Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gandalf007

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múltkor megpróbáltam megértetni, hogy miért nem volt kidobott pénz a 4-es metró építése, s nagyrészt a politika démonizációja miatt lett ilyen rossz a fogadtatása. Most szeretnék ezen továbblépni, s megnézni a lehetőségeket a metró meghosszabbítására.  Kelet Folyamatosan…..
Gandalf007 2015.10.20 20:45:45
Az Újpalota-Keleti közti villamos egyáltalán nem hülyeség, sőt! A 4es metró ezen szakaszának az volt az egyik alapötlete, hogy kiváltsák a drágán üzemeltethető 7-esbuszokat. Ehhez viszont az kell, hogy nagyon sűrűn álljon meg az a szerencsétlen metró, lesz egy csomó kihasználatlan állomás ahol csak lézengenek az emberek. Csak gondoljatok bele abba az egyszerű ténybe, hogy a Keleti és a Bosnyák között 4 állomást akartak építeni, noha ténylegesen csak a Thököly-Hungária kereszteződésnél és magán a Bosnyákon lenne indokolt a várható utasszám okán. Na most, ha van villamos, akkor nem kell se hetes busz, se a metrónak sem kell sűrűn megállnia, hiszen a két, VISZONYLAG messze lévő metrómegálló közti forgalmat le tudja bonyolítani a villamos (ami olcsó és környezetbarát).
ÉS ha esetleg eljutnánk odáig egyszer az időben, hogy a metrót ténylegesen meghosszabítják Újpalotáig, akkor is lesz egy relatíve sűrűn megálló villamos, ami el tudja szállítani az egyébként a Bosnyák és Újpalota közti kertvárosias beépítésű, tehát alacsonyabb népsűrűségű, azaz magyarra fordítva kis(sebb) kihasználtságú szakaszon a forgalmat így teremtve lehetőséget arra, hogy egy, maximum 2 megállóval a metró elérje Újpalotát.Vagyis, így ténylegesen gyors elérést lehet biztosítani Újpalota és a Bosnyák/Keleti/Belváros között, tehát - részben - kiváltható a hetes busz.
És ami még szintén a villamos mellett szól: elvileg valami 20 milliárdból ki lehet hozni a villamospálya kiépítését. Egy metrómegálló kialakítása mennyibe kerül? 10-15-20 milliárdba? Tehát sokkal olcsóbban jön ki (sokszor sokkal olcsóbban) mintha sok megállót építenénk a 4-esre, és hosszabbb távon üzemeltetni is olcsóbb, mint a 7-es buszokat
Döbbenetes erejű videó-felvétel: a kelet-ukrajnai frissen felszabadított Severodonyeck városában a helyi ukrosz (orosz etnikumú, de ukrán nemzettudatú) emberek tapsolva és könnyezve, orosz nyelven ("Szpaszyba!") köszönik meg városuk felszabadítását a szeparatista orosz terror alól…..
Gandalf007 2014.07.23 20:32:48
@Csehszlovák Kém: Gazdasági szempontból mindenképpen jól működött. Hiszen a létrejöttekor meglévő óriási gazdasági eltérések csökkentek, a periféria területek nem hogy nem szakadtak le, de gyorsabban fejlődtek, mint a magterületek. Az EU-ban, a '80-90-es évek gazdasági fellendülését, amikor az újonnan csatlakozó államok gyors gazdasági fejlődésen mentek keresztül (Spanyolo., Görögo., Portugália, kicsivel korábban Íro.), a közös valutának és a nemzeti szinten hagyott gazdaságirányításnak hála a válság elsöpörte. A 2004-ben csatlakozottakra meg messze nem köszöntött akkora gazdasági csoda, noha a válságot jobban kezelték.

Oroszország szerepét szerintem messze eltúlzod. A gazdasági megosztottság sokkal inkább érdeke a magállamoknak, mint Oroszországnak, aki ugyan minden tőle telhetőt megtesz, hogy a meglévő piacait fenntartsa, de az EU irányába egyedül földgázt tud exportálni -- az meg valahol Brüsszel hibája is, hogy tíz év alatt nem sikerült a kelet-közép-európai államok függését mérsékelni.

Ugyanakkor, a kelet-közép-európai államok ki vannak szolgáltatva az orosz földgáz-importnak, amely révén Oroszország érvényesíteni tudja a befolyását. Ennek mérséklése üdvözítő, csak sajnos lassú a tempó. Többek között ezért nem lehet nekünk embargót hirdetni Oroszországgal szemben. Amiről egyébként szó sincs, hiszen a franciák pl. fegyvereket adnak el nekik, ami azért lényegesen súlyosabb körülmény. De ezt, a lengyeleken kívül kb. senki sem szorgalmazta.

"Az USA-EU szabadkereskedelmi-övezetről lehet véleményed, de erről nem Orbán fog dönteni, hanem Brüsszel."

No igen. Mondjuk, ha már olyan fene mód büszkék vagyunk arra a fene nagy európai demokráciára, azért igazán megkérdezhetnék az átlagembert is, hogy ugyan már, akarsz-é örök életedre biodroid lenni minimálbérért egy összeszerelő csarnokban? Mert így a félperifériából nézve, jobb sors nem várna ránk, ha aláírják az egyezményt. Lásd mi lett Mexikóval a NAFTA megalakulása óta...
Az imént egy érdekes elemzést olvastam a Boko Haram nevű iszlám terrorista szervezet vezetőjéről, akit Abubakar Sekaunak hívnak. A Boko Haram most azzal vált híressé, hogy elrabolt sok száz diáklányt egy iskolából Nigériában, holott előtte ennél sokkal rémségesebb tetteket…..
Gandalf007 2014.06.02 23:13:24
"de ha lett is volna más ideológia, az nem vezetett volna több száz iskoláslány elrablásához, meg 9/11-hez. ezek annyira spekulációk, azt állítok, amit csak akarok,belelátok, mi a fasz értelme van ennek? mi lett volna, ha?! lehet, hogy rosszabb, lehet, hogy jobb. azon az alapon érvelni, hogy te mit képzelegsz erről, nem érv. ezek a spekulációk ugyanis azon nyugszanak, hogy eleve hogy ítéled meg ezeket az ideológiákat."

Azért nem egészen.

"egy vallás túl mehet a szent könyvén."

Az iszlám például pont ilyen, a szunna, mint hagyomány pontosan ez. Viszont ott se nagyon beszélnek ilyesmiről (noha a koraújkor végéig bevett gyakorlat volt pl. az Oszmán hadseregben az ellenséges civil lakosság rabszolgaságba taszítása).

"azt mondtad, hogy nincs, találd már ki, mi a faszt állítasz, hülye!"

Hol is, egész pontosan? Talán nem kéne olyasmit beleolvasni a szövegbe, ami nem került leírásra.

"a cikkben kifejezetten szerepel, hogy vannak más tényezők, és, hogy én miért erről a tényezőről beszélek. amíg nem állítom, hogy nincs másik tényező. csak te diszlexiás barom nem tudtad megérteni a cikket."

No igen, csak pont a lényeget nem érted. Ugye te onnan közelítetted meg a kérdést, hogy Seukát, mint egyént milyen befolyások érték, amik oda vezettek, hogy ezt csinálta. Csak éppen a gazdasági-társadalmi környezet az, amiről nem írtál, én viszont ezt mondom az elejétől. Mert ugye ez is legalább annyira befolyásolni tudja az egyén jellemfejlődését, mint hogy mennyire szerették a szülei. Mentségedre legyen szólva, hogy a hivatkozott cikk se nagyon teszi.

" más csinélni valamit, mert valaki azt hiszi, tudja, mi lesz 5 év múlva - ez vagy te - és más azt mondani, hogy "nem tudom, mi lesz 5 év múlva, ezért támaszkodjunk a beláthatóra"."

Nagy különbség van aközött, hogy azt mondom, tudom mi lesz öt év múlva, ha azt, hogy a jelenlegi trendek alapján ez várható öt év múlva, ha azt, hogy ezen rizikófaktorok alapján az események egy bizonyoson, behatárolható intervallumon belül szóródva fognak bekövetkezni, és végül a között, hogy "nem tudom, mi lesz 5 év múlva, ezért támaszkodjunk a beláthatóra". Az utolsó esetben csak a (közel)múlt alapján próbálod értelmezni a jelent, a két középső esetben a jelen alapján következtetsz a jövőre, míg az első esetben te egy időutazó vagy.

"mi a fasznak jössz ide, hogy én hívjam fel, amikor ez egy szabad ország, te is blogolhatsz?! miféle betegség az, hogy nem bírod ki, hogy más nem arról blogol, amiről te szeretnél olvasni?! "

Te írtad az egyik előző kommentedben, idézem: "ellenben a magyaroknak tudok valamit mondani ezzel." Gondoltam én, abban az országban, ahol akkora problémát jelent a lakáshitelek törlesztése, meg úgy zusammen az egész, hát ha másról nem is, de ezzel például biztosan tudnál mit mondani.

"Vendee-ben polgárháború volt. a polgárháborúban ritkán dönthető el, hogy az egyik fél a kizárólagos bűnös"

Ez de szar érv.

"a francia forradalom mellett az áll egyébként, hogy eme attrocitások mellett, és még pár forradalom után a modern társadalom fejlődött ki. a modern társadalom kifejlődéséhez pedig ez kellett. az attrocitás persze nem, de ilyen a történelem. ez nem menti az attorcitást, de legalább azt elmondhatjuk, valami jóért történt mindez. a vallásnál viszont nem mondhatjuk ezt, mert azóta is csak a fejlődés kerékkötői, és továbbra is mindenféle negatív szerepük van, nem pozitív. a francia forradalom után a polgári demokrácia konszolidálódott. a vallás soha nem konszolidálódik. a vallás mindenhol a világon, ahol hagyják az elnyomás oldalára kerül. azért, mert vallás."

Aha, értem. Vagyis rohadtul nem, de mindegy. Tehát azt mondod, azért a pár százezer Vendée-i parasztért nem kár, mert a dicső francia forradalom után milyen fasza demokrácia jött el. Ja, csak ebből semmi nem igaz. Robespierre-ék megvalósították a modern történelem első, terroron alapuló diktatúráját, majd jött a háború és a káosz. Aztán jött egy korzikai kis senki, aki nagy ívben szart a demokráciára, és aki ugyan konszolidálta a helyzetet, de úgy, hogy császárrá koronázta magát (ennyit a demokráciáról), végig háborúzott Európával, több, mint egymillió ember halála szárad a lelkén. De milyen jó, hogy ő jött. Viszont akkor valakik tök fölöslegesen haltak meg. Vagy a párszázezer Vendée-i, vagy a millió+ európai. Mert ugye (elvben!) mindkettő tudott volna a másik nélkül létezni.

No, de komolyra fordítva a szót, ha ezek az emberek meghódítják a világot, akkor pár évtized múlva már azt fogják mondani, hogy jaj de milyen jó hogy ők nyertek, mert azokért a pár száz diáklányért nem is kár, mert így eljött végre a hawaii-dizsi-napfény és az milyen kurva jó nekünk.

Esetleg elismerhetnéd végre, hogy a bűn az akkor is bűn, hogy ha amúgy szimpatizálsz a bűnössel, vagy nem csak akkor bűn, hogy ha az általad gyűlölt csoport tagjai követik el. Szvsz egy humanista, gerinces ember csak az utóbbit tarthatja elfogadhatónak.
Gandalf007 2014.06.02 23:21:53
@Brendel Mátyás:
"akkor elismerted, hogy van olyan ideológia, amellyel baj van, te faszfej, ezt tagadtad fentebb, te baromállat!"

Szabályt erősítő kivételek mindig vannak ;) Azon kívül el lehetne vitázni, hogy a nácizmus esetlegesen nem-e a fasizmus vagy a nacionalizmus fanatizmusának a megnevezése.

"2) Marx filozófiáját nem ismerem nagyon részletesen, de ploretárdiktatúráról és erőszakos hatalomszerzésről szerintem írt."

Lehetségesnek is tartotta az erőszakos hatalomátvételt, vagyis inkább elfogadhatónak. Viszont az nem feltétlenül jelenti sok millió ember halálát, továbbá meg lehet vér nélkül is szerezni. Marx a diktatúrát nem abban az értelemben használta, amit ma értünk alatta (ami főként az önmagukat kommunistáknak hazudó diktátorok hibája).

"1) egy ideológia nem ott van elbaszva, hogy explicit mit ír elő. a hívek szorgosan hozzáköltenek még. az ideológia ott van elbaszva, ha nincs elég benne ahhoz, hogy ilyen alfajulások ellen védekezzen"

Ez nem lenne rossz elképzelés, de a gyakorlatban egy hibátlanul vagy majdnem-hibátlanul működő visszacsatolási mechanikát eleve kitalálni, szinte minden eshetőségre, hijjjjj, no az szinte lehetetlen.
Gandalf007 2014.06.03 17:45:30
@Brendel Mátyás:
"2) sok hozzászóláson át vitatkoztál azon, hogy Nigériában akkora kurva nagy a szegénység, hogy egy gerillahadsereg nem tud einstandolni semmit, a végén meg kibökted, hogy tele van olajjal, és van egy csomó gazdag olajbáró. tökön szúrtad magad, észre se veszed, hogy cáfolod magad."

Ha neked ebből ez jött le, akkor gratulálok. Igazából ezzel is csak azt bizonyítod, hogy halovány lila fingod sincs a nigériai helyzetről, de úgy az egész szub-szaharai régióéról sem. Nos tény, hogy egészen eddig nem néztem ki belőled, hogy ennyire sötét vagy a régió helyzetéről. Talán tanácsos volna a megkérdőjelezhetetlen észosztás előtt tájékozódni is. Nem sokat, csak egy kicsit. És még mielőtt abba a hitbe ringatnád magad, hogy hú de mennyire öntökön szúrtam magam, erről szó sincs.

"3) "Csak éppen a gazdasági-társadalmi környezet az, amiről nem írtál"

HAZUDSZ. a cikkben van rá utalás."

Ha te is azt írod, hogy nem írtál róla, akkor az állításom hogy lehetne hazugság? A félmondatos utalás hogyan mérhető egybe a tényleges írással?
Ugyanakkor igaz, volt kb. két félmondat, amivel haloványan ugyan, de utaltál rá. Akkor viszont nem értem, hogy miért baj az, ha valaki esetlegesen ír róla bővebben?

"én viszont ezt mondom az elejétől."
nem. te az elejétől azt állítottad, hogy:
"Ez nem egy vallási konfliktus", tehát te tagadtad a vallás szerepét."

Persze hogy ezt állítottam, hogy ez nem egy vallási konfliktus, hiszen nem is az. Ez egy olyan konfliktus, aminek vannak vallási aspektusai IS, de az egyfelől nem teszi vallási konfliktussá, másrészről pedig PUSZTÁN vallási konfliktusnak beállítani hibás következtetés. Ezzel - legyen bármilyen meglepő is - nem tagadtam a vallási aspektusait, csak felhívtam rá a becsed figyelmedet, hogy ez nem vallási konfliktus. A cikkben pedig két dolgot emeltél ki: a vallási megközelítést és a családi neveltetést. Ami a konfliktus megértéséhez megint csak irreleváns, és erről mégis sokat írtál. Ami nem lenne baj, hogy a releváns tényezőket nem intéznéd el fél mondatos utalásokkal.

"te fanatikus hülye vagy."

Amíg ezt te mondod rám, addig ad1 nem kell semmiféle viccet olvasnom vagy humoros tartalmú filmet néznem mert ez bőven elég humorforrás. Komolyan mondom, egy-egy ilyen mondatod felér fél évadnyi Monthy Python's Flying Circussal, holott az egész hollywood-i sitcomgyártás teljes egésze a felét sem tudta produkálni. Ad2, a te szádból ez simán dicséretnek veheti bárki.

"nem ezt írtam."

De ezt írtad. Amennyiben nem tudod értelmezni még a saját irományaidat sem, a google biztosan fog segíteni megfelelő szakembert találni aki majd segít ezen hiányosságaid orvoslásán.

"próbáld meg nem összemosni a terroristát és a háborút, faszfej! ha a Boko Haram Nigériában a katonaságnak menne neki, aztán meg nekimenne a NATO-nak, akkor azt mondanám, egye fene, legfeljebb azt kapják, amit megérdemelnek."

Arra próbáltam utalni, hogy a történelmet a győztesek írják. Azon kívül meg messze nem vagyok biztos a nigériai hadsereg győzelmében.

"hát ja, nem írta le explicit, hogy majd 100 év múlva nyírjanak ki sok millió kulákot, de megengedte. "

Még csak meg sem engedte. Sőt! Kifejezetten elvetette a tömegmészárlást.

És pusztán azért, mert felhívtam a figyelmedet arra, hogy a ma kommunizmusnak nevezett ideológia egyáltalán nem egységes és számtalan árnyalata van, továbbá hogy Marx ezt-meg ezt mondta és amazt meg nem, az rohadtul nem jelenti azt, hogy én kommunista lennék, de még csak Marxista sem. Sőt, még csak nem is mentegettem a bűnöket, egész egyszerűen az okításodra közöltem bizonyos tényeket. És a tények - önmagukból fakadóan - nem hordoznak értékítéletet, mert azok tények, nem vélemények, nem értékítéletek, hanem tények.

"a vallást tekintve van olyan diszciplína, amely a visszacsatolást kurvára sokkal jobban csinálja: a tudomány. ezért a tudomány kurvára sokkal jobb, a vallás meg kurvára veszélyes, szar ideológia. "

A tudomány mióta ideológia? A demokrácia mióta ideológia? Tudtommal egyik sem az.

Amúgy meg demokráciákban is követtek el népirtást (pl. észak-amerikai indiánok), diszkriminációt (pl. USÁ-ban a négereket). Csak szólok.
Édesöregem, ezen már túlvagyunk… Tamás Gáspár Miklós, a Zöld Baloldal párt egykori vezetője, de főfoglalkozásában az egyik legokosabb magyar értelmiségi-publicista (tényleg az) morális megfontolásokból helyteleníti, hogy Schiffer LMP-elnök a Jobbik frakcióvezetőjével…..
Gandalf007 2014.03.20 20:20:22
@Attila64: még egy betűtévesztés, tavajról davajra, aztán azonnal kiderül, hogy valójában már a világháború óta lelkes demokrata és keményen küzd a nácifaszizmus ellen. Mert hát ilyen a "magyar" önmagát demokratikusnak hazudó oldal logikája.
UPDATE: a szavazás december 8. vasárnapig tart, utána értékeljük az eredményeket! Nyitott kérdés még minden oldalról, hogy ki vezesse Budapestet 2014 őszétől. Az Országgyűlésben, úgy tűnik, maradhat a rezsicsökkentés Fidesz, szocikkal és Jobbikkal fűszerezve, és már csak az…..
A tévés szórakoztatás világában elvileg baromi nehéz komoly sikert elérni, mert szemben egy mozifilmmel, nem csak egyszer kell leültetni a nézőt, hanem minden héten, éveken át. Az ember azt hinné, itt nincsen pardon, nincs marketinges gimmick, ehhez tényleg baszott jónak kell lenni.…..
Gandalf007 2013.10.30 00:43:49
A Lost-ot és a TVD-t nem néztem, ezeknek a kritikáikról nem tudok véleményt mondani. A többiről viszont igen. Rettenetesen mellémentek.

BBT: volt 3 nagyon jó évad, amikor a humor még a geekségből eredt. Utána érezhetően megpróbálták más síkra terelni a humort, immáron sokkal inkább hétköznapi emberek lettek, elvesztette a geekségét. Nekem ez nem jött be, de ekkortól kezdve repült a nézettség az egekbe. Szvsz ez a váltás volt az, ami miatt csökkent a minősége a sorozatnak, habár még mindig vígan nézhető.

Family Guy: nem értem, minek kellett ekkora részt elvesztegetni a Simpsonhoz való hasonlítgatáshoz. Az FG humorának a forrássa a full debilség, a teljesen váratlan fordulatok és a cutaway gagek. Mármint volt úgy a 2-9 évad között. Az azután jövő évadok annyira kifakultak, annyira unalmasakká váltak, hogy évadokat lehet végigdarálni nevetés nélkül.

SP: Dettó. Megfáradtak nagyon. Az a baj, hogy míg a korai évadok nagyon magasra tették a lécet, sajnos azóta már nem tudják hozni ezt a színvonalat. Kár érte.

HIMYM: ez az a sorozat, aminek a kritikája teljesen mellé ment. Ez a sorozat szar, de nem azért, mert kifogytak volna ötletekből. MErt láthatólag az íróknak rengeteg ötletük van, csak egész egyszerűen már nem ütnek. Maga az alapötlet nem lenne rossz, csak nem kéne 8 évadig húzni. Lényegében az egész sorozatot Barney karaktere vitte el, a többiek segítségével. Jól látszik, hogy nem tudnak mit kezdeni a karakterekkel, nincs hova lépniük, és legyen egy sorozat bármilyen fasza, de 8 évadon keresztül nem fogunk az ugyanazokra a sablonokra épülő poénokon röhögni.

SupNat: Ez tipikusan az a sorozat, ami vagy egyből bejön, vagy nagyon utálod. A Monster of the week felállás csak az első két évadra volt jellemző. Az egyes részek között hatalmas minőségbeli ugrások vannak, a kurvajó epizódok között vannak rémgagyik is. És sajna valóban elég sok. A 3-5 évad volt sztem a sorozat csúcspontja. Itt is voltak hibák, túl sok epizód van egy évadban (pl. a legjobb epizódátlagot hozó 3. évad csak 16 részes), ezért a két izgalmas, a főszálat továbbvivő rész közé kötelező jelleggel beszúrnak 2-3 töltelékrészt, ami rohadt illúzióromboló. A 6-7 évad botrányosan szar. A 8. évad (felétől) kezdve ismételten javul a minőség.
Október elsejétől kezdődjön meg a lakóházak és az érintett területek kiürítése, amelyet október 10-ig be kell fejezni - rendelte el a csehszlovák szudétanémet területek lakosai számára a müncheni egyezmény. Amíg a helyi lakosság többsége üdvözölte a német diktátumot,…..
Gandalf007 2013.10.04 09:49:06
Avagy a politikai infantilizmus találkozása a hiperlaza suttyó hasnyálmirigyével. Sejtettük, pontosabban tudtuk, hogy fertelmes kampány elé nézünk, ahol minden adott az eddig is fájóan nívótlan közbeszéd további leépítéséhez, de a vasárnap délutáni Szolidaritás akció a…..
In memoriam Szélsőközép Ha egy országban elfogy (vagy eleve nincs) pénz, azon a kicsin, ami még van, nyomban összekapnak a társadalmi csoportok. Ilyenkor a jobb érdekérvényesítéssel rendelkezők megfizetik házi szakértőiket, hogy megmagyarázzák a társadalomnak, hogy épp…..
Gandalf007 2013.06.05 19:31:44
@micsoda?: nehogy azt hidd, hogy azok keresnek magasan az átlag felett, akik 16 éves koruktól dolgoztak... Az egykori jó elvtársak kapják a több százezres nyugdíjakat.
Gandalf007 2013.06.05 20:00:35
@micsoda?: azzal ugye tisztában vagy, hogy amit írtál, az nem igaz?
Gandalf007 2013.06.05 21:54:20
@FarkasAM: Ayn Rand messze nem egyenlő a libertariánus eszmékkel. Egy fajtáját képviseli, de nem az egészet.

"Egyébként magyar libertáriust írtam, ami ennek egy provinciális, mucsai változata, ahol a neokonzervativizmus elegyedik a libertárius eszmével, és ahol az Amerika-seggnyalás kb olyan jellegű, mint Rákosiék moszkovita szovjet seggnyalása. Gyanítom, a magyar libertáriusok szülei-nagyszülei sztálinista komcsik voltak, mert a hangnem, a mentalitás ugyanaz."

Minden, hangsúlyozom, minden eszmeiség magyarországi hívei külföldi mintákat keresnek. Legyen az libertárius, liberális, konzervatív, szocdem vagy zöld. Mindegyik jobban kedveli a saját idolját, illetve az azt megjelenítő országot, ami bizonyos esetekben valóban túlzó. Ennek oka az, hogy negyven évig kikerültünk a civilizált világból, a különböző ideológiákról nem lehetett szabadon eszmecserét folytatni a nyilvánosság előtt, de ez nem lehetett elég az értelmiségnek. Akik a rendszerváltás után elkezdtek - főként - külföldi példák után nézni saját beállítottságuk alapján. Amin nem lehet csodálkozni, hiszen a hazai ideológiákat gyökereit elvágták, s legjobb esetben is csak szűk körben lehetett beszélni róla.
Hitler portré, Szálasi portré, horogkereszt és angolul Halál a zsidókra! feliratot is magára varrt a békés megyei Petrovszki Attila - civilben cukrász - aki most pénteken, a prágai Heroes Gate MMA-rendezvényen lép fel. A szervezők ígérik: Attila testét trikó fogja…..
Ma  reggel elsétáltam a Orczy tértől a Nagykörútig. Úgy húsz percig tartott az út, a távolság nagyjából két kilométer. Volt időm gondolkodni az újságok árusításáról.   Az Orczy tér és a Baross utca sarkán áll egy fabódé. Ha Nyíregyházáról Miskolcon…..
Gandalf007 2013.04.30 22:14:54
@Void Bunkoid: ennyi erővel nyomtassunk pergamenre, mert az mennyi pergamenkészítőnek adott munkát...

Haladni kell a korral. Ma az Internet korát éljük, egyre több mindent online intézünk, és ez így van jól. Lehet, hogy most hangulatosabbnak tűnik a régi módi, de pl. vonaton már lehet zenét hallgatni, vagy ha olyan bitang sok szabadideje van az embernek, akkor aludjon vagy - horribile dictu - gondolkodjon.
Az előző körben Dany eljutott odáig, hogy belőtte a sárkányok árfolyamát (8000 herélt rabszolgát érnek darabonként), Theont kiszabadította valami ember, Jamie meg addig emberkedett egy Locke nevű, nem túl szimpatikus csávóval, hogy az levágta a jobb kezét, azt, amivel a kardot…..
Gandalf007 2013.04.23 15:53:06
@sipi119: a rabszolgakereskedő, mivel kereskedő, inkább további bizniszeket akart kötni (lásd amikor azt tanácsolja Danynek, h fosztogassa a környéket, és adja el nekik nyomott áron a rabszolgákat). Meg ugye egy nem szavahihető kereskedővel ki akarna bizniszelni???
Emberek millióit taszíthatja nyomorba az élelmiszerek árainak megugrása, melyet a növekvő népesség és a természeti változások idéznek elő- áll a hétvégi Observer hasábjain. 2050-re körülbelül 9 milliárd embert kell ellátnia a bolygónak, amit a klímaváltozás is alaposan…..
Gandalf007 2013.04.16 00:58:09
@Bambano: szó sincs túltermelési válságról, főképpen amiatt, hogy cirka 800 millióan éheznek, és még vagy ugyanennyi ember nem kap megfelelő minőségű és mennyiségű étket rendszeresen. Egész egyszerűen fizetőképes keresletből van hiány, azaz egy pöppet más a leányzó fekvése...

A post rettenetesen rövid, és egy csomó dolog kimaradt belőle. Például az, hogy az emelkedő tengerszint olyan jelentős mezőgazdasági területeket fog majd elönteni, mint például a Mekong-delta, ami ma az egyik legjelentősebb rizstermő terület. Vagy hogy az emelkedő hőmérséklet és csökkenő csapadék miatt Mexikó kukoricatermő területe felére fog visszaesni. Vagy hogy Kína a terjeszkedő sivatagok miatt évente egy Nógrád megyényi területet veszít - csak emiatt. Vagy hogy a növekvő városok, autópályák, repterek, zöldmezős ipari parkok évente több tízezer négyzetkilométernyi mezőgazdaságilag hasznosítható területet foglalnak el. Hogy a harmadik világ gyorsan fejlődő és gazdagodó országai (pl. Kína, Brazília) egyre nagyobb keresletet támasztanak a mezőgazdaság irányába, egyre több húst akarnak (és tudnak) megvenni, márpedig egy kiló hús előállításához tízszer annyi földterületre van szükség, mint mondjuk egy kiló kenyér megtermeléséhez.
Közben pedig a modern mezőgazdaság az olajra épül (surprise, surprise!), amiből meg egyre kevesebb van, és ezért egyre drágább. Úgyhogy nyugodtan fel lehet rá készülni, hogy már jóval 2050 előtt százmilliók, ha nem milliárdnyi ember fog éhen halni.
Gandalf007 2013.04.16 09:26:16
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: remélem, irónia volt amit mondtál :D Mert ha nem...
Oroszországban és Kanadában, a tajga területeken un. permafroszt talaj van, ami több méter átfagyott földet jelent, melynek egy része ideiglenesen megolvad nyáron. A permafroszt tápanyagtartalma minimális, ami arra ugyan elég, hogy a fenyő meg a nyír megéljen rajta, de a búzának cifrább talaj kell, az meg a jég kiolvadása után még évezredekig nem lesz. Ami viszont nagyobb para, hogy a permafrosztban rengeteg metán raktározódik. A metánról meg azt kell tudni, hogy 21x üvegházhatásúbb gáz, mint a CO2. Na most ha ez el kezd kiolvadni, akkor nagyon gyorsan öngerjesztővé válik. Azaz hiába nullázod le a CO2 kibocsájtást (ami ugye eleve lehetetlenség), a bolygó akkor is megsül. Szó szerint. Ugye most arról beszélnek, hogy 2°C-os globális hőmérsékletnövekedésbe még nem pusztulunk bele mindannyian. Ha viszont kiolvad a permafroszt metánja, akkor akár 20-30°C-os növekedés is elképzelhető (most kb. a földi átlaghőmérséklet 20°C).
Aztán majd a végén a Futuramaból kell ötleteket lopnunk, és a globális felmelegedést nukleáris téllel kell kompenzálni :))))
Fotelforradalmár Kié a város? 2013.04.12 12:13:00
Az utóbbi néhány évtized leghosszabb telén vagyunk túl (remélhetőleg most már tényleg jön a tavasz), ami ugyan nem volt brutális módon hideg, mégis ilyenkor valahogy mindig központi téma lesz a hajléktalankérdés, legalábbis a nagyobb városokban (Budapesten biztos). Nem volt ez másképp tavaly/idén…..
Gandalf007 2013.04.13 16:00:23
@Kürtös: Alapvető tévedésben vagy. Nem az állam a közösség, hanem az állam polgárai a közösség. És abban igazad van, hogy egy bizonyos szintet meg kell tartani, de ugye hol húzódik az a bizonyos szint??? És az sem mindegy, hogy hogyan segíti a lecsúszottakat. Továbbá szerintem elvárható lenne, hogy mindenki igyekezzen a maximálisat kihozni magából, s csak utána kérjen segítséget.
Abban is egyetértünk, hogy bizonyos feladatokat meg kell tartani állami feladatnak (pl. oktatás), mert ha teljesen piacosítanánk, akkor sajnos rengeteg tehetséges ember veszne el, ami összességben sokkal nagyobb veszteség lenne a közösség számára, mintha megspórolná azt a pénzt, amit pl. az oktatásra fordítana.
Gandalf007 2013.04.13 16:06:40
@Kürtös: Az oktatási rendszer átvételével nagyon egyetértenék, és támogatnám. Csak ugye ahhoz pénz kéne. Azt meg honnan veszel??? Vagy csökkented az állami bürokráciát, vagy csökkented a szociális hálót, mert máshonnan pénzt nem fogsz tudni szerezni.

A teljes skandináv modellt nem tudjuk alkalmazni, mert teljesen más az emberek mentalitása. Meg ők máshonnan indultak, más utat jártak be, mire idáig eljutottak. Továbbá, nekik volt annyi eszük, hogy nem spóroltak az oktatáson egy fillért sem, nem úgy mint mi. Nálunk 30 éve folyamatos pénzkivonás zajlik az oktatásból, és egyre látványosabb az eredmény, sajnos nem a pozitív értelemben.
Adásunkat megszakítjuk, csapataink harcban állnak! A HírTv jól visszavágott a német közszolgálati csatorna gyerekhíradójának! Hogy az is értse, miről van szó, aki már annyira besonkázott, hogy már tormásat böffent csak aktuálpolitika helyett, annak foglaljuk össze azért az…..
Gandalf007 2013.03.30 22:25:51
@Jaffar: tökmind1, hogy éppen Orbánt/komancsokat/kapitalistákat/pirézeket szidják, kisgyerekek agyát akkor se mossák már. Hagyjuk már meg őket gyereknek, faszé' kell már ebbe is politikát keverni?
Ezt a postot az Index legnagyobb meglepetésemre kitette főketrecbe. A postot gyors reakcióként írtam, nem számoltam az Indexes főcímmel, mivel az Indexen régóta indexen vagyok. Sajnálom, hogy az Index nem a legjobb cikkeimet emeli ki, hanem az ilyen gyorshíreket. Akit ez zavar, az az…..
Gandalf007 2013.03.13 22:01:41
@fidesz = népirtó csőcselék: nem csodálom, hogy nem hiszel elvont fogalmakban, mikor még az elvont fogalom fogalmát sem ismered ;D A fidesz az egy párt, aminek vannak tagja, akikre lehet használni a "csőcselék" szót, de maga a párt akkor sem "csőcselék", ha akkora böszmeségeket csinál mint a fidesz, akkor sem. Tehát, pl. rád meg a tisztelt szerző elvtársra nyugodtan lehet használni a csőcselék kifejezést, de az ateistákra nem. Tetszik érteni?
Gandalf007 2013.03.13 22:49:54
@fidesz = népirtó csőcselék: mindenki abban hisz, amiben akar, te is, én is. Ha te az én hitem egyik eleméből vezeted le azt, hogy a vallás az egy rossz dolog, akkor egy ostoba, intoleráns, retardált tahó vagy. Ha viszont, azt csinálnád amit én, miszerint az általad szabadon választott nicknévből vezettem le, hogy egy alapjaiban korlátolt személy vagy, akkor maximum egy bunkó rohadék leszel. És ehhez bizony semmi köze semmilyen vallásnak.
Gandalf007 2013.03.14 00:33:19
@fidesz = népirtó csőcselék: ha te egy több ezer év alatt felhalmozott bölcsességek összességeit gyermekmeséknek tartasz, az téged minősít. (a gyengébbek - azaz főleg a te kedvedért - igen negatív irányba.)
Viszont egy dolgot nem tudok: az reám nézve dicsőség, avagy szégyen, ha úgy küldök el valakit a kurva anyjába, hogy az közben nem jön rá???
Václav Klaus apósa magasrangú tisztviselőként a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatánál dolgozott és személyesen vett részt a szlovákiai zsidók üldöztetésében. Bombaként robbant a cseh és szlovák levéltári forrásokra alapozott hír a Lidové noviny szombati…..
Az a baj, hogy az emberiség történetén végig húzódó és napjainkban is mindenhol érzékelhető jelenség kapcsán, a rohadék nácik, ócska módon „cigányozni” kezdenek. Az a baj. Bizony, a családtagok közötti szex nem a beteg romák specifikuma és fordítva, a jelenség létezik…..
Gandalf007 2012.11.05 13:59:54
Ma Magyarországon körülbelül százezer ember él hitellel a fizetésképtelenség határán. A kormány semmit nem tesz, naponta lakoltatnak ki embereket jogszerűen, de minden emberség ellenére. A kép illusztráció, nem az esetet ábrázolja A rohamrendőrség bevetésével…..
Valószínűleg túl sokat foglalkoztunk jó vagy legalábbis elsőre jónak látszó épületekkel, így kellemes borzongással indultunk Salgótarján felé, hogy most a változatosság kedvéért igazán sokkoló építészettel találkozzunk. A városba érve valóban a döbbenet lett úrrá…..
Az alábbi dokumentumfilm készítőitől már bemutattunk egy kisfilmet, mely a nácik által beszennyezett ősi magyar jelképek eredetéről szólt. Megtudhattuk, hogy a hosszú évszázadokon keresztül a magyarság szimbólumának számító Árpádsávos zászlóra hogyan tapadt rá a náci…..
Vastagbőr Elnöki kegyelem 2010.03.20 09:01:00
2009. szeptembere: "Egy család: apa, anya és 6 gyerek. Aput meg anyut a bíróság 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mert a gyerekek nem jártak iskolába. A gond a két nagyobb gyerekkel volt, az anyjuk szerint reggelente a gyerekek elindultak otthonról, de az…..
Gandalf007 2010.03.20 22:59:47
Tisztelt Vastagbőr szerkesztőség!

Volt egy hozzászólásom a kapcsolat.hu-n, ahol belinkeltem ezt a posztot. 2 perccel később törölték a hsz-t, plusz bannoltak 1 napra. A hsz a következő volt:
"DE ha nem járnak iskolába akkor nem tanulnak semmit
vastagbor.blog.hu/2010/03/20/elnoki_kegyelem Ezek után aztán végképp nem fognak iskolába járni, hiszen úgyis felmentést kapnak büntetés helyett, akkor meg minek erőlködjenek azon a szülők, hogy elzavarják és ott is tartsák a gyereket???"

Ezek után lenne néhány kérdésem:
1. Önök szerint sértő volt a hsz-em???
2. Ha a Vastagbőrről linkelek be, akkor újra bannolni fognak??? (amennyiben igen, akkor le a kalappal a szerkesztőség előtt, ebből is látszik, hogy az igazat mondanak!)