Regisztráció Blogot indítok
Adatok
-RL-

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság, ha szóba kerül a barbecue, szinte mindenki a texasi stílusra asszociál. A texasi BBQ-kultúra (mindenekelőtt a közép-texasi iskola) térnyerése az elmúlt időszakban elsöprő volt, tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. Viszont ahhoz, hogy teljes képet nyerjünk a…..
-RL- 2015.11.01 02:38:19
@Márkaséf: csak egyetérteni tudok, szerintem semmi baj nincs az átvett és finoman magyarított (sz betű, hosszú ó) kifejezésekkel. Engem sírba lehet kergetni azzal amikor a jól működő, kézenfekvő, és ahogy írtad kifejező szakszavak "szájra nem álló" izzadtságszagú magyar verziókra cserélésével erőlködnek. Minden szakmában vannak idegen eredetű szakszavak, még a leghagyományosabbakban is, és ez rendben is van így.
Mozgalmas és szakmailag roppant értékes időszakon vagyunk túl. Aktívan végigsütöttük a nyarat, különféle rendezvényeken. Mindenekelőtt Etyeken, illetve legutóbb, a Fűszerész meghívásának köszönhetően a Szigeten, ahol a műszaki csapat főhadiszállásán rendeztünk be egy…..
Nyárspolgár BBQ Tizenötezer óra 2015.04.22 09:48:57
A barbecue műfaja kétségkívül egyre népszerűbbé válik, jó eséllyel a 2015-ös szabadtéri gasztroszezon egyik főattrakciója lesz. Látjuk ezt a Nyárspolgár irányába érkező folyamatosan növekvő érdeklődésből és pozitív visszajelzésekből, és főként abból, ha valaki…..
Új építésű szekrényszmókerünk március 14-én szombaton túlesett első éles bevetésén, az Őrház smokehouse vendégfellépőjeként, Tahiban. Sütöttünk oldalast, cafatos lapockát, kétféle marhaszegyet, sőt, még egy kevés báránylapockát is. Jöjjenek az első élmények,…..
Nyárspolgár BBQ Deluxe BBQ-szósz 2014.09.25 21:41:01
A szószok témaköre nagy kedvencünk, régi alaptétel éttermi konyhákon is, hogy a mártás adja a különbséget, amiért a vendég visszatér. A BBQ-szószok világába megtettük az első lépést korábbi alapposztunkban, most következzen egy újabb irányadó leírás, egy afféle…..
A sertésoldalas (pork ribs) a barbecue legismertebb, legnépszerűbb étele. Kultusza semmi máshoz nem fogható, a BBQ-technikán belül is végtelen számú fűszerezési és elkészítési megoldása létezik. A sertésoldalas ideális adottságokkal rendelkezik a barbecue-hoz. Csontján sül,…..
-RL- 2014.08.03 22:33:55
Hát nagyon köszönöm a tanácsokat, tegnap átestem a tűzkeresztségen, és megvolt az első BBQ sütésem. Tudom a beszámolókat elsősorban a facebook oldalatokra várjátok, de mivel itt kérdezősködtem, és ezt a receptet készítettem el, ezért ide írom.

Szóval innen indultunk:
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10568689_10152579515233334_937289664_n.jpg?oh=49acb65412bcdf141a32fb647bc2f805&oe=53E054A2&__gda__=1407219827_13d8b73ae7c2ee459d431cbc6ce04385

A fűszerezésen pár apró dolgot változtattam, de nagyjából a fent javasolt curry-s keveréket készítettem el. Kis vajúdás, és fórumokon való böngészés után úgy döntöttem, hogy a sót kihagyom a rub-ból. Este 11 körül dörzsöltem be vele a húst, majd tálcára tettem, rászórtam a maradék kevés fűszert, nejlonba csomagoltam és éjszakára betoltam a hűtőbe.

fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10589716_10152579516073334_1468197860_n.jpg?oh=759bf253caf7df671ee52e0da483b89f&oe=53E0C379&__gda__=1407229352_fc0f56d98f4c8ca8878849a5eb62711b

Reggel durva szemű sóval beszórtam, átpacskolgattam, és hagytam állni egy órát amíg kint előkészítettem a terepet. A hús 10 óra körül került fel a rácsra.

fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10581369_10203966269464689_2069691473_n.jpg?oh=c07f21d2833ca24fe04636db58f9826e&oe=53E04BFE&__gda__=1407204975_7a941e1c13420b21c19c16ea3474d91d

Sajnos a Rib Tipek elég közel voltak a direkt zónához, de ennek ellenére ők is istenire sikerültek.
3-2-1 tecnikával körülbelül délután négy körül 79C-os maghőmérsékletnél került le a rácsról a hús, és alufóliában, hűtőládában fél órát pihentettem.

A hőmérsékletet első próbálkozáshoz képest sikerült egész stabilan tartani, 110 alá és 140 főlé egyszer sem mentem. Annyi volt a probléma, hogy a gyakorlatlanságom miatt 15 percenként le kellett vennem a fedőt, hogy a hőmérőre pillanthassak.

A faszén és kőrisfa utánpótlást viszonylag egyszerűen megoldottam, a fenti képen látható hogy a direkt zóna fölé forgattam a grillrács szélén lévő nagyobb hézagot, és ott dobáltam be a tüzelőt.

Az alábbi kép a sütés vége előtt kb 45 perccel készülhetett, később már akkora volt az izgalom, hogy elfelejtettem fotózni. Egyébként is elnézést a gagyi minőségű képekért.

fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10588904_10202027878612037_1955745258_n.jpg?oh=0fb605c0e6351c654d70a02a8dd4a571&oe=53E0A31F&__gda__=1407238478_44444ccc85891327262215e857d63d4c

A sütés végére a Rub gyönyörűen rákaramellizálódott a húsra, nem túl jelentős, de határozottan látható smoke ringem is volt aminek nagyon örültem. A végeredmény eszméletlen lédús, puha, de mégsem széteső hús volt. A fűszerkeveréket biztosan máskor is használni fogom, mert nagyon ízlett. A curry jelleg tényleg nem érződik rajta viszont ahogy Márkaséf is írta a rafinériát megkapja tőle, és a csilivel valamint a barnacukorral együtt fantasztikus kombinációt alkottak volt.
A fenti recepthez képest eltérés volt még, hogy a 4. óra elején a fóliába kerüléskor, valamint az utolsó órában 1:1-es arányú almalé + almaborecet keverékkel spricceltem néhányszor.

Összességében nagyon nagy élmény volt önmagában a hús elkészítése és az elfogyasztása is. Alapvetően nem voltam egy nagy oldalas rajongó, de ez a sütés azzá tett, és ha belegondolok, hogy még mennyit tökéletesíthetek a dolgon... úgyhogy alig várom a következő alkalmat amikor füstön süthetek :)

mégegyszer nagyon köszi a tanácsokat! :)
A hobbiszinten művelt BBQ két másik szabadidős tevékenységhez hasonlítható: a fotózáshoz és a horgászathoz. A fotózással való első számú analógiája az esszenciális készülékigény. Ahhoz, hogy barbecue technikával süthessünk, mindenképpen szükséges egy stabil eszköz. Bármelyik típushoz is tartoznak, a…..
-RL- 2014.08.25 22:48:26
Ilyen jellegű átalakitó kitekről van valakinek infója?
www.smoke-ez.com/

A szigetelés és anyaghasználat kérdése mellett az első ami felvetődött bennem, hogy vajon a tüzelő utánpótlás mennyire megoldott.

Szeretnék egy viszonylag hordozható, all-in one eszközt, de fájna a szívem ha le kéne cseréljem a Weber gömbgrillemet, annyira szeretem. Azt pedig, hogy egynél több sütőm legyen, egyelőre indokolatlannak tartom
-RL- 2014.08.26 20:57:33
@Márkaséf: értem, és köszönöm a választ. A gagyizást mindenképpen szeretném elkerülni.

Azon kaptam magam, hogy az elmult napokban egyre többet nézegetem a ProQ sütőket. Grillezés tekintetében mik a gyenge pontjai?
Mondjuk az, hogy ha grillre van felszerelve le kell guggolni hozzá (esetleg valami állványra rakni) az némelyest az ergonómia rovására megy, de van más is ahol kiütközik, hogy nem a direkt grillezés a fő profilja?

Egyébként kis barkácsolással biztosan megoldható hasonlóan, mint itt a WSM, és akkor guggolni sem kell:
www.virtualweberbullet.com/grilling.html

még egy utolsó kérdés: az excel 20 mellett kizárólag akkor érdemes dönteni, ha szükség van az extra kapacitásra, vagy más előnyei is vannak a nagyobb méretnek (teszem azt van olyan tétel ami nem fér el kényelmesen a Frontieren, vagy jobb a hőáramlás a nagyobb szerkezetben)?
A magam részéről kapacitás tekintetében biztosan elegendő a kisebb készülék, de ha vannak egyéb szempontok is akkor őket is számításba venném.
Barbecue Ételkészítési technika: lassú tűzön, hagyományosan 230-250F (110-120C) tartományban, de mindenképpen 150C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús. A Nyárspolgár BBQ blog a barbecue fogalmát szigorúan a fenti…..
-RL- 2014.07.27 22:04:54
@Márkaséf: rácshőmérőm van (az említett pár ezer forintos analóg kategóriából), vele elégedett vagyok.
A megolvadt maghőmérő helyére pedig akkor fontolóra veszem egy ilyen komolyabb műszer beszerzését. Vagy az általad javasolt Maverick típust, vagy az egyik másik cikketek alatt commentelt Sunartis gyártmányút.
www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=672143

Nagyon köszönöm a segítséget!