Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kósa Balázs

9 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A büntető törvénykönyv nem mindenható, a rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg, talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme…..
Kósa Balázs 2012.09.14 12:00:15
helló, csak nagyon röviden, mert ugye van olyan, amikor dolgozni is kell...

a feminizmus egy elég szerteágazó és sokszínű mozgalom. tapasztalatom szerint egy jelentős része egyáltalán nem családellenes vagy gyereknevelés ellenes, sőt tisztában van azzal, hogy a talán a legtöbb nő családanyaként teljesedhet ki igazán. ugyanakkor az ellen felemeli a szavát, ha valaki ezt akarja "a nomális életútnak" beállítani a többi kárára.

az amit teszel, hét generációra előretekintve tedd, az egy indián közmondás, és elsősorban a föld, természet kihasználása ellen emeli fel a szavát...

a bízz a tudásban, amit a testedből fakad, az pedig a test visszajelzésein túl az ösztönökre és a tudatalattira is vonatkozik. testi tudásnak lehet példája az, hogy a nők sokkal hamarabb fordulnak orvoshoz, ha problémájuk van, mint a férfiak, mi hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni magunkat. ez az egyik oka annak egyébként, hogy a nők tovább élnek. az ösztönök és a tudatalatti világát pedig úgy (is) értem, hogy én már elég sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy egy lány el akart mondani nekem valamit, de nem tudta jól kifejezni, sejtései voltak megérzései, de egyáltalán nem tűnt logikusnak vagy igazolhatónak, amit mond, amire rá is mutattam azonmód, és el is hallgatott egy idő múlva, mert belátta hogy igazam van. utóbb meg én láttam be hogy hiába tudtam ott "legyőzni" azt a lányt a logikus, okos érvelésemmel, tulajdonképpen valami olyasmit akart elmondani, olyasmit sejtett meg, ami utóbb messzemenőkig valódinak bizonyult. szóval ez a tanács vmi olyasmiről szól hogy a testből fakadó tudás, amelyre az imént adtam néhány példát, ér annyit, mint a logikus, okos érvelés, ugyanakkor a társadalmunk nagyon sok helyzetben az utóbbi díjazza, sőt maguk a nők is, és emiatt az úgynevezett okos férfiak társaságában butának érzik magukat. itt most arról van szó hogy nem kell, mert ők meg olyan más tudásnak vannak a birtokában, ahol az okos férfi szorul rájuk inkább..

végül pedig nem gondolom, hogy a nemek közötti minden különbség végsősoron a társadalmi nevelés eredménye. aki egy kicsit vájt fülűbb, az a cikkből is látja ezt azonnal. sztem van az előbbi véleményben némi igazság, de az emberben pl egész biztosan működk egy jócsomó biológiai program is, melyek közül számos biztosan különböző a nőknél és férfiaknál, illetve a másik nemnél nincs párja..
Új fejezet nyílt, nyílik az Azerbajdzsán és Magyarország kontra világ ‒ kivéve Kína ‒ konfliktusban. Aki még emlékszik, augusztus 31-én csapott belénk a hír, s aki értett hozzá, már aznap könyvelhette a kormányzati stratégiát ‒ a nemzetközi jogot nem sértettük meg,…..
Kósa Balázs 2012.09.05 19:35:57
@champagneM: "Most fényesen bizonyítottad, hogy fogalmad sincs a Bibliáról, a keresztény tanításról..."

esetleg érvelnél is? csak amiatt, mert pl az, hogy a Biblia kollektív szemléletű, különösen a mostani individualista társadalomhoz képest bármelyik újszövetségi vagy ószövetségi bevezetéstanban megtalálható, amit olvastam. de mielőtt bármit mondanék, szívesen meghallgatom, hogy te miért gondolod, hogy ez hülyeség...
Kósa Balázs 2012.09.05 19:40:57
@Gondolkodni Próbáló Birca: ja. bocs, ezt nem tudtam. egy kicsit gyanús volt, csak tegnap olvastam, amit II. János Pél az örmény - ezek szerint ortodox - egyháznak üzent az 1700. születésnapján, s abból valamiért arra következtettem, hogy ők katolikusok, valahogy úgy ahogy a görög katolikusok római katolikusok. de köszi a kiigazítást
Kósa Balázs 2012.09.05 20:25:50
@champagneM: amikor arról írsz, hogy Krisztus megsegíti a római katonát, akkor sztem nem arról beszélsz, amiről én beszélnék, ha a Biblia korabeli Földközi-tenger melletti társadalmak kollektívebb szemlélete lenne a téma. De ez most nem annyira lényeges. Amit írtál, arról rögtön a következő rész jutott eszembe: "Én nem küldettem máshoz, csak Izrael házának elveszett juhaihoz." Ez egy kicsit keresztbe tesz annak, amit mondasz, de ezt is hagyjuk, mert örülök, hogy befejeződött végre a mazsihiszezés...

plusz én a Biblia kollektív jellegű szemléletéről írtam, nem pedig Lutheréről, mert a XVI. századi szász társadalom megint csak más, mint a 1500-2000 évvel korábbi Földközi-tengeri.

de azért köszi a korrepetálást.. (:
El Mondo blog Függelék 2012.09.03 15:10:00
A cikk a Posztmodern és a dinamiterók című, hatalmas sikert aratott publikáció kiegészítő anyaga kettős irányultsággal. Először Wittgenstein, majd Derrida néhány észrevétele valamint a monoteista, keresztény teológiák lehetséges kapcsolódási pontjaira mutat példákat;…..
Elcsípett facebookos párbeszédek, személyes eszmecserék, legutoljára pedig egy minap lezajlott vita (itt, itt és itt) Nancy Beckett szerzőnk, valamint Köntös László református főjegyző és Szabó István püspök között arról győztek meg, hogy a posztmodern ‒ mint afféle…..
Hová tartunk? Egy egyetemi oktató tűnődése Az idők gyorsan változnak. Én 1990-ben végeztem a bölcsészkaron, és úgy jöttem el onnan, hogy a „posztmodern” kifejezést szinte alig hallottam. Később ifjú értelmiségiként lelkesen ünnepeltem azt, amit posztmodern…..
        Orbán Viktor ünnepi(?) beszédében többször is elhangzott a mondat, mely  lassan és biztosan beépül a közbeszédbe: „Nem leszünk gyarmat!” Ha lenne vita Magyarországon, vagy Orbán hajlandó lenne nem előkészített módon is szerepelni a…..
A magyar emberkereskedelemmel foglalkozó bűnbandák szinte teljes csendben, a közélettől és –érdektől távol eső zugokban, szépen lassan behálózzák Európát. A néha felbukkanó, sokkoló egyéni esetek ellenére az prostitúció és az emberkereskedelem ügyét azonban sem…..
Kósa Balázs 2012.07.06 00:36:00
@mirx: "A cikk valóban egyoldalúan ábrázolja (megint!) a prostitúciót, mivel a kényszerítős játék a magyarországi piacon 90%-ban nem játszik."

Ahogy ezt mások is írták már, a cikk nem a prostitúciót, mint olyat akarja bemutatni, hanem azt a részét, ahol kényszerítik az embereket a prostitúcióra. (A 90%-ot egyébként honnan tudod? Hasraütés vagy van mögött valós statisztika?)

"Ami itt le van írva, az a külföldös-romás (saját maguk, illetve a helyzetük által)-kényszerítős vonal, erről azonban hallgatva vagyon a cikk felvezetésében, és a későbbiekben is. Ez egy rétegprobléma."

Na pont ezt írtam le az előbb én is. Ez valóban "rétegprobléma", mint ahogy például a címből is kiderül, mert a riport a telepeken készült. (Szóval azt, hogy erről hallgatva vagyon, nem tudom, miért gondolod.) A mélyszegény réteg problémája, azaz általában roma embereké. Csak ennyivel még nincs elintézve a dolog, hogy rétegprobléma. Mert azok a lányok attól még áldozatok. Ha történetesen kisbaba koruktól egy polgári családban nevelkednek, akkor többen ugyanúgy diplomát, érettségit és normális állást szereznek, mint a nem romák. Abba viszont, amibe beleszülettek, nem hiszem, hogy annyira egyszerű lenne kitörni, mint ahogy egy másik kedves kommentelő ezt gondolja...
Kósa Balázs 2012.07.06 11:51:49
@baliquez: nem csak te lettél kimoderálva, ha nem például k.o.d.i. is (ráadásul kétszer is), pedig alapvetően tetszett, amit írt, csak ahogy írta az nem...

más. való igaz, hogy pl én nem sokat voltam Borsodban romák közt - de azért voltam -, így könnyen írhatok bármit innen Budáról a Duna-partról, de azért amit láttam annak alapján az elég egyértelműnek tűnt számomra, hogy itt messze nem annyiról van szó, hogy itt a romák nem dolgoznak, mert nem fűlik hozzá a foguk, meg nincs benne a kultúrájukban, meg hogy felhúztak nekik egy csomó házat, csak mind lebontották, meg eltüzelték a parkettát, ahogy ezt mindenféle szólampolitikus és a követők tábora hajlandó ide leegyszerűsíteni. baromi szar helyzetben élő emberek élnek ott az az igazság, és nyilván az nem egy fekete-fehér kérdés, hogy ki a felelős, de nekem az a tapasztalatom, hogy ez nem elsősorban az ottani romákon múlik, vagy nem csak rajtuk. a fehér társadalom éppúgy vissza tudja lökni azt, aki ki akar lépni, mert pl már alapból nem alkalmazza, mert cigány. arról nem beszélve, hogy olyan marha sok munkalehetőség sincsen arrafelé...

másik oldalról pedig itt az egyetemen többször kellett romákat vizsgáztatnom, és nem vettem észre az égegyadta világon semmi különbséget roma és nem roma diákok közt, illetve annyit, hogy általában ők jobban igyekeztek és tanultak...
„A megértés nem azt jelenti, hogy eltagadjuk egy dolog botrányos mivoltát, hogy előzményekből próbálunk következtetni a minden előkép nélkülire, vagy hogy olyan analógiák és általánosságok segítségévével magyarázzuk a jelenséget, amelyekből kikopott a valóság ereje…..
Nyolc éve ismerjük egymást. Vagy tíz? Alig változtál. A hajad. Igen, a hajad akkor még fekete volt. Szürkésfekete. Most tetszik ez a narancssárgás árnyalat. Meg tetszik, hogy erre is figyelsz. Hogy nem hagyod el magad. „Éhes vagyok, segítsenek!” – emlékszem, már…..
Nagypéntek van, az Isten meggyilkolásának napja – a keresztények szerint. Javaslom, szotyolázzunk. Mint komoly emberek, ha megbecsülik egymást. Tökmagot vagy napraforgómagot? Tökmagot? Helyes, én is azt szeretem. És ha már így letelepedtünk, csevegjünk is talán. A téma, ha…..
Kósa Balázs 2012.04.20 14:38:40
@Blasius71: Uram, köszönöm - bár a virtualitásnak megvannak a maga korlátai ugye..

Isten igazságosságáról Moltmann az idézett könyvében ezt írja többek között: "Izrael Istene nem azért állapítja meg, mi igazságos, és mi nem, hogy a jóért jóval, a rosszért rosszal fizessen, hanem igazságot szolgáltat ott, ahol igazságtalanság uralkodik. Isten nem vak bíró, aki - mint Justitia - szeme elé kötött kendővel a személyre való tekintet nélkül ítél. Az ítélő Isten egyaránt ügyvédje a jogfosztottaknak és a jogtalankodóknak (82. zsoltár). Isten igazságossága az áldozatok oldalán igazságot szolgáltató igazságként jelenik meg, a tettesek oldalán pedig jó útra térítő igazságosságként. Istennek a teremtményeihez fűződő jogai azáltal érvényesülnek, hogy igazságot szolgáltat nekik, illetve jó útra téríti őket (ezzel ugyanis megfosztja jogaiktól a rossz hatalmait)."

Ez sztem megint csak egy teljesebb igazságosság, mint amiről hagyományosan beszélni szoktak a miséken vagy istentiszteleteken, ha ilyesmi szóba kerül. Legalábbis a saját tapasztalatok alapján. Amennyire tudom pl a cedeq (igazságosság, igazság) használata az Ószövetségben szintén ezt a teljesebb tartalmat bizonyítja. (A másik oldalról az ítélet, mint olyan viszont eléggé háttérbe kerül Molmannál, ha jól emlékszem.)

Amit pedig személyesen most a gondviselésről gondolok, az nagyon közel áll ahhoz, ahogy Jacques Derrida (úr) beszél az imádsághoz való viszonyáról itt: www.youtube.com/watch?v=MG_nyd45czM&feature=related

@gudolfart: én is köszönöm
Kósa Balázs 2012.04.21 11:09:20
@Blasius71: számomra nem az a rész vált hangsúlyossá, amit te írsz, hanem inkább az eleje, amikor arról beszél, hogy él benne egy gyermek, aki úgy hisz, mint a gyermek. És persze ott él benne a filozófus is, aki viszont mindezt megkérdőjelezi..

A gondviselésre lefordítva: szeretnék hinni benne úgy, mint a gyermek, néha hiszek is. Ugyanakkor, evvel a gyerekkel együtt ott él bennem a felnőtt, aki pontosan érti Moltmann mondatát, és a saját életében is azt tapasztalta eddig inkább, hogy az általa megfogalmazott kijelentés az igaz.

Talán ez az ellentmondás, ennek a fel nem oldott feszültsége az, és az ez által keletkező kettősség az, ahogy mindehhez és ahhoz a bizonyos Másikhoz viszonyulni lehet..
A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint törvényi előírás hiányában politikai kampányfilmként bármit le lehet adni, annak tartalmát a közmédia nem vizsgálhatja. Az ítélet következményeként a közszolgálati televíziónak és rádiónak sugároznia kell a Jobbik reklámját,…..
Kósa Balázs 2010.10.04 17:47:57
@erőspista: Kedves ErősPista, igen, gondoltam, hogy közös nevezőn vagyunk.. (:

A kereszteshadjárattal kapcsolatosan: a magam részéről inkább annak örülnék, ha az egyház tisztázná az álláspontját (többek között) a cikkben felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Nem is kell konkrétan megneveznie a Jobbikot, ha nem akarja, csak abban legyen konkrét, hogy ez és ez rossz (pl. a cigánybűnözés szó használatának bevezetése). Szóval pontos jelenségekről beszéljen és ne csupán nagyvonalakban, amit aztán mindenki úgy értelmez, ahogy akar.

Amikor ez megtörtént, akkor viszont ne foglalkozzon többé az üggyel, hanem végezze a maga dolgát. Ezen a területen konkrétan: roma papok/lelkipásztorok képzése, vegyes roma/magyar gyülekezetek létrehozása (egyáltalán nem könnyű kérdés a gyakorlatban), ha ez nem megy, akkor roma gyülekezetek létrehozása, ápolása stb. stb.
Kósa Balázs 2010.10.12 10:30:40
@Sola Scriptura: "olyan cselekmény vagy mulasztás, amely az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja"

Igen, Bölcskei Gusztáv és a Tiszántúli Egyházkerület gondnoka is ezen a címen perelték őt (Hegedűs), és a pert aztán el is bukták, a zsinatnak pedig 300ezer forintot kellett fizetnie.

Nem csak az egyházszervezetnek próbája egyébként szerintem Hegedűs. A Szabadság téri náci beszéd után pl. az a minimum lett volna, hogy valaki (lehetőleg egy püspök) kiáll a tévékamera elé másnap és bocsánatot kér. Hogy ezt nem tette meg senki, az óriási szegénységi bizonyítvány. Szóval nem hiszem, hogy csak a református egyház demokratikusabb szerveződésével lenne a baj, ami miatt sokkal nehézkesebben lehet megfosztani valakit a hivatalától...
Kósa Balázs 2010.12.17 17:40:47
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"A világ dolgai, kedves Balázs, ettől sokkal komplexebbek."

nohát, ha nem te mondod, el sem hiszem..

"Merthogy Morvai Krisztina gyermekeit [...] akinek gój az anyja..."

És? ebből most mi következik?

"Tessék szíves lenni már ezen a világon igazságos és békés országot [...] mutatni - mármint az Őrtorony kiadó brossúráiban ábrázoltakon kívül!"

www.lordsday.org/lion.htm (legelső kép)

"szerintem jó lenne megkeresni, mit is állított Szíriai Szent Izsák az Isten igazságosságáról, illetőleg igazságtalanságáról..."

melyik könyvében?
 - Cigány kutyája már megharapott, zsidóé még nem - és röhög az egész református osztály, a kivételeknek tisztelet.Figyelmeztettek, hogy majd más lesz a módi a teológián a kihagyott két év után, markánsabban képviselteti magát az új vonal, az öntudatosabb magyar irány,…..
Kósa Balázs 2010.03.31 15:41:35
@Charlie__: Kedves Charlie,

válaszoltam emailben...
Kósa Balázs 2010.04.01 15:37:17
@egy nik a sok közül: "... több benne a hiszti, a szőrszálhasogatás és a szarkazmus annál, mint ami egy jogos felindulásból elkövetett hidegvérű kritikához illene s így inkább érződik vagdalkozásnak..."

Ja jó. Végül is ez egy szubjektív vélemény, és éppen ezért nem is érdemes e mentén vitatkozni.

A szöveg első változata hétfőn készült el, a poszt ugye pénteken került ki, közben több véleményt is meghallgattam, volt benne egy csomó javítás stb. Szóval sztem hidegvérűnek hidegvérű. A választott, többször szarkazmusba váltó hangnem szándékos, azt a szakadékot akarja érzékeltetni, ami aközött tátong, ami történik ebben az ügyben, és aminek történnie kellene. Az meg bőven benne van a pakliban, hogy néhány megoldás nem sikerült túl jól...

@Jobb híján MDF-es: Hát, nem tudom. Sztem amit írtál, az azért elég erős, a magam részéről nem is érzem így igaznak. A ref egyház népegyház, az igaz, ennek minden következményével.

Egyébként jelen pillanatban nem járok oda. Még keresem a helyem...
Kósa Balázs 2010.04.03 21:39:39
@egy nik a sok közül: "A (vallás)történeti kapcsolat mellett/ellenére a krisztusi tanítás eszmeiségében sokkal inkább rokona a buddhizmusnak, mint a judaizmusnak."

Hát ez azért eléggé nem igaz sztem. Számos komoly és fel nem oldható különbség létezik a buddhizmus és kereszténység között. Egy példa (egy törvénytudó és Jézus beszélgetése):

"Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?"
Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat."

Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz.""

Namost ez mind a judaizmusnak, mint a kereszténységnek a szívéhez tartozik, mármint a fenti két parancsolat, a buddhizmusban, amennyire tudom, ennek nincs parallelje.

Azn sem igaz, hogy a kerszténység vmi objektív igazság lenne, ami megismerhető.

@Ezt a népet sajnáljam?: "Szándékos/tudatos volt."

Ja jó. Nem tudom pontosan egyébként, hogy a Chomsky, meg a Finkelstein mennyire népszerűek. Dershowitz mindenesetre egy vitájuk elején az egyik legnagyobb befolyással bíró amerikai egyetemi előadónak nevezte az előbbit. Persze ez nyilván retorikai fogás is volt a részéről. (Benyalt.)

Amikor az I. Világháború kezdődött, a fél világ ünnepelt. Nem hiszem, hogy bármelyik más nép polgárai szignifikánsan másképp viselkednének vagy viselkedtek a történelem során hasonló helyzetben, mint azok, akik a palesztinok elleni hadműveleteket éltették. Ezt nem tudom, de úgy vélem, hogy nem olyan sokan lehettek azok a németek, akik könnyeket hullattak London bombázása miatt, mint ahogy az angolok sem gondolom, hogy telefújták volna zsebkendőiket a drezdai bombázás alatt és után...