Regisztráció Blogot indítok
Adatok
asdqwer1234

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az interneten mindenféle megjelenik. Ha egy portálon azt olvassuk, hogy a föld lapos, és az emberek a szélén ülve a semmibe lógatják a lábukat, akkor vigyorgunk, és továbbklikkelünk. Ám nem érthetünk mindenhez, a legtöbben például híján vannak a pénzelméleti és a pénzügyi…..
asdqwer1234 2010.06.04 12:37:47
@asdqwer1234:
Ha pedig az állam rátette a kezét a jegybankra, akkor máris eljutottunk oda, hogy a hitelkamattal közvetlenül befolyásolja a hitelkínálatot, a betétek egy az egyben visszakerülnek hozzá, és teljes egészében ő futja a betétek és hitelek közötti futamidő transzformáció és a tőkemegfelelés kockázatát. Ha többet szeretne költeni, akkor az általa irányított jegybank bármikor nyakló nélkül pénzt nyomtat, vagy ha nem akar inflációt, akkor megpróbál külföldről hitelt felvenni.
Kvázi kétszintű bankrendszer mellett.

Valahonnan ez a modell nagyon ismerős. ;-)
asdqwer1234 2010.06.04 13:48:24
@Sorge:
1. Igen, természetesen onnan ismerős, és a tapasztalat megmutatta, hogy NEM működőképes. Ugyanis a független jegybanki kontroll hiánya miatt semmi nem fog gátat szabni az infláció felpörgetésének, vagy a külföldi hitelfelvételnek.
2. Ezt nem tudom hogyan következtetted ki, de nagyon nem ez tetszik.
A FÜGGETLEN (ez nem magántulajdonban lévőt jelent) jegybank a meghatározott inflációs céloknak megfelelő, lehetőleg a gazdasági növekedést is figyelembe vevő monetáris politikát folytat. Ebbe beletartozik a jegybanki alapkamat, a kötelező tartalékráta és még számos más tényező meghatározása. A pénzmennyiség ezáltal kontrollált, mint ahogy a kereskedelmi bankok által kihelyezhető hitelek mennyisége is. Plusz ellensúlyt képezhet a monetáris politika felelőtlen fiskális politika esetén. Ebből adódik nálunk örökké a vita.
Ehhez persze hozzátartozik a tőkekövetelmény meghatározása is, ami általában nem jegybanki, hanem felügyeleti vagy kormányzati feladat, ez országonként változó.
Az esztelen hitelezést sokféleképpen lehet még korlátozni, például a törlesztőrészlet/jövedelem vagy a tőketartozás/fedezet arányok meghatározásával, ez megint felügyeleti vagy kormányzati hatáskör.
A piacgazdaság alapja szerintem, hogy aki nem megfelelően méri fel a kockázatokat, az csődbe megy. A felügyelet szerepe a kockázatokat idejében felmérni, és a csökkentésére javaslatot tenni, ha pedig valaki nem tudja ezt teljesíteni, akkor nem adóból kell kimenteni, hanem csődbe kell mennie. A bankmentés nem piacgazdasági eszköz.

Arról, hogy miért nem működött a felügyelet Amerikában a jelzáloghiteleknél, Magyarországon az ingatlanalapoknál vagy a devizahitelezésnél, nyilván megint lehet hosszan vitatkozni, de ez nem jelenti azt, hogy fent vázolt rendszer rossz, hanem azt, hogy alkalmatlan emberek irányították egyik-másik testületet. És végképp nem jelenti azt, hogy a szocializmus működőképes.

(Elnézést, ha hosszú lett.)
asdqwer1234 2010.06.04 14:54:53
@Sorge:
Off: A Fed felépítése, tulajdonosi köre őszintén szólva számomra rejtély. Amit tudok róla, hogy az elnök kinevezéséhez a Szenátus jóváhagyása szükséges, valamint úgy látom, hogy jóval elkötelezettebb a gazdasági növekedés serkentése irányában, mint általában a jegybankok. Ez kétségeket ébreszt bennem a függetlenségét illetően, vagy a kormánytól, vagy magánérdekektől nem független. Ennél mélyebben valamiért nem is érdekel. :-)
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
asdqwer1234 2010.04.13 12:36:31
@Zoltanius: Most sem lesz erre példa. A Fidesz és a KDNP együtt értek el 2/3-ot. Ezért volt a számukra 10% a parlamenti küszöb. :-)
asdqwer1234 2010.04.13 12:51:48
@laji: Csak Te. Mondhatott volna libát, karvalyt, ökröt, sólymot, kutyát, macskát, egeret, csak akkor semmi értelme nem lett volna a mondatnak. Te viszont akkor is ugyanazt hallottad volna szerintem, mint így.
asdqwer1234 2010.04.13 13:45:03
@Everred: Ezzel most lazán 2 millió 700 ezer embert neveztél antidemokratikus szavazórobotnak. Találkoztál már egyetlen Fidesz szavazóval szemtől-szemben, vagy valami üvegkalitkából írsz ide hülyeségeket fizetésért?
Akik - hozzám hasonlóan - már nagyon várják a vasárnap estét, amikor végre elindul az adatok özöne, és értelmét veszti minden korábbi ködszurkálás, azok számára a napközbeni részvételi jelentések is értékes információnak számítanak. Önmagukban azonban ezek a…..
asdqwer1234 2010.04.11 18:13:51
@JAS39: Voltam régen szavazatszámláló, ha jól emlékszem először a részvételi adatot kellett a végén lejelenteni, utána jött az urnabontás, és lehetett számolni a listást, végül az egyénit. Ha ez most is igaz, akkor jóval előbb lesz 19 órás részvételi adat, mint részeredmény.
asdqwer1234 2010.04.11 18:08:55
Eltelt huszonnégy óra a Fidesz pártigazgatója által elmondottak első részletének nyilvánosságra kerülés óta. Tegnap úgy fogalmaztam: „az játssza majd a legfontosabb szerepet, hogy a következő órákban mi történik. Hogyan reagálnak a politikai ellenfelek, mennyire képesek…..
asdqwer1234 2010.04.09 15:12:03
@pannonfunk: Nem olyan földtől elrugaszkodott összeesküvés-elmélet ez. Az ilyen kiszivárogtatásoknál szerintem az alapfeltevés nyugodtan lehet az, hogy legtöbbször az szivárogtat, akinek első pillantásra árt a történet.
Sokkal nehezebben hihető az a verzió, hogy pont annál a mókusnál volt "magnó", pont akkor amikor Kubatov kényes témáról beszélt, aki (nem is olyan sokkal) később annyira kiábrándul a Fideszből, hogy fel is használja ezt ellene.
Ennél még a tégla is hihetőbb verzió, mert akkor nem véletlenül volt ott sem a mókus, sem a magnó. De akkor meg minek várt vele eddig.
asdqwer1234 2010.04.09 17:10:14
@pannonfunk: Na "a jó lesz az még valamire" pont az, amiben megintcsak nem hiszek. Ha csinálok valamit, amit komolyan gondolok, akkor nem gyűjtök anyagot arra az időre, ha esetleg majd mégsem fogok hinni benne. Ha meg nem hiszek benne, akkor nem csinálom.
Aki gyűjt, az szerintem kizárólag érdekből van ott, ahol éppen van, és tudatosan készül arra, hogy nemsokára máshol lesz. Ezért gondolom úgy, hogy ha valakitől más számára kényes anyaghoz juthatsz, akkor a legjobb ha köszönöd szépen, és a közeledbe sem engeded az illetőt. Mert legközelebb a másik félnek fog árulni valamit, abban biztos lehetsz. Amolyan gerinces fajta.
Választások előtt az egyik slágertémát mindig az jelenti, hogy vajon lehet-e „rosszul” szavazni, azaz „elveszhet-e” valahogy a választópolgár voksa. Sok levelet kaptam az elmúlt napokban én is ebben az ügyben, számosan tudakolták, hogy mikor járnak el okosan…..
asdqwer1234 2010.04.09 13:32:28
@pannonfunk: Ezért írtam a végét feltételes módban. De lehet, hogy a kétharmad pont azon fog múlni, hogy az a kevés amit itt kap, az 3 vagy 2.
asdqwer1234 2010.04.09 13:43:14
@pannonfunk: Ebben egyetértünk. Véleményem szerint, ha az első fordulóban jelentősen 100 fölötti egyéni mandátumot szerez a Fidesz, akkor a csalódott ellentábort hajókötéllel sem lehet a második fordulóban az urnák elé vonszolni. Ha viszont sokkal kevesebb helyen lesz eredményes a választás, akkor nagyon durva két hét következik.