Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hrc78

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az én történetem úgy kezdődött hogy középiskola után elmentem főiskolára műszaki informatikára ahol a második évben nem sikerült az egyik tárgyam, így vége lett. Az itt eltöltött időszak alatt egy dolgot kitaláltam, mégpedig hogy mit szeretnék csinálni az életben.…..
hrc78 2010.03.18 10:48:10
Üdv.!

A sajnálom a levélírót, hogy nem sikerül az áhított munkakörben elhelyezkednie.
A tapasztalataimról szeretnék írni...

Cam - Programozásban van kb. 10 éves tapasztalatom. Jelenleg aktív álláskereső státuszban tengetem az életem. Azt vettem észre ezzel a munkakörrel kapcsolatban, hogy kishazánkban elég kevesen tevékenykednek ebben a szakmában. A szakma telített pont ezért. Kevesen vagyunk akik ezt csinálják így minden cégnek megvan a programozó embere.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült erre a területre bejutnom, szeretem amit csinálok, szeretem látni azt, hogy amit elképzeltem és elgondoltam, majd egy programmal kiviteleztem, az jól működik, lesz belőle valami.

Maga a munkakör nem egyszerű... Nagyon sok kreativitást igényel, ráadásul nagyon kell ismerni a gyártástechnológiát. Otthon lehet gyakorolgatni, de szerintem nem sokat ér, maximum kicsit jobban kiismeri a kollega az adott szoftvert, amivel dolgozik. Ha meg beírja ezt gyakorlatnak az illető, akkor sajnos pofára fog esni, amikor olyan dolgok jönnek elő a gyártás folyamán, amire nem tud megoldást találni. Ezért is nehéz pályakezdőként elhelyezkedni ebben a szakmában. A cégeket az érdekli, hogy a munka menjen és a programozó ne kárt okozzon, hanem hasznot.
Ráadásul több területet is átölel, nem csak egy egyszerű programozásról van szó. Kicsit kell gondolkodni tervezői, huzalszikraforgácsolós, forgácsolós, szerszámkészítős fejjel is.

A Cam - programozásban is van több terület. Én jelenleg a szerszámgyártásban vagyok specifikus. Volt állásajánlat, ahol "CAD/CAM - programozókat" kerestek, amit természetesen meg is pályáztam. Sajnos elutasítottak azzal az indokkal, hogy értik, hogy vágom a dolgokat, de nem szerszámgyártásról lenne szó, hanem alkatrészgyártásról. Teljesen más terület. Más technológia, más gondolkodásmód. pl. Míg szerszámgyártásban többnyire 3D-s megmunkálás folyik, addig alkatrészgyártásban egyre nagyobb teret nyer a többtengelyes megmunkálás.

Volt, hogy Bp.-n kerestek ebben a szakmában kollegát. Esélyem lett volna, csak az volt a probléma, hogy vidéki vagyok. A mai napig nem hívtak még állásinterjúra. Gondolom azért, mert ha valaki ugyanúgy ebben a szakmában dolgozik és éppen ráér, nagyobb esélye van mint nekem. Szerintem itt nem a tömeges túljelentkezésről lehet szó.

Végszó, hogy a személyes tapasztalatom az, hogy aki ebben lát jövőt az kösse fel nagyon a gatyáját. De természetesen szép szakma.

Hogy kicsit mérgelődjek is...
Nem értem, hogy mire jó a CNC-programozói tanfolyam. Oké, hogy lehetőséget adnak az embereknek az átképzésre, majd ezáltal több ajtó nyílik meg. De érdekelne arra a válasz, hogy 3 hónap alatt milyen tudást tudnak átadni ezeknek az embereknek. 300.000 Ft-ért kapnak egy olyan szakmát, amit én középiskolában és egyetemen tanultam 10 évig.