Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Czakó Krisztián

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Találtunk neked egy okot, amiért a kánikulát bent töltheted a hűvös szobában: kezdd el az ingyenes Samba 4 videó-tanfolyamot: http://goo.gl/GzgkN ..
Ha le akarsz másolni egy teljes könyvtárat egy másik gépre, az egyik legjobb megoldás az rsync. Használatához nem kell speciális szerver: az ssh kapcsolaton keresztül működik (persze lehet rsync szervert is csinálni, de nem kell). Az rsyncet a legtöbb Linux változatban "gyárilag"…..
Te mit csinálsz, ha egy ügyfél utólag szól, hogy a rendszere lassú volt? Ilyenkor a legtöbben csak annyit válaszolnak, hogy akkor szóljon, amikor lassú, mert utólag nem tudod megnézni. Ez sok esetben igaz is lehet, de van egy ügyes kis szoftver, amit könnyű feltenni és használni. Ez…..
A Linux.com kezdeményezésében igyekeznek összegyűjteni legalább 100 Linux oktató videót, mely segíti a Linuxot használókat a rendszer megismerésében. A szervezők várják a különböző videó megosztó portálokon közzétett videók elérhetőségét, de fellehet tölteni…..
Az új verzióba bekerült az Ubuntu 12.04.2 frissített telepítő, az elmúlt hónapok hibajavításai és a 3.5 Linux kernel. A meglévő rendszered természetesen frissíthető újratelepítés nélkül, egyszerűen használd a beépített frissítési funkciót. Az új telepítő csak újonnan…..
Az Open Source Konferencia programja és regisztráció itt. A Computerworld szervezésében idén is megrendezik az Open Source konferenciát. Az idén három éves rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben, köztük a vállalati- és közsszféra számára is megismertesse az Open…..
A PHP futtató-környezet biztonságának javítása Mielőtt erre a kérdésre a nyilvánvaló nem választ megadod, engedj meg egy gondolatot! Tény és való, hogy a PHP nem éppen a biztonságáról híres. Tény az is, hogy a világ tele van gyatrán megírt PHP programokkal, legyen az…..
Majdnem minden szerver funkcióhoz kell ma már SSL kulcs és tanúsítvány. Persze lehet élni nélküle, de ha valamit is adsz a biztonságra, akkor jobb vele. Legyen szó webről (https) vagy levelezésről (IMAPS vagy IMAP+STARTTLS, de ugyan ez igaz POP3 és SMTP esetén is), a biztonságos…..
Stallmannak köszönhetjük a szabad szoftver (mai népszerűbb nevén nyílt forrású szoftver) alapelveit. Ő a GNU atyja. Nélküle ma a Linux sem lehetne az, ami. Azzal együtt, hogy ő sosem akart Linuxot és azt nem is neki köszönhetjük, hiszen ő a GNU Hurd operációs rendszer…..
Pár napja megjelent egy érdekes cikk a Linux.com oldalon, mely a 2013-es év hét legjobb Linux disztribúcióját hivatott kiválasztani. A cikk hét különböző kategóriában választ legjobbat. A desktop kategóriában, bár felmerül az Ubuntu neve, nem került ki győztesen, melynek fő…..
Ha webszervert készítesz, nézd meg az alternatívákat! Az Apache mellett több, kiváló szerver szoftver létezik, mely a legtöbb esetben gond nélkül használható az Apache helyett. Ilyen a lighttpd és az nginx is. Az előbbi az abszolút pehelysúly képviselője, míg az utóbbi egy…..
Aki ma azt állítja, hogy ő nem használ Linuxot, az vagy nem tud róla, vagy letagadja. Vagy egyáltalán nem használ semmilyen gépet, internetet, semmit, aminek köze van a számítástechnikához.Sok éve, amikor Linust megkérdezték, hogy mi a terve a Linuxszal, azt mondta viccesen, hogy a…..
Szokták kérdezni, hogy miért nem az ifconfig-ot használom amikor a hálózati eszközök adatait akarom megnézni, módosítani. A válaszom az, hogy az ifconfig/route páros már elavult és az ip tökéletesen helyettesíti azokat! Elhangzott minap egy kérdés:Hogy nézem meg egy interfész…..
Ha egy rendszerről adatot kell menteni, két kedvencem van. Az egyik a dar, mely egy helyi fájlba tud menteni. Annyival több egy "mezei" tömörítőnél, hogy képes különbözeti mentést is csinálni. Kifejezetten alkalmas akár rendszeres mentésre is belső diszkre vagy USB-s tárolóra.Ha…..
Ma egy egyszerű, de annál hatékonyabb rendszer- és szolgáltatás figyelő megoldást ajánlok a figyelmedbe. A monit kicsi, könnyű beállítani és sokat segíthet. Azon felül, hogy képes figyelni az erőforrásokat és szólni ha gond van (sok CPU-t vagy memóriát "eszik" valami, kevés a…..
Tudtad, hogy az ssh alkalmas arra, hogy távoli, nem biztonságosan kommunikáló szolgáltatást biztonságosan elérj, vagy épp egy belső hálózati szolgáltatáshoz hozzáférj "kintről"? Az ssh port-továbbító szolgáltatása éppen erre való. A használata roppant egyszerű. Tegyük fel,…..
Ha kicsi és egyszerű DNS vagy DHCP szerverre van szükséged (pl. tűzfalon), akkor a dnsmasq-t javaslom. A telepítése után (Debien/Ubuntu alatt apt-get install dnsmasq) mindössze pár sor kell hozzá, hogy DHCP szerver is legyen (DNS megy…..
GRML A mai ingyenes online Linux rendszergazda képzésen beszéltem a rendszered helyreállításáról. Ha nem indul a Linux, a legjobb módszer keresni egy megfelelő "live" rendszert és azt indítani. Debian és Ubuntu Linuxhoz én a GRML-t használom, ami Debian alapú (így apt-get-el…..