtól elrugaszkodott törvényhozói hatalom zárja be előttün, azzal, hogy fordítva ül a lovon. Nem a társadalom által artikulált igényeket próbálja egységes, hosszú távon működtethető, a LEGTÖBBEK megelégedését eredményező szabályozási keretté hangolni, hanem a hatalom hátterében álló szociokultúrális, világnézeti erők kívánságainak megfelelően felülről ad instrukciókat arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene élni, viselkedni, stb, hogy "belepasszoljunk" az általuk elképzelt keretbe. Nos, ez végülis csak az alapvető társadalmi szerződésnek mond ellent, annak a jogi legitimáló formának, ami hatalmat adott a kezükbe...
ponindex 2014.01.16 17:38:21
@Nagyzee: na jó, nem etetem tovább a trollokat
ponindex 2014.01.16 17:54:41
@shinny bayaar: Csak az önző, sérült, szánalmas, gyenge, rosszéletű ösztönlények ítélkeznek ennyire primitív módon más emberek felett.
Lánczi András elgondolkodtató cikkét hozza a Heti Válasz "Miért Orbán Viktor?" címmel, egyfelől jó betekintést adva egy elkötelezett gondolkodó lelkébe (nincs mese, a rezsim egyik oszlopát jelentő Századvég Alapítvány elnöke nem egyszerű kurzuslovag, hanem valóban csodálja…..
ponindex 2014.01.10 11:24:44
@HaFr: OFF Hol lehet elérni a programotokat?
ponindex 2014.01.10 11:33:29
@hajmási: mit mondhatnék, nagyon +1
ponindex 2014.01.10 12:11:46
@Rive: Na látod, ebben szerintem tévedsz. Már a premisszáidal sem értek egyet.

"Az adott társadalmi viszonyok között egy párt, ha hatalmat akar - akár, hogy változtasson - akkor először ki kell hogy szolgálja a tudatlanságot. Sőt, ezen a pályán - a tudatlanság kiszolgálása és táplálása - kell versenyeznie másik pártokkal.
Ebből az irányból lényegében tökéletes csapdahelyzet. Hatalom nélkül nincs változás"

Problémának látom, hogy még az átlagosnál jobb képességű gondolkodók is onnan várják a változást, hogy mely párt, központi ideológia kerül hatalomra, az mit képvisel, milyen értékeket, igazodási pontokat közvetít a (úgy tűnik, általánosan elfogadott vélemény szerint) tőle független plebs, nép, társadalom, többiek, stb. számára, ezen eszközök, és hatalma segítségével építi vagy rombolja (politikai meggyőződés és világnézet kérdése)a "közjót". Igenis van hatalom nélkül is változás. Csak akkor "Marad a sziszifuszi napi munka, a távoli megújulás reményében megkötött alkuk sora. De amit egy megalapozott és soha szem elől nem tévesztett konzervatív gondolat, eszme, stratégia nyújthat, az éppen abban áll, hogy ezeket az alkukat, a keserves küszködések sorát kiemelik az esetlegességből és szelektálnak." (@hajmási)
A Megtévesztett Vásárlók mély fájdalommal és megtört szívvel értesültek arról, hogy szeretett gyorséttermük, ama McDonald's nevű, a mai napon kilehelte becsületét. Ó, nem történt más e nagynevű műintézménnyel, csak különböző híradások szerint az ilyen-olyan extra…..
ponindex 2014.01.10 09:46:07
@Hátrányos helyzetű kaviár: Amint láthattad a hozzászólásaimból, osztottam erre is, arra is. Próbálok az adott tárgyban objektív maradni, illetve ha valamiben eltérő véleményen vagyok, azt kulturáltan megfogalmazni és nem veszetten hőbörögni. A nuggetsben egyetértünk, igazi szemét (bár itt az előállítónak nincs kötelezettsége, hiszen a csirkének nem ismerjük "nuggets" nevű porcikáját). A poszt tárgyát képező szendviccsel kapcsolatban mondjuk kíváncsi lennék, hányan vitték vissza azzal, hogy ehetetlen sz*r. Nyilván ha nem fogyott volna, fénysebességgel kirotálják a választékból. Nem ez volt a helyzet.
Számomra inkább a következő kérdésekre adott válaszok az érdekesek:
Milyen mértékig fogadható el, hogy olyan összetevők kerülnek egy ételbe, amelyek annak a "leglényegi", a fogyasztók által idealizáltan elképzelt beltartalmához nem tartoznak hozzá?
Akkor sem kerülhetnek bele, ha történetesen a termék élvezeti értékét (horribile dictu, eladhatóságát) fokozzák?
Mely fokig kötelezhetőek a "gyártók", hogy eme összetevőket korrektül (akár saját üzleti érdekeik ellenében) feltüntessék?
ponindex 2014.01.10 09:54:09
@tippan67: Értem én, mit mondasz, meg részben egyet is értek, csak úgy advocatus diaboliként felvetném, hogy én is azt szoktam mondani a vendégeimnek, hogy tyúkhúslevest főztem nekik, aztán abban bőven van ám bőr, háj meg csont is! :)
Nem mi mondjuk, hanem Nagy Feró, az X-Faktor egyik mentora a Borsban. Malek Miklós ugye kiszállt, a helyére majd jön valaki, de Feró szerint ez még nem elég, még egy új arc kellene, és akár ő is feláll, ha úgy hozza a sors. Szerintünk az idei évadban nyújtott teljesítményük…..
ponindex 2012.12.18 13:06:23
@Lova: Megbukott? egy lof@szt...
Követted a nézettségi adatokat? Egyszerűen helyén kell kezelni ezeket a műsorokat. Nem kell mást beléjük képzelni, mint amiért készültek. Ha valódi(hál' Istennek, még "felfedezetlen") tehetségeket akarsz látni, hallani, járd végig a vidéki vagy akár fővárosi music club-okat (melyekből sajnos egyre kevesebb működik). Aki nem látja, hogy ez kőkemény nyereségorientált show és nem tehetségkutató, az agyhalott...
ponindex 2012.12.18 13:10:58
@Mad Mind: De, ebben a kis országban RENGETEG ennél sokkal tehetségesebb énekes van... személyes tapasztalat, magam is zenélek, és járom a klubokat. Leszakadna a mentorok pofája, ha a műsoruk nézőközönsége szembesülne azzal, hogy azok között, akik nem hajlandók "kommercializálni" magukat egy ilyen ótvar műsorban, mennyi tehetség van.
ponindex 2012.11.13 07:46:20
@Macséta: Valójában mindenki a Magyar Köztársaság területén kívülről kommentel...
(merthogy ez az ország pillanatnyilag nem létezik, jelenleg "Magyarország" a hivatalos neve)
A film mind az összes 118 percével egy remek alkotás és kitűnő szórakozás leszámítva, hogy gépész fiú túlságosan is rákönyökölt a hangerő gombra. A koncepciónkhoz tartva magunkat, a továbbiakban nem kívánunk bocsánatért esdekelve a film egyes részleteitől…..