Regisztráció Blogot indítok
Adatok
doncsecz

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Serbia Insajd Ki magyar és ki nem? 2013.09.26 12:13:10
Egy, a szabadkai városházán dolgozó kiváló jogász-publicista egy rendkívül alapos, tárgyilagos, mégis olvasmányos és szenvedélyes cikkben mutat rá a népszerűen kettős állampolgársági törvényként emlegetett, külhoni magyar állampolgársági eljárás egyes…..
doncsecz 2013.09.28 19:18:25
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez így érdekes, mert az én családom esetében feltevések vannak távolabbi bolgár származásról, ami azért nem valószínű, de akkor így én kérhetek bolgár állampolgárságot. Egyszer egy ismerősöm a facebookon, aki bolgár evangélikus lelkész megnézte egy fotómat, amint kucsmában pózolok, egy régi tornácon és azt mondta, hogy kiköpött bolgár vagyok
Minden helybéli baba megszületésekor tízezer kunát kapnak a szülők (kb. négyszázer forintot) majd három éves korukig évente még öt-, ötezret. A teljes juttatás egymillió forintot tesz ki. Még ennél is jelentősebb summa, hogy a gyerekek négy éves koráig az édesanyák évente…..
Rendkívül igényes, hosszú (nyolc A4-es oldal terjedelmű) egy nyelvészeti tanulmánynak is beillő cikket küldött Doncsecz Ákos olvasónk a szlovén nyelv múltjáról és jelenéről, különös tekintettel a magyarországi szlovének helyzetére. E minőségi tartalom nem száraz…..
doncsecz 2013.08.31 11:37:56
@Koriander: Nézd, most itt Szlovéniáról van szó, akit a magyar médiában is nagyon csodálnak. Vannak "negatív" vélemények az országról, de azok ilyen ostoba soviniszta és rasszista marhaságok, hiszen még azt se tudják, hol van ez az ország és Szlovákiának gondolják sokszor.
Az, hogy a nyelv, vagy mikronyelv, régió, akármi formálja a tudatot az területenként más és más. A magyar az jól tudott érvényesülni ezen a területen, nem lettek a nyelvjárások külön nyelvváltozatok, nincs pl. őrségi nyelv, székely nyelv, pedig voltak olyan tényezők amik segíthették volna.
A kisebbsége bizonyos nemzeteknek kifejezetten fontos és van akinek erősebb a nemzettudata, de itt szerintem olvasható, hogy elég gyatra ez a tudat az emberek, míg egy horvátban erősebb. Na most Horvátország sem valami élvonalas, ha kisebbségeiről van szó, mondjuk az olyan kisebb kolóniákért mint Burgenland, vagy Molize, de az ottani horvátok gyakran tudnak maguktól csinálni valamit saját érdekükben és eredményesek is. Itt is az kéne, hogy szedjék össze magukat.
A szlovének maguk is sírdogálnak a nemzet halálon, jóllehet ezt maguk idézték elő. A muravidéki nyelvnek kissé durván beszóló Stanislav Škrabec is hogy kesereg, hogy 2184-re, vagy mit tudom én milyen dátumot mondott nem lesz már szlovén nyelv. Ja hát mondjuk ő is hozzátett ehhez, mert nem akart kompromisszumos lenni, mint azt próbálták a keleti régiókban elérni. Ott dialógusra készen mutatkoztak, de után nem is nagyon ellenálltak a közép-szlovén agresszív terjedésének, hanem vállalták a fúziót, de ez le van írva, hogy a magyarosítás késztette őket a másik oldalról. Igaz a magyarosításnak mindig is soványak voltak az eredményei, tehát ha a teljesen különálló norma megteremtésére egységesen kiállt volna katolikus és protestáns, akkor ma teljesen különálló nyelv lenne itt, amit nem tudtak volna a magyarok beolvasztani.
doncsecz 2013.08.31 12:52:30
@Gudea enszi: Ha te hallanád, hogy mennyire különböző, akkor nem bírnád őket hová tenni. Amúgy látom, hogy melyik blogból jössz, ott volt egy épp olyan cikk leközölve, amiről Koriandernek beszéltem.
doncsecz 2013.08.31 12:58:28
@Gudea enszi: Amúgy ha dunántúli anyanyelvű vagy, akkor a moldo-román csoportot képviseled, mert ott annyi különbség van a kettő között, mint a dunántúli, meg a pesti között.
A Horvát Tudományos Akadémia közzétette a legújabb horvát helyesírási reform munkapéldányát és ettől a derék horvát "nyelvtannácik" körében máris fellángoltak az indulatok: "Miért térnénk vissza a Khuen-Héderváry-korszak horvát nyelvi módszertanához?" – hördültek…..
doncsecz 2013.07.16 21:29:22
Sokan sokféleképpen beszélnek itt a horvát nyelvről, meg arról, hogy ez egyazon nyelvnek a nyelvjárása. Sokan itt durván tévednek: maga a što is elég különböző volt annak idején, csak ez a szerbhorvátosítás kisimította a különbségeket, szemben a ča és a kaj esetében fennmaradtak az eltérések. Annak idején is azok a horvátok akik nem akartak a szerbekkel közösséget vállalni bár a što nyelvjárás alapján képzelték az irodalmi nyelvet, mert a Katančić Biblia is erre épült, de jelentősen bővíteni akarták a másik két nyelvjárással. Az újkorban vesz át az újhorvát irodalmi nyelv a kajból és a čaból, de sokkalta inkább a štót igyekszik önállósítani a szerbiai és boszniai što nyelvjárástól. Ehhez hozzátartozik a régi što elemekkel történő purizálás. Ezt viszont a másik két nyelvjárás nagyban sérelmezi és megnőtt az igény, hogy azok is külön hozzanak létre irodalmi nyelvet. Burgenland esetében az ott élő horvátoknak is külön irodalmi nyelvük van, de ez mára már annyira hasonlatos a horvátországi irodalmi nyelvhez, hogy kevés benne a régi elem. Az eredeti burgenlandi, vagy gradistyei, fehérhorvát nyelv a čaból alakult ki, de keveredett a kajjal is, mivel ezen horvátok már a tengermelléki püspökségekkel, hanem Zágrábbal voltak kapcsolatban, ám a hozzászólások között is látható, hogy befolyásolta a szlovén nyelv is, sőt annak regionális változata a muravidéki nyelv, másnéven vend (ez köthető Ficzkóhoz). Az hülyeség, hogy eredeti horvátot beszélnének a burgenlandi, vasi, vagy épp soproni horvátok.
A szerbhorvát és talán a szlovén is nagy tévedései a kornak, mert mindegyik pánszláv alapon született írott nyelv, ami nem igazán az egységesítését segítette elő a népnek, hanem a mások elnyomását, további nyelvjárások kirekesztését. Ez még ma is viszályra ad okot a Muravidéken, de ha még látnátok milyen a viszály Horvátországban a három nyelvjárás körül. Ezzel az új helyesírással kapcsolatban is bizonyára a kaj és ča nyelvjárásokat beszélő horvátok sem értenek egyet, mert ők azt szeretnék, ha nyelvüket nem mellőznék.
doncsecz 2013.07.17 16:18:59
@Styxx: Köszönöm a felajánlást. Nekem legfőbb területem a szlovén, szlovént tanultam az egyetemen is. De valójában a muravidéki szlovén a specialitásom, ennek horvát kapcsolatait is keresem, mivel jelentősnek mondható. Jóllehet ezt próbálják ma kisebbíteni és a szlovén irányvonalat hangsúlyozni. Azonban a legújabb könyv szerint is, ha a kaj-horvát nyelv (mellyel igencsak hasonlatos) írott nyelvként nem szűnik meg, akkor a muravidéki szlovén nyelv nyilván abból kölcsönözne tovább újításokat, ahogyan eddig is tették.
Egyik barátom is lelkes kaj-horvát és sokat tudok azok dolgairól. Sok információt ad az amúgy igen ötletes és kreatív trnac.net, valamint a barátom facebookon üzemeltetett lapja a Kreativni Kajkavci.
Nem tudom, ha ez így megfelelne?
doncsecz 2013.07.17 17:28:44
@Styxx: Ok. Érdekes témáról van szó, tehát azért több részt lehetne publikálni. Átgondolom még mit, hogyan, miként. Majd még, ha kaphatnék valami címet, hogy elküldhessem rá.
Különös, félvállról kezelt műfaj a spagetti western. Legtöbb ember Clint Eastwood borostájával és Charles Bronson harmonikájával azonosítja és be is éri ennyivel, ritkán eszükbe jut még Keoma gondozatlan szakálla és Giuliano Gemma ezüstegydollárosa. Nem sejtik, hogy csak a…..
...és tényleg az!!! Ezt a rettenetesen elbarmolt olasz maszlagot nálunk egyedül az örök favorit, a Versus tudta lenyomni az igénytelenség terén, de az is csak hajszálnyira. Egyszerűen feldolgozhatatlan! A látottakért felelősséget nem vállalunk! Sorter..
doncsecz 2011.04.27 20:08:02
Kicsit ha belemélyedünk a rendező Andrea Bianchi filmográfiájába, ott észrevehetjük, hogy teli vannak ehhez hasonló filmekkel ami teli van vérrel, mocsokkal, mocskos disznókkal, jellemtelen hülyékkel, szerencsétlenek, akik még ráadásul homokosak vagy leszibkusok. A cselekményszövés és a dialógusok összefüggéstelen érthetetlen baromságok. Ezt most a film készítőjének címzem: kapaszkodj meg, de ezt a filmet is a klasszikus horrorfilmek közé sorolják. S hogy miért? Azért mert egy zombifilmet nyilván azért nézünk, mert zombik vannak benne, akik emberhúst esznek és itt igencsak ki van használva ez. Rohadó, férges, ocsmány, mumifikálódott testek jönnek ki a földből, akik melleket harapnak le, kitépik a belsőszerveket, az ember belsejében nyúlkálnak a földes, férges, rohat kezükkel, borzalmasan nyamoggnak még közbe. Talán a törvény se tűrte volna meg, ha már olyat csináltak volna, hogy a nemiszerveket ennék meg a zombik.
Bianchi azzal próbálta még menteni az alkotását, hogy ő ezt vígjátéknak szánta(?!) Azaz a sefüle sefarka szövegek komédia gyanánt vannak ott, hogy röhöghessünk miközben borzadnunk és félnünk kéne. Esetleg úgy lett volna még némi vígjátéki jellege, ha Hacsekot és Sajót ették volna meg a szörnyek.
Bianchi sosem művészetnek tekintette a filmezést, csak pénzkeresésnek, gyakorlatilag a filmjei nagyrésze ilyen hatásvadász, eltúlzott, mértéket nem ismerő, ráadásul blaszfém izék. Túlhangsúlyozta ebben is borzalmat és a szörnyűséget, valamint a színvonal emelésére szexjeleneteket helyezett el bennük. A többit pedig menet közben kitalálták így a többi része az egész filmnek teljesen logikátlan, hülye üresfejű, a vakvilágba beszélő, szexszelő emberek vannak. De ezt már te elmondtad. Ez az idézet is a végén vmi kitaláció lehet, vagy egy szennylapból vették ki. Egy másik filmjénél De Sade márkitól idéz valamit, az is egy pornográf jellegű vérfürdős film, ahol a szexjelenetek is elég ocsmányak.
Eredetileg a rendező egy valóban 9 éves gyereket akart szerződtetni a filmhez, de hát az olasz törvények sem engedték az ilyesmit akkoriban, ezért jött az az ötlet, hogy egy szellemileg, fizikailag visszamaradott gyereket keresnek, aki valójában felnőtt ember és a valóságban azért épelméjű, de hihetetlen, hogy elvállalta ezt a szerepet. Ez a gyerek annyira hülye, hogy vérfertőzést akart elérni az anyjával, ami már a agyhalottság csúcsa.
Még van egy pár hozzá hasonló rendező, de ő azért nem tűnt el velük a sunyiba, mert a trükkmesterek azért tényleg jó munkát végeztek ezekkel a zombijelmezekkel és a húsevés is elég hatásos. Joe D'Amatto is pornó-horrorfilmeket készített, amik a vérességükkel és szexjeleneteikkel értek el nagy hatást, minden másban egy kalap szarok. Az egyik ilyen filmjénél is egy katolikus pap röhejes emberkísérleteiről mesél, mint egyféle Frankenstein, amikor az emberteremtést a keresztényegyház tiltja a legjobban és már nekem emiatt is felháborító, amilyen blaszfémiát alkalmazz a katolikus egyházzal szemben. Ebben a filmben egy körfűrésszel hasítják ketté egy gondnok fejét, amit sokan a legjobb jelenetnek tartanak (és egyedüli jó, hatásos jelenetnek a filmben). És ez csak azért történhetett, hogy ilyen jó lett ez a jelenet, mert az áldozatot játsszó színész-statiszta Olaszország egyik legjobb statisztája volt és nagyon jól értett a elektrotechnikához. Mindig segített a filmeseknek a jelenetek kidolgozásában, eképp az ő keze benne volt ebben a részben. Mivel őt azonban csak erre a jelenetre szerződtették, még aznap haza is ment és ennyi volt neki és a filmnek is.
Mi lenne alkalmasabb terep a nemzetiségi sérelmek felhánytorgatására, mint egy focimeccs? A trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulóján adja magát a kérdés: szoktak-e Szlovéniában is a focipályák kerítésére aggatni Nagy-Szlovénia térképeket? Van-e egyáltalán…..
doncsecz 2010.09.05 15:38:55
@holnaPinap: Te nagyon buta vagy, fogjuk rá, hogy nem ismered a szlovén nyelvet. A horváttal csak kölcsönös érthetőség van, mert ez két különböző nyelv eltérő hanglejtéssel, ragozással, szókészlettel. Igaz, hogy a kajhorvát sokkal, de sokkal közelebb áll a szlovénhez, de mivel a szláv nyelvek az egymáshoz legközelebb álló nyelvek, így a határok mentén a nyelvjárások egymásba mennek át. A magyarral kár hasonlítgatnod, ő a folt a zsákján, mert mint sziget helyezkedik el, körülötte az indeurópai tenger
doncsecz 2010.09.05 15:40:16
@holnaPinap: Vajon hány magyar szó szláv eredetű? Vagy azt talán a szlávok lopták a magyaroktól. Neked, meg a hozzád hasonlóknak fingotok nincs a szláv nyelvekről, csak magyaráztok.
doncsecz 2010.09.05 15:43:53
@Csehszlovák Kém: Francot se tudsz a "békés Szlovéniáról." Tán itt ebbe az országba nincsenek tetvek, akik molotovkoktélokat dobálnak, mert másokat megvernek? Vajon Magyarország nem ilyen fasisztoid, fajgyülőlő, világuralomra törő állam. Keregessél csak paranoid képeket a szlovák-szlovén szövetségről, te magad vagy a szlovák-szlovén szövetség, kedves Agent Provocateur.
1919. május 28-án Tkálecz Vilmos, aki hivatalosan a szentgotthárdi és muraszombati (ma Szlovénia) járások kommunista népbiztosa, gyakorlatilag főállású csempész, csaló és szélhámos volt, a muraszombati Elelfánt szállóban maroknyi barátjával kikiáltotta a Vendvidéki…..
A fekete hegyek országában (Montenegró) is elkezdődött a nemzeti öntudat építése. Felülről. Nyilván csak így egészséges. Majd, amit a politika meg az egyéb vezetők kitalálnak, magáénak érzi a nép is. Így megy ez. Mindig is így volt. Abban mesterkednek a szorgos mediterrán…..
doncsecz 2010.03.20 00:39:49
A horvátok közül többen károsnak tartják a nemzetre nézve, hogy a szerb nyelv felé való közeledés végett a štokavit választották az írott nyelv alapjául, holott ténylegesen évszázadokig a kaj-horvát volt a hivatalos náluk, ez a szlovénhoz áll közelebb. Hasonlóan a tengermelléki (čakavi) horvát is régibb irodalommal és sztenderddel bír. A szlovénok esetében érdekes megjegyezni a magyarországi szlovénok a Mura mellékén saját irodalmi nyelvet használtak évszázadokig, amit vend nyelvnek neveznek magyarul, de mindig is szlovén névvel illették a beszélői. A magyarországi szlovének sérelmezték hogy 1920-tól a SHS-ban (Jugoszlávia elődjében) nem használhatták tovább oktatásban a nyelvüket, persze ekkor még a sajtóban és templomban megmaradt, csak 1945 óta degradálódott csupán családi használatra. Akik támogatták az elszakadást Magyarországtól utóbb sérelmezték azt is, hogy a szlovén nyelv modernizációjakor a muramenti (vend) nyelvet egyáltalán nem vették figyelembe, s dőntően a ljubljanai variáns dominált. Montenegróban tanították ugyan az ottani nyelvet már jó 200 évvel ezelőtt, de ezt ők is szerb nyelvnek tekintették és voltaképp nem is tudták úgy önállósítani magukat a szerbtől mint a vend a szlovéntól (hiszen nagyon sok könyv és újság keletkezett vendül, még a Biblia egy részét is lefordították), s az egyház a szerb Bibliát használta.
doncsecz 2010.06.18 22:47:37
meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_new_languages/Wikipedia_Montenegrin_3

Ezen az oldalon megpróbálnak a montenegrói nyelv hívei montenegrói wikipédiát is létrehozni, immár harmadjára. Jól látható micsoda parázs viták mennek itt, ahol némileg durva nacionalista megnyilvánulás is helyet kap. Az egyik érv a montenegrói wikipédia ellen az az, hogyha lenne, akkor egész biztosan nem folynak igazi szócikk szerkesztés, hanem nyilván a szerb, a horvát, a bosnyák és szerbhorvát enciklopédiákból át lennének másolva a cikkek, mert sajnos én is láttam, hogy egy dalmáciai témájú cikk a horvát wikiben szóról szóra ugyanat a bosnyákban is.