Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gereb

3 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó napot kívánok! Én volnék az Intelligens Tervező. Igen, igazuk van, kedves bennem hívők, létezem. Én kreáltam az Önök világát. Mondhatnám, fogadják elismerésemet és gratulációimat, de nem mondom. Miért? Mert igencsak sértve érzem magam az Önök részéről. Úgy vélem, mint teremtőjük, ennélfogva…..
Társaságunk szkeptikus és ateista, mi sem természetesebb tehát, mint hogy leüljünk végre egy jezsuita szerzetes tanárral beszélgetni...
gereb 2007.12.30 09:54:16
"csak egy imádkozó volt, aki mindkét betegért imádkozott. Az egyiküknek ártott. "
Igen, ezt értem. Csak azt nem értem, a transzcendencia világában ez miért érv. Igen, bizony a végső mérlegelésnél, mindent összevéve megváltozott a helyzet. Meg mi az, hogy ártott? Esetleg megváltotta további szenvedéseitől, az ima hatására a menybe került, stb. Azt kéne megérteni, hogy a transzcendencia egyféle kaput nyit a végtelen felé, csupa olyan dolog felé, amelynek cáfolatára még csak gondolati kísérletet sem tudunk konstruálni. Mindazonáltal ez a gondolati struktúra, ez a transzcendens axióma rendszer nagyonis valós hatással bír a benne hívőkre, de az egész emberiség történelmére is, hiszen erkölcsrendszereket definiál, amely szerint igencsak valós életutak befolyásoltatnak, és így maga a történelem is. Az ima ennek a transzcendens axióma rendszernek az eleme, amelyet nem lehet csak úgy áthúzni egy nem transzcendens vizsgálati környezetbe, és ott mindenféle érvényes megállapítások megtételére kísérletet tenni. Az ima párbeszéd Istennel, egyféle meditáció, lelkigyakorlat. Ahogy már írtam valahol, nem elsősorban Isten feladatait, hanem az imádkozó feladatait van hivatva sorolni, rendbe tenni. És mint minden lelkigyakorlatnál, ebben az értelemben azonnal ki is mutatható a valós hatás, hiszen valós döntések meghozatalára kerül sor utána. Azt is el kell hinnünk, hogy a hívő őszintén meg van arról győződve, hogy Istentől kapott útmutatást. Ez az érzés szintén valós. És mivel nincs transzcendens statisztika, az un. imaerő nem összegezhető. Ha egynek erősebb a hite, mint ezereknek, stb. Természetesen az imádkozó egy konkrét valós hatást vár el, de a transzcendencia miatt végtelen a tárháza azon értelmezéseknek, amelyek a ténylegesen előállt következményt be tudják illeszteni a rendszerbe, abszolút elfogadhatóvá téve azt a hívő számára. Mert megfelel a rendszer belső logikájának. Azt is mondhatnám, racionális. Ezek a transzcendens elemek engedik meg, hogy például egy ima esélyt növelő legyen annak ellenére, hogy a végső statisztikát nem befolyásolja. Ld. korábbi példa.
Az áltudományokkal viszont más a helyzet. Sosem hivatkoznak transzcendenciára, és ez alapvető különbség. Állításait igazolhatónak mondja, és ennek az igazolhatóságnak a terhe úgymond sosem múlik el, annak ellenére sem, hogy az adott kísérlet sikertelenségét így, vagy úgy magyarázni próbálja. Dübörög a statisztika, szignifikanciákat kell letenni az asztalra, teljes gőzzel dolgozik Occam borotvája. Mert nincs transzcendencia.
Nemrégiben A hit ereje c. bejegyzésben részletet közöltem Sam Harris: The End of Faith c. könyvéből. Az érkezett kommentárok szerint az olvasók többféleképpen értelmezték a szöveget. Íme, itt a folytatás a könyvből, hogy láthassuk, milyen érvelést épített az öngyilkos terrorista történetére a…..
gereb 2007.10.15 09:57:29
Nos, ki ne szeretne? Meg lehetne kérdezni tőle, hogy érzi mostanában magát az Isten, milyen arrafelé az idő, tud-e valamit a jövő heti lottószámokról, és egyáltalán, mikor kerül megrendezésre a feltámadás? Ha tehát ilyesféle igényeid vannak, ma már – ellentétben az átkos időkkel – nem…..
A világ legrangosabb tudományos hetilapja, a Nature március 22-i számában éles hangú cikk jelent meg David Colquhoun, a University College London professzora tollából. A cikk szerint az angliai egyetemek összesen 61 olyan kurzust hirdettek meg, melynek elvégzése után a hallgatók Bachelor of Science…..
gereb 2007.07.06 16:23:36