Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kultság Kajetán

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kurt Elling jazzben és funkban alkotó dalszező és énekes, aki a Kurt Elling Quartetből lehet ismerős. A SuperBlue hanganyaga a pandémia lezárási periódusa alatt született, mikor is Corey Fonville dobossal és a billentyűs-basszista DJ Harrisonnal (mindketten: Butcher Brown) egymásnak küldözgették az…..
"I wanna rock you, baby..." mclusky 2013.07.03 18:34:40
Mivel kijött az új Future of the Left kislemez, ezért itt van az eddig méltatlanul mellőzött mclusky munkássága. Aki érti ezt, az a barátom. A mclusky a vén és mogorva királynő koronáján a gyémánt, az egyik legbritebb banda Walesből - nem is érteni a szövegeiket a rengeteg…..
"Spidergawd is having me for dinner tonight...", avagy tavaszi időben rajzik a space rock. Off.  ..
Kultság Kajetán 2017.03.02 07:12:13
@wovbagger: Ahoy. Most már poókistenek épülnek a szívem helyén, s világítótornyaik alatt esnek egymásnak a végtelen barmai. Köszönöm.
Intro Mint azzal fenyegetőztem az előzetesben, a reklám után kíváncsi voltam a részletekre is az ifjú eKönyv Magyarország kapcsán. Ezért aztán összeszedtem a kérdéseimet, amiket egy leendő, tudatos fogyasztó is föltenne, és elküldtem őket Weiler Péternek,  az eKönyv…..
Kultság Kajetán 2010.03.18 12:41:25
@Komavary: Azért gondolkodom benne, mert ez a valóság - és nemcsak nálunk. Egy könyvet megveszel, azt egyvalakinek tudod kölcsönadni. A Líra boltja hat példányban engedi használni az ekönyvet, ami rendben van. Távol álljék tőlem, hogy lebecsüljek bizonyos olvasói rétegek számítógépes felkészültségét, de azárt többen vannak, akik nem tudják, mit jelent pl. a "torrent". Ez egyszerű szükségszerűség, mert ha meg sem próbáljuk védeni a szellemi terméket, akkor senki sem fogja megbecsülni. Te feltöröd. Én feltöröm. Ez nem jelenti azt, hogy ő is fel fogja törni. És amennyire látom, a trend ennek ellenében megy: nem sikk a letöltés egy bizonyos rétegben.

@Dworkyll: Köszönöm, ez nagyon hasznos! Valami ilyesmire gondoltam, amikor segítséget kértem. Ha kell xls-ben, szólok.

Egyvalamit hadd jegyezzek meg, és nemcsak önös érdekből. Értem én, hogy a háttérrel foglalkoztok (szerződések, jogok, platformok és egyebek), de ez történetesen olyasvalami, amibe nemhogy nektek, de még nekünk sem nagyon van beleszólásunk. Lehet álmodozni a szerződésekről, meg hogy milyen lenne így meg úgy, de a szerződéseket sorozatokban látott amerikai ügyvédi irodákban alkotják meg, és kész. Ennek alapján meg elkészül egy magyar verzió is valamikor, és mindenki valami hasonlót fog használni. De.

De. Nekem kiadóként - és nektek érdeklődő olvasóként, feltételezem - az sokkal hasznosabb lenne, ha ötleteket dobálnátok. Hogy szerintetek mitől lenne jó az ekönyv, mit tudjon, hogyan lehetne/kellene marketingelni, meg ilyenek. Én nagyon - tényleg - szeretnék többet tudni erről, de empirikus szinten erős korlátaim vannak: kütyüm csak akkor lesz, ha tényleg olcsó, és akkor is másodlagos olvasóként fogom használni. De szerencsére nem nekem kell könyvet kiadnom, hanem nektek, szóval ne kíméljetek. Előre is köszönöm.
Kultság Kajetán 2010.03.18 20:39:52
@Komavary: Húha, nagyon leragadtunk a drm-nél. Egyvalamit nem mondtam: az ekönyvet NEM mi állítjuk elő, hanem a nagykereskedő. Ha ez a sztenderd, akkor ez a sztenderd, én nem akarok és nem is fogok kiabálni, hogy mást akarok. Mert akkor mindenki mást akar, és ennek ti is tudjátok a végét. Abban sem vagyok biztos, hogy kiadón belül akarunk bindzsizni adott esetben az előállítással. Vannak szakemberek, szakmányok és sztenderdek, majd megbízunk vele egy céget vagy valakit.

@ehran: Remélem, csapatostul járjátok a boltokat, mert ilyen vevő kell nekünk! Amúgy hallom, amit mondol, te az a felhasználó vagy, amilyen én is: nem csiliviri kell nekem, hanem szöveg, aztán a többit megoldom, nagyfiú vagyok. De a fiatalabbak nem ilyenek, és ez így helyes.

@Dworkyll: Köszönöm a lehetőséget, írok is neked akkor pár napon belül. Hova is írjak?

Végezetül egyvalami, ami fontos. MIndannyian árérzékenyek vagytok, jogos. Ugyanakkor a villanykönyv áfája 25%, szemben a print 5%-ával, és ha jelentősen a print ára alatt akarunk maradni, akkor... Szóval ez egy érdekes helyzet, amire jelenleg nem látjuk a megoldást. Viszont fentebb elhangzott egy eléggé merednek látszó ötlet, amin már el is gondolkodtunk. Szóval ne kíméljetek. Kösz.
Kultság Kajetán 2010.03.17 20:07:43
@Dworkyll: Jó hallani, hogy segíteni akarsz, kösz.
Az van, hogy egyfelől ott van az objektív piaci környezet. Az adott. (Nem sírok én, de nagyjából mindenki a kiadók vérét szívja - legalábbis a nagykereskedői oldalon.) Ezen addig nem lehet változtatni, amíg a jelen piaci tagozódás meg nem szűnik és a kiadók nem szarnak be a nagyoktól, hanem összeállnak és a MKKE helyett érdemi érdekképviseletbe fognak. A másik nagy baj az a kiadói oldalon van. Nekem szent meggyőződésem, hogy Kultság Kajetán: Szomorú az anyám istene című könyvének van kétezer olvasója. Kiadjuk printben, megy, veszik. Aztán kiadjuk villanyban, és akkor megáll a print eladás? Magyarán: sokan azt hiszik, hogy egy adott könyvnek egy adott tortája van. Én azonban azt gondolom - és cáfoljatok, ha kell -, hogy aki printen szocializálódott, az könyvet vesz, néha, nagynéha villanyt. Aki meg villanyon, az villanyt vesz és nagynéha könyvet. Szerintem az ekönyvkiadás nem a printtől veszi el a piacot, hanem új olvasót hozhat. Az én generációm (negyven vagyok), meg az alattunk lévő fél (harmincig) szerintem printet olvas, fölötte meg biztosan. Alatta már nem. Az alatt meg nem nagyon olvasnak - úgy általában. Csúnya általánosítás, de aki eddig nem olvasott, mert gizmóbolond, az most majd tud a gizmójára tenni olvasnivalót. Én legalábbis úgy látom, hogy a jelenlegi húszasok meg tízesek előbb olvasnak az iPhone-jukon, mint papíron.
A dolog legnagyobb iróniája, hogy ezt csak kipróbálva tudja meg az ember gyereke, de a kipróbálás meg kockázatos, bár én nem különösebben félek a kalózkiadásoktól. Az, hogy Harry Potter fordítása milyen, a kiadó sara. De ha egy ekönyv extra tartalmat is tartalmaz, akkor azt az ember megveszi szívesen. Én most vettem meg a Beatles-összest (igen, monóban és sztereóban is), mert kapok szép csomagolást, extrákat, amit akarsz. Beatlest csak az nem tölt le, aki nem akar, de ez a kiadás, ez ott van. Ugyanezt könyvben is elő lehet vezetni. Extra tartalom vonz majd olvasót - e- és print olvasót is. Gondolom. Ha ezt adjuk, akkor az egy megoldás lehet.

@ehran:
Az ekönyv amúgy megfelelően titkosított, amit nyilván fel lehet törni, de az átlagolvasó ezzel nem fog cseszekedni. Én nem ebben látom a veszélyt, hanem abban, hogy nem cselekszünk időben. Nemcsak mi, hanem a többiek sem. A formátumra visszatérve. Anno, 80-as években ott volt a Beta-VHS háború. A VHS nyert (sajnos, teszem hozzá, de ez 30 évvel később már tényleg mindegy). Ha a magyar piac egységesen azt mondja, hogy a .kajetán kiterjesztés lesz a magyar indusztriális sztenderd, akkor ez a kérdés le vagyon zárva. De megint jönnek az okosok, mint valaki írta feljebb, és ugyan a világ tele van jól működő és megfizethető platformokkal, úgy dönt, hogy majd ő, majd ő megcsinálja, mert a Béla unokatestvére programozó és azt mondta, hogy két kilóból simán csinál egy eboltot. A Líra kezdeményezése azért fontos, mert megvesz egy már működő, bejáratott rendszert, ami vizsgázott - jól - a német piacon, csakhogy nem olcsó, és ez az árain is látszik. Ekkor jön a VillanyGutenberg Bt. boltja, ami tele van szemetes meg zajos pdf-fel, nem lehet kártyával fizetni, csak rózsaszín csekken, vírusos minden könyve, mint egy szenegáli disznó, és légy nyugodt, tódulni fognak a kiadók meg a vásárlók. Én ettől félek.

Ha segíteni akartok, azt én megköszönöm. Mekkora a torta? Egy tortán kell osztoznia a villanynak meg a printnek? Vagy nagyobb a torta? Szerintetek?