Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LaLinea

0 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
A Japán Császárság, természeti erőforrások, főleg ásványkincsek híján, nagyhatalmi álmokkal megáldva, a közeli Mandzsúria gyarmatosításába kezdett az 1920-as évek végétől (pár száz éves tradíciót folytatva). Kezdeti sikereiket helytelenítve, több nagyhatalom, elsősorban régi szövetségesük, a Brit…..
Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem. Mivel ahogy…..
Sokan távolról elkerülik az eléjük tornyosuló lépcsősorokat és bőszen nyomogatják a lift hívógombját, akkor is, ha csak pár emeletnyi távolságot kellene megtenniük. Pedig a lépcsőzésnek számos jótékony egészségügyi hatása van: amellett, hogy növeli az állóképességünket és erőnlétünket, akár a…..
LaLinea 2017.10.30 14:06:18
Én is szeretek lépcsőzni, írtam is róla bőven:

szuszogoblog.hu/2016/10/09/lepcso-samli-karosszek/

Megértem persze, ha valaki monotonnak találja és az is tény, hogy vigyázni kell a térdekre, főleg lefelé. Vigyázni úgy lehet, hogy mereven tartjuk a térdet a lelépés pillanatában, a derék veszi át (oldalirányban) a rugó szerepét.
A mai rohanó világban tényleg nem mindig jut idő/energia elmenni az edzőterembe. De ki mondta, hogy otthon 10 perc alatt nem lehet keményet edzeni? Ha tényleg csak ennyi fér bele a napodba, próbáld ki az alábbi feladatsort! Na jó, hazudtunk, ha még hozzáadjuk a bemelegítést és a nyújtást, akkor 20…..
Összegyűjtöttünk 10+1 aprócska és nagyobb hibát, melyet majdnem minden kezdő elkövet, mikor lekeveredik egy edzőterembe. Senki ne vegye magára, hisz mindenki jön valahonnan, mindenki kezdte valahol, de vannak, melyekre mindenképp érdemes odafigyelni, ha nem akarsz AZ A BIZONYOS idegesítő személy…..
LaLinea 2017.08.03 08:25:59
Hajrá légzéstechnika! Írtam róla és is:

szuszogoblog.hu/2016/10/09/a-helyes-legzes-edzes-kozben/

meg arról is, hogy a konditerem mindenféle embereknek való:

szuszogoblog.hu/2016/10/09/szegeny-konditerem/

és nagyon jó, hogy itt fel vannak sorolva a kezdők bakijai.

Kíváncsi vagyok a szerző véleményére azokról, amiket írtam.

Éljen a gyúrás!
Rékámmal ezt az edzést a visszaszámlálásra és a törzs erősítésre alapoztam. Van egy nagyon trükkös, igazán embert próbáló szériaszám, amivel gondoltam ideje megismerkednie jó közelről! Az edzést 3x2 perc tartással kezdtük: 1 perc falnál(mintha egy széken ülnél, lábad 90 fokot zár be, a hátadat…..
LaLinea 2017.01.27 08:44:45
Jók a kis magyarázatok, hogy mit miért csinálunk! Egy kérdés: nem akarnátok a légzéstechnikáról is írni egyszer? Nekem ez a mániám, le is írtam a tapasztalataimat:

szuszogoblog.hu/2016/10/09/a-helyes-legzes-edzes-kozben/

Kíváncsi lennék, mit szóltok hozzá. Jelenleg ugyan tüdőbeteg vagyok és ebből a szempontból is nézem a világot, de szerintem amiket összelapátoltam, azok fiatalabb és egészséges embereknek is hasznosak lehetnek. Mert szerintem a légzéstechnika cefetül el van hanyagolva.

Üdv
Nemes Mihály
  A csatahajók végzete általában ugyanaz, hosszabb-rövidebb, és az esetek többségében eseménytelen pályafutás után rendszerint mind a hajóbontókban végzik, néhány ritka szerencsés példánytól eltekintve, melyek hajómúzeumként élnek tovább. Néhányan harcban vesztek oda, mások balesetekben. Végzetük…..
LaLinea 2017.01.10 15:34:38
@Hallja Menjeninnen_: Igazad lehet - bár viharban, akkora távolságból, amikor már nem látszik a másik hajó, talán nem hallják. És különben is, milyen jó kis elmélet, nem? :)
LaLinea 2017.01.10 16:29:09
@savanyújóska: Igazad van - dehát a valószínű megoldásokat már kimerítették.
Mondhatjuk, hogy itthon a futás az egyik legtöbb embert megmozgató sport. Népszerűségének oka bújhat az egyszerűségében, a testünkre gyakorolt hatásában, vagy mert jókedvűek, könnyebbek, mosolygósak leszünk a végére. Az se biztos, hogy tudatosan tudjuk, hogy miért futunk. Ha bringa közben nagyon…..
LaLinea 2017.01.10 14:31:31
Én is informatikus vagyok, hobbi sportoló voltam, aztán COPD beteg lettem és ettől újra kellett tanulnom a sportolást, többek között az intervallum-edzést is, amit kitaláltam magamnak, aztán nagy örömmel láttam, hogy más is felfedezte. És ez működik (nagyon) beteg embereknél is; erről is meg főleg a légzéstechnikáról indítottam egy blogot:

szuszogoblog.hu/

és most mániákusan keresek partnereket, akikkel népszerűsíthetnénk a légzéstechnikát. Kíváncsi vagyok, hogy fiatal és futni szerető emberek találnak-e valami használható gondolatot a blogomban. Kritikus hozzászólásokkal ne kíméljetek. Na jó, dícsérni is szabad...
LaLinea 2017.01.10 15:27:48
@Budácsik Attila: Szívesen. A légzésgyakorlatok összefoglalásáról tervezek egy ideje egy posztot meg az újrakezdés művészetéről. Az utóbbi szerintem talán még fontosabb, mint mindenféle technikai tanácsok. És mindkettő hasznos lehet egészségeseknek is. Az email címem ott megvan, ahol hozzászóltál, a tiédet itt nem találtam, lehet, hogy béna vagyok, de ne szólj senkinek, maradjon ez titok :).
Te is megfogadtad, hogy idén rendszeresen eljársz edzeni? Máris lelkiismeret-furdalásod van,  mert az állandó rohanás miatt egy-két edzés kimaradt? Ne legyen! Helyette az ilyen napokon végezz el egy hatékony köredzést otthon. ..
LaLinea 2017.01.07 20:16:30
Nagyon tetszenek a praktikus, részletekbe menő tanácsok és hogy annyi ábra van, amennyi kell - na meg az, hogy a légzésre való odafigyelés is szóbajön. Ez fixa ideám az utóbbi időben; COPD-s betegként indítottam egy blogot:

szuszogoblog.hu/

ahol elsősorban a légzőtornákat, helyes légzéstechnikát, gyógytornát igyekszem népszerűsíteni betegeknek, egészségeseknek, mindenkinek, aki nem tud elmenekülni. :)

Remélem, nem nagy szemtelenség, hogy itt is próbálom terjeszteni.
Ha gyakran krákogunk, köhögünk, vagy egyre nehezebben bírjuk a lépcsők megmászását, legtöbbünkben gyorsan felmerül a gyanú, hogy baj van a tüdőnkkel. A tüdőnk teherbírása sajnos nem végtelen, és bizony, nem ritkán alaposan vissza is élünk vele. Összegyűjtöttük tippjeinket, hogy hogyan tudjuk a…..
LaLinea 2017.01.03 15:06:25
COPD-s betegként indítottam egy blogot:

szuszogoblog.hu/

Szeretném, ha minél több betegtársamhoz eljutna.
Remélem, nem veszik tolakodásnak, hogy itt próbálom terjeszteni.
Elsősorban a légzőtornákat, helyes légzéstechnikát, gyógytornát igyekszem népszerűsíteni és azt terjeszteni, hogy a tüdőbetegek tudnak javítani az állapotukon.
Nagyon érdekelne, hogy szakemberek és sorstársak mennyire tartják hasznosnak, mit hiányolnak belőle!
Nem fogadható el, ha valaki ötvenéves kora felett köhög, korábbi tevékenységeit nem képes ellátni, s azt gondolja, hogy ez csak az öregedés jele. A COPD szakmai és társadalmi megítélése is változni fog, mondhatom, hogy a COPD a következő évtized betegsége lesz – mondta a többi közt a Medical…..
LaLinea 2016.11.12 04:05:15
COPD-s betegként indítottam egy blogot: szuszogoblog.hu/ - remélem, nem veszik szemtelenségnek, hogy itt ajánlom az olvasóknak.

Nemes Mihály
Szegedi Zsuzsika gyulai úrilány szerelmes képeslapjait jó húsz éve találtam egy pesti antikváriumban. A négy szerelmes üzenet írója Szekeres András hadi tengerész volt. A lapokat az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészeti bázisán, Pólában adták fel 1913–1914 között.…..
Egy különszám erejéig megszakítjuk a tűzfegyverek fejlődésével foglalkozó poszt-sorozatot. Ez a különszám azokkal a tűzfegyverekkel (meg pár rokon kategóriába sorolható fegyverrel) foglalkozik, amik valahogy kilógnak a sorból, megelőzték a korukat, esetleg igéretes jövőnek…..
Kedves Olvasók! Alant olvashattok arról, hogy mi is az a lemilbuli, mire jó és mire nem jó, kinek érdemes jönni és kinek nem, továbbá távgyógyítok és sorselemzek is, de a töredezett hajvégekre is megoldást nyújt ez a poszt. Hajtás után.   A Lemil immár sok éves blog;…..
Még hogy a katonák marconák... Ma törzskommentelőnk, kitűnő kollégánk, Molnibalage szeretné pár percig igénybe venni a nevetőizmotokat (és a cégnél a kollégák türelmét...). Övé a szó és a hang. A Lemilbolgon már számtalan különleges csapat került bemutatásra, de…..
Az Origo által szépen feldolgozott WikiLeaks anyagban van egy kifejezetten érdekes, a kávéházi sztorizáson messze túlmutató mondat. Orbán Viktor az amerikai nagykövetség munkatársaival folytatott beszélgetés során pártja egyik vezető politikusának hibájaként rótta fel, hogy…..
LaLinea 2011.09.05 23:37:09
@knausz: "Tudom. Ma már nem lelkesedem..."

Ááá, nem olyan könnyű leszokni. :)
LaLinea 2011.09.05 23:41:48
@knausz: "A 7. oldalon egy fiatal, mosolygós és meghatódott Orbán Viktor áll és néz, aztán sokkal később ezt mondja:

- Jó napot kívánok, tisztelt hölgyeim és uraim!
És itt már a politikus szól, de végtelenül emberi hangon."

Javítanám.

A 7. oldalon egy fiatal, mosolygást és MEGHATÓDOTTSÁGOT JÁTSZÓ Orbán Viktor áll...
És itt már a politikus szól, de végtelenül EMBERIRE ALAKÍTOTT HANGON, mert tudja, hogy ez hatásos.

És ez sem gúny volt, tudod-e?
LaLinea 2011.09.06 23:27:27
@xsasha: Elfogadom és megértem, amit mondasz, nekem mégis a szimpatikus racionalitáson túl kirajzolódik egy másik, ami cinikusnak tűnik, mint a varázslóé a Marioban.

Nyilván nem fogalmazható meg jól, hogy hol a határ és nyilván ugyanarról gondolhatunk mást is anélkül, hogy egyikünk hülye lenne.

Talán ez a TG cikk épp erről szól és talán nem véletlenül van még a szokásosnál is nagyobb vita.
Minél többet tudok róla, annál inkább ki akarom zárni az életemből – ezt a mondatot egyetemista koromban hallottam valakitől, aki az édesapja révén elég közelről követhette a politika eseményeit. Máig emlékszem a reakciómra: kifejezetten idegesített a bennfentességbe…..
LaLinea 2011.08.16 22:42:08
Politikus: Olyan ember(szerű), aki abból él, hogy másokkal elhitet valamit: Azt, hogy valami szép világba vezeti őket.
Ezt általában megelőzi az, hogy megmenti őket valakiktől. (A konkurens politikusoktól.)

A politikusok definíció szerint vagy szemét gennyes maffiózók, vagy mindenre alkalmatlan söpredék,akik a maffiózóknak szolgálnak. Utóbbiak között vannak, akik tudatosan szolgálnak és vannak álmodozók, akik hisznek különböző nagy elvekben.

Nagyszabású pénzember: A politikustól remél nagy állami megbízásokat és/vagy kedvező törvényeket, ezért támogatja a politikust.

Eddig úgy hittem, hogy a bloggazdának is ez a kiindulópontja és már csak ezért is kezeli a politikusokat megfigyelendő
lényekként és nem emberekként. A megfigyelései mindig nagyon okosak és tanulságosak.

A most felvetett első kérdése:

"Ami a mai magyar politika működését jellemzi, az valóban a politika normál, rendszerszerű, ezeréves logikája, üzemmódja?"

elbizonytalanít. Csak nem képzeli TG, hogy egy politikus (pláne egy magyar) nem aljas önző indokból tesz bármit is? Hogy merülhet fel egyáltalán ez a gondolat?

"Ha a paraván mögötti világ fontosabb, akkor van-e egyáltalán értelme a látható világ politikai elemzésének?"

Persze, hogy van, néha hasznos következtetésekre juthatunk a pszichológia terén. Egyébként itt is, újra fölmerül bennem:
Hát evidens, nyilvánvaló, természetes, magától értetődő, kézenfekvő, hogy csak a paraván mögötti világ a fontos. Ahogy a (nagyon) régi pesti mondás tartja. Ha egy politikus szája mozog és hang jön ki rajta, akkor hazudik.

És ezentúl is mindig nagyon várom TG írásait, mert mindig sokat tanulok belőlük.
Majd egy évvel ezelőtt ajánlottuk először Molnibalage vendégszerzőnk és törzsolvasónk légi hadviselésről szóló dolgozatának első részét azok számára, akik például a Discovery Channel® kisfilmjeinél kicsit jobban szeretnének elmélyedni a témában. Nos, az amúgy sem egy…..
LaLinea 2011.08.09 14:02:46
@molnibalage: A vietnami háborút mindenhol kisbetűvel írják (és a-val); a százévest vegyesen. Gyerekkoromban még egyértelműen kisbetűvel írták, dehát az rég volt. :)

Mindegy, ki szedi le újra, szerintem javítsd, mert megérdemli ez a szöveg. Másrészt meg lehetnek (lesznek) még olyanok, akik csak ezután töltik le.

Meg egy kérdés: mi az a légifölény-vadász?

És még mindig ácsingóznék a régebbi (2.vh.) légiharc-technikákkal kapcsolatos leírásra...
LaLinea 2011.08.10 00:29:56
@teddybear01: Még nem egészen értem, buta vagyok, lassú vagyok.

Úgy tudtam, hogy a vadászok MINDIG az ellenség csapásmérőit támadják és persze közben az azokat védő vadászokat. A 'Gondolatok a légi harcászatról...' 14. oldalán azt olvasom, hogy 'Ez ekkor még csak egyfeladatos légifölény-vadász
volt...' és ezért azt gondoltam, hogy van egy olyan spéci vadászgép-kategória, amelyet légifölény-vadásznak hívnak (például gyorsabb vagy erősebben felfegyverzett az átlagnál).
LaLinea 2011.08.10 22:02:54
@teddybear01: Köszönöm. De azért ilyen könnyen nem szabadulsz, jönnek a további kérdések. :)

Miért nem jó, ha csak légifölény-vadászt gyártunk? Ha le tud győzni egy vadászgépet, akkor egy bombázót is - gondolom.

Nyilván a specializált fajtáknak vannak előnyei, de úgy vélem, hátrányai is. Ha elhúzódó és nagykiterjedésű hadműveletekről van szó, akkor nyilván gyakran nem lehet tudni, mikor, hol melyik fajta lenne optimális. Ilyenkor az egyetlen 'svájci bicska' típus előnyös lehet.

Továbbá kevesebb típus -> kevesebb fajta alkatrész -> könnyebb utánpótlás. Pláne, ha a gyárak egy része megsemmisül.

Nem jól gondolom?

Egyébként ez már fölmerült bennem molnibalage enciklopédiáit olvasgatva is - nem szenvedtek időnként a fejesek a 'túlspecializálás' nevű betegségben?
Kismy barátunk (aki igen határozott léptekkel közeledik a blogszerkesztői státuszt jelentő második csillag felé) folytatja a tengeri rablókról elkezdett sorozatát, melynek mai részében arról a fazonról ír, akit nemes egyszerűséggel már azok a kortársai is Kalózkirálynak…..
Augusztus elseje lévén Titus barátunk egy nem túl ismert hadjáratra és évfordulóra hívja fel a figyelmet, íme olvassátok három felvonásban az 1849-es moldvai kitörés (igen, jól olvastátok, külországi hadjárat 1849-ben!) és a székely Thermopülai…..
A Fidesz azokat a tényezőket hagyta figyelmen kívül vagy iktatta ki idehaza, melyek megvédhették volna a sokkal keményebb nemzetközi csapásoktól. Súlyos mulasztások történtek a kormányoldal részéről, mégis elmaradni látszik a felelősségre vonás. (Kép: [origo])…..