Regisztráció Blogot indítok
Adatok
európai

0 bejegyzést írt és 474 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Terra Australis 2015 2015.07.28 06:00:00
Ha beköszönt az igazi, júliusi gatyarohasztó, porta-szikkasztó forróság, akkor máris itt a Terra Australis. Mondhatom immár ezt tapasztalati utakon járva, hiszen idén jubiláltam: zsinórban ötödször ülhettem végig Halász Attila, a közel harminc éve Ausztráliában ténykedő…..
A Borrajongó Mondovino 2014 2014.12.10 06:00:00
Engedjétek meg, hogy slágwortokban beszámoljak az idei Mondovinoról. A Wein & Co immár hagyományos, ebben az évben a tizediket jubiláló szimpóziumán negyedszer vettem részt, így mondhatom, hogy folyamatában is látom a rendezvény alakulását. A helyzet viszont az, hogy ez a buli szinte semmit sem…..
A Borrajongó Red Earth 2014. 2014.07.22 06:00:00
Megint egy július és megint egy Red Earth. Halász Attila immár hagyományossá váló budapesti felbukkanása meleget és ritkán látott ausztrál csúcsborokat szállít. Akinek nem rémlenének fel korábbi beszámolóink, Attila „huszoniksz” esztendeje tengődik a Kenguruk országában és nagyjából ugyanennyi ideje…..
európai 2014.11.14 13:21:17
@dagadtos: Á, nem. Nem nagy elégtétel az, hogy így fogadták Budapesten a WS szerint a világ második legjobb vörösborát.
De az már elégtétel, hogy a mai nap során az ausztrál Winestate éves összesítésében, Ausztrálázsia legjobb borának, sőt mi több, Ausztrália LEGJOBB shirazanak címével tüntette ki a 2012-es Carnival-t.
„Our 2012 Carnival of Love Shiraz was awarded 'Australasian Wine of the Year 2014' and 'Australian Shiraz of the Year 2014' from the oldest and most prestigious Australian wine magazine, Winestate, at the 2014 Australasian Winestate Awards ceremony this afternoon at the Adelaide Convention Centre. There are over 2,400 wineries and over 11,000 wines that are considered. All the wines, which achieved 4 ½ to 5 stars during 2014, were brought back to be reviewed a second time by a Master of Wine led panel. The panel chose the top five wines in each of 14 categories and then selected a winner for each category. Out of those 14 winners, a final wine was selected to be Australian and New Zealand Wine of The Year. Wines are always tasted 100% blind with no influence from advertising dollars or marketing hype.”

Octopus jegyzete a nagy borról immár hallhatatlan, most már angol nyelven is terjed a kóstoló asztalnál:
„Mollydooker The Carnival Of Love Shiraz 2012, McLaren Vale
Fekete, lélektelenül modern. Chileis, édes gyümölcskoncentrátum, az intenzitás itt is hiányzik (csak nem a felrázás tett be neki?), de a csokis hordóval legalább kicsit borszerűbb. Krémes, nagyon sűrű, likőrös, kicsit csíp. Ez már inkább jó, de ez sem bor, inkább gyümölcslikőr. 12 pont (87/100), WS 95, Wine Advocate 95, CT 94,4; alc.:16%”
Lélektelen, és még csak nem is bor.
Ki tudja, vajon hol húzódik az igazság határa? Mert az élet egy karnevál.
Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit…..
Szép, vonzó illat színes, tiszta trópusi gyümölcsökkel, mézességgel. Telt korty. Jelentős maradékcukor, jó, de nem kimagasló az ízek intenzitása. Szerkezetileg nem annyira tömör, mint korábbi évjáratokban, lazább, hömpölygősebb, pláne, hogy kerek savai sem igazán tudják…..
A VinCE zárónapján megrendezésre került előadásnak a Tokaj-kedvelők és édesszájúak örülhettek elsősorban, hiszen három élvonalbeli mádi pincészet - a Barta Pince, a Holdvölgy és a Szepsy Pince - mutatta be a 2008-as évjáratból készített édes szamorodniját és 6 puttonyos aszúját. 2008-at az eddigi…..
Minden burgony-fixált tag nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy az idei VinCE sztárvendége nem más, mint maga a nagy Coates. A valaha élt legnagyobb Burgundi-szakértőnek tartott Clive Coates MW számos alapművet publikált, pontszámait és birtokokat minősítő csillagait az egész…..
Izgalmas programot ígért a Finewines.hu Burgundia és Oregon „párhuzamosítását” megcélzó kóstolósora. A Nu Bistróban celebrált esten öt komolyabb burgundi és öt oregoni versenyző sorakozott fel, hogy erényeiket megvillantsák. A kóstoló alapgondolatát az a gyakori összehasonlítás adta, amely szerint a…..
A Côte-Rôtie elképesztő brutalitását csak helyben lehet megtapasztalni. A kiváló adottságú, az Hermitage-zsal versenyképes syrah-termőhely a Rhône legészakabbra merészkedő appellációja. Ahogy a Côte-Rôtie rusztikusan meredek vonulatai feltűnnek, már régen tudjuk: egy erős…..
európai 2014.02.13 09:29:40
Cornas-i kiruccanásunk következő állomása Vincent Paris, akit Franck Balthazarhoz hasonlóan a borvidék egyik fiatal csillagának tartanak. A ma negyven körül járó Paris pályája elején megfordult pár vezető Saint-joseph-i borászatnál, majd 1997-ben indította el saját birtokát.…..
Többször készültem Egerbe az elmúlt 2-3 évben, azonban a legkülönfélébb akadályok – márciusi ítéletidő, betegség, egyéb váratlan események - mindig meghiúsították a tervezett utazást. A hétvégén derült égből villámcsapásként adódott egy lehetőség, hogy többedmagammal részt vegyek egy gyors…..
A magyar listát követően közzétesszük külföldi borokat szemléző toplistánkat is. Hát, nemigen maradt hiányérzetünk, idén is jó borokat ittunk! Mindannyiunk egészségére váljék! akov Alves de Sousa Abandonado Douro 2009 Chateau de Saint Cosme Gigondas Valbelle 2006 Marques…..
A Borrajongó Sírunk-nevetünk 2013.12.31 06:00:00
Picit rendhagyó, de talán hagyományteremtő módon vesszük most sorra az Úr kétezer tizenharmadik évének legelszomorítóbb „bortörténéseit”. De mivel félig tele a pohár, mellé a bizakodásra okot adó mozzanatokat is szemlézzük. Két szerzőnk már az Új Évre vigad, így olvassátok mindezt akov és ungert…..
európai 2014.01.02 13:46:41
@ungert: Ez igen. Nagyon is kedvemre való válasz. Szabadság, igazság, hajrá!
európai 2014.01.02 13:55:02
@akov: Amit kevesen tudnak Ausztráliáról Európában (a nevetünk részhez), hogy nagyon sok a tapasztalt, képzett, ellenőrzött organikus-biodinamikus gazdálkodással termelő kézműves borász, hiper jó ültetvényekkel és csodálatos, kifejező és tiszta borokkal. Ezek többnyire alacsony szériás borok, amik ritkán jutnak külföldre. Ami szintén érdekes tény, hogy még óriás birtokoknál is többször előfordul, hogy a birtok egy részén, elkülönitve, külön borász, külön hozzáállással készit autentikus borokat. Még másról is irhatnák...de sajnos kevés az időm. A sirás részt is frankón ki tudnám tölteni OZ viszonylatban, de majd többet szóban.
A Borrajongó Egyveleg 2013/12. 2013.12.30 06:00:00
Egyveleg rovatunkkal jelentkezem az év utolsó előtti napján. Kaptam hideget is, meleget is, előbbit főképpen a magyar borászoktól. Szekszárd kiváltképp gyengén teljesített, a két forró év egyértelműen cserbenhagyta déli borvidékünket. Önkéntelenül eszembe jut az elmúlt napok vitája arról, mit is…..
Ismét véget ért egy év, ismét ideje van annak, hogy összefoglaljuk, mely borok voltak azok, amelyek 2013-ban legnagyobb élményt nyújtották. akov: "Azt hiszem a tokaji fehér és édes borokat nem kell magyarázni. Az idén viszont, legnagyobb meglepetésemre négy magyar vörösbor…..
A beszámoló második részében térjünk tehát át a vörösekre. Kezdjük rögtön sógorékkal, lévén Bécsben vagyunk, volt mit szemlézni Burgenlandból. Az első átütő élményt a cabernet-kékfrankos-tannat alapú Gager Tycoon 2009 képviselte. Jó sav, kirobbanó intenzitás, emberes mennyiségű fa és hosszú…..
Ismét eltelt egy év és megint volt egy jó kis Mondovino. A Wein&Co tulajdonképpeni portfólió-kóstolója Közép-Európa talán legnagyobb és a legkomolyabb termelőket „összerántó” borkiállítása. Idén is vagy kétszáz kiállító ezerötszáz borát lehetett megkóstolni, köztük számtalan magas árazású,…..
A Borrajongó Made in Sopron 2013.12.12 06:00:00
November második felében, Budapesten összegyűltek a soproni borászok a Kongresszusi Központ épületében, egy borbemutató erejéig. Ért néhány meglepetés a kóstolón. Az első, hogy a kiállítók között nem volt ott sem Weninger, sem Ráspi. Nem tudom, ennek mi volt az oka, ha más nem is, egy előnye…..
Ismét beszámolok a félévente sorra kerülő Kézműves Borok Háza portfolió-kóstolóról, ahol a már megszokott baráti környezetben sorakoztak fel kereskedők, vendéglátósok és borkedvelők, hogy megszondázzák a Szentesi József fémjelezte kereskedés kínálatát. A márciusi…..
Történt történetesen, hogy egy kedves barátunk augusztus elején a harmincadikat töltötte. Ünnepeltünk volna, de valahogy csak nem akart sor kerülni rá. Először irdatlan kánikula volt, aztán páran elutaztak vagy betegség miatt kidőltek, aztán jött a Borfesztivál, aztán más…..
európai 2013.10.21 09:31:36
A Borrajongó Borfeszt 2013 2013.09.20 06:00:00
Kis késéssel én is beszámolok a Várban tett kiruccanásomról. Pénteken este sikerült feljutnom. A kellemesen meleg délutánra csípősen hűvös és szeles idő kerekedett. Nem éppen ideális fázva, szélben (illatok nuku) kóstolni, de idén csak ennyi jutott. Vasárnap is terveztem menni, de végül egy…..
A Borrajongó Nemzeti Borfrusztra 2013.08.22 06:00:00
Augusztus 20-a alkalmából rendezték meg a Nemzeti Bormustrát, amely magyar fajtákból készült borok és magyar ízek végtelen sorát ígérte az erre éhes látogatónak. A kóstoló egyben utánozhatatlan helyszínt is kínált, hiszen a Váci utcában, egy exkluzívnak tetsző épület…..
európai 2013.08.25 18:30:58
@Fiskális: Köszi ezt a hozzászólást, ránéztem Braudel munkásságára és az Annales school kutatásaira, nagyon érdekes, francia nézőpontot kinál. " a new form of history, replacing the study of leaders with the lives of ordinary people and replacing examination of politics, diplomacy, and wars with inquiries into climate, demography, agriculture, commerce, technology, transportation, and communication..." Ez azért óriási. Oktatják ezt a fajta történelmet hivatalosan Magyarországon?
A Borrajongó Red Earth Budapesten 2013.07.15 06:00:00
A nyarak egyedülálló és kiemelkedő borprogramja, a Sydney-ben élő Halász Attila (aka. európai) celebrálta Terra Australis idén ugyan nem került megrendezésre, de volt helyette Red Earth. A különbséget nemigen találtuk, de nem is kerestük, hiszen Attilát ismerve sejtettük, hogy a…..