Regisztráció Blogot indítok
Adatok
advocate1

0 bejegyzést írt és 187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két tucat nagyon ritkán látható fotó a huszadik század elejei Németországból. Tematikus válogatás... 1910-es évek. Berlin, Potsdamer Platz. Virágárus és vásárlója..
Tematikus válogatás következik! Ma és a jövő vasárnap New York-i képekkel örvendeztetlek meg benneteket. A hatalmas város elmúlt száz évéből láthattok - természetesen ritkán látható és érdekes - pillanatfelvételeket, hatalmas dózisban, kétszer harminc fotóval! A New York Times gyűjteményéből…..
A múlt heti képsorozat folytatása következik, újabb harminc kép New York elmúlt évszázadából a NY Times archívumából. Ígérem, hogy ezek még a múlt hetinél is érdekesebbek lesznek! 1961. Egy hirtelen zajtól megriadt és a vízbe esett rendőrló kiemelése az East Riverből..
Április elseje hagyományosan a bolondok napja, mi is eresztettük már el itt a gyeplőt párszor a blogon, tessenek csak visszaolvasni ezt, ezt vagy éppen ezt itt. noha a világ most szörnyű problémával áll szemben, és egyesek szerint ilyenkor azért nem illik viccelődni, mások szerint pont így,…..
1931. Winston Churchill New York-i balesete után tér haza. A forgalmas Fifth Avenue-n - a fordított közlekedésről megfeledkezve - az úttestre lépve egy autó elütötte..
I. László királyunk, - aki a források szerint erőskezű lovagkirályként határozottan vezette országunkat 1077 és 1095 között - egy zűrzavaros, harcokkal teli időszakban került a Magyar Királyság trónjára. Európát ekkoriban épp a pápa és császár (VII. Gergely és IV. Henrik) konfliktusa osztotta meg,…..
Aki most ebben az időszakban a Körösök partjára téved, bizony különös állapotokat talál. A  víz mélyen  a mederben mindenhol, a nyári vízszintekhez képest méterekre. Sokan, még a rendszeresen a partjait járó horgászok  is megrökönyödnek mikor szembesülnek ezzel az állapottal. A Körös-völgyi…..
Nemrég előadást tartottam gyerekeknek egy rendezvényen  a Körösök élővilágáról, ahol az előadás után egy tanár odajött hozzám és megjegyezte , hogy ő még nem is látott élőben  gőtét. Ezen egyáltalán nem csodálkoztam, mert bár sok van belőlük a Körösök mentén, igen rejtett életmódot folytatnak, és…..
Az előző bejegyzésemben egy olyan fajról írtam amely a mocsaras területek csökkenésével sajnos nagyon megritkult.(ide kattintva olvasható) Ezen a logikai úton továbbmenve most egy olyan fajról írnék, ami a gőtéknél sokkal jobban megsínylette a folyamszabályozásokkal eltűnő mocsárvilágot. Régen igen…..
1921. május 2. Paul von Hindenburg, Erich Ludendorff tábornok és Tirpitz admirális vesz részt II. Vilmos császár feleségének, Auguszta Viktória császárné temetésén Potsdamban..
Megint egy jubileum. Szinte felfoghatatlan, de már a háromszázadik részét láthatjátok a sorozatnak, amely hat éve indult el itt a blogon. Eddig mintegy 6100 képet nézhettetek meg az oldal legnépszerűbbnek számító bejegyzéseinek számító válogatásokban. Hogyan kezdődött a mániám? A digitális…..
Biztos többen is hallottak és olvastak már arról, hogy Ausztráliában irtják a kóbor macskákat, mert veszélyeztetik az őshonos vadállatokat. Négy éve jelentette ki az ausztrál kormány, hogy 2020-ig kétmillió kóbor macskát fognak megölni. Repülőkből kiszórt mérgezett étellel és lőfegyverekkel…..
Bac, Derby, 8x4 és Médea – szemrevételeztük a Kádár-kor pipereasztalát, avagy a nagy magyar deóforradalom.  ..
1897. A Fehér-hágó, más néven a Halott lovak ösvénye (Dead Horse Trail) alaszkai Klondike aranyláz idején, a hóolvadás után. A különlegesen nehéz terepet a lovak sem bírták, és tucatjával hullottak el..
1848. James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke és felesége Sarah (a kép központjában állnak). Polk nagyon sikeres elnök volt (tegye fel a kezét aki tud mondani elnökségéről egy mondatot puskázás nélkül :)), ideje alatt mintegy 1,7 millió négyzetkilométerrel nőtt az ország területe..
advocate1 2019.07.03 08:19:52
@sóskatáska: Igen, igazad van! Közben gondolkodtam, hogy később lehetett, harmadikos középsulis voltam abban az évben mikor ez történt..
 A rendszerváltás finoman szólva nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a legtöbb embernek, pár kivételesen korrupt szerencsés és tehetséges enterprenőrt leszámítva. Az egyre növekvő elnyomásnak, a jogállam lebontásának és a folyamatos orwelli uszításnak nem sok pozitív hozadéka van, de tény,…..
  Délkelet-Ázsia szigetvilága bolygónk talán egyik legsajátosabb és legizgalmasabb szeglete. Ez a szeglet nagyjából egy fél Európa méretű világrész, melyet a klíma, növény- és állatvilág mellett egyedi földrajzi adottságai is különlegessé tesznek. Hatalmas kiterjedt szigetrendszerek húzódnak a…..
A motorhiba nem jó dolog. Ülünk a dugóban, araszolgatás, aztán széles vászonra kívánkozó, drámai robbanás közepette vagy épp hangtalanul leáll az autó. Szinte azonnal felharsan mögöttünk a kürtszó és abba sem marad, míg az autómentő el nem vontat a forgalom útjából. Kínos és költséges, de lehet…..
advocate1 2019.04.01 13:11:52
@kkm.furdancs: Őszinte leszek, a suli elvégzése után csak egy rövid ideig hajóztam, azután az Állami Béke Fenntartó Vállalat, ismertebb nevén a Magyar Néphadsereg biztosított másfél évre kosztot meg kvártélyt, és mire leszereltem már az állami nagy vállaltok szétcincálása javában folyt. Egyébként is a fedélzet mindig is jobban vonzott mint a gázolaj szag. Sajnos nem tudom Neked pontosan megmondani, hogy mennyi üzem óránként volt a nagyjavítás, amit bent csináltak az újpesti öbölben általában, de azt tudom, hogy egészen komoly javításokat végzet maga a gépészeti személyzet is a gépüzem vezető vagy más néven "üzemes" vezetésével. A gépházak tetején volt egy láncos daru, amivel akár a több száz kilós alkatrészeket (hengerfej stb.) tudták mozgatni. Ami a segéd motorokat illeti, ismereteim szerint a nagyobb hajókon két hengeres Jendrasik motorok (Jendrasik György által tervezett) "Jendrók" voltak. Ez egy rendkívül igénytelen szerkezet ami miatt pont megfelelt a céljának. Talán a régi fekvő lámpás (123-as) merci motorhoz lehetne hasonlítani, ami elmegy a holdig meg vissza csak legyen benne olaj meg víz. Kisebb önjáró hajókon "Z"-ken például az ún. MIB motorokat használták áramfejlesztésre, meg csörlőzési faladatokra. Ezt még volt szerencsém beindítani, kézi kurblival kellett a megfelelő fordulatra feltekerni, majd rátolni a dekompressziós kart és jó esetben elindult. Külön érdekessége volt, hogy visszafelé is be tudott indulni, vagyis a kipufogón szívott a légszűrőn meg okádta a füstöt. Télen úgy kellett beindítani, hogy volt a hengerfejen egy furat amibe bele volt hajtva egy kis tartó elem amire rá lehetett tenni egy ún. szivart. Ez úgy néz ki mint egy mostani slim cigaretta. Meg kellett gyújtani, ez egy kicsit bemelegítette az égésteret, aztán levenni a légszűrőt, belefújni egy kis "startpilot"-ot. Jól megtekerni a karral, aztán vagy elindult vagy nem...:-)
advocate1 2019.04.01 13:27:47
@gigabursch: Rég óta nem vagyok már benne ezekben a dolgokban, az apám hajózott évtizedekig a Dunán, tőle tudok sok mindent. Én úgy emlékszem, hogy SKL csak a kisebb vontatókban került kicserélésre az ún. "csiribiri" vontatókon, amelyek általában valamelyik magyarországi hegy nevét viselték. (Mátra, Vértes. Mecsek stb.) A három nagy toló (Pécs, Paks, Miskolc m/s-ok) szerintem Lángos volt meg a nagy vontatók is, mint az Eger a Sopron vagy a Komárom sőt szerintem még a Gyöngyös meg az Inota is, de a hajóregiszteren biztos van erről bővebben adat.
advocate1 2019.04.02 11:52:31
@gigabursch: Igen emlékszem! Istenem de jót nevettem!:-)))))
Ezek szerint szakmabeli vagy, hajózol, vagy csak érdekel a téma?
Mindig jelentős szubjektivitást tükröznek a "legjobb" kitétellel kezdődő kategorizálások, ám ezúttal valóban sokak véleményét tükrözi a "minden idők legjobb magyar filmje" megnevezés győztese: az 1965 -ös Tizedes meg a többiek.  ..
1907. Lucille, egy dakota sziú lány portréja..
advocate1 2019.02.18 12:39:39
@kugi: A nagy érdeklődésre való tekintettel tartottak pár vidéki előadást is...D
1900. Svéd postás téli öltözete az északi vidékekre..
1900 körül. Amerikai gyapotfeldolgozó-üzem a Mississippi mellett..
Repülőgép-eltérítések a Szovjetunióban I. rész   "A keleti blokkban a repülőgép-eltérítések amik a szabad világ felé kényszerítették a gépeket kétszeresen sem voltak a szovjet híradásokba valók. A kommunista ember nem bűnözik és a fennálló rendszer a lehető legjobb, miért is akarna bárki a…..