Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kénporos

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TComment Átmeneti kellemetlenség 2012.12.19 06:04:49
Csak bő egy évig kerüljük el Budapest belvárosát, vagy akár le is takarhatjuk a térképen? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Kénporos 2012.12.19 11:09:58
@Orbánanyja: Az átmenő forgalmat ki kell pucolni a belvárosból. Nem arra való. A belváros egy érték, melyet nem lehet alárendelni a tranzit forgalmának. Kossuth Lajos utcán a járdán nem lehet megmaradni a zajterheléstől. Teljesen eltűnt a gyalogos forgalom, üzletek bezártak. Rongyos boltok vannak már csak. Az alul és felül járókat a Hungária gyűrű vonalán kell(ene) kiépíteni, nem a Ferenciek terén.
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
Kénporos 2012.05.31 09:54:18
A Művelt Alkoholista Holnapbor 2012.03.21 06:00:00
Minimum félévtizede minden évben megkóstolom a legismertebb egri fehérbort (vagy az még mindig a Thummerer Királyleányka?). És konstatálom, hogy név és címke továbbra is verhetetlen páros, aztán megkóstolom, és elpárolog a lelkesedés. Fás, lágy, rövid – a szabvány…..
Hatszor két 2011-es villányi (plusz egy alföldi) oportón túl, de egy centivel sem előrébb. Sőt. A kép homályosabb (ha nem sötétebb), mint egy hete volt. Ítéletet mondani fajta, évjárat, borvidék felett nem volna komilfó, de szerintem úgy jöttünk ki ebből (nem jól), hogy…..
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
Chris Kissack, a Bordoktor azt mondja, hogy szeretné Magyarország borait jobban megismerni. A vágy azután ébredt benne, hogy egy cambridge-i borkereskedés súlyos magyar mintával dobta meg. A kereskedők, Jason Cozzi és David Jenkins szerényen arra törnek, hogy „újrafogalmazzák a…..
Kénporos 2011.01.20 10:23:58
@BZoltan:
1.
Annyira befolyásolja, mint minden borbírálót, újságírót. 95 %- ban azt bírálják, amit a termelő/kereskedő beküld. Nagy vonalakban az autós folyóiratokra emlékezetet. De ez miért pont most kérdés már megint?
2.
Miért is? Ezért a vételárért a borfogyasztóknak ajánlott borokat mutatnak be. Ha el tudják adni, akkor miért kellene a feléből/ harmadából ezt a minőséget eladni? De ha már megkérdezted, akkor érdekelne harmadáron mit javasolnál ebben a kategóriában. Gondolom nem költői kérdés volt! Lapul pár biztos tipp a billentyűzetedben :)
Kénporos 2011.01.20 12:00:27
@BZoltan:
1. Természetesen fontos. Elég messze mutató kérdés, szerintem a cikk nem erről szólt. Sajnos a szaksajtó, s a borversenyek is így működnek. Ezért nem kell feltétel nélkül elfogadni a leírtakat. Ha valahol kilóg a lóláb, akkor konkrétan kellene a kritikát megfogalmazni, nem egy általános eljárást adott esetre kifogásolni. Majd ha a bolti polcról veszi le a szaksajtó a borokat, akkor jogos a felvetés.
De hol van ilyen napjainkban? Fehér holló.
A Művelt Alkoholista Malatinszky 2011.01.07 06:00:00
Kritikus hangvételű cikkem a felsőkategóriás magyar vörösökről meglehetősen nagy felzúdulást keltett Magyarországon (a parázs vita itt olvasható), és ennek eredményeként több magyar borász is fölvette velem a kapcsolatot. Vagy azért, hogy elmondja, mekkorát tévedtem, vagy…..
Kénporos 2011.01.17 15:23:02
@Hepci: Az a 1998- as oporto nagyon gáz lehetett, mert kb 12 éve nem kóstoltál gere oportót!
Ebben az a szép, hogy nem fog meginogni a véleményed, s magabiztosan tudsz dönteni.
A mostani etapba három olyan borász került, akik alig jegyzett, de semmi esetre sem felkapott borvidéken dolgoznak, és miközben a boraik egyike, másika etalonnak számít, ők még mindig szabadkoznak, ha borásznak hívják őket. Szentesi József az elfeledett magyar fajták megmentője és…..
A Művelt Alkoholista Föltámadunk 2010.12.16 06:00:00
Franz, a biodinamikus átálló, azt mondják, veszített népszerűségéből az utóbbi években. Az átállók sorsa. A Sopron a New Hope, a föltámadás bora, olcsó és jó, beszállóküvé: merlot, syrah és kékfrankos. Ha mostanában úgy adódik, hogy egy áruházban kell vörösbort…..
Kénporos 2010.12.16 13:50:22
@Gallyas Bence: Ezek szerint neked a fegyverek a szenvedélyed. Akkor miért nem a golyósblogra ugrottál be.
Nemrég volt arról szó nálunk, hogy az aszú nem csupán desszertbor, nem kellene feltétlenül az étkezések végére száműznünk szegényt. Mert kell, hogy legyen számára élet a somlói galuskán és a libamájon túl is. Pontosabban innen. A Disznókő Pincészetnél úgy tűnik,…..
Egerben szomorú év az idei. Ha a Gróf Buttler pontszámait kiiktatjuk az egyenletből, három pont alá süllyed az átlag. Kövér vígasz, hogy 2009 és 2006 konszenzusos aranyév volt. Az igencsak sokszínű borvidéki termék- és fajtapaletta lassú tisztulásának jeleként fogható föl,…..
Kénporos 2010.11.30 14:30:21
@alföldimerlot: Biztosan sokat veszítek.
A bor egy bizalmi termék. Aki 4 kérdésen belül ilyen ellentmondásba keveredik, az számomra nem ad őszinte választ. Komolytalan, hogy egy átlag felettinek minősített évből nem készít saját bort. Hiteltelen.
Sajnos az emberi élet véges. Rengeteg pince van amely időkorlát miatt nem fér bele a poharamba. Valami alapján válogatni kell közöttük, ez is egy szempont.
Hadd kezdjem azzal, hogy egy olyan évjárat van mögöttünk, amire sokáig emlékezni fogunk, és amiről az unokáinknak is sztorizni fogunk. Ha ki kellene emelnem egyetlen jó dolgot a mögöttünk levő szőlészeti évből, akkor a legelső amit mondanék az az, hogy jó túl lenni rajta.…..
Kénporos 2010.11.22 21:07:37
@BZoltan: Nem értek sajnos túlságosan a szőlészethez, de nem hiszem el hogy növénytermesztési technológiával az évjárat hatást ki lehet küszöbölni. Tompítani biztosan lehet, de ez az év akkor sem olyan mint korábban. Ha igen, akkor eddig jól meg lettünk vezetve (szerény 16 gyümölcsfámon látom az időjárás következményeit). Áremeléstől eltekintés nem ebben az évben erény...

Az utolsó bekezdésről meg csak annyit, hogy a Ráspi borokat sem azért kedvelem, mert kiosztja a fél világot, hanem mert kiváló, egyedi. Remélem nem gond a párhuzam (kiosztástól természetesen messze vagy). :)
Szinte napra pontosan két éve még olyasmit írtam szűzposztomban a Kopárról, hogy „egyeseknek a bor non plus ultrája, önnön jó ízlésük és státuszuk jelképe, másoknak a villányi agyagból életre keltett terroirgólem, ami elöl csak úgy iszkolnak, hogy aztán a távolból…..
Kénporos 2010.11.12 09:50:44
@iLane:
Az általad leírtak alapján a Molnár Lajosnak sincs Kopárban ültetvénye?
Lassan vége a szüreti szezonnak. Egy kétségekkel, az átlagosnál több izgalommal és munkával teli év kezd lassan a hátunk mögé kerülni, itt az ideje a történések és tanulságok összegzésének. Túl fiatal lévén nincs saját tapasztalatom, hogy mennyire is volt kirívóan nehéz…..
Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy fotót Ausztráliából, amely rádöbbentett bennünket arra, hogy külföldön élő olvasóink, barátaink miért panaszkodnak a számukra is elérhető magyar borokra. A polcon az Egervin Bikavére és a Kunsági Kadarka mellett a Hungarovin St. Stephan's…..
Kénporos 2010.10.21 16:59:33
@Tóth Ferenc:
Közgazdaságilag egy nonszensz amit írsz. Miért vinné egy belföldön "agyonsztárolt" borász a termékét más piacra?
Láttál te már olyan terméket, aminek fel van építve a piaci. Jó áron elfogy a termelésed, ekkor gondolsz egyet. Átviszed egy másik földrajzi területre, csak azért hogy ott is felépítsd! Mi értelme lenne ennek?
Talán nem lapoznod kellene, hanem végiggondolni amit leírsz.
Édes bort inni jó, erről nem is kellett győzködnöm kóstolótársaimat, mikor a napokban felmerült, hogy a fenekére nézzünk egy adag féltve őrizgetett mini palacknak. Azt nem állítom, hogy olyan gyakorisággal fogyasztjuk őket, mint más borfajtákat, és ezzel talán mindenki így…..
Heimannék alaposan belebonyolódtak a bikavér-elhárításba. Ha jól emlékszem, az elterelő hadművelet a nem bikavérnek nevezett bikavérrel, a Cervusszal kezdődött. Ám a név hiába volt Bartókkal, kisplasztikával stabilan lehorgonyozva, egy osztrák buzgó mócsing kiszúrta, hogy a…..
Az Ajka melletti környezeti katasztrófa hírét hallva óhatatlanul az járt a fejemben, miközben ezt a palackot nyitottam, hogy remélem, a szörnyű pusztítás nem ért el a szőlőültetvényekig. Nagy rajongója vagyok a somlói boroknak. Szeretem ásványosságukat és erőteljes…..
Kénporos 2010.10.13 10:24:41
@dalton1: Nem akarok ezen a szellőztetés témán lovagolni. Lényeg, hogy ismét tanultam valamit, mert az eddig kóstolt 5- 6 éves boroknak tényleg jót tett a szellőztetés, de egy 2 évesnél eszembe sem jutott a fejlődés gyorsítása érdekében szellőztetni.
Hagyom őket békében és nyugalomban feküdni a dugó alatt. 2 évesen nem a nagy érlelési potenciállal rendelkező borokat kóstolgatom. Ha meg nincs érlelési potenciálja, akkor minek emiatt szellőztetni a fiatal bort?
Múltkorában az a benyomásom támadt, hogy nem is nehéz korrekt, sőt, több mint korrekt borokat találni az alsóbb árfekvésekben. Talán túlzottan bizakodó voltam, a most bevizsgált három vörös legalábbis kijózanító eredményre vezetett, vagy pusztán csak közelebb kerültem a…..
A Művelt Alkoholista Tokajbú 2010.09.24 06:00:00
Pontosan egy héttel ezelőtt adott hírt Demeter Endre Borbandi néven futó blogjában arról, hogy Mádon a hegyközségi elnökválasztást meghekkelték. Miután Mád a lemagasabb minőség mellett elkötelezett Mádi Kör és Szepsy István révén Tokaj egyik bástyája, elszomorító és…..
Az eszme- és művészettörténet egyre kevésbé hisz a kijelölhető mérföldkövekben, az éles korszakhatárokban, melyek után az emberek mindent éppen ellenkezőleg látnak, mint annak előtte – jobban szereti a változások folytonosságát, az előzmények és utórezgések…..
Kénporos 2010.09.23 15:33:06
@loading:
"Mondjuk egy ideje már küzdök a savakkal, így nálam hamarabb le tudják verni a mércét a borok.
Úgy tűnik lehet nekem az "ásványos borok" nem valók."
A savasság meg az ásványosság az két paraméter. A Szent György- hegyi rizlingeknél (Csopak is de az nálam kevésbé) az ásványos íz kiválóan érezhető (bántó) savak nélkül. Konkrét tételnél gondolom inkább a savakat érezhetted soknak.