Regisztráció Blogot indítok
Adatok
E.G.O.

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista VinC€ 2011.09.02 07:00:00
Megjelent a VinCE – Central European Wine Magazine (magyarul úgy látszik, nehéz nemzetközinek, vagy akár csak közép-európainak lenni) – első száma. Ez a szám egyfajta mutatványpéldány, nincs ára, csak az előfizetőknek küldték ki, benne egy levéllel, ami az előállt…..
E.G.O. 2011.09.13 15:47:14
Részben egyetértek a Borplayboy ekézésével.

Egyetlen mondathoz szeretnék azért hozzátenni pár dolgot.

A teszteken, ami nyomtatásba, netre stb kerül, nem tartom erkölcsös dolognak az esetleges borhibák kihangsúlyozását, az tényleg a borászra és a tesztelőre vonatkozik. A borász legtöbbször hálás is az ilyetén visszajelzésekért, komoly barátságokat is lehet így kezdeni...

Több tesztet megcsináltam már, mindig korrekten tájékoztattuk a fogyasztót, hiba esetén a borászt, nem érzem, hogy bárkit átvertem volna.

Igen könnyű - főleg nem szakemberként - olyan dolgokat leírni, amellyel amellett, hogy vérig sérthetünk pár borászt, csupán szellemi minoritásunkat hangsúlyozzuk, nem pedig a valós kóstolás eredményét.
Csak hivatkozunk a fogyasztó "védelmére", ami egy mocskos kis kamu.
Volt olyan tesztelő, aki sportot űzött a borok fikázásából és nem vette észre, hogy egyre távolabb kerül a realitástól, a bortól, tőlünk. Már nem tesztelünk együtt.

Amikor a műván az "útkaparók bora" (vagy útburkoló volt? nem emlékszem) kifejezést olvastam egy barátom borára, három hónapig be sem néztem az oldalra, amit pedig valahol értékmérőnek tekintettem addig.
Azóta is olvastam pár hülyeséget, de kezdem megszokni, mert találok mellette megfelelő kifejezéseket is, egyre jobb százalékos aránnyal.

Véleményem szerint a tájékoztatás (és nem a reklám) egy ilyen bizalmi termék esetében inkább a pozitívumokról kell, hogy szóljon, hiszen nem tudhatja a kedves véleményező, hogy később ki milyen előítéletet fog kovácsolni pár szerencsétlen mondatból.
Persze, aki ettől érzi magát tökösebbnek, tegye, épp csak nem javaslom.

A további gondolatok sajnos fájóan igazak (Borplayboy), de tényleg kár itthon brit viszonyokat keresni.
A múlt heti Tokajjal kapcsolatos értekezés arra a nem egészen triviális kérdésre kereste a választ, hogy mit is várhatunk el a muzeális boroktól, kimondatlanul is feltételezve, hogy egyáltalán szerencsénk adódik ilyen tételeket kóstolni. Ez akár bekövetkezik, akár nem,…..
E.G.O. 2011.08.18 11:06:14
@vigbor: Bocs, én ezt nem értem és lehet, hogy nem is szeretném.

@Szomjas Gödény: az a szamorodni, amit én pár pincében megismertem és megkedveltem, általában hosszú hordós érleléssel készül, de messze nem leoxidált, mint pár csúfság a mai kereskedelmi tételek közül.

Legutóbb Máté Zolitól, közvetlenül a pincéből vettünk 1999-es évjáratú szamorodnit, most bontottam ki az utolsót.
Minimum 20 perc levegőztetés után, 13-14 C-on, nagy pohárban kezdett élni a bor.
Illata lassan nyílt, mintha a hordóból bújt volna elő, pici teafű, száraz, érett dió, majd egy pici fahéjas és citrusos érzet jelent meg, a végén rengeteg mazsolával és botrytissel.
Vibráló, élénk savak, kellemes, diós, szárított barackmagos, teafüves jegyek mellett erőteljes, de finom (jóleső) botrytis jellemezte, utóízében pici hordóval.
Kis pohárból mindezt sajnos meg kellett felezni, nekem ennyit nagy bordóis pohárban mutatott.
Telt, de nem nehézkes, markáns ízű bor volt, az utolsót Heston Blumenthal egyik sommelier kollégájának bontottam ki, teljesen lenyűgözte, hogy Tokaj ilyet is tud az aszúk és a száraz furmintok mellett.

Előtte meglepő módon a Kerház 1996-os Korona Birtok Szamorodni tudott hasonlókat (nem ennyit), de csak azok a palackok, amiket közvetlenül vásároltam.
Sajnos, amit boltból vettem később, már messze nem volt ott, mint amiért én anno kiválasztottam.

2002-es és 2008-as vásárlásokról beszélünk, remélem nem kell 2014-ig várnom egy újabb jelöltre!
A 2004-es Degenfeld Szamorodni óta Rakaczki Gábor az én szememben Tokaj Mourinhója. És meggyőződésem, hogy leigazolása az Árvay János önkéntelen távozása után átszerveződött Sauska Tokaj élére nyerő húzás volt. De azért én is megszeppentem, amikor kiderült, hogy az első…..
Octopus betévedt a kiskőrösi Borászparadicsomba, és a kígyó rögtön a tiltott gyümölcsökhöz vezette. Ilyenekből lehet itt csemegézni: "Cabernet aroma 25 kg-os (olasz) Legkisebb rendelhető mennyiség: 1 kg (11250 Ft/kg). Szölőből kivont természetes aroma. Adagolás 0,1 g/l.…..
E.G.O. 2011.08.05 10:36:12
@egri Fehér: Pillanatig sem hiszem magamról, hogy a legközelebb lennék az infókhoz, bár a szakmában dolgozom. Valóban nem tudom, hány bort vizsgáltak meg valójában. (ezt talán meg lehet nézni)Azt sem tudom (ahogyan írtam is), hogy ha már benne van a szőlő-alapú aroma a borban, az hogyan mutatható ki, majd rákérdezek a Bortanszéken. Félek, sehogy.

Amit viszont tudok: az a glicerin télleg elkelt. (boltnevet nem szeretnék írni, ha helyi borász vagy, valszeg tudod magadtól is). Gondolom akkor valahol ez a mennyiség el is fogyott.
Azt is tudom, hogy nem minden borászatot sikerült megvizsgálni, és ez nem biztos, hogy a hatóságok szándékán múlott. Ez bizonyára más borvidékeken pont ugyanígy megy, miért menne másképp?

Továbbá azt is tudom, hogy rengeteg becsületes borász dolgozik az országban, és nekik árt a legtöbbet ez az egész.
Amíg nem tudunk tenni valamit (bár a mit egy jó kérdés...)ezen dolgok ellen, kicsit nehéz lesz építkezni. Ebben remélem egyetértünk.
E.G.O. 2011.08.05 10:56:04
@egri Fehér: és ha már itt tartunk:

vinartis.addel.hu/detailproduct.php?productid=419730&PHPSESSID=a7041f982b1922c0309cc13f7ba04364

Most is kapható - azoknál IS, akik értéket teremtenek a borkészítésben...
E.G.O. 2011.08.05 14:01:51
@cserszegi lajos: Teljesen igazad van.

Ez a cég viszont kiírta a honlapjára a post címét, ez azért egy picit más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Természetesen sokféle élelmiszerben megtalálható - nem is káros az egészségre, mint azt sokan pedzegették. Jelzem a szőlőaroma sem.

Éppen csak a hatályos Bortörvény szerint a borkészítés során felhasználni tilos.

Mondjuk a gumiarábikumot sem értem, ha a glicerint tiltjuk pl, ez is igaz, de tartok tőle, hogy ilyen kérdést rengeteget tudnánk gyártani, a hozzá tartozó linkkel egyetemben...
Most kaptam a hírt, hogy nem csak a Budai Gourmet követte el azt a vérlázító, profitorientált gaztettet, hogy belépőt követelt a semmiért, hanem ragályosan terjed ez a métely!Állítólag a Gourmet-n felbátorodva belépőjegyet fontolgatnak más intézményekben, fesztiválokon is,…..
E.G.O. 2011.06.07 11:43:37
@alf: Drága ember! Ezt bizonyára piszkosul végig sikerült gondolnod, mielőtt leírtad.

Mondd meg kérlek, hány jachtot, hány széket és vajon mennyi CD-lejátszót eszel meg százon?
Amiről te beszélsz, az egy előre tervezhető megjelenés ismert költségekkel, általában elég tőkeerős vállalkozások felé, akik egyszerűen tudják, mire mennek ki. EZ reklám.

Az is reklám (hogy egyet is értsünk valamiben), amikor kimegyek egy ilyen rendezvényre, befizetem, amit kérnek, emberek JÖNNEK, és kis veszteséggel hazamegyek. Ennyibe került - pont. Ezzel a legtöbb termelő tisztában van.

De amikor befizetem, ott vagyok, és NEM JÖNNEK a népek, bukom az egész költségét a dolognak, ugye ezt azért megérted? Vagy szerinted ez is marketing? Mert akkor valamely általam eddig nem ismert formája a dolognak, amihez nem kell a fogadó fél.

A legtöbb kiállító nem a profitért megy ki egy ilyen rendezvényre, belekalkulálja azt, hogy a megjelenése valamennyibe kerül, általában ez az a veszteség, amivel nem jön ki jól a dologból.

Persze van olyan rendezvény, ahonnan nyereséggel jön haza, de azt locsolásnak hívják, nem marketingnek - ezek a tömegrendezvények.
Ez nem annak lett meghirdetve, de arról sem volt szó, hogy a helypénz ellenében a kutya sem nyitja rá az emberre a bódét. Szépen nyugodtan nézegettünk ki a házakból, néha átmentünk egymáshoz kóstolni. Jöttek az ismerősök, vásárló-érdeklődő elvétve. Ha ez fordítva lett volna, azt mondom, megérte. Így nem.

Bittos azért mert pénzéhes vagyok, ugye?
Bár alapvetően boros blog vagyunk, talán nem baj, ha felhívjuk a figyelmet arra, hogy pontosan egy hét múlva kezdődik a Budai Várban a VI. Budapesti Pálinkafesztivál. Idén huszonöt főzde kínálatából lehet majd választani jövő csütörtöktől vasárnapig, tehát május…..
E.G.O. 2011.04.30 11:55:15
@janigod: 2 és 4 centes mennyiségek - filozófiától függően - egyaránt lesznek.
Nálunk pl. csak 2 cent, inkább többfélét szoktam javasolni a kedves vendégnek.
Pénzben 4-500 Ft-tól (per kósta)fölfelé érdemes készülni, a termékek minősége okán nagy differenciákra számíthatsz árban is.
E.G.O. 2011.05.01 19:57:44
@Sárfehér: Szia! Pontosan nem emlékszem a témára, de ha koccinthatunk rája, ám legyen! :)

Bejárattól a jobb első házban várlak, egy kerek világító logó alatt, rengeteg pálinkával!
E.G.O. 2011.05.03 12:05:34
@janigod: Szívesen, jó kóstolást!
Belevetette magát a szakma ügyeibe a Borászati Albizottság. Az elmúlt év végéig vagy ötször ültek össze a szakma okosai. Maguk elé idéztették az érintett minisztériumok és hivatalok szakértőit és vezetőit. VM, AMC, VPOP, később NAV, MGSzH, HNT, AMC, MVH. A fontos kérdések…..
E.G.O. 2011.04.26 22:33:06
@BZoltan: Gondoltam, ha már ilyen szép az ajánlás, belenézek:

"Elmondanám, hogy ezeket a pénzeket jellemzően mire használtuk fel tulajdonképpen. Itt 14 munkatárssal bővítettük a létszámot, akik gyakorlatilag a járulék feldolgozásával és a vizsgálatok megerősítésével foglalkoztak. Tulajdonképpen 5 felügyelővel bővült a létszámunk, és amire ezt a járulékot felhasználtuk. Egyszer kellett létszám arra, amit a járulékok bevallásának rögzítésére használtunk fel, aztán a célellenőrzések végzésére..."

Először hemperegve röhögtem. de már nem. Szomorú vagyok, pláne a névsor olvastán...:(
E.G.O. 2011.04.27 21:56:27
@hegyaljai: Szerinted őket TÉNYLEG érdekli, hogy mit nyavalyog pár idióta boros vagy borkedvelő egy blogon? Mennyiben veszélyeztetjük mi az ő megélhetésüket/zsíros bödönkéjüket?

Mivel őket és a pereputtyukat nem sorolom a fent említettek közé (boros v. borkedvelő), nem gondolnám, hogy akár csak kicsit is birizgáljuk az ingerküszöbüket.

Az itt elhangzottak erejét mutatná, ha válaszolnának, vagy eltüntetnék az a jegyzőkönyvet a netről, de nincsenek illúzióim. Afelől, hogy tennének is valamit, pláne.
Illetve picit: az anyagot persze lementettem, biztos, ami sicher...:)
Egyre több a borvidéki összefogásra épülő rendezvény - Eger, Somló, Szekszárd és Tokaj már visszatérő vendég a fővárosban - ezúttal pedig a Balatonboglári Borvidék tart bemutatót Budapesten. Május 5-én délután négytől este kilencig egy híján húsz pince borait lehet majd…..
E.G.O. 2011.04.26 20:46:10
@fugu: Ott a pont! Nálad működik az eredeti ötlet - de sajnos rengeteg embernek az ilyen rendezvényekről a "vanpiahegyekben" jut csak eszébe. Na őket szűrné részben a magasabb jegyár.
E.G.O. 2011.04.26 21:01:36
@fugu: Nem is tudom, őszintén: ha elém teszik a papírt, hogy ikszeljem, háromért Szekszárd, vagy négyért Boglár, asszem az utóbbi mellé teszem a jelet. Miért? Mert érdekesebb, nem jön szembe majdnem havonta, és picit tán sokszínűbb is. Bár érzem, hogy nagyjából egy oldalon vitatkozunk, nem bírom ki: szerinted melyiken lesz nagyobb tömegnyomor? :)
E.G.O. 2011.04.26 22:19:42
@loading: Nem állítom, hogy nincs igazságod...sajnos.

De talán a kevesebb látogató több értékes másodpercet jelent egy beszélgetésben.
A tömegrendezvények csak a locsolásról szólnak, ami talán a BZoltán barátunk által "borivás"-nak titulált státuszt sem érik el. Szerintem.
Csak úgy röpködnek a verseny elnevezések, néhány példa csak az elmúlt 10 napból: „Amatőr bor- és pálinkaverseny- Bugyi, Pálinka- és Pogácsaverseny – Debrecen-Józsa”. Mind mind az otthonfőzött és bérfőzetésben készült italoknak. Rendben is van ez így. De…..
Varánusz Haknisztárok 2011.01.20 08:00:00
Közjogi méltóságaink haknijának szele járja be Európát. Orbán tegnapi szereplésénél csak az lett volna kínosabb, ha egy citerából próbált volna dárenbéz ritmusokat előcsalni, a zsenijét bizonygatva mondjuk a fogával. SkiccPali ezzel szemben kivirult, és igazán elemében…..
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa (és visszatérő vendégszerzőnk) a saját oldalukon foglalta össze a természeti katasztrófa Somlót érintő következményeit. Mivel ez egy olyan kérdés, amely sokunkat foglalkoztat, engedélyt kértünk és kaptunk a másodközlésre.…..
Múlt héten félbehagytam a rozébeszámolót, pedig a kóstolást még egy lendülettel sikerült letudnunk. Nagy meglepetéssel a második nyolcasban sem találkoztunk, mégsem fáradtunk bele annyira, mint előtte tartottunk tőle. A kitartóbbak (vagy türelmetlenül legörgetők) a poszt…..
Hétvégén lesz a 25. Forma 1-es Magyar Nagydíj! Ez nagyon üdvözlendő, hiszen már alig akad nemzet a világon aki nálunk több versenyt rendezett volna. A véletlen műve lenne ez, vagy más oka is van ennek a kimagasló eredménynek? Évről-évre árnyalják a rendezvény sikerét a piszkos…..
BorBoy Tesco-gazdaságos chardonnay 2010.07.26 09:55:00
A nagy angol bevásárlók-kedvence-éjjel-nappal kis honunkban (is) jelentős súllyal szerepel a borértékesítésben: bármelyik hazai nagyker-kisker-borászat örömében seggét veri a földhöz, ha megfelelő kondíciók ellenében (értsd: fizetsz, mint a katonatiszt, természetesen…..
E.G.O. 2010.07.26 15:06:01
@tlantos: Bocs, igen Soltvadkerten borról beszélni.
Nagyon nem ide tartozik (szerencsére), de tessék bemenni a Font pincéhez, remek boraik vannak megfizethető áron. De ugye van arrafelé egy Frittmann is, tehát kéretik a sztereotipiákat kétszer meggondolni!

Kutyaütő bort nemrég Portugáliából kóstoltam: egy Vinho Verdében annyi volt a szabad kén, hogy szinte fehéredtek az orrszőrök...
E.G.O. 2010.07.26 16:24:02
@election sc.monitor: Ok, akkor a Rosé du Monde összes bírálója igénytelen, ratyi és bizonyára nem ért a borhoz. Mert a Font rosé kapott egy aranyat...
Én nem vagyok etalon, de nálam 87-88 pontra gyütt ki.

Nem vagyok a bértollnokuk (mielőtt jön az össztűz), csak szeretem a boraikat.
Miután a Pálinka Nemzeti Tanács tagjaival a kormány képviselője ma déltájban egyértelműen közölte, és ez most nagyon röviden és érthetően foglalja össze a mondanivalót: bárki főzhet, minden ellenőrzés és adófizetési kötelezettség nélkül otthon 86 liter 50 fokos…..
E.G.O. 2010.07.08 22:25:03
@Sárfehér: Az általad említett Danubiana borok, de még Vargáék legtöbb tétele is a korrekt magyar borok mezőnyét gazdagítják. A Weinhaus másabb egy picit...

A 276.100 az 1 hlf adótartalma, az adómentes feletti bármennyi (akár 1l)után egyben fizetendő, féladó már nincs. Ezek után minden megkezdett hlf-nél bekarmolják ezt az összeget.
Ez alatt viszont - és itt lesz farbarúgva a versenyegyenlőség - háztól (de csak onnan), zárjegy és adómentesen lehet majd értékesíteni. Ez a múlt pénteki állapot - szavazás előttről. Érdekes lesz...
E.G.O. 2010.07.11 22:21:55
@frutszpirit: ok, biztos hülye vagyok.
Meg többen a környezetemben akkor.
Majd főzők egyet oszt kiderül. Pont.
 Idézet... „Sokan panaszkodtatok, hogy még semmi alkoholos ötletes cikket még nem írtam...” Olvasom a fenti bevezetővel induló blogot, a felvezető biztató, mindig örömmel tölt el, ha ismeretterjesztés keretében a pálinkafőzés helyes, és jó gyakorlatáról…..
Volt egy haverom, a Géza. Talált az utcán, lomtalanításkor négy téligumit felnivel. Nem voltak túl jó állapotban, de hazavitte mindet: "Ezek még jók lesznek valamire" Eltelt pár év és Géza mindenféle hulladék vasakból elkezdett alvázat, meg kasznit hegeszteni…..
E.G.O. 2010.06.26 07:11:09
Drága emberek!
Láttam a szabályozást, elég közelről.
Az, hogy egyébként az "eddig nem túl gyakori" balesetek azzal, hogy a lovak közé dobtuk a gyeplőt, csak szaporodni fognak, az a kisebbik probléma.

A nagyobbik probléma, hogy a tervezet szerint ezt a mennyiséget, melyet csökkentett adótartalommal állítanak elő, legális keretek között forgalomba hozhatják!
Úgy vélem, jogos hát a félelem azzal kapcsolatban, hogy a kontrollálatlan minőségű pálinkák és az ezek hátán (papírján) beáramló egyéb olcsó szeszek fejtik majd ki "áldásos tevékenységüket".
Mik is ezek?
A kocsmáros, aki idáig a vendégek (végre!) határozott igénye alapján kénytelen volt a drága, de minőségi pálinkákat tartani (ne legyenek illúzióink!), nem lesz rest felütni a drága brandek palackjait némi olcsón szerzett "házival", majd ebből extra profittal értékesíteni a hamis italokat. Kérdem én: ha rossz minőséget kóstolunk egy Agárdi, Bestillo, stb. palackból, amit előttünk tölt ki a pultos, kit fogunk hibáztatni? Hát a márkát, persze! Webkettes világunk sosem volt mentes a fröcsögéstől, most aztán lesz muníció bőven!
Kérdem én továbbá: ha a kezdő pálinkafogyasztó márkás palackból valami szutyokkal találkozik, nem fogja elhinni, hogy ez a pálinka? Hisz mondják, hogy ez a legjobb! Hová tűnik az a tizenkét évnyi igen komoly munka, amit a pálinkakultúra építésére fordítottunk? Ja, ez senkit sem érdekel...

Nem állítom, hogy az otthon főzött pálinka törvényszerűen rossz. Kóstoltam kimondottan szép tételeket.

Állítom viszont, hogy nem ezek fognak bekerülni a kereskedelembe, hiszen ezek ugyanolyan drágák, mint a jelenlegi kereskedelmi főzdében készült pálinkák (anyagukat és nem adótartalmukat figyelembe véve persze...).

Állítom továbbá, hogy a kereskedelmi forgalomba történő engedélyezés meg fogja szülni (ha már korábban nem tette meg...) a kritikán aluli termékek erős piacát az árérzékeny szegmensben.

Mi az árérzékeny szegmens? A Gresham és a New York Palace termeitől lefelé minden!

Tovább megyek: ha engedjük, hogy kontrollálatlan (ma sincs szakmailag elfogadott állami minősítő rendszer a pálinkára tudtommal...) termékek bemenjenek a hazai vendéglátásba, ki mondja azt teljes bizonyossággal, hogy nem leszünk megint az ex-jugoszláv denszeszes termékek legnagyobb régiós piaca?

Doktor bácsik! Tessék a politikus bácsiknak szólni, hogy donor májat szerezzenek! Sokat! Szükség lesz rá...

Fenti kérdéseimre őszinte és átgondolt választ várok a blogtársaktól! (hujekotsogmonnyonlepálinkátmindenkinekalkoholrulez bocs, de nem érdekel)

Üdv mindenkinek!
E.G.O. 2010.07.06 22:50:22
@Sárfehér: Bocs, rég jártam erre, az egyik felvetésedre szeretnék válaszolni: a kocsmárost eddig az a fél milla akadályozta meg a pancsolásban, ami egyetlen zárjegy nélküli palackért járt eredményes razzia esetén.
A mostani katyvaszban - bár a véglegesnek tűnő verzió szerint házon kívül tiltott a házipálinka kereskedelem - kicsit könnyebb lesz papírozni.

Mielőtt mindenki nekem esik, NEM a becsületes emberektől féltem a pálinkát! Sőt! Csak sajnos már most is több sunyi van a pályán, mint ember...
Bolond világ ez, ami most a pálinkát körül veszi. Ja. Csoda ha néha köd lepi el a szemem és álmodozom. Mit vinnék magammal egy lakatlan szigetre? Mit vinnék? Pálinkát, persze. Mire cserélném le a csajom? Naná, hogy pálinkára. Ja, mit adnék ajándékba annak, aki győztesnek…..
Oké, hogy lehet, na de hogyan? Aki azt hiszi, hogy a lakótelepi konyhák egy-egy őszi hétvégére át fognak alakulni pálinkafőzdévé az téved. Forradalom ide, forradalom oda, ehhez még egész biztos hiányzik valami "technikai forradalom" jellegű a konyhában. Mert, hogy jó…..
E.G.O. 2010.06.30 22:28:33
@Sárfehér: Most már ellenőrzött, bevizsgált gépekről susognak. Amennyiben viszont limitált a lefőzhető pálinkamennyiség, elvileg kellene bele hivatalos szeszmérő, ami önmagában százezres tétel. Ja, és akkor a rendszer zárt, tehát nincs varia! (a korábban említett mini gépen pl. szeszmérőt nem láttam, de a "lúzer" sógorok állítólag fizetik az adót, mint a katonatiszt)

Ellenkező esetben az első kis párezerliteres "gazda" azt találja mondani: "há, nad a calád, tecciktunni..." Mókás lesz.

Én is kíváncsi leszek, mi lesz a megoldás, mivel még az évek óta működő rendszerekben is megesik, hogy egy új vámos buzgalmában "túlplombáz" egy főzdét, mert még ez sem megy itthon. Pont ezekről "felejtettek el" érdemben nyilatkozni az urak.
Tartok tőle, hogy megint a normálisabbja fogja megszívni, de maradjunk annyiban, hogy meglátjuk...

Fognak ezek még vért izzadni...
A cserszegi fűszeres nemesítője május 26-án hunyt el. Jásdi István csopaki borosgazda vendégszövege: Meghalt Dr. Bakonyi Károly. Itt született a csopaki nappalim helyén állott vincellérlakás konyhájában 1921-ben. Akkor, amikor saját apám is. Hatodik gyereke volt Bakonyi…..
Azt mondják a legjobb öt között van. Mármint Márton János meg az ő pálinkái, a Márton és Lányai. Hát, Ti tudjátok. Aztán lehet, hogy ez nem is legenda. Itt az ideje, hogy elbeszélgessünk Márton Jánossal. Hol, ha nem a Budapesti Pálinkafesztiválon? Még annyit: tegeződünk,…..
E.G.O. 2010.05.11 13:02:51
@Repatarurgyán: Pár Irsait találsz a piacon... Jó kóstolást!
A folyékony kolbász volt az első magyar házi pálinka cserélgetős piknik legbizarrabb kreálmánya. ..
E.G.O. 2010.05.04 22:31:33
@pop simon: Pont ez a lényeg! NEKI túl sok van! Ugyebár van valami Budai Gourmet ezzel egy időben, meg mások is mernek arra gondolni, hogy tán kellene rendezni valami fesztivált, fúj, a rohadtak! A gumipatkányos mondat ez egyetlen, amivel egyetértek, a szándék viszont más. Korábban csak az ötletet dicsértem. Ezért viszont most lehet, hogy kimoderálnak?
Még ha nem is vagyok oda a pálinkaversenyek érmeiért, az már most biztos: olykor lélekjavító is lehet egy győztes pálinka. A Destillata aranyérmeseiből kóstoltam hármat, meggyőztek, de a kérdés kérdés maradt: spárgából mi a fenéért főz valaki pálinkát? A magyar…..
E.G.O. 2010.05.03 22:08:16
@Veér Farkas: Apró pici baki: senki nem nevezte pálinkának. Ezen a blogon sem. A hivatalos neve párlat. Mint minden olyannak, amely nem magyar vagy nem gyümölcs, tessék elolvasni a címkéket!
Szeszt azt tessék készíteni gabonából gondolom a spárga picit drága lehet hozzá. Beszólni úgy látom, ingyen van.