Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Halász Bálint

19 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján megjelent tájékoztatás szerint amíg nem teszik közzé és nem lép hatályba az adatvédelmi nyilvántartásba vételért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló miniszteri rendelet, addig a…..
2012. január 1-jei hatállyal Spanyolországban megszűnt az üreshordozó-díj, legalábbis a korábban ismert formájában. A spanyol kormány várhatóan a közeljövőben fogja megalkotni azt az új rendszert, amely a szerzői jog jogosultjai számára biztosítja majd a kompenzációt a…..
Halász Bálint 2012.01.23 16:45:30
A magyar internetes névtér működésének szabályai 2012. január 1-jétől olyan rendelkezésekkel egészültek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy pedofil, erőszakos, adathalász vagy egyéb jogsértő tartalom esetében a tartalomhoz elérést biztosító domain név rövid idő alatt…..
Halász Bálint 2012.01.06 09:38:22
@DotRoll: szívesen.
Az Országgyűlés 2011. december 5-én fogadta el a szerzői jogi törvény módosítását. A módosítás célja – annak általános indokolása szerint – elsősorban a közös jogkezelés rendszerének újraszabályozása volt, most azonban nem ezzel, hanem két aprónak tűnő,…..
Halász Bálint 2012.01.04 11:18:59
A bejegyzésben először említett módosítással kapcsolatban (új szabad felhasználási eset a műalkotások többszörözésére és terjesztésére a "galériások" javára, Szjt. 36.§ (5) bekezdés) vitatkozom, szerintem ez egy indokolt módosítás. Ezt én sem átfogó hatástanulmány, hanem egy személyes tapasztalat alapján mondom. Történt ugyanis néhány évvel ezelőtt, hogy egy galériás több éves munkával és jelentős pénzügyi befektetéssel szerte a világból összegyűjtötte egy nemrég elhunyt festőművész műveinek jelentős részét. A képeket egy aukción kívánta értékesíteni, aminek érdekében azokat a galériájában kifüggesztette. A művekről annak rendje és módja szerint készített egy (igényes) katalógust, valamint néhány mű fényképét felhasználta az aukció promóciója céljára készített egyéb kiadványokon (szórólap, újsághirdetés stb.), valamint a galéria weboldalán. Néhány nap múlva a rendőrség megjelent a galériában, amit szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének (329/A. §) gyanúja miatt lezártak, a galéria tulajdonosát pedig bevitték a rendőrőrsre és rabosították. Kiderült, hogy az eljárás a művész örököseinek feljelentése alapján indult, akiket bosszantott az, hogy rajtuk kívül valaki másnál is vannak alkotások az elhunyt képzőművésztől és az anélkül rendezett aukciót, hogy tőlük erre engedélyt kért volna (most tekintsünk el attól, hogy erre lett-e volna egyáltalán joguk). Magánvéleményem szerint ebben az esetben a galériás semmiféle olyan magatartást sem tett, amely társadalmilag helyteleníthető lenne. Az alkotások tulajdonjogát megszerezte, majd azokról fényképeket készített és azokat kizárólag az aukció promóciójának céljára felhasználta. Szerintem ilyen esetben a tulajdonjoghoz fűződő jogok erősebbek. Különösen nem gondolom azt, hogy bűncselekmény lenne az, hogy ha valaki a saját tulajdonát jóhiszeműen kifüggeszti a galériájában, azokat lefotózza, és katalógust készít azért, hogy azokat később jogszerűen értékesítse. Sajnos az ügy kimeneteléről nem tudok beszámolni, de remélem, hogy a büntetőeljárás megszüntetésével vagy felmentéssel zárult. Mindenesetre a magam részéről örvendetesnek tartom, hogy az új Szjt. 36.§ (5) bekezdés tisztázza ezt a kérdést.
Halász Bálint 2012.01.04 12:12:12
@Békés Gergely: Én nem látok éles határvonalat a társadalmi igény és az üzleti érdek között. Mi több, szerintem az üzleti érdek is valamiféle társadalmi igény. Ettől függetlenül, nem teljesen értem, hogy milyen költség merülnek fel? És ha felmerülnek ilyenek, akkor ezeket miért a szerző vagy örököse viseli?
Halász Bálint 2012.01.04 14:55:37
@Békés Gergely: a társadalmi igény mibenlétét nagyon eltérően látjuk. Azt gondolom, hogy a költség szó használata azt sugallja, mintha a szerzőknek valamiféle pluszköltsége keletkezne ezen új szabad felhasználási mód miatt. Ha jól értem, erről nincs szó, ezért én inkább az elmaradt haszon vagy kieső bevétel fordulatot tartom szerencsésebbnek. E vonatkozásban ugyanakkor lényeges, hogy az Szjt. új 36.§ (5) bekezdése jelentős korlátokat is szab a felhasználásra: "az esemény reklámozása céljából, az esemény népszerűsítése által indokolt mértékben és körben, amennyiben az egyéb jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt közvetve sem szolgál". Tehát az értékesítési célt meghaladó felhasználás továbbra is engedély- és díjköteles, amivel természetesen maximálisan egyetértek. További érvem az lenne, hogy a szerzők kieső bevételeit (bár nincsenek közvetlen tapasztalataim, de feltételezem, hogy eddig sem folyhatott be túl sok bevétel a fenti felhasználások révén a szerzőkhöz) alapvetően a követő jog és az abból befolyó bevétel lenne hivatott kompenzálni, hiszen a fenti szabad felhasználás szorosan kapcsolódik ehhez. Belátom azonban, hogy ez az érvem inog, tekintettel a bejegyzés második felében is taglalt változásra, nevezetesen, hogy a követő jogdíj mértéke az 50.000 € és az alatti vételár esetében 5%-ról 4%-ra csökkent. Utóbbival én sem tudok egyetérteni.
A 1479/2011. sz. kormányhatározat szerint a kormány irányítása alatt álló szervek az általuk előállított dokumentumokat egymás közötti elektronikus kommunikációjuk során kizárólag olyan dokumentumformátumban továbbíthatják, amelyek nyílt szabványokra épülnek. Az…..
Az Európai Unió Bizottsága közzétette azon rendelet tervezetét, amely a jelenleg hatályban lévő, az egyes szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről és az ilyen jogokat ténylegesen sértő áruk ellen hozandó intézkedésekről szóló…..
Az Európai Unió Bírósága (EUB) a tegnapi napon meghozta régen várt ítéletét a C-446/09. sz. „Philips” és a C-495/09. sz. „Nokia” egyesített előzetes döntéshozatali ügyekben. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy az EUB ítélete egyértelmű választ adna a kérdésre, hogy…..
A sportszektor és különösen a sportközvetítési jogok jogtulajdonosai által várt, a sportközvetítési jogok értékesítésének módjához, valamint a sportesemények szerzői jogi megítéléséhez kapcsolódó ítéletet kedden hozta meg az Európai Unió Bírósága. A döntés szerint…..
Most egy olyan poszt következik, mely nem saját agyszüleményem; de annyira hasznosnak tartom, hogy most meg merészelem osztani a kedves olvasókkal.A 50waystohelp.com oldalon a Wire&Twine grafikusai 50 pontban remekül összefoglalták mindazt, amit egy környezettudatos embernek tennie…..
A Warner Bros. stúdiót még áprilisban perelte be egy tetoválóművész, név szerint S. Victor Whitmill, azt követően, hogy látta a Másnaposok 2 (Hangover 2) film előzetesét. A filmben az egyik szereplő egy (újabb) átdorbézolt éjszakát követően arcán egy tetoválással ébred. A…..
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) elérhetővé tette a hivatalosan csak 2011. június 1-étől debütáló, széleskörű kutatást lehetővé tevő új iparjogvédelmi és szerzői jogi információs szolgáltatását, az E-kutatást.Az E-kutatás a 2001. április 26. óta működő…..
Az elmúlt napokban több bejegyzésben is foglalkoztunk stratégiai kérdésekkel, tervezetekkel. Én most egy olyan friss elemzést ajánlok, amely az internet gazdaságra, ezen belül többek között a foglalkoztatásra gyakorolt hatásaival foglalkozik.A McKinsey Global Institute…..
Az UNESCO 1995-ben nyilvánította a könyv és a szerzői jog világnapjává április 23-át. E napon halt meg 1616-ban Cervantes és Shakespeare, valamint a Katalóniában e nap Szent György napja, amikor a hagyomány szerint minden eladott könyv mellé egy rózsát adnak ajándékba.…..
A CompLex Kiadó Kft. gondozásában és a Magyar Szabadalmi Hivatal támogatásával – id. dr. Ficsor Mihály és dr. Kiss Zoltán szerkesztésében – jelent meg „A szerzői jog gyakorlati alkalmazása a digitális online környezetben” című kiadvány. A Szerzői Jogi…..
A belga kalózkodás elleni szervezet (Belgian Anti-Piracy Federation, BAF) által indított perben eljáró bíróság úgy döntött, hogy egyelőre nem függeszti fel a Pirate Bay domain neveinek elérhetőségét. Ez az előzetes döntés szöges ellentétben áll a hasonló ügyekben korábban…..
Egy héttel ezelőtt a londoni pályaudvarokon az ingyenes METRO című újság kinézetére a megszólalásig hasonló „Metr0” újság osztogatásába kezdett mintegy ötven, METRO feliratú pólót viselő önkéntes. A zavart csak tovább fokozta, hogy a metr0.co.uk domain név alatt…..
2010 májusában nagy port vert fel, hogy a svéd Kalózpárt lett a Pirate Bay fájlcserélő „hálózat” üzemeltetője. Az új politikai formáció, amely a legutóbbi európai parlamenti választásokon elért eredménye alapján egy képviselői helyet szerzett az Európai…..
2010. április 30-i bejegyzésemben az index.hu „Megkönnyíti a hamisítók dolgát a VPOP” címmel 2010. április 29-én közzétett cikkével kapcsolatos gondolataimat írtam le. Akkor arra tettem ígéretet, hogy megkeresem a VPOP Szellemi Tulajdonjogvédelmi Osztályát, hogy…..
A 2010. május 15-16-i hétvégén megrendezendő Múzeumok Majálisán a MOME LINE, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mellett működő design műhely számos kreatív programmmal várja az érdeklődüket. A Design és Egészség Modell (DEMO) csapatának foglalkozásaival az iskolás…..
Az index.hu 2010. április 29-én megjelent cikkében arról ír, hogy a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) egy új belső intézkedése szerint a vámosok, ha gyaníthatóan hamisított vagy kalóz árut találnak vagy tartóztatnak fel, akkor a VPOP belső hálózatán…..
Az ud.com alatt elérhető új keresőszolgáltatás nemcsak a népszerűbb domain végződések alatt, de több közösségi hálózatban is ellenőrzi, hogy a keresett kifejezés elérhető-e. Mindemellett információt szolgáltat arról is, hogy az adott név védjegyként lajstromozva van-e. A…..