Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chatinbretagne

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség A Saint-Tropez-i csoda 2014.05.18 19:21:08
Ilyen tényleg csak egyszer történik az emberrel, mindegy milyen hosszú az élete. Pedig az egész csak egy szokványos autó bemutatónak indult Saint-Tropez-ban. Lütyő csendőr (Istenem, de utálom ezt a Lütyő nevet nekem csak Cruchot marad, én még feliratos videó kazettákat néztem…..
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..
chatinbretagne 2013.11.26 11:33:10
Na álljon már meg a menet, ezt a sznob nőt!
- Legfontosabb: értelmes ember különválasztja a bürokrácia útvesztőiben tett tapasztalatait és a neveltetést, kultúrát, amit folyton emleget a cikkben. DE alapvetően, hogyis van ez ennél a nőnél?? Ő döntés alapján nevel amerikaivá vagy magyarrá? Elárulom: ha ez nem ösztönösen jön neki, akkor a fiában sem fog a nagy magyarságból semmi megmaradni. Ha meg ösztönösen jön belőle a "magyar kultúra", akkor ezek miatt a rossz tapasztalatok miatt sem fog megállni!! Úgyhogy nevetséges ez a "bosszúból nem nevelem magyarnak" hozzáállás. Ha ezeket tényleg komolyan gondolja, akkor szegény gyerek! (olvasson Kafkát)
- Ne jöjjön itt nekem ezzel a nagy szabadságharcos eszmékkel, mintha Ámerikában ő ebben mekkora profivá vált volna. Meg a nők jogai, meg egyedülálló anya sirámai, amiket Mo-on sárral tipornak! Csak hogy ne legyen annyira fekete-fehér a kép, ott is nyilatkoztak fő politikai vezetők olyanokat a nőkről, erőszakról, ami bicskanyitogató! Lássuk már árnyaltabban a világot!
- Láson csodát: határozottan állítom, hogy Franciaországban nagyobb a bürokrácia, mint otthon!! De minimum ugyanakkora labirintusok vannak ezen a téren. Úgyhogy megmondhatja annak a több millió amcsinak, aki a Riviérára vágyik, azt is, hogy Franciao-ba se jöjjenek! (csak mert azt érzem, hogy a magyar dolgokat könnyű fikázni, most kezdjen ezzel valamit!)
- Az elmúlt egy évben én is kértem, kaptam állampolgársági vizsgálatot, magyar anyakönyvi kivonatot külföldön született babámnak. Egy-két nehézségen túl az egyetlen 3 hetes otthon tartózkodásunk alatt sikerült elintézni, amit meg nem, azt meghatalmazással nagyszülő intézte. Elképesztően izgalmas retro irodákban jártam, elképesztően frusztrált nénikkel volt dolgunk, DE miután kedvesen és nyiltan beszéltünk velük, mindegyik megnyílt és segítőkész lett. Kikacsintással adták a tippeket, borzasztóan hálásak voltak az emberi szóért. Úgyhogy biztosra veszem, hogy stílusváltással, kedvességgel több segítséget kaphatott volna az alanyunk is. Ja, hogy ezt vicces egy félig amcsinak magyarázni..... lehet, hogy kicsit nagyravan magával ahhoz, hogy leálljon az 50-es hivatalnok Bözsivel beszélgetni??????????????
Attól félek (stílusból ítélve), ez a helyzet, itt van a bajok forrása elásva, és ebben az esetben viszont mélységesen elítélem a hölgyeményt. Mert amíg nem érti meg a különböző élethelyzetekre való nyitottságot, amíg az amerikai egyen-mosolyt várja el az 1960-as években berendezett magyar hivatalokban, addig tényleg felesleges is magyar irodalmat és történelmet erőltetnie a gyerekére....
chatinbretagne 2013.11.26 12:07:25
@Határátkelő:
Nem ,természetesen nem azt gondolom, hogy jól van ez így. Természetesen változtatni kellene jogszabályokon, ügyintézői színvonalon.
Csupán annyit mondok, hogy számomra egy olyan személy története és véleménye nem hiteles, aki azért mérges, mert irreális elvárásai vannak az adott helyzetben. Sőt, inkább szegénységi bizonyítvány. SŐT, elítélem az ilyen sznob hozzáállást, ahogy azt írtam.
chatinbretagne 2013.11.26 13:34:20
@négyzethálós:
Nem, a vicces az, hogy Bözsi néni kapcsán összemosod itt nekem a jogszabályi ismereteket és a segítőkészséget.
Amit én írtam - :adott szituban kedvességgel igenis segítőkészek voltak az ügyintézők - és a szakmai tudás hiányát-meglétét sehol nem hoztam összefüggésbe. Nem is értem, te miért tetted. A SEGÍTŐKÉSZSÉG volt a téma, amikor a kedvességről írtam. Mert ezek viszont szoros összefüggésben vannak, akár helyes ez etikailag, akár nem.
De mégegyszer: nem jó, ha az embert 1960-as irodában frusztrált Bözsi néni fogadja, amikor fontos dolgot intéz. DE
1. Azért a kedvességgel csodás dolgokat lehet elérni. Vagy a mosolyt otthagytuk a csilivili hívószámos fogadóterekben?
2. Ha pozitív a hozzáállásod, még jól is kijöhetsz a szituból (ez még mindig nem azt akarta jelenteni, hogy helyeslem az állapotokat - a gyengébbek kedvéért)
3. Ne ítélkezzen nekem az, aki alapvetően lenéző és sznob hozzáállásáról tett tanúbizonyságot. Én kérek elnézést, ha tévedtem, de egyetlen kapaszkodó, a szöveg alapján ez derült ki számomra.
jajj, még sorolhatnám, de asszem ez így is elég egyelőre.....
Sok szó esett már és esik is itt, a blogon arról, mennyire kell vigyázni arra, milyen külföldi munkát vállal el az ember, és kiben bízik meg. Sajnos sok az átverés és nagyon észnél kell lenni, különben könnyen úgy járhat az ember, mint a mai poszt (vagy inkább segélykiáltás)…..
chatinbretagne 2013.08.14 09:20:27
@négyzethálós: jaja, teljesen egyetértünk.már ami az utsó kommentedet illeti. viszont amit még mindig tartok, hogy nem fikázták Mo-ot, és nem tudhatjuk, hogy miért nem akarnak hazamenni. úgyhogy felesleges ráharapni arra, hogy miért nem fordulnak vissza.
chatinbretagne 2013.08.14 09:31:58
@flash.gordon: ezt biztos nekem szólt? nem értem a hozzám intézett szép kioktató szavakat :) , hogy hogyan is következik ez az én kommentemből?
vagy számodra ha én azt mondom, hogy nem ítélek el senkit, aki bepróbálkozik nyelvtudás nélkül, az azt jelenti, hogy szerintem a külföld "jár" ?? ez hülyeség, már megbocsáss.....
nyelvtudás nélkül is láttam már olyan karrier-indulást, hogy rirgylésre méltó, aztán persze 1-2 év után jött a nyelv is. nem, egyáltalán nem ítélek el senkit, akárhogyan is próbálkozik jobb életet élni. őneki van arról elképzelése, hogy neki mi a jobb, remélhetőleg.
nyilván, ha már tanácsokat kell adogatni, hogy mi könnyíti meg az életet, akkor a nyelvtudás az első pont. de ez már egészen más hangvitel, nem felkiáltójeles kinyilatkoztatás.
A Határátkelő történetének egyik meghatározó pontja az „ott sincs kolbászból a kerítés" kifejezés és az az ellen viselt (kommentelői) harc. Állandó (Prémium...) kommentelőnk, diggerdriver (blogját szívesen ajánlom figyelmetekbe) szerint viszont Londonban igenis abból van –…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Mióta a külföldi munkavállalás és letelepedés ilyen fontos és gyakori beszédtéma lett, állandó találgatás tárgya, vajon hány magyar is választotta a határátkelést. Nos, az elmúlt napokban két, egymástól független felmérés is nagyon hasonló eredményre jutott, úgyhogy…..
chatinbretagne 2013.07.12 09:19:09
@NIKI LAURA:
Az a baj veled, hogy a frusztráltan bunkó ellenségeskedésed miatt elmegy a kedvem a kommentek olvasásától. És innentől sajnos hatással van rám is.
Sajnos igen beszűkült viselkedés az, amikor valaki jelenlegi helyzetét 3 mondatban ismerteti, mire neked sikerül a fejéhez vágnod, hogy nem vitte semmire az elmúlt 20 évben. Anélkül, hogy bármilyen előzményt megosztott volna. Például.
1. Minden kicsit is értelmes ember tudja, hogy a másik életét nem ítélem meg élesen, mert csak ártok vele. Pláne, ha semmi alapom nincs hozzá. Ezt csak az olyan érzelmileg nullák, illetve kielégítetlenségüket verbális agresszióval leplező barmok nem tudják, mint amit te most itt játszol.
2. Tudod, az olyanok a legveszélyesebbek, akiknek mindenről kialakult séma él a fejükben, és ezt rávetítik mindenre és mindenkit beraknak egy, a világképük szerinti skatulyába. A másik fél tényleges értékeinek vizsgálata nélkül, vagy hogy egyáltalán kíváncsi lenne a másik véleményére, tapasztalataira. Ettől nem kell sok lépés a rasszizmusig, hogy mást ne mondjak.

Csak hogy tanulj is valamit, ha már gyerekként nem sikerült beléd nevelni:
ha egy embertársunk megosztja velünk élete eseményét, a múltját, tapasztalatait, döntéseit, jövőképét, stb., akkor meghallgatjuk, támogatjuk vagy megpróbáljuk rávezetni az általunk jobbnak vélt útra, hozzáadunk valamit a saját gondolatainkból, tudásunkból. Pluszban, ha érdekel a téma, még kérdezhetek tőle, hogy saját tudásomat is gyarapítsam.
Erre az alapvető, értelmes kommunikációra jönnek az udvariassági fordulatok, de az más egy másik tészta, mondhatnám neked túl nagy falat lenne.
Kívánok neked sikeresebb napot, remélem más területen ügyesebb leszel.
Határátkelő Két ország egyben 2013.07.11 06:52:00
A mai poszt reakcióként született, méghozzá a francia országfelelősünk legutóbbi írására. Ildikó szerint lehetetlen Franciaországról egységként beszélni, mert észak és dél elég élesen kettéválik. (A képek a napokban készültek a pékségbe menet, amiért köszönet…..
chatinbretagne 2013.07.11 17:49:00
@Babette_:
3 évig lent laktunk a parti sávban, és előfordult olyan is, hogy alkonyatkor nem tudtál nyugton maradni tőlük. Párom volt naplementekor mostanában a parton, és most is kegyetlen sok szúnyog van arrafelé.
Már 20 km-el feljebb, a hegyekben lakunk, és kis patak folyik a kert végében, nagyon féltem tavasszal, hogy az esőzések után megjelennek, de láss csodát: egy darab sincs.
Viszont van egy csomó pók, csúnyák és nagyok, fura nagy bogarak, undorító százlábú-szerűségek, és minden ilyen lény kb többszöröse az otthon megszokott méretnek.
Hihi, azt hiszem, most még egy adag olvasót elrettentettem a környéktől - pedig esküszöm, nem ez volt a célom :)
Ja, valamelyik nap egy gekkó költözött be a nappalim plafonjára. Azt mondják, megeszi a bogarakat, de ez nagyon lusta volt, meg se mozdult órákig, úgyhogy inkább kikergettük. :)
chatinbretagne 2013.07.11 21:20:17
@diggerdriver:
Köszönöm a pozitív szavakat, jól estek.
(én mertem írni a posztot)
Nagyon érdekes a megközelítésed a francia építészet, lakberendezés témában, ezt így még nem is gondoltam át, pedig milyen igazad van. Tanultam belőle, köszönöm.
Azt hiszem, ez az "életigenlő" környezet-kialakítás az, ami miatt annyira divatos lett Provence mostanában. Jó ránézni, jó benne élni. (És jó lenne, ha ennek az öntudatos, ízlésében magabiztos életstílus-hátterét is átvennénk, nem csak a külsőségeket.)
Plusz adalékként az jutott eszembe, hogy ez a mentalitás jelenik meg a dél-franciák öltözködésében is. Könnyedén színes választások a hétköznapokban is. Mernek öltözködni, a szó jó értelmében, ezzel is alakítva a környezetüket. Bocs a nőiesnek tűnő reflektálásért (habár ez a francia férfiak öltözködésére is igaz), nem is ragozom tovább :)
chatinbretagne 2013.07.11 21:31:09
@Shebelle:
Skorpiók tényleg vannak, párom már találkozott velük, én még szerencsére nem.
Állítólag a gazdag villák körül is a tyúkokat a skorpiók miatt tartják, szépen összecsipegetik őket. Persze a kutya is jó megoldás, és az ablakban a levendula is elijeszti.
De állítólag léteznek olyan bogarak (vagy mik), amiknek a csípése rosszabb, mint a skorpióé.
Hiába, a mediterrán élővilág kicsit más, mint amihez hozzászoktunk. :)
Az ember azt gondolná, hogy Máltán csupa napfény és mosoly az élet – nos, mint Judit mai posztjából kiderül, ez távolról sem igaz. Sőt, aki nem ismeri a helyi élet minden csínját és bínját, azt csúnya meglepetések érhetik. „Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán legyen-e…..
chatinbretagne 2013.07.09 08:42:45
@hagyma:
Mediterrán tengerparton élek pár éve: itt igazad van, a legrosszabb a déli fekvésű lakás. de itt kb 10-szer olyan erősen süt a nap, télen is éget!
DE otthon, Magyaro-on, igenis a déli fekvésű lakás a legjobb, általános szempontokat figyelembe véve! Otthon csak 2 hónapot süt olyan erősen a nap, hogy túl meleg legyen, egyébként 10 hónapig igenis kellemes az ablakokon beszűrődő napsütés.
Én tudom, északi fekvésű lakásom van otthon, nagyon jó szigeteléssel, és olyan, mint egy pince - nagyon nehezen melegszik fel, amikor kint kellemesen langyos, bent akkor is vacogni kell.
Úgyhogy az otthon élő 10 milliót meg nem kellene hülyének nézni, pláne, ha fingod sincs az otthoni körülményekről, mert már elfelejtetted.
Uff
Ma egy poszt erejéig félreteszem a személyes történeteket, mert kíváncsi vagyok, mit gondoltok arról a brit kampányról, amely megpróbálja lebeszélni az uniós polgárokat arról, hogy a szigetországban vállaljanak munkát és persze arról is, vajon tényleg megtelt-e (ha nem is szó…..
chatinbretagne 2013.07.05 09:32:36
@Amarante: de, tényleg beszélnek szépen franciául. az értelmesebbje nyilván. egyértelműen könnyebb nekik megtanulni, nagyon hasonló, köztudott.
Talán még emlékeztek rá, hogy pár hónapja arra kértem az országfelelősöket, írjanak arról, milyenek az emberi kapcsolatok abban az országban, ahol élnek. Nos, még mindig jönnek az írások, ma B. posztját olvashatjátok Franciaországról és arról, vajon tényleg olyan…..
chatinbretagne 2013.07.03 09:21:35
Sajnos nagyon közhelyes írás. Ennyit egy otthon élő is össze tudott volna ollózni 10 perc alatt, ha a közhelyekre kíváncsi. És persze felszínességénél fogva nem is valós. Gyakorlatilag felesleges poszt volt.

Felhívnám a posztíró figyelmét arra, hogy félrevezető, ha tapasztalatait az egész országra kivetíti. Sok régió létezik, teljesen más habitusú emberekkel, más körülményekkel, munkalehetőségekkel és lakhatási árakkal - hogy csak a lényeges különbségeket említsem.
Pl. Bretagne-ban: elképesztően olcsón és viszonylag könnyen bérelhetsz házat; a helyiek imádni fognak rögtön, ha nyitott vagy a breton hagyományaikra; könnyű barátkozni; viszont semmi munkalehetőség nincs.
Déli tengerparton mindennek a ellentéte igaz: drága a lakhatás; a helyiek ismerősnek elfogadnak, barátkozni soha nem fognak veled (jaja, kivétel mindig van, pl a világot bejárt fiatal franciák nyitottabbak itt is); tele van munkával a környék, viszont nyomottak a bérek a sok munkakereső miatt. Alapvetően a családok élete, a szórakozási formák is teljesen mások északon és délen.
És most csak két régiót említettem, hát még Párizs, Toulon környéke, Lyon pezsgő élete.... stb. Legalább említette volna meg az író, hogy hol szerezte ezeket a sablonos tapasztalatait, mert egy régiónak elmenne, mint vélemény. De az országra vonatkoztatni - ez kicsapta nálam a biztosítékot.

Ugyanígy a szlenget, kifejezésmódokat: nagyon markáns eltérések vannak. Jómagam 5 éve élek az országban, és nem csak én tanulom a nyelvet folyamatosan, de maguk a franciák is kiröhögik egymást - minap kolléga visszakérdezett kolléganőnél, hogy a "fog" (amit a fogorvos gyógyít) szót mégis hogyan ejthette így. A nő Provence-i kiejtést használt....

Ő az országfelelős? Kár, pedig annyi mindent, érdekeset lehetne írni erről az országról.
chatinbretagne 2013.07.03 09:41:49
@Igényes: igyekszem. talán összejön egyszer. :)
A mai poszt Spanyolországba visz bennünket, de amellett, hogy kiderül, mikor és mit esznek és isznak a spanyolok, ismételten bizonyságát kapjuk annak, mennyire nem elég csak a nyelvet tudni, hanem a kultúrát is ismerni kell. Egy biztos: ArtBrigittától olvastam a határátkelés egyik…..
A külföldi munkavállalás és letelepedés egyik legnagyobb toposza (talán csak az „itt sincs kolbászból a kerítés" mérhető hozzá) a „menekülj, ha magyart látsz!". Miközben valószínűleg sok igaz tapasztalat van e mondatban, azért néha jó látni, hogy ez nem valamiféle eleve…..
chatinbretagne 2013.05.11 13:43:55
@én már a fény gyermeke vagyok:
Csirkeevésről egyszer és mindenkorra:
Márpedig a hivatalosnak mondott protokoll szerint a csirkecombot kézzel illik enni, abban az esetben, ha papírgallér vagy ilyesmi van rajta. Ha nincs (márpedig elegáns helyeken van!), akkor kétesélyes a dolog - így is, úgy is jó.
Egyébként asztali illemről vitázni hülyeség, mert a legszigorúbb szabályokat is megengedett felrúgni, amennyiben az asztaltársaság (és környezetünk) erre egyértelműen engedélyt ad és vélhetően nem zavarja őket. Természetesen az ésszerűség határain belül.
Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel,…..
chatinbretagne 2013.04.24 11:07:32
@orange85: Párizs egy külön fejezet, persze, London is. Én a Riviéra - Provence környékét ismerem jobban, ami az ország 2. legdrágább területeit foglalja magában. Minden a környéktől függ, de azért saját tapasztalatom szerint ami Angliában egy szoba bérlési ára egy jó környéken, az itt egy kis lakás ára egy szintén jó környéken. Persze annyi mindentől függ, meg a szerencse is egy fontos tényező, de határozottan az a véleményem, hogy itt olcsóbban meg lehet úszni a lakhatást. Többek között a sokat szidott francia bürokrácia segít ezen, mert egy bonyolult módon itt azért a hivatalos, hosszú távra kiadott albérletek ára maximalizálva van (kerülettől függően).
Azért nem olyan vonzó a magyarok számára, mert sokkal bonyolultabb a letelepedés, még egy bankszámlát sem egyszerű nyitni, hát még a lakhatás-bankszámla-egészségügy bürokráciai útvesztői.... Kafka elbújhat néha.... Ezen túl pedig azért megnézném, hány angolul beszélő magyarra jut egy franciául értő honfitárs... plusz angolul alapszinten makogó már mehet bizonyos kétkezi munkákra Angliába, mindenki segít neki, míg itt valóban kell beszélni franciául, hogy számításba vegyenek. Pont a fentebb említett papírügyek elintézése szinte lehetetlen a nyelvtudás nélkül. Tehát ezek miatt gyakori Anglia és ritka Franciaország, ha a célországokat nézzük.
Viszont állításom az volt, hogy életszínvonal tekintetében Franciaország jobb. Legalábbis élhetőbb. Ha már egyszer le tudtál telepedni. (Az a nem véletlen, hogy millió angol-angol, aki megteheti, átjön ide élni.)
Csak a letelepedés bonyolultabb, mint Angliában. Másik szempontot pont ez veti fel: a fiatal kivándorlók a kezdeti nehézségekkel nem akarnak vacakolni, nekik egyszerűbb Anglia - és különben is ott lakik már egy csomó ismerősük, úgyhogy a tömeg tömeget csinál elve alapján telik meg az a pici sziget....
chatinbretagne 2013.04.24 11:43:10
@M. Péter: kábé 1 millió francia él (ment tanulni vagy dolgozni) külföldön. a legújabb statisztikák szerint. ennek nagy része Anglia, Kanada, USA. viszont ez 50 millióból nem annyira sok, másrészt a fő motivációjuk más, mint nekünk, kelet-európaiaknak: ők világot akarnak látni, kalandozni, máshol is lenni. a gazdasági elégedetlenség, a pénzkeresés, pénzgyűjtés egyáltalán nem szerepel az okok között, tehát nem életszínvonal kérdése az Angliába települő franciák nagy száma.
az igaz, hogy jellemzően az angolok se pénzt gyűjteni jönnek ide :) Bretagne-t érdemes megnézni, kábé lassan több az angol lakos, mint a francia (psszt, bocs, breton! nehogy meghallják, hogy le-franciáztam őket, mert kapok a fejemre)
A KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) honlapot és kampányt indított annak érdekében, hogy "szemben a 2002 és 2010 közötti évek fiatalokat elüldöző politikájával- praktikus információval, tanácsokkal és erkölcsi támogatással lássa el azokat a…..
chatinbretagne 2011.03.23 23:03:55
Na, lássátok valós tapasztalataimat a témában, a gyönyörű Dél-Franciaországból:

10. adózás: Magánvállalkozóként az összes bevallott jövedelmem után 13 ,azaz tizenhárom (!!!) % az összes levonás, amit levonnak-befizetek. Ebből 1 % az adó.
Ebben benne van az egészségügy, a nyugdíj, az adó, és MINDEN. (A munkával járó fix költségem ezen túl csupán a szakmai biztosítás, kb 60 euro évente.)
Ezután adott esetben jár nekem munkanélküli, gyes, gyed, és még mittomén mi.

9. ötletek megvalósítása:
Egyszerűen: itt minden szinten támogatnak, ha dolgozni, céget csinálni akarsz. Ingyenes tanácsadások (akár könyvelővel), képzések, mosolygó emberek mindenhol. Errefelé NEM szükséges kapcsolat ahhoz, hogy normálisan elindítsd magad és az ötletedet. Ennyi.

8. Túró Rudi - és egyéb hungarikumok
Imádom őket, amikor 2 havonta jönnek hozzám otthonról vagy én látogatok haza, örömmel eszem.
Viszont a szerény hétköznapjaimban elvagyok az itteni olcsó friss tengeri ételekkel, sajtokkal, a magyar boroknál olcsóbb, de jobb minőségű provence-i borokkal, és még soroljam? Szegény én......

7. Köszönöm, multikulti jön a tévéből (értelmesebbek a műsorok, mint otthon), az internetből, a nyári zenei, fesztiválos szezont és a világ minden tájáról itt nyaraló emberkéket nem is számítva...
A multikultit nyugaton ma már bárhol megtalálhatom, ha akarom.

6. A nyelvtudásommal és a diplomámmal pont kitörölhettem abban a 6 évben, amikor otthon próbálkoztam. Sikeresnek számító "kulturális alkalmazott" és szabadúszó voltam, de teljesen soha senki nem jelentett be. Értékelték a nyelvtudást, persze, de amikor a nyugdíjamat vagy egészségügyemet kellett volna befizetni, akkor már nem a csodás végzettségem és tudásom számított, az biztos! És én még szerencsés voltam a barátok között......

5. Egészségügy, na hagyjuk. A cinikus megjegyzés a plazmatévéről elmés, csak éppen tök hülyeség. Igenis, számítanak azok a körülmények, ahol a dokik dolgoznak! Nem is nekem elsősorban, hanem nekik. MErthogy itt ezerszer jobb az ellátás, jobban odafigyelnek rám ,az biztos. Most nem jönnék a személyes sztorikkal, de az biztos, hogy megéri az otthoninál kb 1,5-szeresét befizetni (ez már kiegészítő biztosítással együtt, vagyis 100%-osan fedezik az ellátásomat)

4. Az ételekről már a TúróRudinál elmondtam.
Eszem is egy adag garnélarákot vacsorára.

3. A lányok otthon kétségtelenül születésileg szebbek. (Egy angol barát véleménye szerint csak kurvásan mozognak-teszikveszik magukat, attól tűnnek szebbnek.)
Viszont az itteniek sokkal jobban adnak magukra. És ha megnézünk egy idősebb generációt - vigyázz, durva leszek, - köszönöm, én az itteniekre szeretnék hasonlítani, nem drága szeretett, ámde meggyötört anyáinkra.

Egyetlen valós pont a barátok-család hiánya. De ezt próbáljuk kölcsönösen a gyakori látogatásokkal pótolni. Elég jól működik.

2. Ugyan már, elküldenék egy olyan ismertetőt , amiben pontosan (és érthetően) leírják, hogy mennyi pénzt fogok kapni, ha babát várok..... néha számomra is elképesztő.

1. Tavaly július 14-én a tengerparti bárban ülve néztem e kisváros 20 perces tűzijátékát - nem sokkal volt kisebb a budapestinél.

De a legfontosabb, hogy errefelé MOSOLYOGNAK AZ EMBEREK.
Az imádott otthonomban, ahol mai napig a legtöbb szerettem él, és ahol az anyatejet a kultúrával szívtam magamba, ott, kérlek szépen, 1 hét után depressziós leszek a türelmetlen, szomorú, agresszívan elkeseredett emberektől.

Bocs, nekem is fáj ezeket így kimondani. Ez van.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt.
Úgy tűnik, választ kapunk egy hónapok óta minket kínzó kérdésre: vajh mire fogja költeni a nyakába szakadt állami milliárdokat a Duna Televízó? Megmondjuk: kurvákra. Na nem úgy, hogy rendelnek belőlük párat a igazgatói irodába, hogy az üvegasztalra kiszórt kokóban…..
chatinbretagne 2010.03.19 16:56:10
@kamarti: Köszi a (valóban) értelmes választ.
Több dologgal kapcsolatban nem értek azonban egyet:
A szinopszist vitatjátok, írod. Szerintem a szinopszist nem olvashatta a cikkíró sem, sem a legtöbbünk, csupán egy sajtóközleményt, ami a tévé PR-osának ilyen-olyan szövege - egy rövidített, félresikerült kis "kedvcsináló" lehetett talán a célja. A megjegyzésekből következtetve valószínűleg silány. De ennek nem sok köze van a filmalkotás folyamatához, és a végeredmény minőségéhez.
A sokszor emlegetett súlyos adóforintok témáját illetően sem gondolom, hogy ennyire egysíkúan kellene mindig gondolkodni. Véleményetek szerint ne adjanak pénzt magyar filmekre? Ne legyen magyar filmgyártás, mert nem mindig sikerül jót alkotni? Ki döntse el, hogy miből lesz jó film, sorozat, és melyikből nem? Ez kicsit bonyolultabb kérdés, de talán azon érdemes elgondolkodni, hogy ha jó alkotásokat akar ez az ország lerakni, akkor az pénzbe kerül. A próbálkozás is!
Nem azt állítom, hogy ez a filmötlet jó, vagy nekem tetszik. Bármit ki lehet hozni - szuper és pocsék filmet is belőle. Nem jósolom meg, hogy jó sorozat lesz. Viszont drukkolok! Akkor is, ha csak kis esély van arra, hogy jó lesz.
A kedves szereplőgárdát illetően:
Csupán azt kritizálom, hogy ezt a szerencsétlen Labannc lányt miért sikerül mindenkinek ismernie, és ezzel kapcsolatban fejtettem ki - csöppet sem elnéző - véleményemet. És igenis ELÍTÉLEM azokat, akik ezt a lányt ismerik, viszont foglmuk sincs arról a főszereplőről, aki már elég nagy díjat is kapott -csakis színészi játékáért.
De persze valszínűleg túl nagy igényeket támasztok ahhoz képes, hogy ez az index :D