Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ervino

29 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Bio, Biodinamikus és egyéb zöldekAmikor Burgundiában 8 évvel ezelőtt a világ egyik leghíresebb termelője Mme Bize-Leroy –egyebek mellett a Romanée Conti tulajdonosa, azt kezdte magyarázni, hogy kint járt a szőlőben és miután rossz volt a tőkék kondíciója,…..
Ervino 2014.01.10 22:31:32
@solyomny: Na végre! valaki használja a fejét is arra amire rendeltetett! És nem csak megy mások után! Jó volt olvasni! Tamás Ervin
csopaki blog-csomag TÖPRENGŐ 2013.01.14 17:12:01
    TÖPRENGŐ Irta: Tamás Jenő Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: “Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat.” Tudta, hogy miről beszél. A bort a vegyészek minden komplikáció nélkül felbonthatják alkotóelemeire, egyszerű…..
Inkubátor borok. 2 rész.Néhány hozzászólásból látom nem fogalmaztam pontosan, Inkubátor borok írásomban. Elnézést érte.Nem vagyok acéltartály ellenes, igen kitűnő borokat lehet acéltartályban készíteni. De látom, hogy pl. Károly barátomnál a kísérletek azt…..
 Ne dobd el a régi vödröt addig, ...Egyik hozzászóló rám hivatkozott, mi szerint azt mondtam, hogy Csopakon egy évtizedben kilenc nagyon jó évjárat van. Nos, így egészen biztosan nem hangzott el. Több látogatóval is beszéltem erről. Azt mondtam, hogy a 20. században volt egy…..
 INKUBÁTOR BOROK.Ha egy csecsemő idő előtt születik inkubátorba kerül, hogy az élete első hónapjait átélje.Ha egy szőlőt idő előtt szüretelnek, hónapokkal az ideális szüreti időpont előtt, tehát pl. július elején, akkor nem lehet ebből a „termésből” bort…..
 reset magyar bor? első részSzepsy István:” A magyar borpiramis alja minőségben rendkívül alacsonyan van, a csúcsa nem elég magas.” Jkv.Prof. Dr. Kállay Miklós, Borászati tanszékvezető: „A magyar tömegborok semmivel sem rosszabbak, mint a külföldiek. Az igaz,…..
 reset magyar bor? második részVarga Pince: „A sztár-borászok számla nélkül szállítanak a hiperekbe!”Konzultáció Bfüred.Figula: „Azt hogy kell?” Konzultáció Bfüred 2010 Nov.Arnold tábornok: Nagy méretű az adóelkerülés. „Egyesek szerint…..
 Kézműves borászat.Mi is az a kézműves borászat, hol húzzuk meg a vonalat, ki tartozik a kézműves borászathoz és mi megengedett egy kézműves borászatban?Több internetes blogot és nyomtatott kiadványt (pl. Decanter Magazin) ist foglalkoztatott ezek a kérdések.Akkor itt…..
csopaki blog-csomag A helyzet 2011.01.03 14:19:00
 A helyzetEgyrészt kerülni kell az üldözési mánia látszatát is. Másrészt a világos üzenetekből érteni kell.Megint határozatot kaptam a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borászati Igazgatóságától. Megint találtak egy palack Csopaki Olaszrizlinget, amelyen nem…..
csopaki blog-csomag hello again 2011.01.03 14:02:00
 hello againTöbben reklamáltak, hogy rég nem irtunk. Pedig az időt nem loptuk ám, csak hát az idei évben elég sok időt kívánt a szőlő, de azért mellette találtunk időt az Írásra is, könyv írásra. Így sikerült két könyvet is megjelentetnünk. Jásdi szomszédom fiatal…..
csopaki blog-csomag HARMÓNIA 2010.08.31 14:48:00
 HARMÓNIAGyakran már magában a szó finom hárfafutam-hangzásában - mint kagylóban a gyöngy - benne rejlik az egyedi, felbecsülhetetlen értékû tartalom. A szó négy magánhangzó-hídpillérbõl és négy mássalhangzó-hídtestbõl áll. A szellõfinomságú “h”-nak…..
  Mérsékelt optimizmusCsopakról nézvést valószínűtlen mindaz, ami Edelényben történik. A Balaton keleti medencéje fölül pénteken éjszaka kifújta az északnyugati szél a maradék felhőket, felszárította a pocsolyákat, átszellőztette a szőlők lombját és szombaton…..
 Világgazdasági meseEgy távoli ismerősnek rendszeresen adunk kölcsön, hogy megvásárolja, amit termelünk. Nagyon sokat dolgozunk, nagyon olcsón. Egyre jobban élünk, igaz a távoli ismerős messze jobban. Lassan egy évi munkánk árával tartozik. Kölcsöneink egy részét arra…..
 Ez jó hír!Berecz Stephanie az Év Borásza Tokajban. Régebben is találkoztunk itt-ott. Borász-gyűléseken, kóstolókon, fesztiválokon – szóval ahol magunk fajta csak megfordul.Amikor azonban egy 2002-es burgundi túra után hazatértünk Szabolccsal már tudtuk, hogy ezután…..
 Meghalt Dr. Bakonyi Károly. Itt született a csopaki nappalim helyén állott vincellér-lakás konyhájában 1921-ben. Ugyanakkor amikor saját apám is.Hatodik gyereke volt Bakonyi Istvánnak, Hűvös Salamon vincellérjének. Jó állás volt akkoriban az egykori Ranolder birtok vezetése.…..
csopaki blog-csomag Kóstoló 2010.05.26 10:42:00
 KóstolóTélen a fűtött püspöki kóstoló szobában, nyáron a szaletliben vagy Ervinéknél a tornácon nem férnek el a buszos turisták. Nem is baj. Intimebb így a dolog. Baráti társaságok, sokszor visszajáró ismerősök ízlelgetik a csopakit. Eleinte mindenki visszafogott.…..
csopaki blog-csomag Bolond idők 2010.05.17 10:20:00
                       Bolond időkHogy az izlandi vulkán vagy a globális felmelegedés az oka, nem tudom, de május közepére 6-7 fokra hűlt a levegő. Szakadatlanul esik az eső…..
Pedig volt rajtam sapka!Az idén is újra végigjártam a szőlőtelepítésí pályázat tortúrát, kénytelen voltam, hiszen tavaly indok nélkül utasították el. ??? Igen, ilyen is van.Ime így néz ki:Végy egy elhanyogolt területet, amit már évek óta nem művelnek. Kérj a kedvenc…..
Alkalmi alkalmatlanokÚjra meg újra ismételgetem magamnak: nem hiszek az összeesküvés-elméleteknek. Április elseje óta (nem tréfa) alkalmi munkásokat csak úgy lehet foglalkoztatni, ha kitöltöttük a hatóságilag előnyomtatott jelenléti ívet és a munkaidő megkezdése előtt…..
  Versenyben az idővelHol izlandi vulkáni hamut, hol pedig szaharai homokot hoznak mostanában a felhők. Még jó, hogy közben zavartalanul süt a májusi nap. A szőlő hajtásai szemmel majdnem láthatóan nőnek. A virág-kezdemények még zártak. Idén egy-két héttel később…..
 Sorlik a szőlőBomlanak az Olaszrizling rügyei, már 8-10 centisek a chardonnay, Szürkebarát vagy éppen a Cabernet hajtásai. A végre felmelegedő tavaszban az eddig messziről csak sejthető szőlősorokat már pontosan jelölik az apró zöld levelek. A gaz, ha nem vigyázunk hamar…..
  Bor, pénz, piacA sor egyik végén Györgykovács Imi áll. Évek óta változatlanul úgy 1,5 hektár, talán 25 négyzetméteres pince-présház a Somló oldalában. Két kiszolgált csavaros prés, pár öreg hordó. Nem tudom megvette-e már a szivattyút, amivel évek óta…..
  Letesztelt tesztelőkRégen nem csodálkozunk azon, hogy egy-egy bor ugyanabban az időpontban tartott két versenyen végletesen különbözőféleképpen szerepel. Már az sem nagy csoda, hogy egy borverseny drága pénzért hozatott ítész-sztárjai közül az egyik az elképzelhető…..
 Borok a pincében, szőlő a domboldalonEsik az eső. Az elmúlt három nap alatt megint leesett vagy negyven milliméter. A Balaton vízszintje 115 centi fölött van. Az északi parton a déli szél által űzött hullámok felcsapnak a strandok gyepére, ha meg északról fúj, elönti a…..
  Mint az Úttörőknek. Mint az Úttörőknek. Vagy most hallom az MSZP-nek. A borászoknak is lett 12 pontjuk.Olyan, amilyen. De legalább többé-kevésbé egységesen álltunk mögé. Olyanok persze mindig lesznek, akik utólag sokkal jobbat írtak volna.Ennek a szakmának…..