Regisztráció Blogot indítok
Adatok
patkószeg

1492 bejegyzést írt és 175 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hivatkozva legutóbbi Fb bejegyzésemre, nagyon köszönöm hozzászólásaitokat. Különösen azt, hogy tényleges szakmai polémia alakult ki. Mielőtt válaszolnék felvetéseitekre, szeretném megjegyezni, hogy senkit sem szeretnék meggyőzni, bejegyzésemmel és kommentemmel csupán saját elképzelésemet,…..
The Hungaro-Austrian riding style is definitely different, traditionally separate from Baucherism and rejects it.  Letter from the Mauritius Herold to Sigesmund Josipovich(Published by Josipovich, summarised translation) We all read with interest Colonel Heydebreck's article about the competition…..
Zabla & Kengyel Contact 2023.03.06 08:06:28
There are many different ideas about what good contact looks like. I see that in my environment riders create contact in different ways, not how I do it. I think that the weight of the right contact is  equal to the weight of the rein. If contact is stronger than this, I think it is wrong. I’m in…..
Zabla & Kengyel I look for harmony 2023.02.27 08:33:31
A lot of people don't understand what I do. The epithet "academic" is often heard, which is also a difficult concept for Hungarians to understand. Many people think that I’m the king of ground work, not a man of riding. All this is far from reality: I like to ride horses, I like to canter, but only…..
1. MENŐKEDV Az előremenést, a ló előrehaladását a ló menőkedve és az előrelovaglás táplálja. Azonban míg a menőkedv született adottság, addig az előrelovaglás, pontosabban annak eredménye, a lendület a ló tanult képessége. A menőkedv kapcsán csupán annyit kell megállapítani, hogy lovanként…..
Zabla & Kengyel Egyensúlyi skála 2023.01.03 12:51:29
Ahogyan a kiképzésben az idomítási skálát meg lehet fogalmazni, pontosabban idomítási skálákat, úgy az egyensúlyra vonatkozó skálát is, hiszen az egyensúly nem magától és nem varázsütésre alakul ki, hanem évek hosszú munkája során és ennek megfelelően fokozatai vannak. Persze ugyanúgy, mint az…..
Zabla & Kengyel Magyar magasiskola 2022.11.14 08:56:32
Évtizedek óta nem látott, erőfeszítés zajlik a lovassport felvirágoztatásáért. És az erőfeszítések alaplogikája az, hogy, kellő kitartással, eredményre vezetnek: mindannyiunk reményeinek megfelelően, ismét lesz magyar lovas a következő olimpián. Azonban ez csak a forma. A gondolat világos és…..
Zabla & Kengyel Csizmasegítségek 2021.07.07 08:56:20
Legtöbb szó a szársegítsgékről esik és a különböző csizmasegítségek mintha mindig háttérbe szorulnának. Pedig azokat nemcsak, hogy el kell sajátítani, de alkalmazásuk során az ülés és a szárak segítségeivel is összhangba kell hozni. A csizmasegítségek arra valók, hogy a lovas szabályozni tudja a…..
Az elengedettség, egyenesség, egyensúly hármasából legnehezebb megérteni és megérezni az egyenességet. Az ugyanis világos, hogy miért kell elengedettnek lennie a lónak, hiszen a merev ló sem testében, sem lelkében nem együttműködő. Merevségben a ló nem használja természetesen magát, ami testi-lelki…..
A piaffe, mint a díjlovaglás egyik csúcsfeladata, igen összetett kihívás elé állítja lovat és kiképzőjét. Összetettségében mutatkozik meg a kiképző szemlélete és éveken át végzett munkájának minősége: maga a kiképzés módszere és menete, valamint annak precíz végrehajtása. De pont az összetettsége…..
A minőségi lókiképzés hozzáértés kérdése. Sokszor lehet tapasztalni (mert nagy a kísértés), hogy a kiképzői(!) tökéletlenséget a szorgalom szinte végletekig való fokozásával próbálják helyettesíteni: hosszadalmas edzések, az adott feladat végtelen ismétlése, napi többszöri munka (akár versenynapon…..
Zabla & Kengyel A lovasember bátor 2021.04.17 11:10:00
No, nem abban, amiben általában gondolják. Nem a ló hátán kell bátorságot tanúsítani, hiszen a ló hátán a kockázat vállalása tízből tizenegyszer csupán vakmerőség, vagy a veszély fel nem ismerése, azaz a szakmaiság hiánya. A hozzáértés leginkább abban áll, hogy nincs rizikó (azaz a ló átengedő,…..
Zabla & Kengyel Mesél a kép 2021.04.14 08:01:00
Egyik legkedvencebb lovas ábrázolásom Zrínyi VII. Miklós (1620-1664), vagy ahogyan általában ismerik, a költő portréja. Egész történetet és szakmát elmesélő kép, ami nem csak a lovas, hanem a kép készítőjének lókiképzéssel kapcsolatos magas szintű hozzáértését dicséri, hiszen ilyen részletességgel…..
Szombaton tartotta gyakorlati napját a Nemzeti Lovasakadémia. Az online nap egyik előadója Szmrecsányi Márton volt, aki a Nemzeti Lovasakadémia lovastanára és a Kassai Lovasíjjászat lókiképzésért felelős vezetője. A Nemzeti Lovasakadémia és a Kassai Lovasíjjászat évek óta tartó együttműködését ezen…..
Zabla & Kengyel Hátaslovat képzek 2021.04.07 07:47:57
Hát igen. A sok-sok cikk, internetes bejegyzés, előadás ellenére gyakran kapom még mindig azt a kérdést, hogy tulajdonképpen mivel is foglalkozom. Legegyszerűbben úgy tudok válaszolni, hogy hátaslovat képzek A lókiképzés csak célokkal értelmezhető Általában azt szoktuk mondani, hogy csak egyfajta…..
Zabla & Kengyel Mezair 2021.04.03 07:30:41
"A föld feletti iskola kifejezésen a magasiskolának azokat a gyakorlatait értjük, amelyek végrehajtása közben a ló emelkedésszerűen, vagy ugrás útján, részben, vagy egészben elhagyja a földet. Gyakorlatai a levade, valamint a mezair, courbette, croupade, ballotade és a capriole néven ismert…..
A ló nem a fordulékonyság mestere. Egyik legnagyobb testű prédaállatként menekülési taktikája a gyors reakcióra alapszik, nem pedig a menekülés közben történő gyakori irányváltásokra. Egyrészről szerencsések vagyunk ezzel, hiszen mennyivel többször perecelnénk le az ijedségtől megugró lóról, ha az…..
Most persze online megy... De lovasaim közül mégiscsak a legegyszerűbb erdélyinek lovasedzést adni, mert ott a legkevésbé pörgősek az emberek és hát a lovaknak nem szólt a Jóisten, hogy a XXI. században mindannyian feszültséggel teliek és versenyszellemmel eltelten izgatottak vagyunk. Észre sem…..
A passage a jármódok királynője. Ez így igaz, de tegnap nagy leckét kaptam belőle. Valójában a helyes passage-t elképzelni is nehéz. Arról most itt nem szeretnék beszélni, hogy az elülső lábra adott jelzéssel (spanyol lépés, stb) nem passage-hoz, hanem csak ahhoz hasonló jármódhoz lehet jutni, hanem…..
Zabla & Kengyel OnlineDahlgren 2021.03.09 07:32:09
Péntekig Christofer Dahlgrentől kapok online edzéseket. Tegnap kétütemű és négyütemű vágta között kért átmeneteket. Hallottatok már ilyet? Hát persze, hiszen ez saját kultúránk! Keméry az ötvenes években még arról írt, hogy a jó vágtaperdülés négyütemű iskolavágtában történik, de erre csak akkor…..
Az elengedettségnek négy fokozata van. Az első a lazítottság állapota, ekkor a mozgászervek elengedettek. A második a kezdetleges elengedettség, ekkor már megjelenik a hátulsó lábak tolóereje. A harmadik a fokozott elengedettség, ekkor a törzsizmok is elengedetté válnak. Végül a ló teljes testére…..
Zabla & Kengyel Podcast 2021.03.03 07:20:11
Legyünk modernek! ;) Lovas podcastot indítok. Kommentekkel, sztorikkal kiegészítve, elmélkedéssel, az adás közben feltett kérdésekre válaszolva, részletekben felolvasom a leges-leges legfontosabb lovas szöveget, a Lovaglás és hajtás című írást. Hiszen ha valaki érteni akarja lovát, élvezettel akar…..
Elődeink szerint úgy a használati (campagne) iskola, mint a magasiskola három szakaszra oszlik. "Minden magasiskolára kiszemelt lónak előbb a használati lovaglás  idomítási időszakain kell átesnie, csak azután vehető iskolaidomításba. A használati (campagne) iskola képzése képzése a három…..
A lókiképzés legfontosabb célja a sebesség és menetirány szabályozhatóságának kialakítása. Azért kell a lónak a kiképzés végére vágtában is minden feladatot végrehajtania, mert vágtában nagyobb a végsebesség, mint a másik két jármódban. (A rövidségben egyformák a sebességek, a vágta ugyanolyan lassú…..
Nem kétséges, hogy a legelismertebb kortárs magyar lovas mester Kunffy Károly, aki az USDF Hall of Fame Master Horseman tagjaként nemzeti lovaskultúránk nagykövete. Kedvenc mondásom tőle: "Horsemanship is a complex science and, when done well, a great art. As a science, it is a matter for the…..