Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stork Levente

3 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Legutóbbi posztom kommentjeit olvasva tisztán kirajzolódott két nagyobb párt: akik valamiféle koncentrációs táborokkal oldanák meg a gettóbűnözést és akik az integráció hívei. Szerencsére a különböző táboroztató megoldásokkal kapcsolatban rengeteg történelmi…..
Stork Levente 2010.09.17 00:07:34
@JoeHorseDick:

Milyen érdekes, mintha nem is egy könyvet olvastunk volna? :) Megdöbbentő, ugyanabban a filmben vagy könyvben emberek mennyire mást és mást látnak, nem? :) Kérlek értsd meg, én nem feketében és fehérben gondolkodom. A szenvedésnek is megvan a maga haszna, és nagyon komoly élettapasztalatot adhat, amiért az ember utólag nagyon hálás tud lenni. Ez sem egyedülálló a történelemben. Dosztojevszkijt a cár szintén egy szibériai lágerbe küldte, ahol megírta a Fejezetek a holtak házából c. könyvét, és utólag egy őszinte KÖSZÖNŐLEVELET a cárnak az életre szóló tapasztalatért.

De mivel szerinted hülyeségeket írtam, vegyük sorjában:

1. "A legtöbb fogoly tudatosan vagy ösztönösen az éhhaláltól félt" Ez igaz. De ez egy pszichológiai hatásmechanizmus, ahogy Örkény is írja. A vonatúton, amikor még a szovjetek nem tudták biztosítani az ellátást, a foglyok valóban éhhalálnak voltak kitéve, és többen meg is haltak. Épp ezért bennük maradt a rettegés, és túldimenzionálták az élelem kérdését.
A Póra Ferenc s egy oldal szalonna c. fejezet kb. harmadik oldalán (kisalakú könyv) írja: "Vajon mi ez a rém, amellyel a fogságban mindenki találkozott, s amely ezt a félelmet felidézte? A felszínen nem kínálkozik semmi látható ok. (...) {az élelmiszer} Kalóriákban kifejezve 2320 kalória. (...) Aki azonban rendszeres és termelő munkát végez (...) a fentieken kívül 25%-os pótlékra jogosult (...) Erre se mondhatja senki, hogy kevés."

2. A lágerélet tulajdonképpen börtönélet. Én pedig a büntetés végrehajtás alternatívájáról írtam cikket, és mivel a blogon már több vitában felmerült, hogy ördögtől való ötlet lenne-e a gettóbűnözőket lágerekbe zárni, az ezzel kapcsolatos történelmi tapasztalat hangsúlyt kapott. Hogy a nehéz fizikai munkát Te borzalmas szenvedésnek éled meg, az egy dolog. Az meg egy másik dolog, hogy Örkény nem élte meg a tábort egy földi pokolnak (részben ennek köszönhetően is maradt kommunista érzelmű), sőt kifejezetten pozitív pedagógiai hatást is felfedezett benne. Bertha Bulcsu: Interjú Örkény Istvánnal "A hadifogság rettenetesen gyámoltalan állapot, de akik átélték, azt hiszem, nem rossz iskolát jártak benne végig."

3. Hm. Félresikerült kommunista őrült. Szegény Örkény. Pl. ő is hitt a szocializmusban, de félre ne érts: pl. Rákosi nem volt kommunista. Ő sztálinista volt, meg leginkább rákosista. Sok kommunista szenvedett e két úriember uralkodása alatt.

Ennyi.
  Látom, ez a téma iszonyatosan közkedvelt a blog olvasói között, ezért úgy gondoltam, elmesélem ezzel kapcsolatban is a tapasztalataimat, hátha érdekel valakit.   Háttér. Egy szerbiai magyar család felköltözött Budapestre (Kispestre) a jobb élet reményében. Az anya…..
A napokban nagy komoly médiavisszhangot kapott három tizenöt éves gimnazistalány története, akik fogadásból fejenként egy bizsut akartak lopni egy belvárosi üzletből, majd lelepleződésük után a rendőrség három napos előzetes elzárás alá helyezte őket. A szülőket nem…..
Stork Levente 2010.09.08 11:28:49
@Art Mooney: Ballib nyafogás?

"A szegényebb néprétegek gyerekei, akiknek a szó szoros értelmében nincs gyerekszobájuk, ezért kénytelenek az utcán tölteni a szabadidejüket"

Konkrétan valóság. Kedves (minimum) középosztálybeli barátom, kicsit körül kéne nézni a világban. Ha gondolod, szívesen adok pár utcanevet, ahol ha leszólítasz gyerekeket az utcán - csodák csodája! - fogsz találni olyat, amiről írtam. És (jééé) nem csak cigánygyerekek lehetnek szegények.
Stork Levente 2010.09.08 11:39:19
@libbancs: És persze a "szegényebb néprétegek" (értsd: cigányok)

Nem. Nem cigányokról írtam. Van elég sok fehér is.
Jah, bocs... egy másik jómódú, aki csak a hírekben látott csóróságot...
Stork Levente 2010.09.08 11:46:31
@gyvy: Parancsolj! Attól még, hogy valaki szegény, ugyanúgy vonatkoznak rá a törvények.

(Hát igen. A helyzet csak pár százmillió fölött változik meg. Akkor már elkezdenek nem vonatkozni.)

Nah, a nagy érdeklődésre való tekintettel írok egy posztot a csóróság és a bűnözés közti összefüggésről. :)