Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manchu

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon sokan valami misztikus, zárt világra gondolnak, amikor a bank szót hallják, pedig ha jobban belegondolunk, a bankok mára mindennapi életünk részévé váltak. Világuk pedig korántsem annyira misztikus, mint sokan gondolják, sőt. Egyébként már az elnevezésük is a…..
manchu 2010.11.03 14:00:05
@coeurace: "Béla barátodtól kérsz kölcsön egy millát. Ha neki kell 1,1 millió Ft-ot visszaadni a végén, akkor honnan lesz a 100 eFt különbözet? A kamatnak ez a forrása nem létezik akkor, ha a banktól kaptad a pénzt?"

Béla barátom egymilliója ez esetben már benne van a pénzrendszerben, és ott is marad. A bank azonban a semmiből csinálja az 1 millát, nem a béla pénzéből (a közhiedelemmel ellentétben), és mikor visszafizetem a kölcsönt, az egymilliót eltünteti. Így csak a 100e ft mínusz marad. Ez olyan mintha én mint béla úgy adnék neked kölcsön egymilliót, hogy nekem az nincs is a birtokomban! (mivel a semmiből hozom létre és visszafizetéskor el is tűntetem a rendszerből)
manchu 2010.11.03 16:17:26
Tudsz esetleg mutatni olyan esetet, ahol nincs betét a hitellel szemben és úgy "keletkezik" pénz?

Ha mindig lenne betét a hitellel szemben, tehát mindig csak annyit hiteleznének a bankok, amennyi pénz már betétként ott van, szerinted keletkezne új pénz?:D

A pénz adósságként, hitelként teremtődik.
A bank hitelt nyújt az államnak (állampapír vásárlás), vállalatoknak, magánszemélyeknek. Így keletkezik a pénz.
Tegyük fel hogy milliárdos vagyok, bankot csinálok. Van egymilliárd forint tőkém. Azt beteszem. Namost ennek az 5%-át kell letétben hagynom, a többi mehet ki hitelnek. Tehát 950 millió. Ezt valaki felveszi, és az egyszerűség kedvéért azt vegyük hogy az én bankomba teszi be. Akkor a 950 milliós betétnek az 5%át letétbe helyezem, és kb 900 milliót ismét kiadhatok mint hitel. Ez így megy szépen, míg a végén nem számolom ki, hogy mennyi pénz teremtődik, de több mint 10 milliárd. Abból az egy milliárdból. Így keletkezik a pénz. A trükk csak annyi, hogy ha mindenki szépen visszafizeti nekem az összes hitelét, akkor abban a pillanatban ahogy visszafizette, én azt megszüntetem, kivéve a kamatot. Mivel mindenkinek többet kell visszahozni, a végén sokkal több pénzem lesz mint az alap egymilliárd. És ha a bankokat egyben nézzük, tegyük fel pl hogy csak én vagyok mint bank, akkor honnan hozzák a kamatot az emberek vissza? Nemtudják, mert nincs annyi pénz a világon! Csak úgy tudják, hogyha újra hitelt vesznek fel tőlem. És ez így megy, amíg végül már akkora lesz az adósság hogy nem tudod elképzelni.
Összefoglalva, az esetek nagyon nagy részében a pénz úgy keletkezik, hogy amögött nincsen semmiféle valós betét, pusztán csak adósság. Mivel a pénzt adósságból teremtik, ebből következik, hogyha mindenki kifizetné az adósságát, egy forint sem lenne forgalomban.

" Azt próáltam érzékeltetni, hogy a bank egymilliója pontosan ugyanúgy kell, hogy létezzen áru formájában, mint Béla barátod pénze, különben nem tudsz rajta venni semmit."

Pont ez az átverés a dologban, mert a bank egymilliója nemhogy áru formájában nem létezik, sehogy nem létezik, csak adósság formájában.
Egyébként meg pl ott vannak a munkanélküliek, akiknek van árujuk (ők maguk), de nem létezik rá a pénz, ezért nem tudnak dolgozni.
Sziasztok,Ha már felmerült a dolog, kicsit kutattam a könyvtáramban, mert tudtam, hogy van valahol pdf-em ezzel kapcsolatban.Meg is találtam Curtis Faith pdf-jét. Sajnos csak angolul, de szerintem egy fordító programmal is elolvasható, viszonylag egyszerű nyelvezettel van írva.A letöltő…..
manchu 2010.06.29 10:09:45
WikFx: "A 2% szerintem még ennél is régebbről jött.
És amúgy nálam már igazából 0,5-1% lett a 2%-ból és kb. 5% az a határ ami fölött (szerintem) már akármi a stratégia, csak idő kérdése és szerencsejátékost csinál a traderből "nyomás" és a piac."

Ezt nem teljesen értem. Ha valakinek van egy stratégiája, amit ismer (tudja, hogy mikor sikeres a stratégia, és mikor bukik),és a visszatesztek, valamint az élesben való kereskedés alapján tudja, hogy 3-4 kistoppolódás után szokott jönni egy akkora nyerő, hogy ismét nyereségben van, akkor ha mondjuk a stop szint 25 pip, 4x bukik egymás után az 100 pip, ezt mondjuk megszorozzuk 5-el, arra az esetre, ha minden ellenünk fordulna, akkor az 500 pip. Tehát tudja a trader, ha 500 pontot bukik akkor valami nagyon megváltozott, és esetleg teljesen újra kell értelmezni a stratégiát (ez egy jó stratégiánál nemhiszem, hogy egyik napról a másikra bekövetkezik), akkor ez az 500 pip bukó lehet nyugodtan a számlán lévő összeg 50%-a.
A lényeg, ha valakinek van egy jó stratégiája, amivel már egy ideje mindig pozitív eredmény produkál, akkor miért kéne ragaszkodni pl 0,5%-hoz?
Szerintem, ha nyer a stratégia, akkor folyamatosan emelni kell az áttéten, ha bukik, akkor meg kisebbre venni, hogy minnél tovább megmaradjon a tőke.
Persze ha valaki folyamatosan csak bukik, akkor szerintem több értelme van nem tradelni, és kiokoskodni vmi mást :).
Halihó, Ide fogom gyűjteni azokat a videokat, amiket ebben a témában csinálok. Érkeznek hozzám levelek ebben a témában is, és mivel úgy tartom, hogy ez a legjobb ingyenesen elérhető elemző szoftver (és ver sok fizetőset is) érdemes megtanulni használni, mégha az elején van…..
Már tegnap este annyi „okosságot” olvastam az angol sajtóban, gondolom ez a hazaiban is megjelent, hogy nem tudom megállni, hogy a saját verziómat közre ne adjam. www.project.hu/wikfx/szakadas Üdv.Wik ..