Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daeril

0 bejegyzést írt és 230 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki hol szilveszterezett 1978-ban? :) Én még sehol, létezésem lehetősége még talán terv szinten sem szökkent szárba, de ez a bor már akkor is ott formálódott a Castillo Ygay pincéjében, hogy aztán közel 41 év elteltével is képes legyen lenyűgözni fogyasztóját. Pedig amikor szombat reggel kimásztam az…..
Daeril 2019.05.28 10:21:17
@furmintfan: Az érlelési potenciált már nem kell figyelembe venni legalább :D
A rózsaszín borok hazai piacon betöltött szerepe gyakorlatilag közismert. Mennyiség, cash flow, technológia és popularitás, ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy most akkor kereslet szült-e ekkora kínálatot, vagy éppen fordítva. Talán ezért tűnhet meglepő húzásnak ifj. Heimann Zoltán kísérlete,…..
Daeril 2017.10.19 22:36:30
@Heimann Zoltán: Kedves Zoli! Kíváncsi lennék, hogy kaptatok erre a borra forgalomba hozatali engedélyt? Gondolom erre nem fogsz egyértelmű választ adni, de nem gond :) Jó, hogy egy ilyen bor is meg tud születni ma Magyarországon és nem repültetek vele Szekszárdig, miután bemutattátok a BT-nek :) Változik a világ na!
Szőlőművelés Back in the USSR 2017.08.14 16:29:45
Amikor először szembetalálkoztam az új szőlőfelvásárlási rendszerről szóló hírrel az újságban, hirtelen megjelent egy időkapu, amin visszaléptem a múltba, 1975-be, az agyagliki szőlőnkbe. Éppen szüreteltünk - ott volt mindenki, akiket szerettem: nagymamám, édesanyám, apám, a keresztszüleim. Láttam…..
Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél…..
Daeril 2017.08.14 18:08:44
@BZoltan: Mennyire tekinthető hard kontrollnak a szertifikáció? Mérnek szermaradványokat vagy csak soft kontroll van, azaz átnézik a permetezési naplót?
Daeril 2017.08.14 19:04:27
@BZoltan: Köszönöm a választ.
A Tállyán elhelyezkedő Szóló – egészen precízen SZÓLÓ Fine Wine – mindösszesen hároméves történetéből fakadóan talán kevésbé örvend közismertségnek. Az első vonatkozó írásos emlékek egyikét kétségkívül mi őrizzük, furmintfan ugyanis két évvel ezelőtt azon helyében végignyalta a pince első,…..
Daeril 2017.08.04 23:28:20
@loading: Talán mert a termelők jelentős kisebbsége törődik igazán a lényeggel, ami a szőlő.

De nézhetjük másképpen: 2000 körül óta téma a száraz fehér. 16 szüret. Egy technológiai útvonal kimunkálása min. 10-15 év abból 5 azzal telik, hogy megtalálják a WC kulcsot. Nem tudom milyen lehet a remek száraz furmint, de abban biztos vagyok, hogy a stabil recept a borászatok tömegében nem születik meg (borászati szemmel) ilyen rövidke idő alatt...
Vendég-poszt következik. Alkonyi László boncolgatja a kézműves és technológiai borászkodás ellentéteit, egymáshoz való viszonyukat. Fogadjátok szeretettel!  ..
Daeril 2017.01.31 11:05:17
@zoli: Köszönöm, hogy ezt leírtad, részben egyet tudok érteni vele. A probléma a következő szerintem: a kézműves birtokok túlnyomó része megelégszik a jóra törekvéssel és úgy gondolja a borai eleget beszélnek helyette. De sajnos ez nem elég, a mai világban főleg, szükség van kommunikátorokra és ezt a szerepet a világban is és hazánkban is az "ultrák" töltik be. Napjaink kommunikációjában sajnos nem kap elég figyelmet, az aki csak leírja, hogy a bora hogyan készül, a sajtó nagyobb figyelmet szentel egy odamondásnak és a feszültségkeltésnek. Kommunikálni pedig kell, mivel a jobb kifejezés híján "technológiai" borok garantáltan nagyobb fogyasztói élmény / ár hányadossal rendelkeznek. Én valós veszélyét látom annak, hogy a manipulálatlan borok marginalizálódnak, gazdaságilag ellehetetlenülnek és a bor sokáig olyan 12 egy tucat termékké silányul mint az üdítők.

Definíciós kérdés sokszor feljött már és ezek a viták mindig félrecsúsznak valamin. Amit alapvető lenne tisztázni a definíciós igényeket meghatározóknak, hogy milyen szinten kellene definiálni a kézművességet? Kielégítő-e ha lokálisan egy termelői csoport megegyezik a termelési elvekben (Csopaki Kódex, Mádi Kör etc...) vagy ez nem elég és Nemzeti Kézműves Bizottságot kell alapítani, akinek pecsétje nélkül a kézműves szót a szájára sem veheti senki? Vagy ez a szint is kevés tekintve a probléma globális skáláját és valami internacionális szervezet által meghatározott kritériumrendszernek kell megfelelni?

Horváth Dániel
Daeril 2017.01.31 13:58:35
@zoli: Fizikai törvényszerűség, hogy a centrumban észlelt kis elmozdulások a perifériákon felnagyulnak ez szociológiára is kivetíthető. Nálunk itt a borvilág egyik perifériáján a hatások és reakciók nagyobbnak tűnnek. Itt az inga mindig messzebb lendül és többet rombol.
Mindenesetre az a félelem, hogy a borvilág egyre uniformizáltabb és unalmasabb borokat készít (kiemelten vonatkozik ez az újvilági tömegborokra, amelyek 6-700 Ft-os dömpingáron már hazánk polcain is elérhetőek) nem a sajátom még csak nem is magyar eredetű. Ezt a borvilág centrumában fogalmazták meg zenélős sámántáncolósnak nem igazán nevezhető nagyágyúk. A Jamie Goode még könyvet is írt erről, aminek jelentős része foglalkozik a "natural wine" definiálatlanságával vagy definíciós törekvésekkel, lehetőségekkel.
A borászati technológia felfoghatatlan sebességgel fejlődik, még úgy is hogy egy kimondottan konzervatív ága az élelmiszeriparnak. Biztató, hogy vannak még termelők akik méréskelt optimizmussal tekintenek a jövőbe és kívánom, hogy legyen helye még a jövőben is a "kézműveseknek"
Daeril 2017.02.07 18:27:53
@László Alkonyi: @zoli: @BZoltan: Fenti vitához kiegészítésül ajánlom az alábbi cikket:

www.winespectator.com/webfeature/show/id/Matt-Kramer-Engineered-Wine-and-Tomatoes

Mást is piszkál, hogy merre is tart a bor és mi is az érték benne.
Ezerkilencszáznyolcvanhat nem ma volt, és főleg nem egy spanyol fehérbornak. Ha jól visszagondolok, amikor Riojában éppen a szürethez kezdtek, én talán a harmadikba léptem, árnyaltan csillogó kis kék nylon-köpenykéinkben már simán olvastunk, írogattunk meg környezetet tanultunk, ilyesmik. Szépen…..
Daeril 2017.01.04 10:01:25
@BZoltan: @akov: @Octopus: Az Ygay pince egy az utolsó Rioja-i pincék közül, ahol az érlelőhordókat nem cserélték le és még az eredeti hordók vannak, a megfelelő ősi módszerekkel karbantartva. Egy ilyen 60-70 éves hordó belsején 2-3 cm vastagon van felrakódva a borkő, így a párolgás és a mikro-oxidáció is teljesen más ütemben zajlik. Különböző évjáratok eltérő savtartalma is némiképpen kiegyenlítődhet ezekben, bár ez függ a káliumtartalomtól is. Tehát bulváros egyszerűsítésekkel élve a bort egy szteroidokon hizlalt üvegballonban érlelték 21 évig. Nyilván játszanak az erjedésre és érlelésre használt hordók korával, hogy megjelenjenek a fás jegyek is.

Kis mellékzönge, de mikor édesapám megvette az első hordóját egy falusi öregtől 6 férfi is kevés volt, hogy a hordót felhozzák a helyéről és leengedjék az új pincébe. Abban is 2 centi vastagon állt a borkő mindenhol. Sajnos a "modern" borászat a "minőségi" borkészítés jegyében megszabadult ezektől a generációkon át féltve őrzött kincsektől és sajnos a megfelelő tudás is elveszett ami ezeknek a karbantartásához kell...
Daeril 2017.01.04 10:16:52
@akov: Én úgy tapasztaltam a saját erjesztéseimkor, hogy nagyon jelentős fahatást lehet bevinni egy fehérborba, ha új fában erjeszted. Persze a 21 évből lehetett akár az első 3 is újfában, majd átfejették a régiekbe.
Itt pl. : www.vintrinsic.com/images/Tasting_Notes-Marques_de_Murrieta-1991.pdf
a '68-as Gran Reservánál meg is adja a kóstoló, hogy 4 év újfa majd 10 év öreghordó az érlelés. Persze ez a forrás nem validált.
A Borrajongó Mátra UPDATE 2016.06.02 06:00:00
Akár honnan nézem, a Mátra frankó hely. Nem csak a táj gyönyörű, nem csak horgászni, vadászni, túrázni vagy netalántán gombászni lehet ide járni, de most már a borokat is nyugodtan be lehet dobni a kalapba. Mert a Mátra gyümölcse, ha lassan is, de megállíthatatlanul érni látszik. Van még persze…..
Daeril 2016.06.04 08:09:56
@BZoltan: A Furmint ebben a körben pont bekerült a Mátra OEM fajtakörbe. A Superior szabályozás egyenlőre azt tartalmazza, hogy minden Mátrai OEM fajta játszik, így a Furmint is. A fajták beillesztésekor ha jól értettem a folyamatot, az volt a szabályozást írók kérése, hogy legalább egy pince készítsen az adott fajtából OFJ bor. Kadarkából ez még nem áll rendelkezésre, a mi ültetvényünk is csak 2 éves.
Daeril 2016.06.06 20:47:44
@BZoltan: A telepítés kérdése megint messzire vezet. A borvidéki fajtakört meghatározó listaként mostanában szokás ráfeszülni a termékleírásban található fajtákra. Telepítés tekintetében a meghatározó pedig a borvidéki rendtartásban engedélyezett fajták. A Mátrai rendtartásból a legfrissebb 2012-es és ebben is engedélyezett fajta a Kadarka, illetve ideiglenesen engedélyezett fajta a Furmint. Ajánlottak között ott a Hárs, az Olasz, a Királyleányka.
Azt én nem gondolom, hogy a történelmi fajták telepítésének legnagyobb hátránya a termékleírási jelenlét hiánya lenne. Rendtartás szerint telepíthetők évek óta és minimális előrehaladás történik e téren.
Daeril 2016.06.07 14:08:55
@BZoltan: Az István majd kijavít, ha én rosszul értelmeztem a dolgot. GPS megjelölésnek az én értelmezésemben nem a területmérés a célja a szabályozásban, hanem az ültetvény fizikai megtalálhatóságának az elősegítése. A jelölés kettős: kihelyezett tábla, amely a helyszínen azonosítja a Superior területet; és egy online elérhető GPS koordináta, amely segít megtalálni a táblát. Így bárki külső vagy belső érdeklődő időpont egyeztetés nélkül megtalálja a Superior célra kijelölt ültetvényt.

A hegypásztoros / mezőőrös megjegyzésedet sajnos nem értem - nálunk Rédén kettő is van, a csőre töltött fegyver is stimmel, és tudják is hogy ki-hol-mit csinál a határban. Somlón ilyen nincs?
Befejeződött a telepítés az új területen - véget ért az idei év legnagyobb projectjének első felvonása. Megpróbálom összeszedni a tapasztalatokat, okulásul az mindazoknak, akik az itt olvasott dolgok ellenére belevágnának egy efféle kalandba. Bár informatikai igazgatóként túl vagyok egy saját…..
Vendégcikk következik rendszeres olvasónk, hozzászólónk, illetve posztolónk silvousplait tollából. Fogadjátok szeretettel: Nem ostobaság az, ha zöldfülűként (leendő orvostudorként, céhes legényként ésatöbbi) nyakunkba kapjuk széles e világot, és megtapasztaljuk, egészen más egek alatt, a…..
Egyre inkább elfog az, hogy a magyar bor ténfergése nem más, mint összecsapás kelet és nyugat között. Pont, mint annyi más dolog Magyarországon. Ezért topogunk egy helyben, ezért nem tudunk valós mennyiségben és értékben bort külföldre exportálni. Nem értjük a nemzetközi piac mozgatórugóit,…..
Daeril 2016.03.07 21:05:34
@akov: Az ördögi kör feloldása csak iszonyú mennyiségű tőkével (emberi és anyagi) lehetséges. Tokaj élen jár, Szepsy megcsinálta a Szent Tamást, ahol példaértékű integráció folyik - Kerházba dől az én pénzem, hogy ott is megtörténhessen ugyanez. A Kerháznak a dolog visszássága ellenére drukkorlok, mert reménykedem, hogy az ottani tapasztalatok átültethetőek lesznek máshová majd valamikor 15-20 év múlva,
Más borvidékeken, nincsenek már állami borászatok amelyeket feltőkésíthetne a kormány így a cilinderből előugró jó szándékú nagytőkések híján csak hosszú idővel, vérrel és verejtékkel fog javulni a helyzet.
A "Nagy Ugrás" már Mao Kínájának sem ment...
Daeril 2016.03.08 16:58:07
@BZoltan: Alapvetően egyetértek veled a Kereskedőházzal kapcsolatban. Ami miatt mégis lehet szerepe az a kistermelők átvezetése a minőségibb szőlőtermelési rendszerbe. Nem várok nagy csodákat, de ha pénzbeli ösztönzőkkel, esetleg képzési programokkal elérnék, hogy minimálisan érett elfogadható 18,5-19 MM szőlők jöjjenek le a tőkékről akkor mindjárt más lenne a bor minősége is. És ehhez idő, pénz, tudás, munka kell, amit nem látom hogy sokan belefektetnének az ágazatba. De ezt már túltárgyaltuk.
Tulajdonképpen az egyik fő probléma, hogy a szőlőtermelők és a borelőállítók nagyrészben szétcsatolódtak. Franciaországban a szövetkezeti rendszer részben azért is sikeres, mert ott a borászat a szövetkezet tulajdona és a szövetkezetet a szőlőtermelők alkotják, így nincs érdeke gyalázatos szőlőt bevinni - mondván csináljatok vele amit akartok csak engem most fizessetek ki - mert az eladhatatlan bor neki mint borászat tulajnak kárt okoz. Persze ott sincs kolbászból a kerítés, de valahogy ez a felállás jobban ösztönözne az elfogadható minőség előállítására.
Daeril 2016.03.08 18:33:32
@BZoltan: Melyik ez a szövetkezet? Érdekelne hol haladtak előre ebben az irányban.
Korábban írtam arról , hogy úgy próbáljuk elérni a tisztább ízeket, hogy a töppedt szemeket külön kezeljük. A töppedt szemek hosszabb áztatást igényelnek és a héjuk is vékonyabb, így a mustba sok kesernyés, húzós ízű anyag is belekerül. Ezek egyik csoportja…..
Daeril 2015.12.15 19:45:44
@BZoltan: Kedves Zoltán örülök, hogy bekapcsolódtál ebbe a beszélgetésbe, mert neked tényleges tapasztalatod van ezekkel a korsókkal. Közelről még nem láttam ezeket a korsókat de képek alapján kívül és belül is mázasnak tűnnek, ráadásul egy nagyon jó minőségű fényes mázzal. Ezt meg tudod erősíteni?

Tudtommal a máz úgy készül, hogy olvadáspont csökkentő anyagok hozzáadásával létrehoznak egy olvadt aluminoszilikát réteget az edény felületén - vitrifikációnak hívják - így az edény úgy viselkedik mint az üveg. Emiatt nekem kétségeim vannak a korsók "mikrooxidációs" képességeit illetőleg. Ha ezek valóban jól vitrifikált mázas korsók akkor kb. egy demizsonnak megfelelő képességeik vannak (ami nem feltétlenül rossz). Igazán fenolos borok (vörös vagy borostyán) esetében hasznos lehetne egy grúz kvevri szintű oxidációs képesség (mázatlan cserép) de a tapasztalat híján nem lehet eldönteni, hogy a Légli korsók alkalmasak-e.

Konkrét kérdésem az lenne, hogy a bizonyos '13-as kései Juhfarkból nem került egy kisebb mennyiség demizsonba is? Mert az nyújthatna ellenpróbát, illetve igazolhatná, hogy valóban történik mikrooxidácó a korsóban.
Daeril 2015.12.15 20:39:37
@BZoltan: Köszönöm a válaszokat és a konklúzióval egyetértek.
A Borrajongó Nagy gáz van Egerben 2015.10.09 10:15:16
Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a…..
Daeril 2015.10.09 11:01:50
@furmintfan: "A borvidék-szintű probléma okairól ugyanezt hallottam."

Beton? Szellőztetés? Páratartalom szabályozás? Próbálta ezeket valaki?
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
Daeril 2015.05.29 14:24:11
@rszabi: Dehát tudjuk, hogy egy bor árát nem annyira a minősége, mint inkább a kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg. Ha elég sok gazdag ember megveszik az oxidált/büdös somlóiért akkor az drága lesz. Még akkor is ha a kritikusok lehúzták...
Szőlőművelés Ellenszélben 2015.04.13 14:35:59
Egy új területet termesztésbe vonni elképesztően nehéz feladat, hacsak nem tükörsima, mélyen humuszos, köveket  és tuskókat nem tartalmazó, belvízzel egyáltalán nem érintett területen kell dolgozni. Márpedig nálunk a legcsekélyebb mértékben sem erről van szó. De hát az…..
A Borrajongó Comin’ out 2014.08.08 06:00:00
Tartozom egy mély vallomással. Idéntől művelek némi szőlőt és lesz saját borom. Mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy termelői babérokra török, meg kell, hogy álljunk. Egyelőre eszem ágában sincs tönkretenni magam, csak rápróbálok egyet, tanulni meg sosem árt. Hitelességi…..
A Borrajongó H a négyzeten 2014.08.01 06:00:00
Ismert matematikai axióma, hogyha H eleme a valós számok halmazának, akkor négyzete biztosan nem negatív (vizsgálódásunk a komplex számsíkra ezúttal ne terjedjen ki). Ennek a gondolatnak a cirádás fogalmazásoktól sem mentes, túlnyomóan humán alapokra építkező borleírások között alapvetően semmi…..
Hagyjuk egy pillanatra a Demeter Zoltánokat, a Szepsy Istvánokat, meg a Szentesi Jóskákat. Felejtsük el egy röpke perce azokat az önsorsrontó bortermelőket, akik szőleiket kíméletesen művelik, tőkénként 0.5-1kg gyümölcsből próbálnak meg nemzetközileg is értékelhető…..
Tragédia. Kereskedelmi öngyilkosság. Oxidált szar. Sherry. Merénylet. Hiba a mátrixban. A ma borfogyasztója kábé ezekkel a válogatott szitkokkal menekül, amikor száraz szamorodnival kínálják. Tagadhatatlan tény, hogy ha a reduktív fehérbor a skála egyik széle, akkor a száraz…..
Bár egy ideje folyamatosan szondázom a hazai sauvignon-kínálatot (előzmények itt, itt és itt, plusz a rengeteg gyenge és középszerű bor, ami poszttalanul maradt), csak most jutottam el odáig, hogy a tavaly kíváncsisággá transzformált szkepticizmusom rajongássá fejlődött. A…..
Egy ideje már érzem, feltételezem a kedves olvasók is érzik, hogy mostanság a blog megtöltése tartalommal egyre inkább fáradtságosnak bizonyul. A részemről legalábbis. Ne aggódjanak, jó egészségnek örvendek, kóstolok is rendesen, a borok világa még mindig sok izgalmat tartogat részemre, ugyanakkor a…..
Szőlőművelés Érésbe fordulva 2013.09.01 20:55:34
Ahogy beköszönt az ősz, úgy szaporodnak a látogatásaim a szőlőben - kezdetét veszi ugyanis a szüreti felkészülés. Ez a szőlő kóstolgatásából, a pince kitakarításából, apró-csepró javításokból, mosogatásból áll, és ezen kívül vannak még a nyári átoltások utolsó…..
Az életben majdnem mindenhez kitartás és alázat kell, feltéve, hogy az ember nem annyira a maga ura, hogy egy lakatlan szigeten éljen. Tolerancia, mértékletesség, szerénység, alázat.. jelentenek ezek a szavak még bármit is?  Nem, én nem tudom és nem is akarom megválaszolni ezt…..
Mindig nagyon tetszett a sütőben sütött rántott dolgok gondolata. Kicsit féltem kipróbálni, mert a panírozás elég sok munka ahhoz, hogy kárba vesszen, de abszolút bevált. Persze azért így sem a leggyorsabb étel a világon, de legalább nem kell egy fazéknyi fröcsögő olaj mellett…..
Daeril 2013.07.24 16:40:17