Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Levee44

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször írtam már erről itt, a blogon: parancsszóra nem lehet testképet változtatni. Annak az oka, hogy a túlsúlyos emberek "nem szeretik magukat", abban keresendő, hogy 0 éves koruktól azt az üzenetet kapják a világból, hogy kövérnek lenni nem oké. Ez néha konkrétan leíródik, kimondódik; néha…..
A 444.hu c. portál arról tudósít, hogy "Bencsik András, Bayer Zsolt és nagyon sok nyugdíjas azért vonult a szerkesztőség elé, mert a lap szögesdrótból Hitler-bajuszt rajzolt Orbánnak." Közben egy volt maszopos kormánytag "Őrzik a kerítést - zseniális képaláírás a CÖF…..
Van az a téves liberális nézet, hogy az ember szabadnak született és a legjobb társadalmi rendszer az, amely képes visszaadni neki a szabadságát. Ezzel szemben az az igazság, hogy az ember sosem volt "szabad", mindig is történeti intézmények közé született, és sikeresen bővítette…..
Ezek szerint még lehet ezt fokozni. A TV2 először leadta azt a hírhedt jelenetet, amiben az Éden Hotelben Gábor szexre próbálja kényszeríteni Nórit, majd a csatorna kiadott egy hivatalos közlemény, ami szerint nem történt erőszak, hiszen azt azonnal megakadályozták volna, majd…..
Ki ne szeretné az édességet? Azt mindenki jól tudja, hogy édesíteni nem csak cukorral lehet, hanem számtalan más anyagot is használnak erre a célra. Elsőre nem könnyű közöttük eligazodni: melyik hizlal, melyik nem? Mennyire édesek, okozhatnak egészségkárosodást nagyobb…..
195 éve (meg egy háromnegyed) született a NER utcanév bizottsága és Rétvári Bence úr, a KDNP nevű izé alizéje által nem javasolt Karl Marx. Ha randa, korrupt, tolvaj, kapitalista mutyirendszer lennék, én sem javasolnám. Sőt, valószínűleg az ártott legtöbbet Marx renoméjának,…..
Levee44 2014.01.21 19:19:39
@Brendel Mátyás:

Brendel, te tényleg ennyire ostoba vagy?
Na kérem akkor ez ennyi vót, holnap reggel jön az első hogyvolt, utána meg a többi szépen sorban. Jóccakát. Ez is egy elképzelhető forgatókönyv: (sixx) VV Iza a platformcipőversenyt máris megnyerte. SzabóZ: Iza az agy ebben a műsorban. Mármint tud folyékonyan beszéli a…..
Levee44 2014.01.12 20:06:29
@Emanuelle: Hogy lenne már ribanc?! :)
Ingyen csinálja!
1000 leütés Igen, konzervatív 2013.11.17 19:08:18
A konzervativizmus jó dolog, főleg, ha tudja az ember, hogy micsoda. Nálunk nem tudni. Ezért jönnek be a képbe olyan politikai malackodások, hogy a Fidesz (az ún. magyar jobboldal) konzervatív lenne.., hogy a konzervativizmus a "kisemberek" ellensége..., hogy konzervatívokként a…..
1000 leütés Az abortusz ellen 2013.10.19 11:00:18
Alább a művi terhességmegszakítás kapcsán azt az álláspontot igyekszem kifejteni, hogy az alapesetben erkölcsileg védhetetlen -- nem azt, hogy jogilag nem kellene védeni. Az erkölcs és a jog eltérő szempontjai ebben a nagyon nehéz kérdésben nagyon élesen mutatkoznak meg: mivel…..
Levee44 2013.10.22 21:49:15
@Ad Dio:

"A dolog azért lesz "poén", mert a játékmező bár konstruált (más nem is lehet), a saját rendszerén belül koherens és hatással van a játékosokra. Vagyis bár minden konstruált, ami ezen a rendszeren belül rögzítésre kerül azzal nem nagyon lehet azon az alapon vitatkozni, hogy persze-persze, de bíró elvtárs, de hát nem kéne ezeket a dőlgokat olyan vérkomolyan venni, hiszen minden csak konstrukció, semmi nem abszolut :-)...

Mertnem. A valóság teljes relativizmusának megélése épp olyan idealizmus, mint a teljes szabadság vagy az egyén abszolút valósága."

És most kivel vitatkozol? Mert hogy nem általam tett állítással, az biztos. És amikor először vetted elő ezt a poénkodást, akkor sem adtam rá alapot.
Levee44 2013.10.22 21:53:30
@Ad Dio:

Nem kell visszaolvasnom, emlékszem arra a totál zagyvaságra :)
Kedves Barátaim, Hölgyeim és Uraim, Nemzetem, Frau Merkel, Univerzum, Én! Ave! Lassan hetvenöt év múlva lesz száz éve, hogy ezen a téren megdöntöttem és eltemettem a kommunizmust, de úgy látszik, akkor egyszer (és utoljára) nem végeztem jó munkát! Ahogy a székely mondja,…..
Levee44 2013.10.16 11:42:23
"Az igazságtalant,mint erkölcsi botrányt,ott látja ahol a termelőeszközök tulajdona áll,s erre a tulajdonra úgy tekint továbbra,mint az erkölcsi botrány eredőjére,okozójára. A gazdálkodás során előálló hasznon erkölcsi botránnyal felérő kisajátítódásának (hű ez rosszul hangzott,elnézést)okára."

Nem! Ez teljes félreértés. Marx nem ezt mondja. Még csak nem is hasonlót. A kapitalista gazdaság marxi elemzése nem oda vezet, hogy ez a gazdaság erkölcstelen, és ezért meg kell szüntetni, hanem, hogy mivel nem ismer korlátokat, törvényszerűen megsemmisíti önmagát, és mellesleg a jogállamiságot és minden egyebet is. Egyrészt.

Másrészt a közgazdaságtan erkölcstantól való elfordulását éppen HaFr emelte ki ezen a blogon, mint negatív fordulatot a XIX. század végén.

"A szabad piac a szabadság legfontosabb eszköze. Ha nincs hol megélni a szabadságot, nincs értelme a (köz)szabadságnak. Nem véletlen, hogy a szabad piac priméren erkölcsfilozófiai fogalom, ahogy a közgazdaságtan is az erkölcselmélet részeként indult.

Ma már nem az. A szabadság, a szabad piac és az ezeket vizsgáló (alapvetően erkölcsfilozófiai érdekeltségű) klasszikus politikai gazdaságtan leáldozása is együtt vette kezdetét az 1870-es években. Mára a gazdasági és politikai rendszerek is egyre inkább az oligopóliumok (kevés eladó, nagyszámú megosztott vevő, korlátozott verseny) irányába tolódtak el, és ezzel -- a tulajdon koncentrálódásával és centralizálódásával -- párhuzamosan gyengül a szabad piac és csökken a közszabadság is.")

Te ezt írod: "a jogállam ugyanis sohasem fogja a gazdálkodásban elálló hasznot erkölcsi kérdésként kezelni". De nem önmagában a haszon az erkölcsi kérdés, hanem a haszon előállásának és elosztásának módja.

Ismét HaFr:

"Még egyszer: lehet természetesen korlátozni az ideák, árak és költségek stb. piacát, de a korlátozásnak okkal és mindenki számára érthetően kell megesnie -- mindenkinek tudnia kell, miért áldozzuk be a hatékonyság maximumát. Mondtam, történhet ez egy értékrend nevében (pl. kriminalizáljuk a prostitúciót, a koldulást, a drogkereskedelmet, a fegyvertartást, megtiltjuk a gyerekmunkát, minimálbért vezetünk be, állami licenceket hozunk létre, megadóztatjuk a béreket, ingyenessé tesszük az oktatást, kötelező ünnepeket írunk elő, a pénzpiac szabályozását a jegybankok és a kereskedelmi bankok monetáris bratyijára bízzuk, elismerjük a különféle lobbiszervezetek, a szakszervezetek vagy kamarák különös jogait stb.), de ezzel csak csökkentjük -- néha látványosan csökkentjük -- a társadalmi hatékonyságot, és alávetjük magunkat indokolható, sőt egyenesen civilizációs minőségű elveknek, ugyanakkor az állam, a képviselői és ezek üzleti partnerei privát érdekeinek. (A konzervatív libertáriusok -- mint e blog szerzője -- több ilyen elvvel szorítják meg a szabadpiac érvényesülését, a radikális libertáriusok kevéssel vagy semmivel.)"

A fenti HaFr idézetben szereplő elgondolások jelentős része Marx idejében még szélsőséges, forradalmi gondolatnak számított. Ma már egyáltalán nem így van; és ezt értettem az alatt, hogy a marxizmus és a konzervativizmus képes párbeszédet folytatni egymással.

"És történhet még a korlátozás a kollektív javak (pl. levegő, állambiztonság, jog, rend stb.) nevében, de ezek is olyan automatizmusokra épülnek, amelyeket egyszer ideje volna végre felülvizsgálni, és néhány nyilvánvaló kollektív jószág kivételével kivonni az államok hatásköréből."

Itt válik el szerintem ma a marxi eszme a liberalizmustól: a kollektív javak, a jog, a rend kapcsán látszólag nincs túl sok probléma a "jól berendezett társadalmakban", mint amilyen pl. Nagy-Britannia, de óriási problémát ismerünk fel, amit ráeszmélünk, hogy nem léteznek nemzeti gazdaságok, csak egy világgazdaság van - borzalmas állapotban.

De mint mondtam, ez a vita aligha érinti a polgárosodásnál már megakadt kicsiny magyar belpolitikát.
Levee44 2013.10.16 12:27:23
@egyetmondok:

"én nem azt mondtam,hogy a marxi elemzés a gazdaságot találja erkölcstelennek,én azt írtam,hogy az a gazdaságban képződő hasznot,profitot tartja kisajátítottnak,s azt (írtam),hogy e kisajátítás okaként a termelőeszközök magántulajdonát jelöli meg. Ebben szerintem igazam van a marxizmusról."

Én is így értettem, amit írtál, de szerintem nincs igazad :) Nem világos ugyanis, hogy mit értünk magántulajdon alatt. Egy vállalat ugyanúgy nem magánszemély, mint ahogy egy termelőszövetkezet sem az. Mellesleg ha azt akarjuk (nem feltétlenül kell ezt akarnunk, még ha marxisták vagyunk is), hogy munkások szövetségeinek birtokában legyenek a termelőeszközök, ez még nem jelenti azt, hogy erős államban hiszünk. Sőt egy sztálini totalitárius állam nem is látszik összeegyeztethetőnek a munkások önrendelkezésével, ugyanúgy, ahogy a nagy korporációk hatalmi túlsúlya sem egyeztethető össze a szabadpiaccal.

De a lényeg nem az, hogy mi az erkölcstelen és mi nem Marx szerint, hanem hogy mi a fenntartható. Az igaz, hogy Marx és egyéb szocialisták a kizsákmányolást erkölcstelennek tartották, és ezért harcoltak ellene, de én nem emiatt tartom ma relevánsnak a marxizmust, hanem azért, mert nagyon meggyőzően érvel amellett, hogy a (tiszta) kapitalizmus automatikusan összeomláshoz vezet. Nyilván A Tőke a legalaposabb ebből a szempontból, de az még érdekesebb, ha elkezdjük olvasni a jóval korábbi Kommunista kiáltványt. Ha nem a forradalmi-politikai részét nézzük, hanem azt, amit a fennálló rendszerről mond, hátborzongató, hogy sokkal jobbal ráillik a jellemzése a mai kapitalizmusra, mint az akkorira.

Mellbevágó, hogy a marxi közgazdaságtan prediktív ereje mennyivel nagyobb bármely más iskoláénál.
Levee44 2013.10.16 13:03:14
@egyetmondok: Sok igazságod van.

Egyébként az, hogy nincs tiszta kapitalizmus, az természetesen igaz, viszont azt fontos megérteni, hogy a Tőke nem elsősorban a fennálló gazdaságot elemzi, hanem a klasszikus politikai gazdaságtan vízióját a tiszta szabadversenyről.

Abban nem értünk egyet, hogy egyre távolabb kerülnénk a tiszta kapitalizmustól, ez csak illúzió, ami abból fakad, hogy hajlamosak vagyunk nemzeti gazdaságokban gondolkodni. A tőkés termelési mód és annak Marx által megjósolt következményei a globális színtéren léteznek. Egy-egy nyugat-európai jóléti állam azért nem látszik már kapitalistának, mert kis túlzással az egész ország csak burzsoákból áll. Vagy másik példával: nem arról van szó, hogy az Államoknak nincs ipari proletariátusa, hanem hogy ez a proletariátus Kínában található.

Marx egyébként tényleg viccel. De ettől én továbbra is fenntartom, hogy az elemzéséből nagyon is lehet értelmes következtetéseket levonni. De hogy pontosan mik ezek, és hová vezetnek, azt nálam jóval okosabb és műveltebb embertől kell megkérdezned.
Van itt három névszó, abból egy -- de csak egy -- fed valamiféle szégyellni való dolgot a populista magyar politikai kultúrában. Na melyik? Államunk 1914 óta durván másfél millió polgárát küldte a halálba háborúkon, népirtáson, diktatúrák belső erőszaktevésén…..
Levee44 2013.10.05 09:26:54
@neoteny: Nem akarok én semmit kisajátítani, ki mondott ilyet? :)

A marxisták is elég széles spektrumon helyezkednek el (amit te írsz, az kb. annyira pontos leírása a marxizmusnak, mintha a konzervativizmust a turulos feudalisták agymenéseivel vennénk egy kalap alá), de amúgy az általam említett irányvonalat nyugodtan nevezheted anarchizmusnak is, csak én nem szeretem ezt a kifejezést.
Egy tizedmásodperccel a száguldó vonat érkezése előtt rántotta vissza a biciklijét a sínekről egy brit kerékpáros, aki simán áthajtott a lezárt sorompó mellett. A nőnek akkor jutott eszébe körülnézni, amikor az első kerekével már a síneken állt - írja az Independent. A…..
Amikor egy kettévágott karrier találkozik az önmérséklet és az alázat hiányával, akkor íródnak olyan könyvek, mint az Én, a szexmániás, Szepesi Nikolett tollából. Négy ma is aktív – nevét nem vállaló –, olimpiát megjárt úszóval közösen próbálom megfejteni, milyen…..
Az alábbi helyzetből tényleg problémái lehetnek a levélíró fiának. Főleg, ha tényleg eldurran az anyósnak- vagy az apósnak az agya.   Kedves Zugügyvéd! Fiam 2.0 "most" lett 18 éves (választ! és választható!4! :), de ebből az alkaromból sajnos a büntetőjogra…..
Levee44 2013.05.21 20:01:38
@Asp889: "Persze az apucik örökké kislánynak szeretnék tudni a tündérkéjüket. Ez viszont nem csak az apucik világa, hozzá kell szokni."

Pontosan így van. Nem csak a kislány, a felnövő-felnőtt lány is szeretetre szorul - egészen másképpen.
Levee44 2013.05.21 20:10:51
@különvélemény: Nagyon köszi, hogy ezt megosztottad!
Levee44 2013.05.21 20:17:27
@MrZed001: Amit nem értesz meg, az az, hogy egy 14 éves gyereked nem a tulajdonod, nem szellemi fogyatékos, vannak természetes védelmi ösztönei stb. De persze te tekintheted porcelánbabának, és bezárhatod a szekrénybe, csak akkor felmerül, hogy ki a perverz meg a bántalmazó.

De eleve azt sem értem, hogy miért tesztek úgy, mintha szexben valami rossz lenne? És miért keveritek össze a gyermeknemzéssel (2013-ban!). Vajon nektek milyen lehet a szexualitásotok, nőkhöz való hozzáállásotok?
A BKV - vagy a tököm tudja, hogy hívják most - évtizedek óta az egyik legnagyobb lenyúlda.Nem tudom elhinni, hogy a saját zsebének (és pártkasszák?) tömésével megbukott Szilágyiné Szalai Eleonóra az első és az utolsó volt a sorban, hogy Hagyó Miklós egyedül ártatlan a…..
Levee44 2013.01.07 12:08:12
@eßemfaßom meg áll: Mit nem tart be? Például az alapvető higiéniai és biztonsági követelményeket, amiért bármely más céget már rég bezártak volna, pár dolgozót/vezetőt rács mögé dugva egyúttal. De ezen jobb nem is elkezdened vitázni, mert a BKV elképesztő pofátlanságáról mindenki regényeket tudna írni, és ez meg is történt már számtalanszor az interneten.
Levee44 2013.01.07 12:23:21
@eßemfaßom meg áll: Értem, tehát ha nem tudok jegyet venni, nem a BKV a hibás, végül is 2013-ban is gyalogolhatok azért, hogy vehessek egy darab papírt, amivel aztán mondjuk utazom 5 megállót egy közlekedési eszközön. Igaz, ez jobban illenék az 1923-as évhez, de hát a BKV így szolgáltat, és a BKV-nek mindig igaza van.

Ha nem takarítanak, arról sem a BKV tehet, hanem a hajléktalanok és a "bulis fiatalok" (ehhez a kifejezéshez külön gratulálok). Nem is tudom, miért nem lövik le őket, hogy a BKV-nek könnyebb dolga legyen. Igaz, pl. a plázákban nem tiszta mocsok minden, pedig oda is bárki bemehet, de mondjuk nekik nincs is íratlan felmentésük a mások által okozott szennyezés eltakarítása alól.

A biztonsági követelmények betartása sem számít, amíg nem halnak meg sokan... :D

Magyarán szólva mindenki hülye, csak a BKV nem tehet soha semmiről.
Praxis Esetem az aranyérrel 2010.03.28 11:18:00
Kijött az aranyerem...Vizsgaidőszak, össze-vissza zabálás, vizsgadrukk,nem részletezem... Napokig kenegettem a fél patikával,kenőccsel, kúpokkal, küszködtem, végül az sztk-s néni tanácsára hallgatván a sebészetre kaptam még aznapra (hétfő) időpontot. (urulógiára 1hetet…..
Levee44 2010.03.28 21:38:53
@másikpista: Hát neked bizony a jó k. anyádat...