Regisztráció Blogot indítok
Adatok
S_a_n_y_A

0 bejegyzést írt és 143 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A történelemben előfordultak olyan titokzatos járványok, amelyekről korábban nem voltak híradások, azonban egyszer csak váratlan felléptek, pusztítottak, majd egy idő után többé nem tértek vissza soha, és mibenlétük még máig is vitatott. Ezek egyike az angol izzadás. A…..
S_a_n_y_A 2014.12.04 12:13:46
@magyar bucó:

Ez a normann felvetés jónak tűnik. Azt is megmagyarázná, miért csak észak felé terjedt a járvány, hiszen arrafelé is a normannok leszármazottai éltek. Az angol kutatók is nyilván erre gondoltak. A cikk végén először nem értettem, miért végeztek genetikai vizsgálatokat, de a hozzászólásod után egyből leesett a tantusz, hogy ezért.
S_a_n_y_A 2014.12.04 12:17:34
@Segna:

így van. A történetírásban köztudott, hogy a normannok élénk kereskedelmet folytattak a Baltikumban.
bircahang Gyurcsány bevallotta 2014.06.22 08:08:00
Éveken keresztül hallgattam fanatikus ballibektől, hogy a ballib politika mentes minden kirekesztéstől. gyűlöletkeltéstől. rasszizmustól, idegenellenességtől.  Amikor rámutattam ellenérvként a 2004-es kettős állampolgársági népszavazás ballib kampányára, azt kaptam, hogy…..
S_a_n_y_A 2014.06.22 21:06:29
@Istóczy úr:

Én már öt éve külföldre mentem, és eszembe sem jutna visszamenni. Többek között az ilyen seggfej bunkó parasztok miatt, mint Te vagy. Először is, már évekkel ezelőtt bejelentettem a lakóhelyem szerinti illetékes okmányirodában, hogy tartósan külföldre távoztam. Ezek után a választás előtt még külön kérvényeznem kellett, hogy a választott külképviseleten előírt időpontban megjelenhessek és szavazhassak. Én miért nem szavazhattam levélben, b* meg?
A büdös rohadt kurva anyádat!
Eltűnt a magyar infláció és növekedésben jócskán lehagytuk a régiót. Jelentett a KSH, mutatjuk a számokat. A KSH mai közlése szerint tavaly januárhoz viszonyítva a fogyasztói árak nem változtak, vagyis 0 százalék volt az infláció. A statisztikai hivatal szerint az energiaárak…..
Egy korábbi bejegyzésben ígéretet tettem arra, hogy leírom, miért gondolom azt, hogy Magyarország öles léptekkel halad egy olyan világ felé, amit Örményországban felnagyítva, a maga brutalitásában látok. Az ország gyakorlatilag 20 éve, a Szovjetúnióból való kiválás…..
S_a_n_y_A 2013.06.16 17:12:26
@jenzen:

Nyugodtan leszállhatsz rólam, hülyegyerek.
S_a_n_y_A 2013.06.16 17:14:35
@jenzen:

Apropó, a Békemenet nem ez ellen tüntetett? Ja, vagy akkor az is csak egy nagy kamu duma volt?
S_a_n_y_A 2013.06.16 17:15:13
@jenzen:

:-D :-D :-D
A Magyar Bálinttal az e heti Élet és Irodalomban készült interjú, úgy gondolom, mérföldkő az Orbán-rezsim megértésében, ezért mindenkinek olvasnia és ismernie kellene. Én is sokat értekeztem ebben a blogban az ügyről, de ha valaki az olvasóim közül általam is definitívnek…..
S_a_n_y_A 2013.06.15 20:59:16
@explanatus:

Bocs, de marhára nem értem, miért sipákolsz (ismételten elnézést kérek, de nem jut jobb szó eszembe). Ezek már nem jönnek vissza. Fölösleges ezen rugózni. Gyurcsány sem fog már visszajönni. Szinte hihetetlen, de valamennyit csak tanul a magyar a múlt hibáiból.
Azt kellene nézni, mi jön, mi van előre. Ki van még a tarsolyban, akit esetleg elő lehetne venni? És ne gyere nekem azzal, hogy nincs más, nincs alternatíva, nincs igazi választási lehetőséged. Ezt mindig azok mondják, akik hatalomban vannak és ezt akarják Veled elhitetni. De ez nem igaz. Szavazhatsz például a Kétfarkú Kutya Pártra (ez itt nem kampányszöveg), vagy akármi más noname szervezetre. Ne félj, érteni fogják felül az üzeneted. Ha ki akarod nyilvánítani, mást akarsz, meg tudod tenni. Ne dőlj be a sok "józan ész"-ről szóló dumának, hogy ki képes kormányozni, kinek van hozzá tapasztalata, országos szervezete, stb.

Ha akarsz változtatni, tudsz. Ennyi az egész.
S_a_n_y_A 2013.06.15 21:12:42
@Fejesrob:

"Magyar Bálintnak eleve a sitten kellene üldögélnie, elég sok van a rovásán a Sulinettől kezdve az oktatás elkúrásáért.

B+, és még van képe megmondania a frankót. Ez a gond, ha nincs elszámoltatás"

Bocs, kicsit agresszív leszek Veled....

És miért nincs elszámoltatás? Na miért? Te sem tudod a választ, vazze? Pedig nekem is nagyon b* a csőröm, hogy nincs, pedig balos vagyok. Hol a Fidesz által beígért nagy büntetőjogi hadjárat? Mi lett a Hagyó-ügyből? Semmi, vazze? Hogy-hogy semmi? Nem tudták előre, hogy ez lesz vége? Nem a fenét nem, ne vetíts nekem. Csak egy kis cirkuszt akartak választás előtt, hogy szaporodjanak a szavazóik.
Ez lesz abból, amikor a közös ügyekért senki sem akarja mozdítani a seggét. Eleve elszámoltatást független testületre kellene bízni (bármilyen utópisztikusan hangzik is ez Magyarországon), és ki kellene állni az olyan emberekért, akik kitartanak az elveik mellett. Na ez nem megy itt.
Beléptünk a ciklus utolsó évébe. Eddig is sokszor tekintgettünk előre, de a politikában mostantól szinte minden a 2014-es választás szempontjából lesz fontos vagy érdekes. Bár sokan már elkönyvelik, hogy csak a Fidesz szerezhet többséget, amíg a kormányzó párt és a…..
S_a_n_y_A 2013.06.15 20:04:39
@László56:

Hű, Te tényleg el is hiszed azt a tömény sületlen hülyeséget, amit leírtál?
Megbocsáss, de végig sem olvastam, csak bele-bele kaptam egy-egy mondatba. És karikában áll a szám a vigyorgástól, hogy hogy lehetnek ekkora ökrök ebben az országban :-):-):-)

Soraidat mindenféleképpen őrizd meg az unokáidnak! Amikor majd arról kérdeznek, hogyan lett gyarmat Magyarországból, meg tudd mutatni nekik, "így indult az egész"....
A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének, és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint. Micsoda mondat! Lefordítom: legyen minél több rabszolgája Magyarországnak, akik azért dolgoznak, hogy az egymást követő pártok…..
S_a_n_y_A 2013.05.26 16:53:45
@Ándi bácsi:

ezt az országot ki kellene találni, ha nem lenne. Habár ez sem igaz. Sokban hasonlítunk fekete Afrikához, vagy Dél-Amerikához. Túl sokban. Például a kimagasló hibalista gyártási képességben (mi nem jó, mi kellene, hogy másképp legyen) és az ezzel viszont fordítottan arányos cselekvési akaratban és megvalósításban arra, hogy tegyünk is valamit. Meg a másra való mutogatási hajlamban. És persze legfőképpen abban, hogy bármiféle jelenlegi probléma megoldására való törekvést azzal gáncsoljunk el, hogy állandóan egy múltbeli állapotra mutogassunk vissza, hogy az is rossz volt akkor, maradjon most is rossz valami, úgy, ahogy van.

Hányok ezektől "a manyup azért volt rossz, mert..." című magyarázatoktól, annak ellenére, hogy a felsorolt tények igazak. De hihetetlen, hogy ebben az országban mennyire képtelenek a cselekvőképesség szemszögéből látni a problémákat. Hiszen a manyup szabályokat az állam írta elő, és a hibákat simán javítani lehetett volna. De ilyesmi ebben az országban lehetetlen, itt valami csak fekete vagy csak fehér lehet. Középút nincs, ha az egyik út valamiért nem szimpatikus, csak a rombolás az egyetlen szóbajöhető megoldás. Az mindig könnyebb, mint nekiállni hozzáépíteni vagy kijavítani valamit.
Hányok ettől az országtól, hányok az ebben lakó emberektől, a mentalitásuktól, a hozzáállásuktól. És legfőképpen az olyanoktól, mint Te vagy.
..
S_a_n_y_A 2013.04.28 14:59:04
@FILTOL:

Szép beszéd! Bocs a kicsinyességemért, egy apróságot nem értek: melyik nemzetre gondoltál? A magyarra vagy az angolra?
S_a_n_y_A 2013.04.28 15:00:49
@TGabi:

Igen, igazad van. Egyetértek veled - sajnos......
S_a_n_y_A 2013.04.28 15:10:15
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Én a tapasztalataim alapján nyilatkoztam. Egyetlen emberről sem hallottam, aki Orbán miatt vándorolt volna ki."

Értem. Nos rendben, akkor maradjon minden úgy, ahogy van. Ha Te ezt akarod, ám legyen. Nincs ellene kifogásom.
Jávor Benedek szerint aggasztó a kormányfő valóságérzékelésének teljes hiánya. Szerintem meg az aggasztó, amit Jávor (Schiffer, Bajnai usw.) a politikáról gondol. A szimpatikus (és unszimpatikus) hülyék gyülekezetében, ami a hazai "demokratikus" ellenzék, nincs egy figura (na…..
S_a_n_y_A 2013.02.24 14:56:42
@leponex:

Vállatnál dolgoztam Írországban egy ideig. Ott azt tanultam, tökéletes dolog nincs. Ha valamiről kiderült, amit csináltunk, valami nem jó benne, nem kezdtük el zsigerből szidni meg anyázni a másikat, mit baszott el, miért nem találta ki jobban azt a részt. Leültünk, végiggonddoltuk, mi a rossz, és megpróbáltunk kitalálni valamit helyette. Ami jó, azt értelemszerűen igyekeztünk megtartani belőle. Ha csak nem muszáj, minek az egészet előlről újrakezdeni, újrafelépíteni. "Semmi szükség nincs arra, hogy újra feltaláljuk a kereket" - ez egy széles körben elterjedt mondás ott. Ők ezért vannak előrébb (még akkor is, ha most azért ott sem fenékig tejföl az élet), mi meg ott, ahol vagyunk.
Vágod már?

"Óvónéni, óvónéniiiii, kiesett a autóm kereke.... tessék megcsinálni! Kicsi vagyok, hülye vagyok, csak anyázni meg mást fikázni tudok, mert csak erre tanított meg apu és anyu. Nem tudom megcsinálni, tessék nekem megcsinálnííííí!!!! Ja és a nagy anyázás közben már majdnem elfelejtettem, de már megint telibeszartam a kisnadrágom. Tudom, szégyen és gyalázat nagycsopiban még mindig gatyába szarni, de anyu meg apu csak anyázni tanított. Tessék a gatyámat is kicserélni. Tessék azt is kicserélni, mert már nagyon csíp!!!"

Ja igen, és Írország lakossága durván 4,5 millió fő. Még fele sem Magyarországénak. Mégsem fossa telibe senki a gatyáját az EU-tól vagy az IMF-től való félelmében. És olyan ostoba, primitív kampányokkal sem lehet manipulálni az átlagembereket, mint amilyeneket Magyarországon a Fidesz folytat. Egy egészséges, átlagos önbizalommal rendelkező mentalitás az övék. Ez a világ olyan, amilyen. Mindenki születik valamilyennek, ki kisebbnek, ki nagyobbnak. Ki szegényebbnek, ki gazdagabbnak. Ki butábbnak, ki tehetségesebbnek. Ez ellen tenni kevéssé lehet. És mindegyikőjüknek megvannak a maga problémái. Mindenkinek az a feladata, hogy abból hozza ki a legtöbbet, amit a sors adott neki.
Vágod már?
S_a_n_y_A 2013.02.24 20:12:07
@leponex:

"- az, hogy Orbánt tényleg szerették volna megbuktatni, ez nem egy ufós marhaság, szerintem még te is jó néven vetted volna."

A válság kellős közepén, a görög ámokfutás idején az EU-nak kisebb gondja is nagyobb volt Orbánnál.

Az meg, hogy ki lesz kormányon 2014-től, már egyre kevésbé érdekel. Orbán ezzel az országértékelővel nullázta le teljesen magát a szememben. 2031-re ígérgetni? Eddig még csak dél-amerikai szappanoperákban lehetett ennyire szar dumákat hallani.... Igaza van a cikkírónak, meg az utolsó mondatának. De nem csak az ellenzékre, Orbánra is igaz: "A széles mosolyom, az az övé."
S_a_n_y_A 2013.02.24 20:43:17
@leponex:

bocs, ne haragudj, nem olvastam végig az utolsó hozzászólásaidat. Még csak nem is fogom őket. Látom, annyi van belőlük és olyan hosszúak, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Értelmük nyilván semmi. Én inkább a jövőmmel szeretnék foglalkozni, mint soha véget nem érően a múlton csámcsogni.
Csak még egyszer a lényeget: tökéletes dolog nincs. Ha valami nem olyan jó, amint azt szeretnénk, ahogy elképzeltük, akkor le kell ülni, és nyugodtan, higgadt fejjel megpróbálni javítani rajta.
Én már éltem és dolgoztam olyan országban, ahol ez működik. Beadtam már a pályázataimat oda újra, és remélem, nemsokára megint ott leszek.

Találkozunk 2031-ben és megbeszéljük ki hova jutott.
Viszlát és sok sikert!
A helyzet már rég kilátástalan, de azóta is folyamatosan romlik. Most épp a Népszabadság kérdezgette a Parlamentben futkozó képviselőket, hogy "Milyen érvekkel tudja alátámasztani a regisztráció részletes szabályainak alaptörvénybe foglalását?" A válaszok hozzák a…..
S_a_n_y_A 2012.10.21 01:06:53
@Roltii:

Nem tartom hibának azt, hogy rájuk szavaztál. Én is gondolkoztam rajta, de aztán csak nem vette be a gyomrom a dolgot (ebben mondjuk Orbánnak döntő szerepe volt). Bízni viszont bíztam bennük, erősen abban, hogy le tudnak majd valamit tenni az asztalra. Nem így történt. Ez benne van a pakliban.
Hibát mindenki elkövethet, és el is követ. (Megtettük mindketten. Sem rájuk szavazni, sem nem szavazni nem volt jó megoldás - szerintem.) Egyrészt fontos az, hogy az ember tudjon tanulni a hibáiból, és a következő alkalommal megpróbálja elkerülni azt. Másrészt, ebben az esetben, ahol a 4 évenkénti választás miatt az messze nem elég, hogy azt mondom, legközelebb már nem ezekre voksolok, meg kell érteni, a dolgok sosem fognak maguktól történni, és mennyire fontos az összefogás. Ha az emberek kimennek az utcára, és kinyilvánítják nemtetszésüket, azzal lehet hatni a politikára. Hidd el, lehet. Nem kell hőzöngeni, gyújtogatni, követ dobálni, csak kimenni és békésen ott lenni. Azt csak a politikusok akarják elhitetni a kisemberrel, hogy ő nem számít, mert ugye őket csak az érdekli, hogy begyűjtsék a szavazatot aztán tojni a szavazóra. De azért mégiscsak ezekért a szavazatokért folyik a harc, ha nem tévedek? Hát ki kell nyilvánítani menet közben is, egyértelműen, hogy bizony, folyamatosan figyeljük a teljesítményt, és jelen pillanatban nem az újraválasztás felé haladnak. Meg kell dolgoztatni őket (de bárki mást is!) a következő ciklusért, mert a szavazóurnánál már késő véleményt formálni.
Száz szónak is egy vége: az összefogás az egyetlen igazán jó módszer az érdekérvényesítésre. (mellékgondolat: fel nem foghatom, hogy mehet ki valaki józan paraszti ésszel a békemenetre.....)
Nem nehéz észrevenni, hogy Bajnai Gordon visszatérének hírére – ami ebben az esetben azt jelenti, hogy hosszas lebegtetés után egyértelművé tette, október 23-án bejelenti ringbe szállását – a Fidesz is finoman egy fokozattal feljebb kapcsolt. Orbán Viktor – ahogy ez a…..
S_a_n_y_A 2012.10.20 23:58:38
Régebben jobban kedveltem ezt a blogot, de mostanában már nagyon apad a lelkesedésem. A legfőbb bajom, hogy egyre inkább úgy látom, túl sterilek, túl tudományosak a bejegyzések, és sokszor valami részletkérdéssel vergődnek, miközben a nagy képből semmit nem mutatnak. Ez az írás az egyik legjobb példa.

Nem vagyok ugyan biztos benne, hogy jól látom, de azt gondolom, a magyar társadalom óriási dilemma előtt áll. Az MSZP bukása mögött nem elsősorban Gyurcsány felelőssége (vagy felelőtlensége lenne a jobb kifejezés?) áll, hanem az, hogy rajta keresztül lelepleződött a párt tehetetlensége. Az, hogy semmiféle hosszabb távú elképzelésük nincs, csak a hatalom a mozgatórugója cselekedeteiknek. Ezért fordultak el tőle sokan. Jó kérdés, kik is, én felteszem, elsősorban a fiatalabb rétegek, akiknek a jövő többet számít. A nyugdíjas törzsválasztók megmaradtak, nekik nyilván a nyugdíj a legfőbb szempont. Ezért nem tud visszajönni az MSZP, ez nem egyszerű apró csalódás, ez masszív kiábrándulás. Mesterházy valószínűleg az eddig mindig bevált receptben gondolkozik: a választók úgyis elfelejtik, mi történt régebben, meg az ellenfél is mindig összehoz annyi hibát, hogy csak szapulni kell majd a kampányban a másikat és kész. De ez most valahogy nem működik, aminek én például kifejezetten örülök. Ideje lenne már olyan politikusokat látni, akik nem csak az ellenfél hibáiból tudnak csak profitálni.

A Fidesztől az lett volna a választói elvárás, hogy letegyen valamit az asztalra, megmutassa, lehet jól is csinálni a dolgokat. Hiszen még az MSZP-ből kiábrándultak is, akik nem mentek el szavazni, ezt üzenték kimondatlanul: "na jó, akkor most jöjjetek Ti. Hátha Ti jobbak lesztek". Mára azonban már a Fideszről is egyértelműen kiderült, csődtömeg.

Ha azonban az ország bal- és jobboldali vezető pártja elveszíti bázisa nagyobbik részét, az a bizalomvesztés, amit ez jelent, már súlyos politikai válság. Magyarul beszélve: politikai szempontból a rendszerváltás utáni elmúlt 22 év teljes csődje (lásd fiatalok kivándorlása). Ha a társadalom nemet akar mondani erre a 22 évre, amire az eddigi elit által összehozott helyzetben igen jó esély van, akkor Bajnai nyerhet. Az MSZP közreműködését én nem érzem fontosnak, hiába szajkózzák állandóan, a hálózatára, szervezeteire szükség van a kormányváltáshoz. Ebben a kontextusban Fidesz is, MSZP is a múltat jelenti.

A dilemma az, hogy így viszont nincs kire szavazni. Elnézést, hogy sem a Jobbikot, sem az LMP-t nem veszem számításba, de úgy látom, az ország nagy része ezt teszi. És van még egy
kérdés, amit mindenkinek fel kellene tennie magának: hogyan jutottak idáig a dolgok? Hogy lehet az, hogy 22 év szabad választás után nemhogy jobb, rátermettebb politikus réteget nem sikerült kiválasztani (mert ne felejtsük, mi magunk húzzuk be a strigulát a jelölt vagy párt neve mellé), de talán sokkal rosszabbat, mint amilyen induláskor volt?
MM 21 éves volt, amikor egy nyarat Amerikában töltött egy nyári táborban. Saját bevallása szerint hatalmas élmény volt, a napi 12 óra munka mellett rengeteget tanult munkaerkölcsről, arról, hogyan működik az igazi kapitalizmus. Így aztán nem csoda, hogy az első adandó alkalommal…..
S_a_n_y_A 2012.08.04 20:06:02
Én már három éve élek és dolgozok itt Írországban. A leírtakkal teljesen egyetértek. Angoltudás, referencia kell, hazai pálya előnye, mind megtapasztaltam. Még talán annyit tennék hozzá, hogy fontos tudni, ez nem Kelet-Európa, itt létezik olyan, hogy felelősségvállalás. A mindennapi életben már az adott szó is számíthat... Például egyszer úgy jártam, hogy először egy lengyel szerelőhöz vittem az autómat javításra. Mondta, menjek vissza következő hétvégén. Visszamentem, de csak köcsögölt meg szopatott, megbeszéltük 3 óra múlva menjek vissza, akkorra kész lesz, de 3 órára rá azt mondta, most épp egy másikon dolgozik, fél óra múlva kész lesz... Akkor már ott vártam, de nemsokára rá érkezik valaki és beáll szerelésre... Mondhatta volna elsőre nyugodtan, az én tragacsom nem az ő profilja (tuninggal is foglalkozik az ipse, gondolom zsírosabb ügyletekkel akar csak foglalkozni). 100 méterrel arrébb odamentem az ír szerelőhöz, aki a következő hétvégén meg is csinálta a kocsit. Az igazság az, hogy egy ír szavában alapértelmezés szerint megbízok, ha magyaréban kellene? Az már eseti elbírálást igényel.
Ezzel összefüggésben mindent komolyabban is kell venni. Itt nem működik az, ami otthon bevett szokás, hogy ma A-t mondok, holnap meg B-t. És megy az agyalás, hogyan lehetne a pálfordulót valahogy kimagyarázni.
Úgy összességében véve mindennek van előnye és hátránya is. Én nagyon örülök annak, hogy itt tisztelik a szabályokat és nem nemzeti sport az, hogy hol milyen szabályt hogy lehet áthágni. Az ebből eredő szörnyű komolyság miatt viszont a magánéletben egyáltalán nem vagyok képes az írekkel kommunikálni.... Azon a téren hiányzik az otthoni lazaság. Ez van. Mindenki eldönti, mi kell neki, mi a fontosabb, aztán a szerint cselekszik. De ha csak pár évre vagy hónapra akar valaki világot látni, csak bátorítani tudom. Nagyon jó más rendszert, más gondolkodást megismerni. Én úgy jöttem ki, hogy azt hittem, itt is minden ugyanaz (negatív értelemben), mint otthon, csak a fizetés több. Nagyon meglepődtem.....
Egy korábbi bejegyzésben arra tettem kísérletet, hogy a leegyszerűsítő, primitív állításokon túllépve – amelyek nagyjából az istenkirály versus patásördög antagonizmusban írhatók le – megpróbáljam megérteni Orbán Viktor politikai szerepfelfogását, politikai…..
S_a_n_y_A 2011.02.03 23:01:16
@۝merta-X:

Így van. És nem ez az első eset, hogy valaki nem érti Orbánt......... Karizmájára (meg stílusára is) van egy egyszerű magyarázat. De az az ok írott szövegben nem mondható ki.
A nagyobbik gond az, igen, hogy a baloldal is sokat tett az ő sikeréért. Nincs értelmes, épkézláb politikai erő ebben országban. A Balkán Bécs után kezdődik, hiába is szépítjük.
S_a_n_y_A 2011.02.03 23:03:08
@۝merta-X:

Így van. És nem ez az első eset, hogy valaki nem érti Orbánt......... Karizmájára (meg stílusára is) van egy egyszerű magyarázat. De az az ok írott szövegben nem mondható ki.
A nagyobbik gond az, igen, hogy a baloldal is sokat tett az ő sikeréért. Nincs értelmes, épkézláb politikai erő ebben országban. A Balkán Bécs után kezdődik, hiába is szépítjük.
Hát ilyet még nem pipáltam! A végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadóról szóló adóbevallási űrlap (az úgynevezett 1053K-as nyomtatvány) 4. oldala nem más, mint "Nyilatkozat arról, hogy az önellenőrzés indoka alkotmányellenes vagy az Európai Unió kötelező…..
S_a_n_y_A 2011.02.03 21:10:17
@piefke:

Igen, ez az egyik megoldás. És még van egy másik is: Külföld. Szerencsére vannak még országok, ahol erősebbek a törvények és a szabályok.
S_a_n_y_A 2011.02.03 21:10:51
@sprenczl:

Köszi a jótanácsot. Megfogadom. Már amúgy is külföldön dolgozom, egyszerűen csak nem megyek vissza többé.
Részemről ilyen egyszerű.
Vagy nagyszerű jóssal bír a Bors online divíziója, vagy elkérték az RTL időgépét, de valahonnan tudomást szereztek a tegnap esti VV Alekosz - VV Zsófi párbaj kimeneteléről. A honlapjukon megjelent cikkük kommentjeiben olvasható, hogy az írás már akkor elérhető volt a neten,…..
Kontár Komlókutató Black-Rose 2008.12.16 19:19:00
magyar barna baksör Vannak sörök, amikre azt mondjuk, érdekes. Vannak olyanok, amiknek kifejezetten meg is lepődünk a létén. Végül pedig vannak olyanok is, amikről ha mástól hallanánk, valószínűleg úgy néznénk rá, mintha éppen David Hasselhoff magyar köztársasági…..
S_a_n_y_A 2011.01.10 22:24:53
@promontor:

én Szarvason születtem, ami a legközelebbi település Szentandráshoz (5 km-re van). Szarvas viszont szlovák betelepülés (és jóval nagyobb is mint BSzA.), és élénk a kapcsolat a kettő között (átköltözés, ismerősök, stb.). Ha esetleg volt a szlovákoknak valami régi sörföző tudománya, valami azért lehet, hogy átszivárgott :-)

De ezt nem lehúzásnak írtam, inkább csak poén kedvéért.
Durva Nem értem a rinyát 2011.01.07 21:16:00
Mindenféle állampolgárok könnyei fürdetik Magyarország utcáit, tereit, amióta a Fideszes többségű kormány bejelentette, ráteszi a kezét a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott zsetonra. Nézzük sorba, hogy az isten adta nép miket pityereg..."A Fidesz ellopja…..
Már nincs szó a közösségből való kizárásról, csak a gazdasági racionalitásra való hivatkozásról és a számokról. Csak éppen utóbbiak hibásak. Szépen lassan kapcsol a kormány is magánnyugdíj-rendszer ügyben. Úgy tűnik felmérték (vagy a közvéleménykutatóik mérték…..
S_a_n_y_A 2010.12.05 14:27:45
@blablabla_:

tény, hogy a jelenlegi mnyp rendszer legfőbb hibája az, hogy állampapír kibocsátással fedezik a miatta kieső hiányt. De ez még nem jelenti azt, hogy a rendszer teljesen rossz. És én határozottan nem értek egyet a mostani egyik pillanatról másikra megszüntetéssel. Ez a szokásos magyar sztori, ami már annyiszor megtörtént itt a XX. században. Ezért nem haladunk előre, mert a politikusok csak ahhoz értenek, hogyan szidják a másikat. Amikor meg a tényleges cselekvésre kerül sor, rögtön kiderül, nincs a nagy pofa mögött semmi. Persze kell ehhez a választó is, akinek ez kell, ezt így elfogadja.
Mindenki tudja, az állami rendszer sem fenntartható hosszabb távon, mégsincs értelmes javaslat a probléma kezelésére, csak a szokásos magyar "b*sszuk széjjel azt is, amink legalább már/még van!!!"

Miért nincsenek alternatív javaslatok a rendszer hibáinak megszüntetésére? Egész biztosan vannak megoldások a rendszer bizonyos hibáinak kiküszöbölésére:

1, az összes mnyp-t formailag egy állami alap alá vonni. Ez megoldja mind a folyó költségvetési-, mind a nyugdíjkassza hiányának problémáját. Erről volt szó előzetesen, mint lehetséges megoldásról (igaz, nem a kormánytól származóan), amikor még csak elhintették, hogy akarnak valamit lépni ez ügyben.

2, A járulékfizetési arányokon (állami/mnyp) is lehetne változtatni, ha szükséges. Vagy valami finomabb koncepciót megnézni, pl elindulunk mostantól mondjuk 4-4%-al, és fokozatosan emeljük a mnyp arányát vissza a mostanira, mondjuk 8-10 év alatt.

3, Az állampapír kibocsátásos finanszírozáson is lehetne segíteni. Mivel amúgy is az állam írja elő a járulékfizetési kötelezettséget, semmi akadály annak, hogy azt is előírja, hogy a befizetett összeget az mnyp azonnal kölcsönadja neki, mondjuk 4% éves kamatra. Ebből neki fedeznie kell az adminisztratív költségeit, a maradékot a számlán jóváírhatja. Ez az állam számára jóval piaci ár alatti forrást jelent. A mnyp tagokkal is elfogadható sztem, mivel még mindig jobb, mint az állami rendszer, ahol a hozam 0% + lásd 4. lehetőség. A pénztárak pedig el fogják fogadni ezt a megoldást, mivel az mnyp egy potenciális ügyfélkör, amellyel megéri hosszabb távon foglalkozni, még ha rövid távon nem is különösebben nyereséges. Ehhez megint vedd hozzá a 4. lehetőséget. Hozzátenném, ma is van olyan banki üzletág, amely stabilan veszteséges, ez pedig a banki hitelkártya üzletág. De az ügyfélkört meg kell szerezni, meg kell tartani, és az üzletág veszteségeit behozzák más termékeken.

4. Ha elfogadjuk a 3. lehetőséget, még mindig van lehetőség a kötelező (mondjuk 4%-s) kedvező államnak visszahitelezés fokozatos oldására. Például évente 8%-kal kevesebbet kell az mnyp-nek így visszatáplálni az állami finanszírozásba, a maradékot saját belátása szerint kezelheti (= vehet belőle államkötvényt, leköti betétként, stb.). A rendszer így kb. 12 év alatt megy át teljesen saját kezelésbe.
S_a_n_y_A 2010.12.05 14:27:49
@blablabla_:

Az általad ismertetett lehetőségeknek sztem a következők a hibái:

a, járulékot emelnek:
már most is iszonyatosak közterhek Mgyo-n. Szted belefér még további emelés, és esetleg figyelembe vennéd még azt a (helyes) Fideszes törekvést, hogy az elvonások csökkentésével javítsák az ország versenyképességét?

b, az emberek a nettójukból raknak félre (ezt hívják ÖMNYP-nak).
Egyrész ez most is van, csak ehhez igen jól kell keresni, hogy erre komolyan alapozni lehessen. Másrészt, ha az állam 30 vagy még több éven keresztül levonja tőled a járulékot a nyugdíjra, naná, hogy követelni fogod a magadét, amikor nyugdíjba mész. Ha fizeted ugyanúgy a járulékot, mint az, akinek nincs önkéntese, ugyanannyi juttatást fogsz kérni Te is magadnak. Vagy úgy gondoltad, csak önkéntes ág lenne? Az azért meleg sütemény szerintem. Elég sok csoró és ostoba (itt elnézést kérek minden érintettől) ember van Mgyo-n ahhoz, hogy most egy fillért se takarékoskodjanak öregkorukra, aztán 20-30 év múlva meg tartanák a markukat, hogy "állam bácsi, gondoskodjál rólunk!". Ilyet, hogy csak önkéntes ág legyen, épeszű és felelősen gondolkodó ember sztem nem támogathat.
Nyilatkozzon a legfőbb ügyész, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló indítvány hozzájuk - szólította fel a hétvégén Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kovács Tamást. A „mikor jön már a Jézuska?” vágyakozását idéző…..
S_a_n_y_A 2010.12.04 16:13:37
@Mzperx:

igaz! Régi magyar mondás: Holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Még ha le is kapnák Gyurcsányt, és a köznép pozitívan állna hozzá, nem a győztes bosszúját látná benne, akkor is példát statuálna. És mivel ő mostani miniszterelnök, a következő épp ő lenne a sorban. Ez az igazi ok, ezért megy a csak szavak szintén a sárdobálás, de semmi nem történik valójában.
Ha Gyurcsányt tényleg elérné az igazságszolgáltatás, törvénytisztelőbbek lennének-e ettől a politikusaink? Heti szavazás-összesítőnk. Szokásos hétvégi rovatunkban ismét az egyik heti szavazásunk eredményét vizsgáljuk meg: most éppen azt, hogy mit gondolnak olvasóink…..
S_a_n_y_A 2010.11.28 23:38:21
@Asszem:

"Én akkor lennék nyugodt, ha a politikusi igazságszolgáltatást egy valóban független (akár nemzetközi) bíróság végezné, teljes nyilvánosság mellett."

igen, az kellene. Ám érdekes módon az egyszerű, de adófizető magyar szavazó ezt képtelen megérteni, és megkövetelni a saját politikusaitól. Innentől kezdve viszont nincs min csodálkozni, miért tart ez az ország ott, ahol tart.
S_a_n_y_A 2010.11.29 01:47:10
@Bruhahaha:

teljes egyetértésem
S_a_n_y_A 2010.11.29 01:47:14
@sagia77:

No, tudom bátor dolog, de én merek tippelni. (Fidesz gazdaságélénkítő program). Nem fog sikerülni. Egész egyszerűen, ahhoz túl irreális, és egyébként is, hol a magyar gazdaság a némethez képest?

Tényleg ne vedd rossz néven, de ha már megnéztél egy műsort a 30-as évek Németországáról, menj nyugodtan egy kicsit visszább is. Nem sokáig, csak mondjuk az 1. világháborúig. Németország (+ Ausztria-Magyarország) 4 évig harcolt Anglia, Franciaország és Oroszország ellen. Kontinentális erőforrásokra korlátozottan, míg azok hatalmas gyarmatbirodalomra támaszkodtak. Oroszországot még így is kiütötték. Szóval, Németországnak már elég régóta erős gazdasága és brutális ipari kapacitása van..........
Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából: a Fidesz éppen saját leghűségesebb törzsszavazóit kopasztja és bélyegzi meg. Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd napvilágra kerülésének napján megbukott. Bár még…..
S_a_n_y_A 2010.11.28 23:31:12
@Lacdelo:

egyre inkább kezdek gondolkodni a 3. megoldáson
S_a_n_y_A 2010.11.28 23:31:14
@pucros:

ez biztos, hogy így van. De a KT költségvetés miatti ország leminősítés, majd az ebből következő tartós forintgyengülés nekik is fájni fog. Nagyon, és már jövőre, jóval előbb, mint a nyugdíjazás.