Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nevetlen Krónikás

7 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1897-ben alapította Kacsaffy Elek orkánalsóréti református lelkész. Kacsaffy régi orkánsági lelkész dinasztia sarja volt, nagyapja 1849-ben 7 hónapot töltött az orkánváradi erőd börtönében a szabadságharc melletti kiállása miatt (bár egyes, a családdal nem éppen baráti viszonyban lévő források…..
110 éve született Eömberes-Kiss Miklós, az Orkánság legjelentősebb népi írója, vagy, ahogyan ahogyan temetésén Veres Péter fogalmazott: a "hátsókert esztétája". Eömberes-Kiss 1901-ben született Orkánparlagon, nincstelen szegényparaszt szülők gyermekeként. Édesapja…..
A közbiztonság, a falvak békés mindennapjainak szavatolása Orkánságban is kiemelt jelentőséggel bír. Kevesen tudják, hogy Orkánság nem tartozik az Országos Rendőrkapitányság hatáskörébe, a tájegységben ugyanis egy sajátos, szigorúan territoriális jellegű rendfenntartó…..
Az orkánújvárosi rock-legenda, az Ütvefúró, csaknem 20  évnyi hallgatás után az Nádasalja Fesztiválon fergetes zúzással tért vissza. A banda veterán frontemberét, Tiplinger Zsoltot, fémzene rajongó körökben ismertebb nevén „Ogre”-t kérdeztük a come back…..
 A bejegyzésért hálás köszönet illeti Lottót!                                                                    …..
Köszönet az írásért Lottónak, a levéltárak réménekAz  Orkánlexikai Egyetem szociálkriminalisztikai tanszékén a múlt héten tartott előadást dr. Hódváry – Borcsa Károly legújabb kutatásairól. A professzor úr egy ominózus 1966-os esetet vett górcső alá, melyben…..
Láposi (született Libovcsics) Tódor 1871-ben született, Orkánfüreden, elmagyarosodott, de görög-katolikus vallását megtartó sokác halász családban. Édesapja a Lápos-tó főhalőre volt. A kis Tódor már kisfiú korában kitűnt kiváló úszóképességével. Orkánfüreden a falusi…..
 Orkánnémedi és Heinrich Jacob Schwenk kapcsán már említettük a híres Neuerbacher-Schwenk családvitát, mely az Orkánságban meglehetősen gyakorinak számító családközi konfliktusok egyike.Történetünk főszereplője a híres költőfejedelem, Heinrich Jacob Schwenk és…..
Orkánsági barangolásainkat a térség egykori ipari zászlóshajójának tartott, mára azonban súlyos gazdasági-társadalmi válságba süllyedt Orkánújváros. A mintegy negyvenezer lakossal bíró települést az ötvenes években szocialista mintavárosnak tervezték.1951-ben a város…..