Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzZ

0 bejegyzést írt és 217 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd még nagyon meg tud hökkeni  az emberi gátlástalanságon, amikor ilyen  történeteket olvas, mint az alábbi. Nyilvánvaló, hogy az ilyen körülmények között kikényszerített megállapodás megtámadható.Tisztelt Zugügyvéd,Válófélben vagyok. Férjemnek jól…..
SzZ 2011.12.08 08:00:28
Nyilván az érem egyik oldalát olvashattuk, ennyire elmérgesedett viszonyhoz azért kell némi előzmény, leginkább hűtlenség. Hogy ebben mennyire tiszta a posztoló lelkiismerete, az legyen a magánügye, én a jogi részhez szólnék hozzá.

Csjt 72/A. § (1) A gyermek elhelyezéséről a szülők döntenek.
Valószínűleg egy ilyen döntés került aláírásra.
Ugyanakkor az is benne van, hogy az apa finanszírozza a kiutazást, tehát a megállapodás utal arra, hogy az anya láthatása nem lesz akadályozott. Ha az apa nem tartja be az egyezséget, és mégsem fizet, akkor ezzel a láthatást is akadályozza. Ez pedig már alap lehet a gyermekelhelyezés megváltoztatására, hiszen az anyától távoltartás nem szolgálhatja a gyerek érdekeit. Az apa nem hivatkozhat arra, hogy de igen, hiszen a megállapodásban a láthatást nem ellenezte.

18.§ (3) A felek tartós jogviszonyát rendező egyezség megváltoztatását az egyezség jóváhagyásától számított két éven belül a bíróságtól - az egyéb törvényes feltételek megléte esetén is - csak akkor lehet kérni, ha az a felek kiskorú gyermekének érdekét szolgálja, illetve, ha a körülmények változása folytán a megállapodás valamelyik fél érdekét súlyosan sérti.
Itt kérdés, hogy az aláírt egyezség járt-e bíróság előtt. Ha még nem, akkor nyilatkozni kell, hogy a posztoló felismerte, hogy tévedésbe ejtették, így meggondolta magát. Ha már járt, akkor is lehet kezdeni valamit, a láthatás akadályozása igenis sértheti a gyermek érdekeit.

Még egy tanács a posztolónak: fogadjon ügyvédet. Egyrészt a férjnek szinte biztosan van, másrészt úgy tűnik, az érdekérvényesítő képessége messze alulmúlja a volt férjéét.
  Forródróton a vád tanúja a vádlott védőjével - Stépán Balázs írása   A cigányok ellen elkövetett gyilkosságsorozat szerdai tárgyalásán Miszori László ismertette a Nemzeti Nyomozóiroda jelentését, amely szerint gyakran beszélhetett egymással…..
Az alábbi levél beküldőjét a névrokona el akarja tiltani a saját neve használatától, illetve megkülönböztető jelet szeretne belerakatni. Mikor kötelezhető erre valaki? Kedves Zugügyvéd! Tanácsot szeretnék kérni a blog nagy tudású olvasóitól.Először is kérem,…..
SzZ 2011.12.02 15:22:23
@Kovács János3:

Én értem, mit akarsz mondani, de rossz a példád. Bagdy Emőke neve teljesen egyedi. Ha ezt a nevet halljuk, akkor még a magamfajta laikus is tudja, hogy a professzor asszonyról van szó. Egyetlen ilyen név van pl. a telefonkönyvben, mellette ott áll, hogy egyetemi tanár, pszichológus. Chikán Attila ugyanez az eset, hogy más tudományterületet is elővegyünk. Az ő esetükben nyilván érdeksérelem még egy blogposzt is.

Egy elterjedtebb név, példának mondjuk Király Zoltán már nem egyedi, de adott szakmában, tudományterületen már lehet ebből félreértés.

Végül a harmadik kategória, mondjuk példának Tóth Gábor annyira gyakori, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy itt másik személyről lehet szó, rendőrkapitánytól a lakodalmas zenészen át a focistáig. Itt nincs a névazonosságból érdeksérelem.

Abból, amit írsz, úgy vélem itt a középső esetről van szó. Sajnos ez a legkevésbé egyértelmű. Egy blog szerintem itt akkor gond, ha foglalkozik az adott szakmával. Ha csak politizálnak rajta, akkor nem nagyon lehet senkit eltiltani a nevétől.

Persze, mint feljebb írtam, a posztoló egy félmondattal elintézhetné a félreérthetőséget a blogján. Ez részéről elsősorban jóindulat kérdése.
És itt sajnos előjön az, hogy jóindulat ügyben a prof. is hibás: küldhetett volna egy baráti hangú levelet, indoklással kérve a megkülönböztetést, ehelyett küldött egy durvát. Kár volt.
SzZ 2011.12.02 16:36:27
@Kovács János3:

> Te honnan tudod? Olvastad?
Nem értelek. Jópár kommenttel feljebb Téged azonosítottak az Öreggel, most meg Te csinálod ugyanezt?
Nem, nem olvastam.

> írt nekem egy, a szakmában szokatlanul rideg hangvételű emailt
Ezt magyarítottam durva hangúra.

Azért tisztázzuk: hivatalos nyelven írt barátságos hangvétel fogalmilag kizárt. A hivatalos levelezés definíció szerint nem fejez ki érzelmeket.
Átlagember hivatalos levelet tényleg eleve barátságtalannak érez. Ezért először személyes levelet írunk. Ha nem megyünk vele semmire, jöhet a hivatalos.
SzZ 2011.12.05 13:53:59
@Kovács János3:

"Köszönöm mindenki hozzászólását, aki kulturáltan állt hozzá, nem személyeskedett és "hangos" gondolkodásával rálátást engedett az érvek / ellenérvek sokaságára, segítve így a méltányos és megnyugtató rendeződést."

Igazán kár, hogy ezt éppen Önről (a blogon megszokott tegeződést ezennel visszavonom) nem lehet elmondani a fenti diskurzus kapcsán.
Kioktató, fölényes, személyeskedő és bennfentességet fitogtató észrevételeket kaptunk valaki olyantól, aki csak e miatt az egyetlen poszt miatt regisztrált.

Ha egyszer, már lehiggadva végigolvassa hozzászólásait, szégyellni fogja saját magát...
Nem sokkal az iszlám forradalom győzelme után egy újságíró megkérdezte Khomeini ajatollahot, mit gondol a demokráciáról. Ő egy sokszáz évvel korábbi történetet mesélt el: Egy kalifa valamely bírósági ügyben elment a kádihoz. Amikor belépett, a kádi fölpattant, mire a kalifa…..
SzZ 2011.12.01 18:10:57
@Bathory:
Nem vagyok igazán nagy szakértője az angolszász jognak, de ott is van olyan, hogy a bűnösséget az esküdtszék mondja ki, de az ítéletet a bíró hozza. Máskor meg nincs is esküdtszék - pl. ha a vádlott bűnösnek vallja magát.
De ott az a szokás, hogy előzetes meghallgatások után kitűznek N tárgyalási napot, (szünet nélkül), és a végén ítélet. Valahogy pörgősebb az egész - bár a tárgyalásig ott is sok idő tud eltelni.
SzZ 2011.12.02 09:30:18
@látjátok feleim szümtükkel:

Írod:
Arra ez idáig egyik rendszerváltó párt sem mert vállalkozni, hogy a polgári peres és a büntető eljárás 45 óta regnáló szabályaihoz hozzányúljon, a régi jogszabályokat forgatják a fejéről a talpára, meg vissza. A modernebb viszonyoknak jobban megfelelő eljrárási szabályokat kellene kialakítani, és akkor gyorsabbá válhatna az ügyintézés is.

Ebben tényleg igazad van. Ugyanakkor az elmúlt húsz évben sem az OIT-tól, sem valamely bírósági szakmai bizottságtól nem érkezett javaslat arra, hogy szerintük hogyan kellene megváltoztatni az eljárási szabályokat a gördülékenyebb ítélkezés érdekében. Legalábbis a nyilvánosság nem értesült arról, hogy ilyen szakmai javaslat kidolgozásra került volna, és elküldésre a törvényhozás felé.

Most ott tartunk (mint a poszt is mutatja), hogy ha kívülről belenyúlnak a bírósági rendszerbe, akkor jaj oda a függetlenség, meg dilettánsok kíméljenek, belülről meg semmi sem változik, nincs igény a változtatásra.

Pedig a társadalom igazságérzete szerint ugyancsak változtatni kellene. Most mondhatod, hogy ezt nem tudhatom biztosan, de szerintem a bírósági vezetők sem tudják, mert valószínűleg soha nem rendeltek meg ilyen közvéleménykutatást. (Megint adódik a gonosz kérdés: miért is nem?)

(Azt jurikával már megbeszéltük, hogy vannak statisztikák, de azt is, hogy igazolják a lassú működést.)

Egy dolgot le szeretnék szögezni: nem az általam általánosan tisztelt bírókkal van bajom, hanem a bírósági rendszer működésével. Mint ahogy a tehetetlen rendőrségért sem P. Kovács II. őrmester a felelős.
SzZ 2011.12.02 14:54:28
@látjátok feleim szümtükkel:
Már miért a bírósági vezetőknek kellene saját magukat megreformálni?

Mondjuk mert így lenne esélyük, hogy szakmailag is helyes irányba menjenek a reformok. Végül is elsősorban ők látják belülről a rendszert, a hiányosságaival együtt.

Oké, hogy a törvényalkotás határozza meg a kereteket, de a törvények úgy születnek, hogy az érintettek mindenféle fórumon felvetik, hogy szerintük változtatni kellene, aztán előbb-utóbb lesz politikai szándék a változásra, és akkor lesz törvény is.
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
SzZ 2011.12.01 10:49:48
SzZ 2011.12.01 11:19:44
@Mária:
Ez csak azért van, mert a média is képmutató :-)
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Praxis blog! Többször…..
SzZ 2011.11.10 11:46:06
@Hkd90:

> Nem hibáztatom az óvodát

Pedig hibáztasd csak nyugodtan!

Nem a kitiltás elmulasztásában hibás, de abban igen, hogy az óvónőknek észre kellett volna venniük, hogy valamelyik gyermek fejtetvességét a szülei nem kezelik, többszöri figyelmeztetés ellenére sem. Márpedig ez a szülői mulasztás veszélyezteti a gyermek egészségét, ezért be kellett volna vonniuk a gyermekvédelmet.
Ilyen esetben az óvódapedagógusnak jelentési kötelezettsége van (ld. "jelzőrendszer"), mulasztásával jogszabályt is sért.

Az igaz, hogy sem az ÁNTSZ, sem az Óvoda közvetlenül nem felelős a helyzet megoldásáért, de az igazi felelőst, a gyermekvédelmet értesíteniük kellett volna.
A közkeletű félreértés eloszlatása végett: a gyermekvédelmisek eszköztárának utolsó eleme a gyermek családból való kiemelése, nem pedig az egyetlen.
„Ahogy bejelentkezve intéztem a dolgomat, rámírt egy pasi, nyilván azt hitte, hogy a feleségem online” - a férj gyanútlanul lép be (felesége kérésére) az asszony levelezésébe, nem számítva arra, hogy megtalálja egy másik pasival folytatott pornó-chatelését. A férj…..
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
Belsőség Ki mint veti ágyát… 2011.08.13 08:15:00
Megemészteni is nehéz, hogy hazánkban minden negyedik balesetet egy ennyire triviális dolog okozhat: a fáradtság. Mai cikkünk blogposztja...
Múlt heti posztolónk eddig rekord kommentet és rengeteg kattintást tudhat magáénak. A szerző tegnap elküldte nekünk a további fejleményeket, amiben leírja, hogyan döntött, és mennyire képes megemészteni jegyese múltját. És még egy örömhír: jelentkeztünk Goldenblogra, tessék…..
„Még aznap este közölte, hogy beszélnünk kéne valamiről, amit „csak most van bátorságom elmondani”, de én azt mondtam, hogy nem derülhet ki olyasmi, ami miatt aggódnom kéne” – pedig ki fog! Mai posztolónk egy meglehetősen rázós történetet hozott, ezen…..
SzZ 2011.08.03 23:16:22
Kedves Posztoló!

A valódi sérelmed az, hogy nem volt őszinte. De Te is érzed: azért nem volt az, mert félt. Valószínűleg attól, hogy ha kiderül/feltárja a múltat, akkor végleg elveszít. Azaz fontos vagy neki!

Igazából azt gondolom, ha adsz neki egy esélyt, azt nem fogod megbánni. Persze, olyan eset lehet, hogy valaki odajön, és közli hogy jó volt a feleségeddel - de ez akkor is előfordulhatna, ha fiatalon "csupán" könnyűvérű lett volna.

A szülők jelleme jól kiderült az eljegyzési eseményen; így már érthető, hogy nem akar velük semmilyen kapcsolatot. Kedvesed valószínűleg segítséget sem akart tőlük, inkább egyedül boldogult; fiatalon ennek egyszerű módja volt a testét eladni. A pénz azonnal jött, a következmények meg a Holdban voltak - nem gondolta, hogy egyszer szerelmes lesz, és keservesen bánni fogja.

Még egy adalék: a prostituáltak 96%-át (!) gyermek/fiatal korában szexuálisan bántalmazták. A statisztika nem hazudik, valszeg menyasszonyod esetében is ez történt. A bántalmazó nagyrészt valamely közeli rokon vagy családi barát - ez is magyarázza a szülőkkel való szakítást.
Azt akarom mindezzel mondani, hogy ne azt nézd, hogy a lány honnan jött, azt sem, hogy milyen utat járt be, hanem arra koncentrálj, hogy végül ki lett belőle, ki az a személy, akivé vált.
Ha a végeredmény kell neked, akkor fogadd el, akármi is van a múltjában.

Lehet az ő múltbeli botlása és közelmúltbeli őszintétlensége gátja a további kapcsolatotoknak. De egy kis cementtel - a Te megbocsátásod és ragaszkodásod révén - ez a gát olyan szilárd alap lehet, amire palotát lehet építeni.

Ehhez fontos, hogy beszéljetek. Éspedig őszintén. Állapodjatok meg abban, hogy minden érzést és gondolatot ki lehet mondani, és erre nem lehet sértődés a válasz. De hiszem, hogy a történtekről beszélve még inkább elmélyül a kapcsolatotok. Ha mégsem, akkor is fájdalom nélkül búcsúzhattok.

Hosszú voltam. Egy mondatban: adj egy esélyt magatoknak!
Laza három hónappal az első bejelentés után az RSA elismerte, hogy a tőle megszerzett, SecurID technológiával kapcsolatos adatok veszélyt jelenthetnek az autentikációs megoldást használó rendszerek biztonságára, valamint hogy az incidens kapcsolatban áll a Lockheed Martinnál…..
Az utóbbi időben, főként az AF 447-es tragédiájával kapcsolatban, sokat beszéltünk a zivatarokról, a villámcsapásokról, s azt is megállapíthattuk, hogy hozzátartoznak a repülés mindennapjaihoz. Bizonyítékként íme egy remek videó, amely egy Fokker 100-as…..
SzZ 2011.05.31 14:51:27
@Pirx pilóta:
Nem lehet, hogy a négyből az egyik motor valóban kiesett, az ellenoldalit meg direkt állították le, mivel így könnyebb egyenesben tartani a gépet?
Subba Reptéri lehúzás 2011.05.11 16:37:00
Jó szájízzel érkezz, vagy hagyd el kishazánkat! Lehet ennél jobban bemutatni Magyarországot?Számla a reptéri Leroy étteremből: Egyé ezeröccázé bundáskenyeret, és fizess még egyszer annyit a felszolgálásért! Reakció az étterem vezetőjétől:És egy EPIC Handrástól…..
A tegnapi poszt után ismét sikerült egy "balkán-konform" viszonyokat tükröző anyagot kapnunk. Szoktam én is "minden jót kívánni" a sóderszállítóknak, amikor potyog róluk a kavics mindenfelé és még saras is marad utánuk az út. Kollégám már állt fejre…..
Egy interneten is keringő orvosi levél szerint akár a rendőrséghez is fordulhat a kórház, hogy visszatartsa a szülés után korábban távozni készülő kismamát. A Zugügyvéd nem talált erre vonatkozó jogszabályi alapot, talán a kollégák már találkoztak ilyen…..
SzZ 2011.04.06 13:47:43
@Gasztonyi_Ádám:
Nos, mi is előre eldöntöttük, hogy amennyiben nem lesz semmi gond, akkor hazamegyünk.
Ebben a döntésben a fő szempontot a második lányunk születése (köldökzsinór a nyakon, császár - nyilván bentmaradtak a kórházban) utáni állapotok jelentették: influenzajárvány lévén az egyetlen nővér maszkban rohangált, de alig látott a takonytól, és lázcsillapítót szedett. Viszont 48 órázott, mivel nem volt, aki leváltsa - a többiek állítólag még betegebbek voltak...
autózz! Szemtanút keresünk 2011.03.21 21:50:00
Estére még betennénk egy segítségkérő levelet. Volt már rá példa, hogy egy-egy esetnek a poszt nyomán jelentkezett szemtanúja, ezért megpróbáljuk most is. Talán a szemtanú segítségével lehet enyhíteni a limuzin vezetőjének helyzetén és tisztázni a felelősséget. Ilyen…..
SzZ 2011.03.22 10:16:05
@akos696:
Csak a Te kedvedért kiemelem:

"ennek hirtelen fékezése esetében _IS_"

Ez azt jelenti, hogy nem csak az elöl menő vészfékezésekor, hanem más esetben is meg kell tudni állni. Sofőrünk nem tudott.

De ha már boncolgatjuk - az egyébként egyértelmű - szitut: ha az előttem haladó nem átlátszó (pl. furgon, vagy kisteher), akkor pont az ilyen helyzet miatt nagyobb kövtávot kell tartani. Ha átlátszó, akkor meg nem érheti meglepetésként s sofőrt, hogy állt valaki az úton.
Az is elgondolkodtató, hogy a limuzinná alakításkor jócskán megnövelik a járművek ön- és hasznos súlyát, a fékrendszer és a gumik meg nem biztos, hogy ezt követik, így a járgány bizony nehézkesen lassul. Ezt pláne fejben kellene tartania a sofőrnek.
Az új magyar alkotmány sajnos nem a nemzet egységét fogja kifejezni, vagy pláne erősíteni, mint azt láttatni kívánják alkotói, hanem újabb frontot nyit, még jobban megosztja a hazai közvéleményt. Ez akkor is így lenne, a szövege ideális lenne (messze nem az...), mert…..
SzZ 2011.03.10 13:08:58
@Gerzsonka:

Kiemelés tőlem:
"az új alkotmány _előkészítésének_ _részletes_ _szabályairól_ szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

Mindez semmit nem mind az új alkotmány elfogadásához szükséges többségről, ugye?

Mellesleg, Bismarck kancellár mondandójának a lényege az volt, hogy ez az irányelv is hatályát vesztette '98-ban - az azt beterjesztők szándéka szerint. Nem kellene ezt a mai Fidesz nyakába varrni...

Mellesleg: az akkori MSZP-SZDSZ fene nagy önmérséklete abból gyökerezett, hogy lényegi kérdésekben nem tudtak megegyezni. Vagyunk egypáran, akik még emlékszünk erre.
autózz! Traffipax anomáliák 2011.02.09 21:21:00
Attila baja a sebességet mérő rendőrökkel gyűlt meg, kerekített is egy szép terjedelmes történetet belőle, sőt, még egy fotót is küldött, amit a helyszínen készített.Évente 50-60 ezer kilométert vezetek, nagyrészt hazánk területén. Így elég nagy alapossággal tudom…..
Ufo rosszkor parkolt rossz helyen az autójával (nem, semmi repülő csészalj nincs a sztoriban), egy ráérő járókelő pedig sok másik kocsival együtt az övét is alaposan dokumentálta és bejelentést is tett a rendőrségen. Ti mit gondoltok az ilyesmiről? Vesszen, aki…..
SzZ 2011.02.02 17:15:34
@firpo88:

Szerintem úgyis érted, hogyan értettem :-)

A tábla 'háttal' áll a menetiránynak.
SzZ 2011.02.02 17:34:03
@firpo88:
Ez nem megfordított, hanem rosszul kitett tábla. Ha visszafordítva lenne, akkor kb. 5 méterig lenne érvényes (de akkor is csak előrefele a tábla vonalától), mert a kereszteződés feloldaná.
SzZ 2011.02.02 18:11:10
@no mail, no problem:
Tényleg írok posztot a dologról, ez itt offtopic.
Jobb oldalon parkoltam - szabályosan. Privátban küldök képet.