Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zendrajinx

954 bejegyzést írt és 305 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A COVID sok mindenre megtanított engem is, meg másokat is – már azt, aki hagyta magát. A tapasztalat azt mutatta, hogy nem vagyunk egyformák: volt, aki jobban bírta a megpróbáltatásokat, mások kevésbé. Lassan egy éve arról gondolkodom (néha másokkal együtt), hogy mitől lesz valaki erősebb a…..
Jinx világa kivégzésre várva 2019.11.03 15:08:21
Helen Rappaport A Romanovok utolsó napjai című könyve a történész szerző egyik kiemelt témájának, a cári Oroszország és a Romanovok végnapjainak újabb feldolgozása. A kötet dokumentarista igénnyel dolgozza fel a II. Miklós cár és családja (felesége és gyermekei, de érintőlegesen a távolabbi…..
Szécsi Noémi nagy kedvencem, most új könyvvel jelentkezett, a Lányok és asszonyok aranykönyve című tényirodalmi munkával. A kötet a 19-20. század fordulójának magyar női sorsait igyekszik kibontani, elsősorban középosztálybeli és nagyvárosi szemszögből. Kisebb kitérők vannak az alsóbb osztályok és…..
B. Szabó János A tatárjárás című munkája most olyan élményt okozott tényirodalom jellege ellenére, mint egy regény. A szerző hadtörténész, aki elkötelezett híve a tényeknek. Ami alatt nem azt érti, hogy az ő teóriáját alátámasztó tényeket kiragadja összefüggésükből és csak azt adagolja az…..
Miriam Toews Minden nyamvadt kis bánatom című regénye megosztó. A szerző egy testvérpárt, Yolit és Elfet állítja a történet középpontjába. Előbbi látszólag mindent elront az életében, több sikertelen kapcsolatból több apától született gyerekek, egyedül van, de több fickóval kavar stb., de azért…..
Jinx világa meddig megyünk? 2019.08.03 15:00:35
Sándor Erzsi "Meddig jössz?" című regénye egy ülésben olvasható sokkhatás. Egy arculcsapás, ha éppen úgy tetszik. Vidéki fiatal színésznő, Lili követi el a színésznőség egyik alapvető tévedését, azaz először csak viszonyt kezd, aztán már beleszeret az idősebb, nős rendezőbe, Miklósba. A regény a…..
Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regénye egy hagyma. Egymás után hántod le a rétegeit, és a végén még mindig van egy újabb és egy újabb. A keretet rögtön megadja a belborítón lévő kezdetleges családfa, amely szerint itt egy családtörténetnek leszünk tanúi. Aztán talán mégsem, mert a…..
Lesznai Anna nő volt, így sokoldalú művész mivolta ellenére nem került be a magyar kánonba. Ami elég nagy veszteség, mivel ha csak A kezdetben volt a kert című regényt írta volna meg egész életében, akkor is illő volna emlékezni rá. Emellett azonban költő, festő, iparművész is volt, érdemes lenne…..
Általában van bennem egy előítélet a sztárolt/reklámozott/bestseller könyvekkel szemben: ami mindenkinek tetszik, az nem "csakazértsem" fog. Ezúttal kellemesen csalódtam azonban, mert nagyon, nagyon tudatosan felépített média- és reklámkampánnyal megtámogatott új Grecsó Krisztián könyv, a Vera…..
Czank Lívia új könyve, "A függöny mögött" a balett titokzatos világáról szól. A szerző engedélyt kapott Magyarország egyetlen állandó klasszikus balett társulatának, a Magyar Nemzeti Balett együttesének közeli "megfigyelésére" és arra, hogy interjúvolja a társulat tagjait és segítőiket. A kötet…..
Ünnep van, Nemes Nagy Ágnestől választottam verset.   Eszmélet Eszméljek-e? vagy zsibbadjak tovább ebben a sűrű, koranyári hőben? Éles sávokban hull be a világ homlokom alá: napfény, járda, fák, s fel-felhasítja a ködöt…..
Jinx világa egyebek 2019.03.17 18:13:52
Mostanában valahogy nehéz egy adott dologra figyelnem, és ez meglátszik az olvasmányokon is. Több könyvet olvasok egyszerre, de mintha egyik sem kötne le. Azért ideírok pár impressziót, bár egyik kötettől sem ájultam el. Hiányzik már jó ütős könyvélmény. 1. Lovik Károly: A leányvári…..
Jinx világa póztalan hősök 2019.03.09 14:29:32
Eimear McBride Kisbohémek című regényére megint csak véletlenül bukkantam böngészés közben. "Egynek jó lesz." Aztán olvasás közben végig úgy éreztem magam, mint akit folyamatosan gyomroznak, úgyhogy a kötet közel sem a könnyed olvasmány kategóriába került végül. Hőseink Eily és Stephen, de nevük…..
Földes Jolán A halászó macska uccája (sic!) című regénye immár a többedik kivándorlásos ("migránsos") regény, amit olvastam, úgyhogy kezdek párhuzamokat felfedezni a szereplők sorsában. (Szécsi Noémi: A nyughatatlanok, vagy Donáth Mirjam: Mások álma című könyveit is csak ajánlani tudom a…..
Jinx világa modern viszonyok 2019.02.09 15:49:14
Szurovecz Kitti "A sokszívű" regénye ponyvába oltott gondolkodós regény. A poliamoria jelenségét járja körbe, ami az etikus sokszerelműség: vagyis egy ember egy időben többekbe szerelmes és tart fenn velük kapcsolatot, de úgy, hogy mindenki tud a többiekről és kölcsönös beleegyezéssel történik a…..
Sophie Edwards Károlyi "Emlékek és rejtélyek - A Károlyi család 25 nemzedékének története" című kötete egyszerre érdekes történelemkönyv, családi fotóalbum és személyes visszaemlékezés. A szerző nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy ugyan dióhéjban, de bemutassa szerteágazó családja történetét a…..
Cserna-Szabó András Az abbé a fejével játszik című kötete egy többszázoldalas irodalmi sziporka. Regénynek nem elég összefüggő, novelláskötetnek meg túlságosan szétálló, valahol a kettő közötti képződmény, amely többféle belső utalással, közös szereplőkkel, idézetekkel alkot koherenciát. A sztori…..
Jinx világa zombik, de nem úgy 2019.02.08 19:28:47
Újabban felfedeztem a kortárs magyar szerzőket, és egyre biztosabban érzem, hogy ez jó irány. Ezúttal Térey János került sorra, akitől én még soha semmit nem olvastam, de ez nem tartott vissza legújabb kötetének, a Káli holtaknak a megvételétől. Nem bántam meg. A középpontban Csáky Alex, egy…..
Jinx világa napló 2018.12.30 12:01:51
Mit lehet tenni, ha éppen minden szétesett? Head up high és remélni a legjobbat. Nem bánnám, ha pár hónappal odébb lennénk már.....
Jinx világa egy hölgy a múltból 2018.12.17 16:49:18
Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsannára az Irodalmi Rádió oldalán találtam, ahol kevésbé ismert kortárs szerzőket mutatnak be, illetve adnak nekik lehetőséget a szélesebb ismertség megszerzésére. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen a "nem befutott" szerzőkre nehéz rátalálni, megismerni őket,…..
Varga Szabolcs Irem kertje című kötetét már a pénztárnál állva láttam meg a könyvesboltban, de végül velem jött és egyáltalán nem bántam meg: többször olvasós lesz, már most tudom. A szerző egy fiatal történész, aki azt a megbízást kapta, hogy áttekintő módon, röviden, olvasmányosan dolgozza fel…..
Szécsi Noémi nagy kedvencem már régóta, a Kommunista Monte Cristo című kötete eddig azonban kimaradt, mivel úgy voltam vele, hogy ugyan, kit érdekelnek a komcsik viselt dolgai, hagyjuk már. Aztán végül mégis elolvastam és nagyon nem bántam meg, mert a szerző még erről a finoman szólva sem habkönnyű…..
Vannak olyan filmek, amiket már a címük alapján is mindenképpen látni akarsz. Valami menten kattan egyet az agyadban, amikor először olvasod, hogy Három óriásplakát Ebbing határában, és még egy kockát nem láttál a filmből, nincs trailer, teaser, plakát, csak ez a négy szó,…..
Munkácsy Mihály Emlékeim című kötetét a Szépmíves Kiadó adta ki, több írást összeválogatva: Munkácsy életében megjelent önéletrajzi jellegű töredékeit, valamint feleségéhez írt leveleiből egy válogatást tartalmaz a kötet. A festő korai éveit, gyermekkora hányattatásait (szülei korai halála,…..
Jinx világa családfás 2018.10.22 16:40:15
Dr. Várkonyi Tibor A megtalált anya című kötete egy családfakutatási hobbi kézzel fogható eredményeit összefoglaló munka. Nem regény, de regényes, nem szociográfia, de mégis, meg még sok minden egyéb. A szerző a családjában keringő legendának (pletykának?) megy utána, amely szerint a családnév…..