Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lilakutyak

1 bejegyzést írt és 836 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Beerálat Fehér Nyúl Barley Wine 2021.01.29 07:00:00
Ezúttal a Fehér Nyúl 2019-es árpaborát kóstoltam. Nem, nem tévesztettem műfajt, az árpabor is a sörök egyik típusa, mely ízvilágáról és magas 8-12% közti alkohol tartalmáról kapta a nevét.Nem egy mindennapi sörtípus, kifejezetten magas extrakt tartalommal rendelkezik, valamint hosszú érlelési időre…..
Az Ottakringer még 2017 nyár elején adta el a Pécsi Sörgyárat a Matolcsy-rokonságból érkező befektetőknek, majd a legkisebb sörgyárból kis törvényalakítással hamar megalakult a legnagyobb kisüzemi sörfőzde. A Szalon sörök mellett nemsokára megjelent a piacon az új…..
lilakutyak 2019.03.26 16:28:50
@rambo13: Lehet. Engem a Kárpin is meglepett a 13 Balling, ezért érthettem félre. Meg mert többé-kevésbé részegen olvastam, csak részegen már igyekszem nem válaszolni. De úgy tűnik ez sem jó, mert a válaszom ugyan már józan, de a helyzetértékelés megmarad a bebaszásból :D

Meg ha ügyesen elkerülik az erjedést 0% ABV-t bármekkora Balling mellett lehet hozni.
lilakutyak 2019.04.02 15:50:35
@Árpa Jankó: Nem is az írással van a baj, hanem az előzmény megértésével. Kurva hitelesen tudok félreérteni dolgokat.
Közeleg az év vége, és ismét szerét ejtem a szokásos évértékelő posztnak, benne a legjobb főzdével, gerillával és sörrel - persze szigorúan szubjektív módon. Kezdjük a nagyokkal. A Soproni (Heineken) idén az APA-val rukkolt elő, ami nem szerzett osztatlan sikert, legalábbis a Soproni IPA…..
lilakutyak 2018.12.31 07:55:30
@KeepRunning: Én úgy tudom és azt tapasztalom, hogy ezeket elsősorban vendéglátóhelyekre szállítják, abból se sok helyre. Szegeden az Árkád aljában a szökőkút mellett van egy kocsma, ahol én az életmentő El Jimadoromat szoktam beküldeni egy-egy komolyabb bevásárlás közepén. Veszprémben meg a Marica Kávéházban ittam.
lilakutyak 2019.01.06 13:07:45
@KeepRunning: kicsit rácáfolva pifre, a szegedi Novában lévő CBA-ban volt palackozott Delight, sajnos az árát nem tudtam megjegyezni, mert magamnak is válogatnom kellett, és ha nem sietek a kölkök összetörnek ezt-azt, vagy összevásárolnak minden szart, amit a végén úgyis én fizetek :D
Idén már nem csak a sörre bor, hanem a borra sör is általánossá válik a magyar söréletben. A KKK-sörfőzők elkezdtek kísérletezni a hordós érleléssel, és a borral (musttal) való érleléssel. A Monyo se ma kezdte, de most szintet lépett, kihozta a Hungarian Terroir-sorozatának első két darabját. A…..
lilakutyak 2018.10.26 08:04:40
@pif: t'od, van az a jutubcsatornám, amit majd egyszer ismerősökkel kell marketingeltetnem, most benyalok mindenkinek :D

Amúgy tényleg nagyon jó a Syrah. A Kékfrankos is, de az kevésbé forradalmi. Azt egy nyugodt karácsonyestén kéne a karosszékben a kandalló előtt szép lassan kortyolgatni, és minden ízét alaposan kiélvezni. Kár, hogy ilyen csak az amcsi filmekben van.
lilakutyak 2018.10.29 07:39:39
@pif: :)
magyar ale..
lilakutyak 2018.09.27 15:01:40
@-kk-: Kicsit ez-itt-a-reklám-helye jelleggel, de jelezném, ha már a rövid határidejű PET-tel enyhítettél a palackozottság szigorú kritériumán, érdemes lenne a Guri söreit is megvizsgálni. Nem mondom, hogy nem drágább kicsit, mint a gyári, viszont én pont azért iszom, mert olyan áron jutok hozzá - borzasztó konspirációkon keresztül, de csapról PET-be -, hogy nem tűnik pazarlásnak részegen felbontani a harmadik msáfeles pillét is, csak hogy biztos ne ébredjek hajnalban elvonási tünetekre. Persze, lehet, hogy Gurit még hivatalosan így sem kapsz palackban, akkor meg blogon kívül is érdemes megkóstolni.
Kontár Komlókutató Pécsi APA 2018.09.23 00:38:38
magyar ale..
lilakutyak 2018.09.25 08:37:45
@dr. dodó: az a kérdés, hogy próbálkoznak, vagy csalnak, és marketinget, főleg mások marketingjét akarják megitatni azokkal, akiknek fingjuk sincs a dologról.
magyar barna sör..
lilakutyak 2018.09.18 08:39:48
Csak hogy az APA-ról majd le ne maradj:
sorbuvar.blog.hu/2018/09/13/masodik_apank_pecsi_apa

Bár én nem iszom ilyet többet, de legyen szar másnak is.
lilakutyak 2018.09.18 13:42:21
@-kk-: és tényleg, és a kulcsszó milyen finom kritika :D
Nem is olyan régen, egy évvel a nagyot robbanó Soproni Óvatos Duhaj IPA után debütált első felső erjesztésű sörével a kőbányai sörgyár. A Dreher Pale Ale ráadásul három komlóval (Citra, Chinook, Kazbek) és a Hidegkomlós Dreherekkel ellentétben kukoricamentesen került az új(?) és tetszetős dizájnú…..
A Zip's-ről eddig is tudtuk, hogy a világ nagyon sok pontjára eljutnak a főzőberendezéseikkel, és házi "laborjukban", Miskolcon rengeteget kísérleteznek Turóczi Józsi sörmester vezetésével, ahonnan különleges és nagyon izgalmas sörök kerülnek ki  A tavalyi Belvárosi…..
magyar ízesített porter..
lilakutyak 2017.11.29 13:06:15
@rambo13: Ezt a túláztatottság dolgot nem lehetne úgy megoldani, ha nem a tea leveleket, hanem lefőzött teát adnak hozzá, amiben még ez nincs ott?
Kontár Komlókutató Heineken 0.0 2017.09.27 23:07:57
holland licenc alkoholmentes világos sör..
lilakutyak 2017.10.18 08:27:47
@-kk-: Hát, szerintem azért volt jó :)
magyar ale..
lilakutyak 2017.03.27 08:54:00
@segar: Ez érdekes. Nekem ivás közben nem savanyodott, de nyilvánvalóan fakult, és jelentek meg benne elég gáz mellékízek. Ezt annak tudtam be, hogy az eleve nem túl odabaszós komlót megszoktam, és elkezdett kilógni alóla a totál béna alap, de lehet, hogy neked van igazad, és tényleg baszódik elfele ivás közben.
A Gólem, amióta átigazolt a bérfőzésekkel a Horizonthoz, nagy mennyiségben és takarosan kivitelezett hidegkomlózással prezentálja a söreit, úgyhogy ez a kapcsolat tartósnak és gyümölcsözőnek bizonyul. Az karácsonyra elkészült új főzet Repeta és az új kicsit magasabbra csavart keserűvel (70 IBU)…..
lilakutyak 2017.03.22 08:20:41
@pif: A Málnás megítélésén sokat ront, hogy egy vállalhatatlan Napkincset mentettek meg némi málnával a csatornától. De egyébként finom, csak ár-értékben teljesít elég szarul. A Bandi bával nekem nem volt bajom, pedig olyan helyen vettem, ahol nem rendesen tárolták. Igaz erős negatív előítéletekkel ittam, így lehet, hogy csak ahhoz képest nem volt rossz.

A gyümölcsösöket nyáron ittam, és nem rosszak voltak, csak nyilvánvalóan gyengébbek, mint korábban. De mivel túlhűtve, húzóra szoktam beküldeni, majdnem mindegy, csak hát ahhoz is drága. Igazából az ár-érték aránnyal van általában bajom. Amikor ilyen 200-250 forintokért menekül ki valaki a lejárni készülő Szent András készletéből, akkor nagyon szívesen megveszem, mert egyetlen dolgot nem lehet tőlük elvitatni: még _soha_ nem ittam megsavanyodott Szent András sört.
lilakutyak 2017.03.23 08:13:55
@pif: Igen, meg ugye a fóti Kéményseprő, ami nekem kifejezetten bejött akkoriban, szintén egy benézett malátászsák eredménye volt. Sz'al nem feltétlen van baj a véletlen sörökkel, csak vicces volt végignézni a sietve összedobott marketinget ezzel az infóval.
lilakutyak 2017.03.24 10:01:10
@rambo13: Na igen, azt már Fábry is megmondta, hogy egy jó nagy kanál Erős Pistával bármi elmegy :)
A csepeli Rizmajer már rengeteg Sörbúvár-poszt témája volt, és több, mint 10 éve Csepel-szigetiként már én is egy kicsit helyi erőnek érzem magam, úgyhogy a lokálpatrióta szellem is megszólal ennél a posztnál. Józsinak már a nagyapja is szódás és kocsmáros volt, és beszélgetéseink során azt is…..
lilakutyak 2017.02.23 12:47:12
@hallójárat: Amikor először futottam savanyodott söreibe, akkor nagyon pozitívan reagált, nem akart legendássá válni. De úgy látszik, sikerült. Igazából a szénné komlózott sörei nekem mind bejöttek, de ha már Tomiba rúgunk, engem inkább az a kényszeres extravagancia zavart, ami időnként az ötlettelenség miatt már majdnem annyira műbalhénak tűnt, mint mondjuk egy oyster stout. Még a Pils of Simcoe-nál is azt éreztem, mennyivel jobb lett volna, ha ebből a cuccból főz egy odabaszósabb IPA-t.

Viszont a Popcorn legutóbb is jó lett, és nekem most frissen ez a narancsos Nohoplimit is bejön. Érdekes, hogy emlékeim szerint az IPA-i nem is savanyodtak.
lilakutyak 2017.02.28 10:26:04
@pif: Tudom, hogy szerinted. De attól még nem lesz pils belőle, és attól még lehet az a véleményem, hogy ezekből az alapanyagokból érdemesebb lett volna egy SMaSH IPA-t főzni. (Bár a Credo meg asszem épp pilseni malátából van.) Nekem egyébként a Vertigo is, a Zulager is meg a Jozin Z Bozin is jobban bejött. De nem tartom kizártnak, hogy a Pils of Simcoe is savanyodott üvegben. Igazából a Rizmajernél is lehet gyorsan savanyodó tételbe futni, de elég ritkán, és eleve rövid szavatossági idővel kerül forgalomba, sz'al ezeket néha hajandó vagyok a nem megfelelő tartással magyarázni.
ködpiszkáló az élet iskolája 2017.02.05 21:12:42
Mi értelme van iskolába járni? Az életnek tanulunk, nem a tanárok kedvéért - elméletileg. A valóság persze néha ennek szöges ellentétét mutatja: előfordul, hogy olyan emberek, akikről feltételezhető, hogy kémiából legalább kettest kaptak az általános iskolában és a középiskolában, épp a lényeget nem…..
lilakutyak 2017.02.06 08:48:18
És még csak nem is túl eredeti a párhuzam.
hu.wikipedia.org/wiki/Cukor_Blues

A hivatkozott könyvben sokkal árnyaltabb a kép, mert ott szépen kibontja, hogy a cukor és a kokain is akkor vált problémássá, amikor a tisztítási, kivonási eljárások hatására növényi anyagból fehér porrá változott, és eközben a napi rutin részévé vált.
Itt a tél, a hideg. Sokan a forralt borokra szavaznak, hogy átmelegedjenek, pedig egy testes, anyagerős sör, hiába hideg, sokkal alkalmasabb, hogy energiával töltsön fel, és újraindítsa a szervezetet. A duplabak-sörök ideális téli darabok, de sok hazai sörfogyasztó nem vagy nem eléggé ismeri ezeket…..
lilakutyak 2017.01.18 13:10:54
@lilakutyak: Mégiscsak kikerestem:
A Black Rose hagyományos malátákból – festőmaláta, karamellmaláta – és más hagyományos alapanyagokból készül, de van benne egy-két titok, amit a mester nem árul el. Annyit sikerült kiszednünk belőle, hogy egy nagy adag meggyet is beleerjesztenek, illetve többféle élesztővel is találkozik, melyek közül a legérdekesebb a pezsgőélesztő

folyekonykenyer.blog.hu/2011/05/06/honnan_jonnek_a_rozsak

Ebből a receptből elég sokat kellhetett húzni, hogy rájnhájcgebótos duplabak legyen.
magyar világos sör..
lilakutyak 2017.01.06 08:35:36
@-kk-: Mivel a hetet már úgyis kötözködéssel töltöm, mint tapasztalt online-marketing szakértő, csak szólok, hogy a kommentnek, amire reagáltál az egyetlen célja itt fogalmazódott meg:
Beers&Booksban 400-ért vettem Ogrét.

Metr hát valamiből élni is kell...
magyar ale..
lilakutyak 2017.01.04 11:29:33
@-kk-: A Liquid Cocain nevébe pedig belekötöttem, de a Smooth Hoperator fényében (sokan emlegették együtt), már szinte látatlanban megbocsátok emiatt, és sajnálom, hogy nekem kimaradt.

Az Esthajnal '16 nem rossz, csak nem stout, karácsonyra pukkantani egyet pont jó. Nekem egyébként a fenyős Esthajnal volt a kedvencem. Az ideinek azért a hibáit látom inkább, mert Árpa Jankó szénné hájpolta. Meg előtte a Dreher Bakot is. Pedig annál azért sokkal kellemesebb inni.

És mi a véleméned a Rizmajer Karácsonyi új címkéjéről? (T'om magas labda :) )
lilakutyak 2017.01.04 14:28:49
@-kk-: Csak hofgy biztos ugyanarról beszéljünk.
Ez a régi: rizmajersor.hu/wp-content/uploads/2015/09/kar%C3%A1csonyi_cimke_nagy.jpg
Ez az új: rizmajersor.hu/wp-content/uploads/2016/12/Kar%C3%A1csonyi_2016-900x675.jpg

És így monitoron még az új is egész elegáns ezzel a színátmenetes háttérrel, ami egyszerre idézi a régi címke körvonalát és a karácsonyi angyal szárnyait, amint glóriaszerűen világít. A barnás szín, és a visszafogott piros is egészen jó a zöldekkel, meg a sör mézeskalácsos hangulatával. Csak az a baj, hogy a sörcímkén nem egy ívben meghajlított monitor van. Kinyomtatva ebből a háttér halvány sárgásbarna, a színátmenet nem igazán jön át, a pirosak viszont üvöltenek. Így leginkább egy alsópolcos üdítőital címkéjére emlékeztet a '90-es évek végéről. És a mérete akkorára nőtt, hogy szinte befedi az üveget. De ezt élőben kell látni. Sz'al a jpg alapján nem tudjuk együtt fikázni :)
lilakutyak 2017.01.05 09:57:19
@-kk-: Na, mivel Bölöny Józsinak leáztattam a címkéket, megnéztem otthon. És így leáztatva, kiterítve még tán látszik is rajta a szándék, de a mérete miatt az üvegre feltekerve tényleg csak az jött le, hogy béna színekkel, béna fontokkal csináltak valami olyar, ami letisztult, minimalista akart lenni, de nem jött össze. Sz'al a koncepciót most már nem kritizálom. De az üvegen tényleg béna volt.
magyar ale..
lilakutyak 2016.11.08 08:41:15
@-kk-: OK, ezt nem vonom kétségbe, inkább csak kiegészítésként írtam, hogy nekem ezen a ponton találkozhatna a két típus.
lilakutyak 2016.11.08 08:50:58
@-kk-: csak beírtam a guglinak, hogy smoked saison, még a ratebeeren is van egy csomó. Beleolvastam az első pár értékelésébe, nagy meglepetések nem értek.

Viszont megkérdezlek, hátha te tudod, mi ez a sok saison mostanában? Ezek a nagy forradalmi főzdék mindig csak egymásból merítenek ihletet, vagy ezek a hullámok azért vannak, mert valaki behoz valami alapanyagot, és akkor azt lehet kapni, abból főzünk, mint a kommunizmusban?
lilakutyak 2016.11.09 08:47:17
@-kk-: Na igen, de ezen belül is voltak trendek. Egy időben mindenkinek sorachi ache kellett pl.
És igen!! Megérkezett a legújabb szentandrási gyümölcsös sör, a Szőlős APA! Csütörtök délután volt a bemutató a szentandrásiak pesti márkasörözőjében, az Ogre Bácsiban, a Hunyadi téren. Bár nem is annyira új ez a sör, hisz a lelkes Sörbúvár-olvasók bizonyára emlékeznek még, hogy tavaly is…..
SERTEPERTE Savanyú a sör 2016.10.12 09:06:05
 Legutóbb a Beers&Booksban futottam bele egy romlott, savanyú sörbe. Az élmény letaglózó volt. Viszont a sörfőző dicséretére legyen mondva, miután meggyőződött a reklamáció jogosságáról, kicserélte a hibás tételeket. Nem sokkal ezután olvasom a Mese Habbal FB-oldalán, hogy ő két, kóstolásra…..