Regisztráció Blogot indítok
Adatok
XLI Lajos

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zsidó otthon belső „dizánjának” fő elemei talán valóban a könyvek, azonban minden zsidó otthon jellegzetes kegytárgya az ajtófélfákra szegelt mezuza, egy tokban tartott speciális tekercs, mely a Tóra azon részleteit tartalmazza, melyben Isten a parancsolatot meghagyta. „Halljad Izrael, az…..
XLI Lajos 2020.02.15 12:21:19
@Pipas: Merthogy mindig a legegyszerűbb, legvalószínűbb magyarázatot feltételezzük? :D

Nem, mert nem Occam mondta. :)
A rothadó nyugat kapitalista árucikkeit kínálták a dollárboltok, ahová egy mezei halandó be sem tehette a lábát.  ..
XLI Lajos 2019.11.24 11:55:45
@room_101:
Én 76-ban és 77-ben is jártam a SZU-ban "Expresszel", diák turistaként, Moszkva, Kazany, Leningrád (akkor még). Emlékeim szerint normális kaják voltak, csak a menő kajákra, téliszalámi, kolbász, csokoládé voltak vevők az utcán, meg Levi's farmerre. Azt lábon megvették. A GUM áruház előtt licitáltak az egyik útitársunk "családi gyufájára" ami akkoriban normál a gyufásdoboz 5 -10 szerese volt, de normál gyufaszálakkal. A turista pénzből az egyik csaj ezüst étkészletet vásárolt a GUM-ban, Ferihegyen meg parázott, hogy át tudja-e hozni. (Rá se néztek).
Később ismerőstől kapott x? dollárból én is vásároltam igazi farmert a 80-as évek elején a Konzumban. Nem kérdezősködtek. Kezdő gyógyszergyári melós voltam.
Aligha ér minket meglepetés annak hallatán, hogy a Föld nem sokáig képes már eltartani minket, tekintve, hogy hamarosan tízmilliárd ember fog rajta élni. A táplálkozás terén számos kihívás előtt áll az emberiség, az éhezés ugyanis napjainkban is egy rendkívül jelentős probléma. Az óriási ökológiai…..
Az óraátállítás eltörlését tervezi az EU. A téli nyári időszámítás szvsz. nem kapott semmilyen figyelmet a döntés előtt, nem volt társadalmi egyeztetés. Helyette volt egy internetes "szavazás", aminek az eredménye erősen kérdőjeles. Magyarországon a téli időszámítás eltörlése azt jelentené, hogy…..
XLI Lajos 2018.09.04 17:56:03
@meggyes alfonz: Nagyon rühellném, ha a téli időszámítás rögzítése miatt

Nem létezik "téli időszámítás", azt úgy hívják időzóna.
XLI Lajos 2018.09.04 18:13:20
@meggyes alfonz: Nyári időszámítás fixálása esetén (egyébként a szélességi fok szerint ez lenne a normális)

Számoljunk kicsit:
dél GMT szerint = 0 fok
dél GMT+1 = 15 fok
dél GMT+2 = 30 fok
Magyarország közepe = 19,5 fok (Pusztavacs)

Akkor melyik is a normális?
XLI Lajos 2018.09.04 18:59:27
@mortirolo: mert a közép-európai idő keleti végén vagyunk, ami miatt nyáron itt kel a nap legkorábban

Ugye te nem soproni vagy? (16,5 fok, GMT+1 +6 perc)
Esetleg szentgotthárdi? (16,25 fok, GMT+1 +5 perc)
Ha Záhonyban élsz akkor is (22,16 fok) GMT+1 +28 perc a fizikai időd. Hát nem tehetünk róla, hogy ilyen hatalmas nagy országban élünk és ilyen jól egyet tudunk érteni még ebben is :)
Természetes formájában a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak fruktózt, más néven gyümölcscukrot, és ebben a formában nem is káros. Létezik viszont egy "további" fruktóz: az ipari körülmények között előállított, sűrített gyümölcscukor. Kémiailag ugyanarról az anyagról beszélünk, ami nem mindegy, az…..
XLI Lajos 2018.05.12 15:29:59
@kodpiszkalo:
Félelmetes... Előbb olvasni, olvasni, olvasni, s csak utána írni (esetleg)...

Igazad van DE EZ KEVÉS!

Tanulni, tanulni, és érteni!

Én vegyész voltam. A molekula az molekula. A fruktóz molekula akkor is fruktóz molekula ha azt szintetizálják (=mesterségesen állítják elő). A különbség annyi, hogy a természetes kivonással előállított estében (préselés) kb. végtelelen mennyiségű egyéb anyag (l. pl. melasz) is kipréselődik és, vagy tudjuk tisztítani v. nem. A szintézisnél adott anyagból más keletkezik maximum néhány pontosan ismert mellék termék mellett, melyektől pontosan ismert módokon megszabadulva kb 100% anyag állítható elő kísérők, szennyezők nélkül. Logikusan, melyik a biztosabb.

Wikipédia Fruktóz: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására fokozódik a zsírdeponálás a szervezetben.

Kell ez nekünk, jobb lesz tőle?
Biztosan hallottad már azt, hogy bármit lehet fogyasztani, csak mértékletesen. Nos, még ha van is benne igazság, azért akadnak ételek, melyeket egyszerűbb elkerülni. ..
XLI Lajos 2018.05.09 19:44:05
@ételizésítő:

"@Figyel Castro:
És a tejport mi a lófaszból?"

A tejpor úgy készül, hogy nem adnak inni a tehénnek :)
XLI Lajos 2018.05.12 14:16:49
@Voznyák Pista:
A fruktózt nem égeted el, tehát közvetlenül legalábbis nem hízlal. Szerintem te kevered a glukózzal. mert az hízlal

Wikipédia (kivételesen igaz): a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására fokozódik a zsírdeponálás a szervezetben.

@czerka:
Ja, tömegével halnak meg a világon a teljes kiőrlésű liszttől, naponta ezzel van tele az internet.
Vagy mégsem?

Valószínűleg de, csak senki sem hajlandó szembe vizelni az aktuális divattal: öregapám azt mondta, hogy a korpától (teljes kiőrlés)ugyan jól hízik a disznó (nem diétás!), de pár év alatt meg is döglik a káros anyagaitól, de addig úgy sem tartjuk, hanem levágjuk és feldolgozzuk szalonnának kolbásznak, ami finom és el vagyunk vele 60 - 70 évig, az elég. Ha 60 -70 évig korpát eszel abba néhány év alatt belepusztulsz lásd gulág (nem nagyon volt egészséges az ottani moslék (korpa(leves)).
XLI Lajos 2018.05.12 14:55:11
@Voznyák Pista:
@czerka:

Bocsi, értelemszerűen arra válsz amire ti is válaszoltatok.
A nassolás, egészségtelen étkezés és mozgásszegény életmód miatt rengeteg ember szenved prediabéteszben, ami gyakorlatilag a cukorbetegség előszobája. Dietetikusok világszerte nem győzik ajánlani nekik ezt a kenyeret...
XLI Lajos 2018.03.09 20:41:47
@BOAR: Azért engem érdekelne, hogy mi is az a kovász?
Tudomásom szerint "valamilyen" liszt + víz + élesztő, de milyen élesztő? Na ez az amit nem tudhatunk, hacsak meg nem vizsgáltatjuk mikrobiológussal, aki aztán jól megállapítja, hogy pl. Candida milleri vagy Saccharomyces cerevisiae, vagy valami egészen más vadélesztő ami az adott vidéken éppen előfordul. A boltban élesztőként egészen biztosan fajtaazonos Saccharomyces cerevisiae, avagy sör- ill. sütőélesztőt kapok, kb. mint útszéli vackor (vadkörte) vs. Vilmos körte. Pálinkának sem mindegy.
A korpáról nagyapám azt tartotta, hogy szemét, még a disznóknak sem adná, ha 50-100 évig élnének, de jövőre úgyis levágjuk, hát had hízzanak rajta, jóféle szalonna lesz belőle. Na az se sokkal egészségesebb.
A nagyapám szerint rozskenyeret a szegény ember eszik, ha nem telik neki búzára, mondjuk azok a szegények nem is voltak elhízva. Az elhízás meg nem a minőségtől, hanem a mennyiségtől van. A jó öreg még szalonnát ebédelt otthon sütött puha fehérkenyérrel meg vöröshagymával, mint a mesében. 80 évig élt.
XLI Lajos 2018.03.13 20:03:50
@drbale: Kedves drbale! Ebből hitvitát indíthatunk. Köszönöm a kovász készítésének leírását, ismerem. Mitöbb jól ismerem, 12 évet dolgoztam a Központi Élelmiszer Ipari Kutató Intézetben (mamár Élelmiszer Tudományi) mint technikus (vegyész, laboráns), többek között a különböző lisztek tészta- és sütőipari minősítése is a feladataim közé tartozott. Készítettem kísérleti száraztésztákat, pékárukat laboratóriumi és ipari mennyiségekben is, pontosan tisztában vagyok ma is a kérdéssel bár rég óta más területen dolgozom már. Higgye el nekem a liszt és víz keveréke az csiriz.

"Az erjedéshez szükséges baktériumokat a környezetből szívja magába."

Amit környezetből magába szív az (ill. ikább a felületén található) az főként valamilyen élesztő gomba (vad élesztő, mert nem ismerjük, hogy milyen) + valamilyen tejsav baktérium (azt sem ismerjük). Az élesztőgomba a keményítőt, míg tejsavbacik az összetettebb szénhidrátokat bontják megfelelő méretűre és állagúra + a fehérjék (az a veszett glutén, glutén nélkül sem kenyér, sem száraztészta nem készülhet, az tartja össze) kapcsolatait is befolyásolják. Tehát a kovász ugyanúgy élesztővel készül mint a sütőipar által készített termékek, csak míg ön nem ismeri a pontos gombafajtát a kovászban addig a pékek (sörészek, borászok) néha évtizedek, évszázadok óta gondosan őrzött és szaporított élesztő törzseket (nem fajtákat, hanem al-, al-, alfajtákat) használnak és árusítanak persze jó pénzért, amit egyébként a felhasználás után (mert használat közben szaporodik) szemétbe dobnának. Helyette eladják mint fajta sőt törzs azonos élesztőt.

Ha megengedi egy cikket ajánlok figyelmébe, de ha érdekli a téma számosat találhat még mellé.

www.foodandwine.hu/2013/02/22/a-kenyersutes-biokemiaja-a-feher-haz-inasa-1887/

Üdv Lui
Aligha él ma Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné a Kisvakondot – ha nem azért, mert gyerekkorának egyik meghatározó sorozata, akkor azért, mert a gyermekével vagy az unokájával nézte. Ehhez képest kissé kiábrándító, ami mostanában a népszerű rajzfilmfigura körül…..
XLI Lajos 2017.10.26 19:39:31
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A földhányással valami biztosan nincs rendben, álca lehet, ugyanis nincs benne sárgarépa. Tehát kamu.
Bizony az. Miért? Attól, hogy itt a blogon mostanában sokszor előkerülnek mindenféle hi-tech témák, CNC marógépek, meg 3D nyomtatók, még nem tagadjuk meg a régi, egyszerű, de bevált szerszámokat sem. Az olyanokat, mint a kalapács, a csavarhúzó, vagy épp a varázsvessző. A…..
Bizony, nem könnyű választ adni erre a kérdésre – és az ünnepi dátum kiszámítása ugyanígy fejtörést okozott az elmúlt kétezer év számtalan generációja számára. A húsvét időpontjának kiszámítására külön módszer volt, amelyet computusnak neveztek, és a középkor egyik legfontosabb, egyben legnehezebb…..
Vannak a természetnek olyan csodanövényei, amelyek egészen kicsi részükből is újra kihajtanak és újranőnek. Persze a kihajtott növényeket nem árt földbe ültetni később, hogy teljesen kifejlődhessenek. Ha elég sokat termesztesz ezekből, akkor sokkal ritkábban kell a zöldségeshez…..
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! Szánalmas állásajánlatok „rovatotokba” ajánlanám a következő álláshirdetést, amin pár hete akadt meg a szemem. Korábban már olvastam párszor, hogy az érettségi helyét lassan átveszi a diploma, ami elég szomorú. Szerény véleményem…..
XLI Lajos 2012.05.26 17:34:23
@dukeekud: "Az emberi eroforras pazarlasa."

Nagyon-nagyon nagy pont nálad!
XLI Lajos 2012.05.26 17:57:14
@exlex: "Egyelőre több mint 500000 keresnek munkát Magyarországon. TÚLKÍNÁLAT VAN ELVTÁRSAK!!! ÉRTITEK??? A munkaadó hadd döntse el kit vesz fel."

Ja! Csak az utca seprés ne kerüljön már nekünk több millió adóforintunkba. Én büntetném azt aki diplomást nem kvalifikált munkára alkalmaz.

Aki mérnök embert gyártósor mellett alkalmaz fizessen 2-3x több tb járulékot, az oda való szakmunkás helyett. Ugyan ezt a recepciós mérnökökre/kommunikációs diplomásokra is. A képzésük pénzbe kerül, a munkájuk is, ha fontos. fizessék is meg az alkalmazók.
XLI Lajos 2012.05.26 19:19:20
@exlex: Nem, nem fáj, csak tegyük helyre. Ha én 1 forintért képes vagyok meg tanulni, amit te 1000-ért se, akkor ne várd azt, hogy te a diplomád okán mégis előbb/többet kapj, mert kamudiplomád jogán úgy gondolod, hogy neked több jár.
A Szomszédok (egyik) ikonikus karakteréről, a rendszerrel mindig elégedett, a benzinárak miatt is csak szőrmentén morgolódó taxisofőre, Takibácsi, azaz Takács István szerepelt az RTL Klub Legyen ön is milliomos! című vetélkedőjének egyik kérdésében, bár álnéven. A hebehurgya…..
  Azt láttuk, hogy az ostrom idején hogyan lehetett átjutni a Dunán, de mi volt utána? Komp és sorbanállás. Igazi lélekvesztő, na de az elmúlt hónapok után valószínűleg senki sem érezte veszélyesnek. Mi meg panaszkodunk itt az új Margit hídra, pedig... (A fotót a Wang folyó…..
XLI Lajos 2012.03.02 18:18:06
@Kuktamaki: Volt viszont kettő biciklikomp, egyik a déli oldalon, a másik meg egy kora esti, visszafelé :)
Magyarország leghosszabb barlangja mostantól Budapest alatt!!! Vasárnap délután megtalálták az összeköttetést a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlang-rendszerek között. Az így létrejött, - még nem hivatalosan elnevezett - Szép-völgyi-barlang-rendszer…..
Hazánk utolsó aranykora, a Horthy-korszak utolsó éveinek, valamint a német megszállásnak megfelelő állapotra állítják vissza a fővárost. Első lépésként a várat és a belső kerületeket bombázzák szét, majd a hidakat is a Dunába robbantják. Az Akácfa utca lakói…..
2007-ben Horn Gyulát temették el idő előtt, ma Dargay Attila halálát írták meg két év késéssel. Ráadásul a két évvel ezelőtti MTI-gyászhírt jelöltek meg forrásként. Íme a pénteki nyomtatott Népszabadság 2. oldala:   Hogy mégis hogy történhetett mindez? Hát…..
Pár éve elhunyt apámnak születésnapja volt a minap, ilyenkor mindig jobban hiányoznak a vele folytatott beszélgetések, viszont nagyjából ezzel egyidőben a vonaton egy hasonló korú, de még mindig nagyon aktív úrral beszélgethettem. Mi több, ismerték egymást apámmal, egy helyen is…..
XLI Lajos 2011.07.29 19:26:52
@VRbagoly: A hajdani kultúrpolitikát én nem dicsőíteném ennyire. Elég csak végigzongorázni pl. a 80-as évek popzenéinek a világát Zoltán Erikától kezdve, hogy az ember lássa, hogy mennyire szánalmas előadókat eredményezett a "Tiltott-Tűrt-Támogatott" rendszere, mennyire kakas lehetett a szemétdombon az, aki jó káder volt,

Nem tudom neked mit jelentett akkoriban a kultúra, én 1974-ben, az előző őszi betakarítás alatt végzett diákmunkám keresetéből az osztálytársaimmal együtt egy 4 napos kirándulás keretében, egyik este a Pécsi Nemzeti Színház páholyából néztem a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. "szánalmas előadást". Akkor 13 éves voltam.
Nem lehet, hogy te egy másik országban éltél, vagy csak a Zoltán Erika féle kultúra érintett meg?
Új MÁV blog Az óvoda válaszol 2011.07.05 16:58:00
A múltkoriban írtunk arról, hogy a Kelenföld és Tárnok közötti 120 milliárdos vasútfejlesztés útjában áll egy óvoda, akkor a kommentekben többen arra tippeltek, hogy a város addig alkudozott a NIF Zrt.-vel, míg végül elbukták az alkupozíciót. Most megérkezett egy levél…..
Ma reggeli hír: A személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére. Erről a nemzetgazdasági miniszter terjeszt be törvényjavaslatot. (Híradó)Pártunk és Kormányunk, valamint a Kedves Vezető jobbkeze legújabb víziójával kapcsolatban…..
Örülünk, Vincent? Nevet? 2010.12.24 01:30:00
A kormány azt tervezi, hogy Liszt Ferenc repülőtérre nevezik át a Ferihegyi repülőteret - értesült az MTV Híradója. A kedd esti Híradóban elhangzott, hogy információik szerint a kabinet már tárgyalt is a kérdésről, de mivel a magyar állam csak kisebbségi tulajdonosa a…..
XLI Lajos 2010.12.24 16:37:20
@ze11: Az egy dolog, a másik, hogy az utókornak esélye se legyen. Esetleg. :)