Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LAKSZ

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezd egyre szélesebb körben elterjedni egy értelmezés: a Fidesz a rezsicsökkentéssel rátalált az aranytojást tojó tyúkra. Az év eleje óta ennek köszönhetően nő a támogatottsága, mert ez érdekli az embereket, ezt értik az emberek, erre vevők az emberek. Tényleg ilyen egyszerű…..
LAKSZ 2013.03.28 07:06:04
T.G. alapvető következtetése helyes, a jelenlegi (várhatóan végrehajtásra kerülő) rezsicsökkentés nem befolyásolja a 2014. évi országgyűlési választásokat. A Fidesz akkor nyer ismét, ha a gazdaságban a 2013. év végére mindenki számára látható (érezhető!) javulást tud felmutatni.
Cca. négymillió ember számára a fűtés, a világítás és a közszolgáltatás gyakorlati igénybe vételének lehetőségét (azaz a lakhatást), valamint további kétmillió ember számára némi könnyebbséget jelent most a rezsicsökkentés.
Hosszabb távon biztosan volna (van) más megoldás is a szegénység enyhítésére, mint a "rezsi" csökkentése, azonban azt fűtetlen lakásban, esti sötétben, éhkoppon, a tisztálkodás és a tiszta ivóvíz lehetősége nélkül nehéz kivárni. Gyermekekkel pedig lehetetlen.
Ezért helyes e döntés, most.
Mindemellett számolni kell azzal, hogy a rezsicsökkentés nem kedvez az "energia-takarékosságnak" és a megújuló energia felhasználását elősegítő beruházásokra sem ösztönöz, de a "közteher-viselés" terén is aránytalanságot okoz. Ezért e három negatív jellemző lesz - /természetesen/ a gazdasági közérzet mellett - az, amelyek részben befolyásolhatják egyrészt a szavazásban résztvevők számát, másrészt a szavazati arányokat.
Valószínűsíthető az is, hogy az emberek (az elmúlt 23 év után végre) már nem lesznek vevők a "mocskolódó kampányokra", mivel az ilyen kommunikáció nem a "tisztességes emberek" sajátja. Ugyanakkor az országgyűlési jelöltek személyes elismertsége, tisztessége sokkal meghatározóbb lesz, mint a 24 év alatt valaha is volt.
Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
A debreceni születésű grafikus,festő, iparművész, hosszú évekig az Iparművészeti Iskola tanára is volt.   Meglehetősen jó kapcsolatot ápolt Palka Józseffel, hiszen rengeteg közös munka fűződik a nevükhöz , üvegfestés és  mozaik-készítés területén is. …..
LAKSZ 2012.09.07 11:42:27
@pajerkároly: Kedves Pajer Károly!
Ha nem terhelem vele, érdekelne a Szent József plébánia ólmozott üvegablakairól több információ, fotók az ablakokról, ha van olyan összeállítása, amely a restaurálás előtti és utáni állapotokat mutatja (még ha nem is minden ablakra).
Előre is köszönöm, ha megküldi a fotókat.
Üdvözlettel
Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
E-mail:lakszcsoport@gmail.com
Nemrég mikor hűsöltem a medencében, kitaláltam valamit, amivel nem csak magamon segíthetek. Ahogy sütött a nap, fújt egy kis szellő, minden olyan könnyű volt.  Azokban a pillanatokban nem engedtem, hogy azon járjon az eszem, hogy megint miből fizetem be a számlákat, mi lesz a…..
LAKSZ 2012.08.11 16:45:55
Az RTL-es híradót ugyan nem láttam, de a "kerekesszékre" festett reklám gondolata megérdemel egy kis figyelmet. Főleg azért, mert sokkal többen olvasnák e reklámot, mint ahányan a televíziós reklámokat nézik, ugyanis azok (általában többszörös hangerővel történő) megjelenésekor /megszólalásakor/ általában csak bosszankodunk, csatornát váltunk és "elkívánjuk" a szerkesztőket - írásban meg nem nevezhető - más tájakra vagy azon elmélkedünk, miért nem hoz a médiahatóság olyan rendelkezést, hogy a TV-adásoknak kötelező egy speciális elektronikus jellel kiegészítve sugározni a reklámokat és tv-készülékeket eleve úgy gyártani, hogy a használó saját döntése alapján beállíthassa, hogy a készüléke - a jel érzékelésekor - csatornát váltson vagy teljesen kikapcsolásra kerüljön.
Mindazonáltal, azt nem árt a kezdeményezőknek (és minden leendő "kerekesszékes reklámhordozó" tulajdonosnak) mielőbb átgondolni, hogy milyen célú és tartalmú reklámokat fogadnak be hirdetésre, illetve mely tevékenységű cégeket zárnak ki eleve a hirdetői körből.
Az ugyan igaz, hogy a döntést minden esetben a hirdetést felvállaló hozza meg, azonban némileg visszatetsző lenne, ha egy-egy ilyen reklámhordozón "egészség- vagy környezet- vagy természetkárosító" vállalkozás reklámja jelenne meg.
Természetesen azt is kezdeményezni kell a jogalkotóknál, hogy a "kerekesszékes reklámhordozón" megjelenő hirdetések "ÁFA alanyi adómentesek" és "jövedelemadó-mentesek" legyenek, mivel ez alapvetően más (végül is a sok-sok mozgáskorlátozott segítésével közérdekű) célt szolgál, mint azok a "barter-üzletek", amelyek a televízió adásokban sokszor úgy kerülnek sugárzásra, hogy az adott cég ad valamit "természetben" a műsorszerkesztéshez vagy megrendezéséhez és a szerkesztőség pedig (számla és ÁFA megfizetése nélkül) beilleszti a reklámot az adásba.
Ha az állam - forráshiány és jelentős államadósság miatt - jelenleg nem tud számottevő támogatás nyújtani az esélyegyenlőség biztosításához, akkor adjon lehetőséget arra, hogy a mozgásukban korlátozottak az esélyekben megélt hátrányt némileg (saját erővel) enyhítsék.
Tehát, próba-szerencse, bele kell vágni!
Egy támogató levelet a gondolat feltétlenül megérdemel. Remélhetőleg az EMMI (Balog Zoltán miniszter úr) fogadókész lesz az ügy támogatására.
Ignéczi Tibor
LAKSZ
2012.08.11.
   Meghajolt saját szemete előtt. Nyilván azok mentek ma az utcákra, terekre és erdőkbe a Te szedd! akció keretén belül, akikre amúgy sem jellemző a szemetelés, az igénytelenség. Mi egy nem oly régi mandineres poszt alapján a Hunyadi teret és játszóterét…..
LAKSZ 2011.05.27 14:27:18
@Altaïr:

Tisztelt Altaïr!
Maradjunk most a tegeződésnél, bár a Te neved ismeretlen előttem.
A leveled hangneme és hivatkozásai arról tanúskodnak, hogy Téged valóban nem lehet érvekkel meggyőzni még akkor sem, ha Te magad is érzed, hogy az okfejtéseddel nincs minden rendben. Makacsul ragaszkodsz valamihez, amiben (szerintem) magad sem hiszel. Ennek leplezésére állítasz a kommentedben valótlanságokat.
1. Nem sugallta senki, hogy Te rossz ember vagy, és még az álneved sem kerül említésre a hozzászólásomban. Nem is minősítettelek. A perlekedés szóhasználatom a korábbi kommentemben egyértelműen a meddő vitára utal. Végezetül az is kimondható, hogy semmilyen jelzőkkel nem illettelek. (Nehéz is lenne, a neved említése nélkül.) A jelzőket valószínűleg csak a szürkeállományodban érzed, de ez már a Te gondod.
2. Nem pontosítod, hogy kit-mit nevezel közszolgáltatónak, ezért - az önkéntes hulladékgyűjtés témakör miatt – azt kell feltételezzem, hogy most a közterület-fenntartó céget (cégeket) érted az elnevezés alatt. Ezeknek a cégeknek elsődlegesen a lakossági hulladék begyűjtése, elszállítása és a hulladékok ártalmatlanítása feladata, és csak másodlagosan a közutak tisztítása. (A vonatkozó jogszabályok szerint, a járdákat az adott ingatlanok tulajdonosainak kell tisztán tartani.) Ezeknek a cégeknek a működési forrásait egyrészt a lakosság által fizetett „szemétszállítási díjak”, másrészt a fenntartó települési önkormányzatok (az adóbevételeikből) biztosítják.
3. Az állam és az önkormányzatok alapvetően a befizetett adóink kisebb százalékát fordítják a hulladékok elszállítására és közutak tisztítására. Ha azt várjuk az államtól és az önkormányzatoktól, hogy a közutak tisztását naponta és folyamatosan végezzék, akkor az összes adóból erre sokkal többet kell fordítani. Ekkor persze vagy az adókat kell emelni, vagy nem jut közművesítésre, útépítésre, tömegközlekedésre, vasúti hálózatra, egészségügyi ellátásra és oktatásra. (Ha a médiát figyeled, akkor tapasztalhatod, hogy most pont ilyen helyzetben van az ország.)

Végezetül jelzem, hogy erről nem érdemes tovább kommentelni. Egyszerűen nem lenne értelme.

Ignéczi Tibor
LAKSZ
LAKSZ 2011.05.29 18:38:43
@Altaïr:

Tisztelt Altaïr!

Gratulálok! Eredetiséged elismerésre méltó. :-) Valószínűleg ezért is titkolod érveidet (és neved). Részemről befejezem ezt a felesleges üzenetváltást, mert nincs értelme tovább folytatni. Bár annyi haszna volt, hogy elgondolkodtál az önkéntes munkát végzők tevékenységén és a közterhek viselésének kérdésén is. Szép napot és boldog jövőt!

Ignéczi Tibor
LAKSZ
Ez most egy apró munkafüzet az előző bejegyzéshez. Kivételesen nem is írok semmit, csak a bejegyzés végén a megfejtést. Két idézet következik: 1. „A hagyományos jóléti államok kora lejárt. Olyan, jobban működő államra van szükség, ahol az adófizetők forintjaival…..
A választási rendszerekről szóló óráimat évekkel ezelőtt, a valóságshow műfajának hazai megjelenése idején rendre az akkor futó két sorozat, a Big Brother és a Való Világ eltérő kiválasztási stratégiájának elemzésével kezdtem. A két különböző eljárásban sikeres…..
törökgáborelemez 313. Egy fecske 2011.01.16 11:35:00
“A fideszes városvezetés Tarlós Istvánnal az élen sokkal jobban működik, mint ahogy a Fidesz az egész országot irányítja” – Karácsony Gergely fogalmazott így a minap az Inforádióban. S bár az LMP-s politikus mondatait - ahogy a Mandiner vezérkommentje tette -…..
LAKSZ 2011.01.17 01:38:10
Tisztelt T.G.!

Ez egy nagyon jó elemzés volt. Alapvetően egyetértünk.
Teljesen mindegy, hogy Karácsony G. hátsó szándékkal vagy őszintén dicsérte Tarlóst, és az sem számít, ha ez esetleg a Kormány kritikája lenne.
Hogy mitől más Tarlós, mint a pártpolitikusok? Egyszerűen azért, mert szakember és realista. És csak a közélet (politika) iránt elkötelezett és nem pedig a „pártpolitika” mellett.
Lehet politikai bátorságnak is mondani, hogy T.I. él az egyenes beszéd és a szabad akarat jogával és mer önálló lenni, azonban nem hinnénk, hogy ezt Ő a bátorság kategóriájába sorolja.
Egyszerűen ez Ő, ez Tarlós. Ilyen volt korábban is, és ha ez valakinek nem tetszik, akkor az az adott ember dolga. Attól még lehet helyes városvezetést-városfejlesztést vinni. Mondjuk úgy, minden városvezetési probléma addig okoz gondot, amíg a helyes megoldást meg nem találják. A helyes megoldást pedig mindig a realitás diktálja.
Ráfogható az is Tarlósra, hogy azért nagyobb iránta a bizalom, mert Demszky után bármit csinál, az csak jobb lehet, de mégsem ezért ismerik el, hanem a tudásáért és az elkötelezettségéért. A bizalmat annak idején Demszky is megkapta, de Őt csak a „hatalom” és „népszerűség” érdekelte.
Az sem valószínű, hogy T.I. önállósága konfliktusba vinné a saját csapatával szemben, mivel a tekintélyét (a közgyűlésben és az utcai járókelő előtt egyaránt) a szakmaisága és nem a beosztása vagy a „konzervativizmusa” adja.

Az viszont tény, hogy a budapesti lakóknak reményt hozott egy „lakható város”-ra, még akkor is, ha egyes terveivel vagy intézkedésével (lásd: társadalmi szervezeteket korlátozó törvényjavaslata) nem mindenki ért most egyet. Azoknak a vezetőknek pedig, akiknek most T.I. bizalmat adott, azoknak „kutya kötelessége” helytállni. És nagy a realitása annak, hogy meg is teszik …

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
“Ezt a csatározó politizálást minduntalan a miniszterelnök személyéhez szokták kötni, miszerint egyedül minden tőle függ. Nagyon nem értek egyet ezzel, hisz ezt nem egyedül csinálja. Ehhez az egész vezetői körének hallgatólagos beleegyezése, sőt, lelkesedése és…..
LAKSZ 2011.01.10 14:43:37
Tisztelt Török Gábor!
Mielőtt elfogadnánk álláspontját arról, hogy az MSZP „másolt politikája” az eredményesség elérésében „nem teljesen irracionális”, feltétlenül rögzíteni kell, hogy a Fidesz nem tudott volna ilyen nagy vereséget mérni az MSZP-SZDSZ vonalra, ha ehhez az MSZP „nem adta volna fel magasra a labdát” és az SZDSZ nem játszott volna „kettős játékot”.
De nem hanyagolható el az sem, hogy az MSZP a Fidesz elleni állandó harc mellett - üldözési mániájában - „összeveszett” a lakossággal is, mivel minden kritikus véleményt a Fidesz ármánykodásának vélt. Sokszor már a kérdések mögött is az ellenség hangját kezdték felfedezni. A nyitottság helyett, pedig mindig „összezártak”.
A szűklátókörűségük miatt a választásokra már elveszítették a „gondolkodóikat” is. Ez a helyzet a mai napig nem változott, ezért a kiöregedett csinovnyikokkal feltöltött parlamenti frakciójuk és vezető aktivistáik már nem képesek egy „másolt politika” pontos végrehajtására sem.
Arról nem is beszélve, hogy „ugyanabba a folyóba csak egyszer lehet belépni”, a Fidesz által egyszer már felhasznált „politikai varázslatot” pedig ismételten nem lehet hitelesen eladni a választóknak. Persze a Fideszt sem lehet annyira lebecsülni, hogy az általuk már felhasznált varázslatra ne találták volna fel az ellenszert is.

Így kimondható a végső következtetés, hogy a „másolt politika” az MSZP-nek csak újabb bukást hozhat, tehát az eredményesség elérésében „teljesen irracionális”.
Teljesen új és hiteles emberekkel, új dolgokat kellene elővezetniük. Esetleg végre próbálkozhatnának az „igazi baloldalisággal” is.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
Nem szeretem a felsőfokot, mert állandó alkalmazásával megöljük a különbségeket. Most mégis szükségét érzem: a második Orbán-kormány eddigi legsúlyosabb, legtöbb vitára esélyes és egyben legkockázatosabb döntését jelentette ma be Matolcsy György. Az elmúlt húsz év…..
Ahogy várható volt, a kampányhelyzet elmúltával szinte egy csapásra láthatóvá váltak a pártokon belüli törésvonalak. Az egyik lap egyenesen Fellegi-Matolcsy harcról számol be, s ha valaki nézte tegnap a köztévé esti politikai műsorát, az meglepve tapasztalhatta, hogy a…..
LAKSZ 2010.10.07 04:37:22
Bármennyire is úgy látszik, hogy a Kormányban személyi ellentét van, azonban a személyek tekintetében ez nem más, mint "vihar egy pohár vízben". A Fidesz-KDNP Kormánynak mindkét emberre és mindkét irányvonalra szüksége van. A (világ-)pénzpiacon érdekelteknek nem tetszik, hogy már "bankadó" van és a bankok anarchikus működése is várhatóan korlátozásra kerül, ahogyan az IMF szándékait is áthúzta a Kormány. Ezek célozzák Matolcsyt.
Az állami támogatásra áhítozó gazdasági szektornak pedig az okoz gondot, hogy vége a "haveroknak juttatott ingyen levesnek" és szigorításra kerülnek a "projekt-támogatások" és az állam gazdasági szerepét erősíteni kívánja a Kormány. Ezeknek Fellegi a "célpont".
A Fellegi által támogatott állami szerepvállalás erősítésének egyik járható útja lenne az (amit már 1990-től követni kellett volna!), hogy az EU-s és állami vállalkozási támogatásokat nem visszatérítés nélküli „adományként” kell adni a projektekre, hanem állami tulajdonrészként, amelyre kivásárlási jogot biztosít a projekt - sikere esetén a - nem állami tulajdonosainak és ugyanakkor állami ellenőrzési jogot a projekt megvalósítása, gazdálkodása felett.

T.G. szerint Gurcsány „begyújtotta a rakétákat”, azonban a hivatkozott cikk igazából arról ad képet, hogy Gyurcsány „téveszmékben él”, ha komolyan azt hiszi – és valószínűleg az is csak egy újabb szemfényvesztés -, hogy a ’89-es csapattársai valaha is demokraták voltak. Az akkor párthatalom „bukás előtti fejvesztett hatalommegosztási alkudozása” nevezhető sok mindennek, de demokratikus mozgalomnak aligha. Így az alkut ajánló „beijedt vezérek” maguk sem lehettek demokraták, csak „harács-mentők”.
Az alkudozók egyáltalán nem voltak nyitottak a „társadalom” felé, ezért Őket „nyitott társadalmi közösségnek” nevezni egyenesen obszcén kijelentés Gyurcsánytól. A társadalom még ma sem tudja pontosan, hogy valójában – a háttérben - milyen alku köttetett a levitézlett hatalom és a többségében csak hatalomra áhítozó (mára eltűnt) „földalattiak” között. Ettől persze Gy.F. a „harács-mentők” és a „sógor-privatizációs-milliárdosok” maradékát újra megszervezheti.
Az már közhírként is értékelhető, hogy az igazi baloldali (és megtévesztett) MSZP párttagok (és szimpatizánsok) már nyitott szemmel járnak, és nem hisznek a „ripacskodásnak”, ezért Gy.F. új platformja sem kap már igazi társadalmi támogatottságot. És azt sem árt tudomásul venni, hogy az „őszinte balosokat” elvitte magával Szili Katalin az „UNIÓ”-ba.
T.G. talán téved akkor, amikor Sziliről azt gondolja valószínűbbnek, hogy az „útja a senki földjére vezet”, mert az lehet, hogy a Szili UNIÓ-ja még nem kap nagy média felhajtást, s a pénzügyi forrásai is korlátozottak, azonban túl sok csalódott baloldali van, és egyre többen lépnek át az MSZP-ből is.
T.G. szerint Gy.F.-nek lehetősége van egy új párt létrehozására, azonban szerintünk Gy.F-nek nincs már igazi társadalmi támogatottsága, mert a saját híveinek egy részét is megtévesztette, ezért ha nem tudja átvenni a párton belül a hatalmat, akkor már nincs semmi esélye egy új pártra.
Botka megítélésével sem értünk egyet, ellentétben T.G. véleményével, a válasz szerintünk nem a „legjobb”, hanem a „legmegdöbbentőbb”, mivel ezek szerint Botkának már nem számít, hogy az általa hitelét vesztett vezetők alkalmatlanok, bukottak, csak maradjanak a pártban és adják meg számára a szervezeti támogatottságot. Ez a polgármester úr részéről kifejezetten bornírt és szánalmas gondolkodás.
Kényes, nehezen átlátható, de annál izgalmasabb témáról lesz szó. Nagy kedvencem Robert Dahlnak a múlt század hatvanas éveinek elején megjelent könyve, a „Who governs?”. A mára klasszikusnak számító esettanulmány egy amerikai város kapcsán arra kereste a választ,…..
LAKSZ 2010.09.24 01:14:26
Debreczeni már annyira elvakult, hogy a – sikertelenségéből és irigységéből eredő – gyűlölete a maradék objektivitását is eltüntette. Már csak a személyes dühe élteti. Csak a Népszabadságon csodálkozunk, hogy egy zavarodott elmére hajazó írását lehozza.
Ez az egész annyira szánalmas …

TG írásához:
Bár TG csak a politika és a gazdaság összefonódásáról beszél, azért nem árt tudatosítani, hogy a „fehérgalléros maffia” – hol kisebb, hol nagyobb sikerrel - a mindenkori kormányok mögött lebzsel. Egyszer-egyszer még miniszterelnököt is csinál a tömeg az állami pénzeken milliárdossá vált maffiózókból.
Az elmúlt húsz év, de leginkább az utolsó nyolc év alatt produkált „pártpolitikai csőd” váltotta ki az emberekből azt az utolsó nekifutásnak mondható bizakodást, amely 2/3 feletti parlamenti többséget hozott a korábbi ellenzéknek. Mindehhez persze hozzájárult a „kitűnő érzékkel észrevett” és bevezetett Fidesz „konzultáció”, amely arra engedett következtetni, hogy az új kormány számit az emberek többségi véleményére. Természetesen ez „folyamatos társadalmi figyelmet és ellenőrzést” is jelent, azaz a jelenlegi kormánynak nagyon „fel van adva a lecke”, egyrészt úgy kell produkálnia, hogy a „tömeg figyelmét” semmi nem kerüli el, másrészt egy esetlegesen eredménytelen kormányzás sokkal nagyobb „bukást” is hozhat, mint amelyet a „szocializmus építése” vagy bárki (bármi) valaha is elszenvedett....
De a választók többsége – akár önérdekből is – most a „kormánynak szorít”. (Akik pedig nem az új, hanem régi kormány képviselőire szavaztak, azok mára elvesztették a korábbi kormány pártjaiba vetett hitüket.) Ezt a „kisstílű csinovnyik lelkületű pártpolitikusok” képtelenek megemészteni. Jellemző, hogy a parlamenti pártok közül is csak a Jobbikban van meg a képesség e lelki teher „átugrására”. (Külön elemzést érdemelne, hogy miért ..)

Debreczeni most (újra és újra) „farkast kiált”, bár korábban maga is abban az álomban ringatózott, hogy egyszer „befogadja a dzsungel szabad népe” (na persze nem a szabad keselyük hadára gondolt ...), de végül még a békés „Balu is kiszavazta”…
Mivel közben Sir Kánról is kiderült, hogy a „bundája is hamis” és ezért a dzsungel kivetette, szegény sakálnak már nincs hova behízelegnie magát.
Szegény, szegény, szegény …
Néhányan kárörvendve várják, mások rettegnek tőle, megint mások unottan legyintenek, mondván, ez bizony elkerülhetetlen. Hogy miről van szó? Arról, hogy vajon mikor érkezik meg Orbán Viktor (és politikája) Balatonőszödre. Azt mindenki sejti, hogy miként a második…..
Ma délután lejárt az ajánlószelvények gyűjtésére rendelkezésre álló - jelentősen megrövidített – idő. A hivatalos honlapra folyamatosan kerülnek fel az indulók, ezért egyelőre végleges számokról nem beszélhetünk. Néhány dolog azonban már most látszik. (Fotó:…..
LAKSZ 2010.09.04 06:24:24
Azért az vitatható, hogy a jelöltállítás küldte volna az LMP-t a padlóra. Ha az EU-s választásoktól csökkent is a népszerűsége, az a visszafogott országgyűlési szerepléseinek és bizonytalannak tűnő állásfoglalásainak köszönhető, amibe persze belejátszik az is, hogy csak a többi parlamenti párt megnyilvánulásaira reagál, a gyakorlatban megjelenített céljai tekintetében azoktól nemigen különbözik.
Az elemző azon állításával – amiben egyébként maga is bizonytalan - mi sem értünk egyet, hogy a FIDESZ célja az volt a törvénymódosítással, hogy csak az MSZP és a Jobbik legyen az ellenfele. Ugyanis a három párt bármelyikének felszámolódása a másik két párt valamelyikének vagy mindkettőnek az erősödéséhez vezet. Aminek pedig egyenes következménye az lehet, hogy a megerősödött pártnak esélye lenne a 2014-es országgyűlési választásra váltópártként megjelennie. A FIDESZ-nek – a programjainak eredményes végrehajtása mellett – csak az lehet a biztosítéka a további kormányzás megszerzésére, ha továbbra is erőteljesen megosztja a szimpatizánsain kívüli szavazatokat.
Abban pedig semmi különös nincs, hogy egy-egy megyében (megyei jogú városban) a helyi egyesületek lista állításai mellett az LMP-nek nem sikerül listát állítania, mert ez egyenes következménye annak, hogy egyrészt az egyesületek jelentős része „már valamilyen pártpolitikai irányzattal fertőzött”, másrészt a független civil szervezetek pedig nem bíznak az LMP-ben sem, mivel a húsz év alatt alapvetően csalódtak a pártok tevékenységében. E szervezetek bizalmát csak egy „valóban eredményes kormányzást” produkáló párt szerezheti vissza.
Az elemző „péntek esti kiegészítésével” egyetértünk, azaz a FIDESZ-nek akkor lehet egy-egy megyében többsége, ha a leadott szavazatok 50%-ánál többet megszerez. Egyébként ebből is látható az, hogy az új választási rendszer – amely egyébként a módosításaival együtt már húsz éve rossz - a FIDESZ-nek sem kedvez.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
Múlt hét pénteken jelentette be az NKH, hogy elutasította az Alstom metrókocsikra beadott típusengedély-kérelmet több okból is. A határozat szerinti főbb hibákat Hegylako foglalta össze tömören: "Tehát gondok vannak a megállással, de legalább tűzveszélyes és nem lehet…..
LAKSZ 2010.08.03 20:15:06
@orient: Hanyag kezelés, ha nem lehet bizonyítani, hogy szándékos volt. Ha kiderülne, hogy valamelyik francia banknál számlát nyitottak valakinek ..., akkor viszont megáll a hűtlen kezelés ...
LAKSZ 2010.08.03 20:17:38
@belekotty: Megfontolandó, rögtön stabilizálódna a forint ...
„Az emberek ezt szerették volna, tehát így választottak, ezt tudomásul kell venni a demokráciában” – válaszolta ma reggel a köztelevízióban kedvesen mosolyogva Szalai Annamária Krizsó Szilviának arra a felvetésére, hogy a függetlennek mondott média testület…..
LAKSZ 2010.08.03 16:43:52
Tisztelt Török Gábor!
Azért ez a sorrendiségi állítás a közvélemény kutatók által sincs alátámasztva. Nem vitatható, hogy a korábbi Kormány tehetetlensége, alkalmatlansága, az állami-önkormányzati szektorban elhatalmasodó nyílt korrupció és a sógor-koma osztogatása, valamint a nemzetközi pénzhatalmakkal való bratyizása, mind hozzájárultak az ellenzéki Fidesz nagyarányú győzelméhez, azonban azt nem lehet kijelenteni, hogy ez az ellenszenv volt a döntő a szavazáskor. A jobboldali csoportok (beleértve a Fideszt, a KDNP-t, a JOBBIK-ot) és részben az LMP olyan programutalásokat tettek, amelyet a választók már régen igényeltek, csak az MSZP (régi embereinek megrögzött butaságából következő) szürkesége és az SZDSZ korrupciós harácsolása //Lásd: Erzsébetváros, BKV, stb// nem engedte ezen programok Kormány színtű felvállalását.
Abban igaza van az elemzőnek, hogy a Fidesz „óriási hibát követne el, ha elhinné saját propagandáját”, illetve azt, hogy ez többségi szavazat minden cselekedetüket igazolja majd. Azonban, ha alapvetően megmaradnak azon elvárások teljesítésénél, amit a választóktól több éven át a konzultációkkal begyűjtöttek és átveszik az LMP és a JOBBIK azon programelemeit, amit demokrácia és a nyilvánosság kiterjesztésére, a társadalommal való folyamatos együttműködésre, valamint a korábbi rabló-kormányzás vizsgálatára javasoltak, akkor stabil többséget tarthatnak meg a ciklus végére is.
Sajnálatos, hogy a korábbi Kormányok a pártpolitikai baloldali elveket annyira lejáratták, hiteltelenné tették, hogy Magyarországon a tisztességes „baloldal” (vagy nevezzük munkásoldalnak) még legalább 10 évig nem lesz lényeges erő a pártpolitikai közéletben.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
Régi és fontos témája a politikai és politikatudományi vitáknak a kormányzati teljesítmény értékelése. Most, hogy ezen a héten pár hétre felfüggeszti munkáját a törvénygyár, bizonyára a politikai szereplők, az újságírók és az elemzők is erős késztetést éreznek majd…..
“Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben. (...) Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon…..
SzemlélŐ Vörös Bika 2. 2010.03.11 00:24:00
 Tavaly augusztusban írtam már a Red Bull Air Race körüli anomáliákról, ma hírt kaphattunk a folytatásról:"Utólag kell befizetnie a Miniszterelnöki Hivatalnak tavaly augusztus 20-i Red Bull Air Race közterület-használati díját a főváros kasszájába. A MEH ingyen adta…..
Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első…..
LAKSZ 2010.07.01 13:47:28
T.Török Úr!
Az első félév után kiderül, hogy tudnak-e alkotni vagy sem?
De talán nem is ez a fő kérdés, hanem inkább az, hogy "mit", ill. milyen fejlődési irányt szabnak meg?
Az mindenki számára egyértelmű - a támogatókra és az ellenzékre voksolók között is -, hogy az "újra kezdés"-re adtak (adtunk, kaptak, kaptunk) esélyt a Kormánynak (és Magyarországnak).
Ha az első félév alatt ennek az újrakezdésnek nem látszanak az alapjai, ha nem érzünk a korábbinál kisebb nyomást a mellkasunkon, ha nem tudunk "fellélegezni", akkor tudomásul kell venni, hogy az alkotás ezzel az új Kormánnyal sem megy.
Akkor viszont, mindent az alapoknál kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy pártok (pártpolitikusok) együttesen "ki vannak rúgva"!
Akkor a társadalomnak kell elkezdeni a "közmegegyezés" folyamatát, beleértve az új Alkotmány alapjainak definiálásával, a társadalmi berendezkedés, az alapok és a felépítmény meghatározásával kapcsolatos teendőket is.
Sokkal több fog eldőlni a félév alatt, mint a 2014-es választás. (Ha egy bukás után egyáltalán ki lesz tűzve választás, vagy akkorra lenne kitűzve.)
Egy fontos tapasztalata viszont már van az állampolgároknak;
A hiénákat már hamar felismerik ... Ezért van az, hogy a Fidesz megkapta a 2/3-nyi voksot, de a "vakhitű" szavazók is - bár nem beszélnek róla - óvatosan, csöndben figyelemmel kísérik a történteket.
Bárki bármit mond, az már most látszik, hogy az egyszerűsítés, a világosabb politikusi beszéd megjelent a közéletben.
A kérdés az, hogy meddig tart?
Most csak egy dolgot tehetünk, várunk és figyelünk.
Addig viszont abba kellene hagyni az "elvakult szavazóknak" (minden lehetséges pártpolitikai vonulatban) a többi pocskondiázását, mert a kritika nem azonos azzal, ha valakit a személyében sértegetnek.
(Főleg, ha álnevek mögé bújva tesszük azt ...)

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
LAKSZ 2010.07.01 13:52:31
@sztd: Azt gondolom, hogy teljesen igaza van.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége.