Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FOMA

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ünnepi félezredik, DUPLA Napi érdekest látjátok. Kis híja volt, hogy nem esett egybe a 10. szülinap az 500. Napival, de sebaj, így kétszer lehet ünnepelni legalább. ;) Köszönöm az eddigi támogatóknak a felajánlásaikat! Kérlek benneteket továbbra is, hogyha megtehetitek támogassátok a blogot…..
1987. A szovjet KGB 7. főosztályának 'A'-csoportja, azaz az Alfák. Speciális célú, elit terrorelhárító egység. Tagjai lőttek ki a moszkvai amerikai nagykövetség ablakán keresztül disszidálni készülő szovjet állampolgárt, felléptek dezertőr szovjet túszejtő katonák ellen, bevettették őket…..
FOMA 2023.01.16 19:08:55
@gigabursch: "IRA-s ember kivégzése:
Ordít a képről, hogy pont leszarja az angolokat."

Akik amúgy angol létükre, az ír hadsereg tagjai.:-)
Többen megpingettek a napokban, hogy új képek kerültek fel a Fortepanra a FŐMTERV gyűjteményéből. Domonkos Endre fotóira egyátalán nem túlzás a "fantasztikus kordokumentumok" jelzős szerkezetet használni,  egyszerűen döbbenetes dolgokat láthatunk a sok száz "új" fotón! Most ezek közül mutatnék be…..
1969. A Golden Globe- és Grammy-díjas amerikai színésznő, Judy Garland sárga rózsákkal borított koporsóját indítják útnak a hollywoodi temetőbe, miután nyugtató túladagolásban elhunyt. Az Óz, a csodák csodája sztárja  komoly gyógyszerfüggő volt. Munkája során kezdett étvágycsökkentőket szedni, mert…..
FOMA 2021.11.01 19:17:47
@ZON: "Valaki azt mondta : " A bányász munkáját nem lehet megfizetni ! Ezért meg sem próbálják.""

Moldova György: Tisztelet Komlónak c. könyvében is szerepel.
Az ötvenes évek elejének (dia)filmhíradóiban a nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban az elnyomó rendszer ellen küzdött a munkásság, és nem volt kétséges, hogy győzelmük csak idő kérdése. Folytatjuk régi magyar diafilmeket bemutató sorozatunkat...
FOMA 2021.10.09 19:03:45
@¿Qué tapas hay?: "3:0 a félidő a végén meg 6:0" Voga-Turnovszky :-)
Egy hónap híján két éve láthattátok a 'Színes mindennapok' sorozat utolsó részét. 1972-nél hagytuk abba az MTI Fotóarchívumának színes fotóiból álló válogatást, de örömmel jelentem hogy folytatjuk, hiszen a szocialista Magyarországnak még 17 év adatott a történelem színpadán. Így ma 1973-ból…..
FOMA 2021.09.11 19:49:05
@J.László: A BM autói - mint általában az állami szerveké - AI-s, és AJ-s rendszámúak voltak. Akadtak RA-s, és RB-s autók is a BM-nél a II. Főcsoportfőnökségnél (kb. a mai ORFK), bár azok jellemzően a rendőrségi járőrautókon voltak.
1847. Fotó a fényképezés hőskorából. Amerikai katonák Saltillóban, a mexikói-amerikai háborúban. Az 1846 és 1848 között tartó konfliktus elsősorban a renegát államnak nyilvánított Texas Mexikóból történő kilépése miatt robbant ki, és Mexikó vereségével ért véget, amiben újabb jelentős területeket…..
FOMA 2021.04.19 20:24:52
@Örömhernyó: Egy horvát szerint meg valszeg szerb nyelv nincs, mert a mai szerb nyelv közvetlen elődje, az 1800-as évek második felének irodalmi horvátja.:-) Összességében elég kesze-kusza az ottani nyelvtörténet, pláne, hogy az utóbbi 30 évben mesterségesen is távolítják őket egymástól, amitz addig közelítettek. De ez addig nem baj, amíg Zágrábban meg Belgrádban ugyanúgy tudok sört rendelni.:-)
1864. november. A William T. Sherman tábornok vezette északi csapatok vasútvonalat rongálnak meg Atlanta térségében, hogy nehezítsék a déliek ellátását..
FOMA 2021.02.08 12:25:30
@hátramozdító: Budapesti Utcanévjegyzék volt a könyv neve, A/6-os körüli formátum volt és kb. 3 cm vastag, kényelmesen befért a járőrtáskába. Ha kaptunk ellenőrzést közterületi szolgálat közben, akkor az elöljáró általában elkérte, hogy nálunk van-e. Valahol még meg is van nálam, egy '80-as évek közepe körüli kiadás. Elég jól lehetett vele tájékozódni, tartalmazta az utcakapcsolatokat, és a kérdező által ismert fontosabb úthoz (pl. valamelyik krt.) viszonyítva könnyen el lehetett neki magyarázni az eljutást. Praktikusabb volt a hajtogatós térképnél.
FOMA 2021.02.08 12:32:43
@Namely: nem volt azért olyan gyenge elismerés a hajótörötteknek a Vörös Csillag Érdemrend, jártak vele bizonyos előjogok, pl. kiemelt nyugdíj, egyetemi felvételi a gyereknek stb.
Rossz napjuk volt a képen látható események szereplőinek. Sokaknak nagyon rossz. Ismét tematikus válogatást láthattok ma, összegyűlt néhány hónap alatt pár fotó ebben a témakörben és gondoltam - jó szokásunkhoz híven - a félszázas jubileum apropóján megosztom. Bár igyekeztem a halálos áldozatokkal…..
FOMA 2020.09.21 10:10:04
@fareszjó: Ha figyelmesen megnézed, akkor azért a pisztolytáska is kikandikál az ingblúz alól.:-) Ha mi így hordtuk volna a pisztolytáskát, amikor még rendszeresítve volt nálunk is az ingblúz (ami amúgy kényelmes viselet volt), akkor a váltásparancsnok páros lábbal rúgott volna seggbe.:-)
A "legjobb filmek" vagy különböző műfajú filmes alkotások listái többnyire tízes felsorolások szoktak lenni, ám a mi blogunk ars poetikája az ötös számkörbe tartozik, ahogy erről bemutatkozásunkban írtunk, így jelentős rövidítéssel élve mi ezúttal a legjobb ötre fókuszáltunk! Persze ezzel saját…..
FOMA 2020.07.08 22:46:04
@Jerico: Én is csodálkoztam, az egyesüléstől függetlenül még mindig BRD a hivatalos neve az országnak.:-)

Többeknek: vannak szovjet és orosz filmek is Sztálingrádról, a neten össze lehet szedni. Meg persze más II. vh-s filmek is, vannak köztük elég ütősek, pl. A breszti erőd.
VáraÉletem legutóbbi 10 évében volt szerencsém Európa nagy részét beutazni és nagyon szép helyekre eljutni. A következő időszak nagyon úgy tűnik, hogy utazás szempontjából jóval szegényesebb lesz, így most van idő kicsit nosztalgiázni és régi szép emlékeket felidézni. Estación de Figueras-Vilafant…..
Amikor húsz éve elkezdtem villamosokat fotózni, olcsó filmre kattogtattam egy olcsó automata géppel. Néha kölcsönkaptam egy-egy kicsit jobb masinát - ma már nevetséges, hogy milyen nagy dolognak tűnt akkor a zoom, vagy a pontos autofókusz :) Sokáig azért nem erőltettem a villamosok fényképezését,…..
Libertarian Vallások közt 2018.07.18 06:00:00
Egy bloggertárs írt arról, hogy szerinte az ateizmus nem vallás, csak egy ideológia, mert „[n]incsenek ateista misék, ahol az ateistáknak kötelező megjelenni, egyszerűen csak az istentagadó ideológiák összefoglaló neve.” Nos, vitatkoznék. Kezdjünk definíciókkal, hogy legalább azt meghatározhassuk,…..
Láttad már a MÁV önreklámját? Mosolygó MÁV fanatikusok ajánlják, hogy vegyünk MÁV utazási utalványt rokonainknak. Szerelmünket is meglephetjük ezzel, egy gyűrűs dobozba hajtogatva a kis 2000 forintos utalványt, micsoda boldogság is lenne. Elmondom, hogy én mit is tennék azzal, aki MÁV utazási…..
FOMA 2017.11.20 19:38:22
@fovarosi.blog.hu:
"a nyugdíjasnak korlátlan számú ingyenes utazást ad"

Ez tévedés, bár sokan összekeverik nyugdíjas kedvezményt az életkorival. A korlátlan számú ingyenes utazás a 65 éven felülieknek jár, függetlenül attól, hogy nyugdíjas-e vagy netán még dolgozik. A nyugdíjasnak alapból korlátozott számú 50/90 %-os utazási kedvezmény jár, és elég sok nyugdíjas nincs még 65 éves.
Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket: pogány, ateista, nihilista vagy hitetlen, miközben nem biztos, hogy tisztában vagyunk a pontos jelentésükkel. A megkeresztelt és hívő emberek esetében egyértelmű a helyzet: náluk a "vallásos" kifejezés a helytálló, hozzátéve a megfelelő egyház és/vagy…..
FOMA 2017.10.01 08:46:16
@Waldi!: Ha most nagyon filozofálni akarunk, akkor tkp. egy ateista sem tagadhatja az istenek létét.:-) Ugyanis ha jól belegondolunk, akkor azokat pont az emberek teremtették, és részeivé váltak az irodalomnak és a kultúrának, befolyásolták az emberiség történelmét, az emberek tömegeinek sorsát, még a jogba is beleépültek, gondoljunk csak a magyar alkotmányra/alaptörvényre. Úgyhogy igazából nagyon is léteznek, és biztos, hogy az emberiség a fennállása alatt még fognak újabb isteneket "teremteni".
FOMA 2017.10.02 18:09:17
@Waldi!: Természetesen, nem is írtam olyat, hogy bármilyen isten létezik a valóságban. De ha már a képzeleten kívül mondjuk csak az irodalomban léteznek, akkor az mégiscsak egyfajta valóság.
A közelebbi és távolabbi családtagok február táján azzal eszik az életemet, hogy a munkáltatójuk által felkínált SZÉP-kártya által kínált lehetőségek közül segítsem a választást. Mondom nekik, hogy vegyenek rajta focibérletet, lehetőleg Felcsútra, 'oszt jónapot. Meccsre járni nem kell, de legalább…..
FOMA 2017.07.29 09:36:31
@tompus: Azt már nyugodtan elköltheted, utólag nem tudja nélküled levonni. Ott helyben kellett volna telefonon közösen rendezni.
FOMA 2017.07.29 11:48:04
@Nagyorrú Barbi: Párszor végigolvastam, mielőtt reagáltam, de azt nem láttam, hogy hol fikázta a kormányt. Csinál a kormány éppen elég baromságot, a SZÉP-kártya nem tartozik ezek közé.
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
FOMA 2017.07.23 16:47:55
@MaCS_70: " Aztán rájöttem, hogy ők a szinkronos verziót ismerik, ami valóban élvezhetetlen."

Akkor csak egyszerűen nem értik, ha nem tudnak rajta nevetni. Angolul nem tudóként sajnos be kell érnem a szinkronossal, de a Halló, halló! meg a Csengetett, Mylord? óta nem láttam ilyen jó sorozatot.
1924. Az arzamaszi villamosvonal felsővezetékeinek javítása..
FOMA 2017.03.20 12:37:56
A látogatás fő célja, Piroska az árnyékban pihen. Társainak, egy kivételével,  nem jutott ilyen sors, a 3017 a Máv Nosztalgiánál szolgál, a többi vagy szétbontva már, vagy némelyik dögsoron várja sorsának beteljesülését. Annak ellenére, hogy megjelenésük nagy előrelépés volt annak idején, s jó…..
Konrad Brandel, a lengyel fényképezés pionírja készítette az alábbi kézzel színezett, technikatörténeti fotókat a III. Sándor cár által elrendelt, fehérorosz területen fekvő Pinszk-Lunyinec közötti vasútvonal építőiről. Brandel nem volt kispályás fotós, már az 1860-as évek óta légifelvételeket is…..
FOMA 2016.05.13 16:12:12
@ostvan2: Urban legend.:-)
Batman idén 75 éves: jól ismert fekete maszkját és denevérszárnyas köpönyegét legelőször a Detective Comics magazin "1939 május" feliratú, 27. számának borítóján villantotta meg. Igaz, maga az újság már április 18-án a hírlapárusoknál volt, de ezt úgyis csak a fanatikus…..
FOMA 2015.10.15 20:14:17
@odamondó: Nem néztük komolyan, baromi jókat röhögtünk rajta, ahogy egy vígjátéksorozaton szokás.:-) Talán a SAT1 adta, és gyenge német nyelvtudással is értékelhetőek voltak a poénok.