Regisztráció Blogot indítok
Adatok
patkószeg

1471 bejegyzést írt és 175 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fokozottan rugalmas, kerekdeden kadencírozott járás alapja a konchajlítás. Persze, mint szinte mindennek a lovaglásban, van "majdnem olyan párja" is: a napjainkban látható "lebegtetésnek" az alapja a merevség. Szóval a konchajlítás nem önmagáért, nem a látványosságért való - az a rugalmas mozgás…..
Zabla & Kengyel School walk 2020.10.08 16:45:28
Elemér Moys, cavalry colonel, one of the most distinguished equestrian master of his time, whose respect was almost equal to Sigmund Josipovich’s. His master was Sigmund Barcsák, a man of exceptional talent, pupil of Julius Speyer. Lieutenant colonel of the dragoons, one of the best riders of his…..
Molys Elemér, huszár ezredes, korának egyik legelismertebb lovas mestere, tisztelete Josipovich Zsigmond tábornokéval vetekedett. Mestere a kivételes tehetségű Barcsák Zsigmond volt, aki Speyer Gyula tanítványa volt. Speyer Gyula dragonyos alezredes, korának egyik legjobb iskolalovasa, aki…..
A különböző szársegítségekről tengernyi szakirodalom van és aki egy kicsit is képzett lovasnak szeretné tudni magát, annak kívülről kell fújnia a különböző szársegítségeket: engedő, felvevő, kitartó, ellentartó, direkt, inidrekt, előrehajtó, feligazító, állító. Sőt nem csak hogy ismerni kell ezeket…..
Osztályban, akadályok közt, saját lóval. Zerinváry Szilárdnál, a Nemzeti Lovasakadémia lovastanáránál jártunk...
Nemzeti lovaskultúránk alapgondolata a száronlét. A száron lévő ló ugyanis engedelmes...
Kezdetben igen, azután nem. A mélyen előre pozíció a lendület kifejlesztését szolgálja. Az előrenyújtott nyak a lendület jele. Ez a képzés elején lefelé előre, majd előre, végül felfelé előre kell, hogy megnyilvánuljon...
Elődeink elveinek érvényesítése a XXI. században nem egyszerű. Ami ötven-száz-százötven éve magától értetődő volt, azt napjaink, természettől elidegenedett emberének meg kell tanulnia, így a minőségi lovasképzés kezdő lépése a kommunikációs készségek magas szintű elsajátítása. A Nemzeti…..
Csik Andor, a Nemzeti Lovasakadémia tagja futószárazza lovát. A ló elengedett, egyenes, egyensúlyban jár és lendületes, minderről hosszan előrenyújtott nyaka, a tanúbizonyság, nem csak az ügetésben, de az átmenetben és az azt követő lépésben is. Ez az alapja annak, hogy lóra ülve támaszkodást vegyen…..
A nyár ilyenkor válik csöndesebbé, már nincs akkora nagy mellénye. A reggelek hűvösekké válnak, a nappalok forrósága is csak a nagyotmondó ember igazságaihoz kezd hasonlítani. De a nyár ilyenkor a legszebb - amikor megtörik és már kezd kacsingatni az ősz felé. Mindig is ez volt a kedvenc évszakom.…..
Lovaskultúra nélkül érthetetlen múltunk, jelenünk és jövőnk, érthetetlen nemzeti kultúránk: mi, magyarok, ott voltunk a ló háziasításánál és elődeink azóta nyeregből formálták történelmünket. Ezért a ló nemzeti kincsünk, a lovas kultúra nemzeti örökségünk. Felelősségünk van e kincs őrzésében és…..
It’s a well-known saying: “It’s not our ancestors we need to follow but what our ancestors followed.” This also applies to the training of horse and rider, since both have changed in the last hundred years. Thus, although contributing to or taking away from our ancestors’ knowledge is not possible…..
The 1928 Amsterdam Olympics ended with a rather odd fiasco for the Hungarian dressage riders. After arriving at the location and seeing the work of the other nation's riders they decided to return home before the competition began, despite the professionals present all agreed that Paul Keméry's trot…..
How could a high-level Equestrian Culture be maintained in a country as big as the Austro-Hungarian Monarchy? How could the furthest corps uniformly have excellent equine knowledge? The answer of the Monarchy was the two-tier training. A campagne riding school was established in Wiener Neustadt.…..
Zabla & Kengyel #nyaraljitthon 2020.06.27 10:09:05
A jövő héten kislányommal lesétálunk Zerinváry Szilárdhoz, a Nemzeti Lovasakadémia lovastanárához. Két ló, két ember. Fejér megyéből Bács-Kiskun megyébe. #nyaraljitthon Végiglátogatjuk barátainkat úgy, hogy ahová megérkezünk és megszállunk, a következő napon a házigazda is felkerekedik és jön…..
Közismert Kassai Lajos mondása: „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek”. Ez a ló- és lovasképzésre is érvényes, ugyanis sem a lovak, sem a lovasok nem olyanok, mint akár száz, vagy százötven éve, így bár elődeink tudásához sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet és nem…..
Felbecsülhetetlen az a munka, amit Jan Maiburg, Hazslinszky-Krull Géza tanítványa tesz a magyar lovaskultúráért. A napokban Jan Maiburg részvételével nyilvános beszélgetést lehet meghallgatni a hollandiába szakadt magyar mesterről, a Budapesti Spanyoliskola volt vezetőjéről és tevékenységéről. Az…..
Ma pontosan száz éve írták alá a trianoni szerződést. Az elcsatolt országrészekkel együtt 176 ménes is elveszett. Az alábbi összegzés Szmrecsányi Veszely Bea, a Nemzeti Lovasakadémia tanárának munkája: Gömör-Ráhói ménes Sztárnyai ménes Nagy-Bánomi ménes Nagymihályi ménes Kladzáni…..
Kétségtelen az ülés kiemelt fontossága lovaglás közben. ELVBEN. De vajon TE milyen fontosságot tulajdonítasz neki? Mennyire használod tudatosan tested lovaglás közben? A feszítést, a lazítást, a súlypontod előre-hátra-oldalramozdítását, a vállaid és a csípőid egymástól független fordítását? Mikor…..
Kevés szó esik róla, de a mimika és beszéd megkerülhetetlen része a lókiképzésnek. A mimika az elsődleges segítségek közé tartozik. Mindenek előtt azt kell megállapítani, hogy maga a ló is kommunkiál az arckifejezésével, ezért a kiképzőnek meg kell tanulnia és fel kell ismernie a különböző…..
Háromfajta lovas létezik: Az iskolalovas üléssel lovagol, a szárakat és csizmákat csak szükség esetén, az ülés segétségeinek megerősítésére, érvényesítésére használja. A szárak és csizmák alaphelyzete tétlen. Mindez azt jelenti, hogy az elsődleges segítségeknek (a testbeszédnek, ló hátán az…..
 A kikötőszár a lókiképzés egyik legnagyobb szakismeretet kívánó eszköze. Alapvetően biztonsági eszköz, arra való, hogy a nehezen kezelhető, esetlegesen támadólag fellépő lóval szemben a kiképző minimálisra csökkentse a földről, vagy nyeregból végzett munka kockázatát. Használatának célját úgy kell…..
Egyensúly, békesség nélkül nem működik semmi - a lóval való foglalkozás sem. A nyugalmi helyzet, az állandóság megkerülhetetlen. A lókiképzésben a lelki egyensúlyt a lovas vezető szerepének érvényre juttatása, ménesvezéri helyzetének határozott elfoglalása jelenti. Erről keveset írnak a lovas…..
A Nemzeti Lovasakadémia második vizsgaidőszakához ért, amikoris a hallgatók számot adnak az év során megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukról. Az Akadémia nemzeti lovaskultúrát oktat annak figyelembevételével, hogy napjainkban a lovasképzést nem lehet szigorúan a hagyományos úton folytatni,…..
Zabla & Kengyel Egyensúlyérzék 2020.03.30 07:43:49
"Helyes egyensúlyérzéken épül fel a lovaglás. Ennek az érzésnek a fejlesztésével válik a lovaglás művészetté." - fogalmaz Keméry Pál huszár ezredes. És, hát így igaz. Könnyed, csak az egyensúlyban lévő ló lehet. Engedelmes, csak az egyensúlyban lévő ló lehet. De a lendület, az elengedettség, sőt a…..