Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tartetatin

0 bejegyzést írt és 1089 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig csodálkoztok, hogy miket találok a varázshűtőben. Pedig egyszerű - tavasszal betöltöm, télen ürítem. Néhányotok mosolygott, hogy spárgát fagyasztok le nagy mennyiségben, az okosabbja tudta, mi az értelme...
tartetatin 2013.01.10 11:43:19
@Andrass9:
Pisilni voltál már ? ;-)
tartetatin 2013.01.10 12:18:51
@Andrass9:
Haha, erről kérdezd meg a spárgát is
tartetatin 2013.01.10 14:23:00
@Kató néni: rántani, minek cifrázni ?
Blogkocsma Hideg ételek bulira 2013.01.07 07:00:00
Habár szilveszter már elmúlt, igyekszem felidézni, hogy miket ettünk az óév utolsó estéjén. Természetesen ezeket az ételeket más bulik alkalmával is fel lehet szolgálni! Az este a kocsonya köré lett felépítve, semmilyen meleg ételt nem akartunk készíteni. Persze így lencseféle sem volt - szegények…..
Blogkocsma Karácsonyi vacsoránk 2013.01.03 07:00:00
Soktízéves hagyomány, hogy sültcsirkét eszünk és a mennyiség is változatlan. A teljes menüt nem részletezem, de volt előtte nagyarányú húsleves marha oldalasból, csontból és rostélyosból, valamint mákosguba, de az egy másik poszt témája...
Blogkocsma Mákosguba 2013.01.01 07:00:00
Buli volt a feleségem munkahelyén és maradt sok-sok mindenféle. Többek között 16 félig száraz kifli mákos, szezámmagos, korpás vegyesen. Ezt hazahozta, hogy jó lesz a kutyának a kajájába...
Egyre ritkábban készül itthon rántva húsféleség. Persze azért, amikor karfiolt vagy cukkínit rántok ki, becsempészek pár szelet karajt magamnak. Most viszont explicit igény született rántott csirkére. A családban csak bántott csirkének hívják, de szerencsére időben kaptam a figyelmeztetést, hogy…..
Ezt a receptet kedvenc fizikus szomszédunk és felesége hozták Angliából. Olyan sikere volt, hogy a feleségem tanítványai ezt kérték tőle a mostani szalagavatóra is :)..
tartetatin 2012.12.17 10:57:30
tartetatin 2012.12.17 11:16:24
tartetatin 2012.12.17 11:18:51
@Andrass9: Are you nuts ? ;-)
A svéd ugyanez, nincs benne kakajó!
Èn vajjal csinálom meg bajnacukorral, a színe miatt.
Nem kell megijedni, nem paradicsom a téma - azt már mind befőztem! Szeretem a terményt a szezonjában, de nagyon nehezen fizetem meg szezonon kívül. Elég sok tartósítási módot írtam már meg, de egy kimaradt a listáról!..
tartetatin 2012.12.07 10:35:14
tartetatin 2012.12.07 11:28:25
@Andrass9: köszi!
Valahogy ezekben a párás napokban megnőtt a levesfogyasztásunk. Ismét kiürült az aktuális levesesfazék, valami kellene bele. Karfiol most volt kétszer is, hát mi legyen? Szokásos expedíció a csodahüttőbe: "Óriás csirkeaprólék kapirgálósból" mondja egy felirat, és ezzel el is dőlt a sorsa...
Blogkocsma Meggyes-mákos muffin 2012.11.27 07:00:00
Feleségem süt. Már megint süt. Szerencsére már megebédeltünk, így nem fogunk a konyhán összeveszni. Jó barátnőjének meggyes muffint süt, amiben nincs semmi liszt...
A tojásos nokedli mindenki számára örökre kapcsolódik a fejes salátával ecetes cukros lében. Most akkor mit csináljon az, aki speciel novemberben akar olyat enni, és a fejes saláta még primőrként sem nagyon fellelhető a boltokban?..
Minden alkalommal, mikor kiérkezem, első dolgom egy alapos bevásárlás. Persze a gyerekek nem tartják a hűtőt üresen, csak éppen más van benne, mint amit szeretek. Három kötelező venni/tennivalóm van az első nap: Venni egy liter Heavy Cream-et (33%-os tejszín), amit reggelire szépen eliszogatom a…..
tartetatin 2012.11.21 08:37:34
@Pinka-Panka: mert klassz :) Üdítő folt ebben a randa-szürke városban. (Aztán át lehet menni a Lehelre bevásárolni is)
Említettem már, hogy termett 3 kiló zöldbabom, amiből csak fél kilót használtam fel. Azok számára, akik hozzájutnak olcsó és szép zöldbabhoz, leírom, hogyan tudják télire eltenni a roppanós babot...
A tavaszi zöldborsós melegvíz szezonja elrepült, a nyárnak is vége. Lehült az idő, egyre inkább valami tartalmasabb levest ennék. Ezen kívül szomjas vagyok. Állandóan ennék valami levest, hamár medvedoki lebeszél a borral való szomjoltásról...
tartetatin 2012.10.16 12:16:46
@Andrass9: Igen, de 14 év alatti gyerekeknél csínján az ötleteléssel. Az enyémek rögtön kiszúrnak mindent, ami eltér a menzaíztől. Nézni kell nagy bociszemekkel, hogy "úgy emlékszem" pont úgy csináltam, mint máskor (így nincs hazugság :)
Tegnap így ette be a gyerekem a (broa kategóriás)fetasajttal készített sütőtökös krumplit.
tartetatin 2012.10.16 12:50:56
@dömbi: róka?
tartetatin 2012.10.16 13:20:23
@Mitzi von Küche: Az eredeti recept tepsis céklás édesburgonya kecskesajttal, fenyőmaggal lett volna :)) Ezt én ettem :)))
Mivel a hozzávalóktól gyerekek idegenkednek, övék az alábbi lett:

- jól lesikált parázsburgonya kettébe vág
- sütötök hámozva-darabolva
- lilahagyma darabolva, fokhagymagerezdek egyben
- olívaolaj+tekert bors+friss kakukkfű öntettel alaposan meglocsol
- sütőben kb. 40 percig betol
- végén feta rámorzsol

A céklás verzió is isteni: kisebb méretű céklák jól lesikálva, héjastul darabolva, végén kecskesajt, erre római köményt is szórtam) (Édesburgonyával lehet, hogy jobb az összhatás, itt a sütőtök krémes, a cékla roppanós)

Nekem főétel, ők roston hallal kapták. Gyönyörű "őszi kanadai táj" színe van :))
Blogkocsma Bazsalikom télire 2012.10.15 07:00:00
Megjött a hideg és a szabadföldi bazsalikom roppantul meg tud sértődni, ha a hőmérséklet 5C alá megy, tehát szedjük le, ha az előrejelzés szerint ilyen hideg éjszaka jön. Egy-két napot kibír egy kartondobozban a lakásban, de valahogy fel kellene dolgozni, mielőtt a család valamelyik tagja gaznak…..
tartetatin 2012.10.15 14:57:04
@anica inkognitóban: bizony! Ilyenkor jövök rendre a botulizmus parámmal (olaj+fűszernövény vagy fokhagyma rosszul eltéve = kolbászkór) :)
Tudom, hogy ritka, de én is "ritka" vagyok :)
tartetatin 2012.10.15 18:41:04
@Benikuty: tulajdnképpen egy confiture de lait vagy dulce di leche sós/erjesztett verziója...
Erdélyi konyha is átvette.
tartetatin 2012.10.15 23:12:56
@anica inkognitóban: anica, mi van a szemeddel? (Nem akarok poénkodni, hogy túladagolták a botoxot ;) )
Blogkocsma Vargányaleves 2012.10.14 07:00:00
Az egész úgy kezdődött, hogy örökös piacfelelősünk – feleségem kolleganője, Zsike – szerda reggel felhívott, hogy a nyári ínséges időszak után újfent megjelent a csarnokban kedvenc gombása és fél kiló vargányával lettünk gazdagabbak (meg 1800 forinttal szegényebbek:)...
tartetatin 2012.10.14 23:09:32
@gyvy: Megnyitott?? Mi a szent sz@rnak kell még egy (kis)pláza a MOM plázától 24,6 méterre...? Tönkre fogja vágni kedvenc Böszörményi úti kisboltjaimat is D:
tartetatin 2012.10.15 09:31:10
@gyvy: Tudom. Imádtam a házaspár húsost (első legjobb húsos volt), a delikateszes nőcit otthon sütött kacsamellel, a virágos lányt, a zöldséges fószert, a közért volt csak ramaty. Igazi közösségi hely volt.
Ez meg egy csilivili sznob-proccparádé, ahova szombaton kiöltözve vonulnak le a 12. ker polgárok. Kb. mint a Budagyöngye, de ott tényleg kellett.
Mikor jön már egy vállalkozó, aki egy utcarészt újít fel padokkal, kávézóval, könyvessel, húsossal... és nem egy újabb légkondis/mozgólépcsős/neonos/parkolós ótvar helyet csinál?
Nagyon bánatos :((

Ja! Náluk van a Világ Legnagyobb Lentikuláris Műalkotása...! Meg zöldek és környezettudatosak... 6400 nm légkondival, fűtéssel világítással... na jó, iszom egy zöldteát :(
Blogkocsma Birkaságok 2012.10.12 07:00:00
Vendégposzt - gyvy Biztosan mindenkinek van valami gyengéje, kinek a tengeri herkentyűk, kinek mindenféle zöldségek, nekem a nagy kedvencem a birka. (A négylábúak, nem a kétlábúak, bár ez utóbbiból lényegesen több van.) Érdekes, nem nagyon találkoztam még négylábúval, ami ennyire megosztaná az…..
Blogkocsma Húsvéti kenyér 2012.10.11 07:00:00
Anica inkognítóban A töltött kenyér receptjére véletlenül találtam rá és nem bírtam volna ki, ha nem készítem el. A húsvéti jelzőt tőlem kapta, mert minden van benne, ami olyankor szendvicsre-tányérra kerül, de ebben a formában szerintem izgalmasabb módon kínálható a vendég...
tartetatin 2012.10.11 22:20:13
@dömbi: tök natúr fehér, semmi illata és nagyon lágy az állaga, de egyébként ő az : www.kecsketejfurdo.hu/kecsketejfurdo-szappan-csalad
elég randa a weblapja meg a csomagolás is, de ez bíztató volt :)
Semmilyen "gyümölcsös" illatos cuccot nem csinál.
tartetatin 2012.10.11 22:42:56
@BariKarika: a kertedet meg törpekenguruk legelik, mi? :) Állítólag egyre nagyobb divatimportálni "bio" fűnyírót Ausztráliából. Csak nehogy munkanélküliek legyenek az angol barikák...
tartetatin 2012.10.11 22:48:35
@tartetatin: ja és tehenek (meg a birkák...) metángázt pukiznak, a kenguru viszont nem!
Blogkocsma Kínai-magyar barátság 2012.10.09 07:00:00
Kistesóm famíliájában mindig történik valami. Három gyermeke van, a két idősebb lány, a legkisebb fiú. A nagyobbik lány már férjnél van, az unoka is megszületett, messze innen laknak. A fiú jelenleg az apja nyakán él. A három csemete tűz és víz, meg valami harmadik elem...
Blogkocsma Lábtörlő 2012.10.08 07:00:00
Anica inkognitóban Néha egy-egy jó ötlet, egy szép fotó nem hagyja nyugodni az ember lányát, így jártam a lábtörlővel. Ahogy megláttam, rögtön megkívántam, mondta a reklám, használtuk is a szlogent rendesen a csajokkal, nem annyira főzőcske-kontextusban, s most is ez a mondat ugrott be. Úgyhogy nem…..
Blogkocsma Tárkonyos leves 2012.10.07 07:00:00
Anica inkognitóban Nem terveztem posztot írni egy ideig, de aztán mégis úgy alakult, hogy szükség volt rá. Posztolóként ugyanazzal szembesülünk, mint a háziasszonyok legtöbbje: jól főzni nem csak azt jelenti, hogy ízletes az étel. Néhanapján főzni valami finomat, az is tehetség. Az igazi kemény,…..
tartetatin 2012.10.08 10:18:12
@gyvy: gyönyörű :) miért is mutatod?
tartetatin 2012.10.08 10:25:45
@tartetatin: Nem is hallottam még a Szimpla piacról. Működik? Minden vasárnap nyitva? Guszták a képek. Parlament melleti pénteki piacot még nem próbáltam, félek, hogy "látvány"piac turistáknak. De ez a szimpla szimpatikus.
Blogkocsma Körte vajban sütve 2012.10.02 07:00:00
Konyhai tevékenységeim során (mosogatás, befőzés) megy a TV. Amúgy ritkán nézem, ilyenkor is csak háttérzajként szerepel. Megütötte a fülemet egy szópár: sültkörte. Itt-ott hallottam/olvastam már, de nem igazán figyeltem. Most viszont itt a körteszezon, van is a hűtőben sok-sok. Gondoltam, hátha jó…..
tartetatin 2012.10.02 10:13:55
@Andrass9: sőt, szerintem sokkal jobb bolti vajból, a házi vaj (nekem) sosem elég magas zsírtartalmú, spriccel és nagyon kevés lesz. Nem kell drága vaj, nádudvari vagy milfina (?) 3000 Ft alatt tökéletes
tartetatin 2012.10.02 10:36:39
@1kutya: az a rúdforma zsírpapírban? az fincsi, van sós verzió is
tartetatin 2012.10.02 10:43:37
@anica inkognitóban: aha, meg még a vanyiliafagyi gombócom sem kanalazta oda...
Égigérő paszulynál olvastam ezt a receptet, és elhatároztam, hogy az indiai vonalról a thai irányba tolom el kicsit a receptet. A thai konyhát nagyon szeretem, jobban, mint az indiait. A vöröslencsét amúgy sem ismertem eddig, a karfiol is jó étel, hát nézzük mit lehet belőle kihozni...
Még éppen a szilvaszezon végén jött egy új olvasónk, Koronafürt, aki a sült paradicsom gondolatára megemlítette a szilva sütését. Volt oly kedves, hogy némi támpontott is nyújtott, ezért kipróbáltam...
Blogkocsma Fahéjas mandula 2012.09.25 07:00:00
A várostól nem messze terül el V puszta. Aktív katona koromban sokat jártam arra, ÜTI-ként ellenőrizni kellett az ottani szolgálatokat. A köves bekötőút két oldalán végig mandulafák álltak. Ősszel, egyik szabad délutánomon elbuszoztam arrafelé. Az útszéli erdősávban levágtam egy hosszú póznát, és…..
tartetatin 2012.09.25 09:44:48
@Vándorpatkány: mindig kibukik az indiai konyha :))
tartetatin 2012.09.25 13:03:54
@anica inkognitóban: dömbi mandulával dominózik
tartetatin 2012.09.25 14:10:28
@1kutya: ez nem dijófa ;P
Blogkocsma Almadesszert 2012.09.24 07:00:00
Potyog az alma! Ahogy elnézem a fákat, nem eléggé ritkítottam ki a gyümölcsöt, és most a helyért való küzdelemben egymást lökik le az almák. A beteget kidobom, de az egészséges csupán ütődött.....
tartetatin 2012.09.24 22:52:20
@anica inkognitóban: 22.27 - mit dolgozol még keveset...?
tartetatin 2012.09.25 09:15:34
@vörösbor: számolj be róla, jó?
tartetatin 2012.09.25 09:16:41
@vörösbor: a méris hagyma? ide mérnem jár már?