Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M.G.M.

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai posztban egy érdekes időugrást hajtunk végre (amúgy Tarantino módjára, ha már a napokban volt az Oscar-gála), hiszen a múlt héten már olvashattátok Tamás írását arról, miként élte meg az első tíz napot Los Angelesben. A mai poszt arról szól, hogyan jutott el egyáltalán odáig, hogy felmerüljön…..
Elég komoly dilemmába keveredett Balázs és családja, hiszen három gyermekkel gondolkodnak erősen a külföldi munkavállaláson. Mi több, gyakorlatilag el is döntötték, hogy nekivágnak, amikor jött a CSOK, amivel megvalósíthatnák régi álmukat. Kérdésük most hozzátok szól:…..
A mai poszt számomra annak a példája, mennyire másként lát valaki egy várost, amikor benne él, mint amikor csak meglátogatja. Ilyenkor a pozitívumok mellett előjönnek a hétköznapok apró bosszúságai (ezek adott esetben kicsit fel is nagyítódnak), miközben kicsit más…..
Mivel a könyvekben Rideghon csak említés szintjén szerepel, azaz tudjuk, hogy valami rémes dolog történt ott, de hogy pontosan mi, azt nem, a sorozat alkotói úgy gondolták, mutatnak valami olyasmit, ami a sorozat nézőinek és a könyv rajongóinak is új lesz. Hát, sikerült.…..
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
M.G.M. 2014.10.08 10:09:22
@kék madár: Jó a stílusod... USA-ban államról államra változnak a szabályok, ezért kaptál "félinformációt". Amiről tudok nyilatkozni Virginia, Silicon Valley (tudom hogy nem állam), Texas.
Egy gyerekes embernek teljesen mindegy hogy nincs, vagy 7 nap a betegszabi, mert a gyerek havonta hazahoz valami mutáns fertőzést az oviból.
Szóval kicsit emelkedjünk felül azon hogy nem fogalmaztam pontosan. Pl, Finnországban 3 napig minden igazolás nélkül maradhatsz otthon betegen. Anélkül hogy látna az orvos. Ami elég jól jön ha szerdán arra ébredsz, hogy kiver a víz, és 40 fokos lázad van.
M.G.M. 2014.10.08 10:09:22
@hiirvi piirvi: Erről annyira nem tudok nyilatkozni. Én mint informatikával foglalkozó, mindig megúsztam ezeket a dolgokat.
Bevándorlókat észre lehet venni. Nagyon sok észt és orosz van. Észtek hétfőn reggel komppal jönnek át Tallinból, és egész héten itt dolgoznak. De észtek jobban nyugatiak mint pl a magyarok. Nem lógnak ki a finnek közül.
Oroszokkal kicsit más a helyzet. Kicsit nehezebben tanulják meg a finnt vagy az angolt. Illetve még vannak a Szomáliaiak, akik elég feltűnőek a nagy fehérségben. De igazából senkivel nincs gond.
Munka: azért itt is vannak negatív folyamatok, pl a 12000-es Microsoft(volt Nokia) leépítés. De ők is megtalálják a helyüket itt. Illetve építőiparra van még rálátásom. Ami MO-on kb nulla, itt azért van sok lehetőség, és szeretik azt aki dolgozik.
És ami talán a legfontosabb, hogy ha itt van bármilyen alja melód, abból megélsz. Sokkal közelebb van egy takarító és egy menedzser fizetése mint otthon.
M.G.M. 2014.10.09 09:11:54
@kék madár:
Az államok (vagy városok) egy minimumot határoznak meg a fizetett betegszabadságra. A legtöbb állam nem határoz meg minimumot tehát a munkáltatóra van bízva.
Azaz hogy neked mennyi lesz garantáltan, az az államtól függ.
Remélem megy az angol:
The United States does not currently require that employees have access to paid sick days to address their own short-term illnesses[...]
In November 2006, the voters of San Francisco passed a ballot initiative making the city the first in the country to guarantee paid sick days to all workers. The measure received the support of 61 percent of voters.[33] Under San Francisco's law, workers earn one hour of paid sick time for every 30 hours worked. Workers in businesses with 10 or fewer employees earn up to five days per year, while workers at larger businesses earn nine days per year.[...]
In March 2008, the Washington, D.C. Council voted unanimously to pass legislation guaranteeing workers paid sick time. Under the Accrued Sick and Safe Leave Act, workers in businesses with 100 or more workers earn up to seven days of paid sick leave each year, workers in businesses with 25-99 workers earn five days, and workers in businesses with 24 or fewer workers earn three days.
[...]
Lényeg a lényeg, kevés a betegszabi. Azaz egy kiadós influenza belekerülhet 1-2000 dollárodba.