Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iovianus

0 bejegyzést írt és 582 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy varázslatos történet Lukács evangéliumában. A Jézus Krisztus születéséről szóló elbeszélés annyira hozzátartozik az európai kultúra alapszövegeihez, hogy nemre, rasszra, vallási vagy felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül alighanem mindenki ismeri, legalább…..
iovianus 2013.12.27 22:57:13
@csaba carmarthen:
Ez szép: A "jót akarni= Istent akarni"

A rosszakarat, a gonosz pedig nem más, mint a semmire irányuló törekvés. (Szt. Hildegárd nyomán)

A cikkhez:

"el lehetne érni az üdvösséget a hivatalosan megalapított, látható és hierarchikusan is szervezett formát öltő Egyházon kívül is"

extra Ecclesiam nullus salus?

(értem a cikk mondandóját, és tudom, hogy Jézus az alászállással váltotta meg a régi idők lelkeit, DE a "kívül nincs üdvösség" dogmája (?) ezzel nem paradoxon? Valaki kérem homályosítson fel.)
Petőfi szerint Kassán nincsenek szép nők. Egész pontosan ezt jegyezte föl naplójában: „Kassán (…) biz én egyetlen egy szép fehércselédet sem láttam, kivéve azokat, melyek föstve vannak címerül imitt-amott a boltok elébe.” Jelentem: a helyzet azóta pozitíven változott,…..
 Mivel évek óta hivatásgondozással és fiatalokkal foglalkozom, ezért vannak olyan papi feladatok amelyek csak egészen kivételes esetben találnak meg, ezek közé tartozik a temetés és a betegek kenetének kiszolgáltatása is. Az elmúlt héten viszont kétszer is alkalmam volt ilyen feladatokat végezni és…..
iovianus 2013.07.12 22:41:35
@replay: Úgy gondolom a központi elem itt nem korizoli volt. Az öregúrnak saját bűnbánatot kellett gyakorolnia, melyre egy hivatott ember talán jobban rá tud vezetni. Nem korizoli szavainak, hanem általa Isten befogadásáról van itt szó számomra.

Elgondolkodtató, hogy az atya távozása után a bácsi is távozott..
Nem mindig szoktam papi ruhában utazni, mert olyankor rendszerint akad egy útitárs (főleg, ha enyhén spicces…), akinek ellenállhatatlan késztetése támad, hogy elmesélje az életét, ami persze végül nem használ se neki, se nekem… Viszont letagadni sem szoktam az egyházi…..
A János szerinti húsvéti evangéliumban (Jn. 20,1-10) többször is előfordul a látni ige. Mária Magdaléna látta, hogy a kő el van hengerítve a sírról, Péter látta, hogy a kendő, mely Jézus fején volt, össze van hajtogatva és külön van téve a leplektől, Jánosról meg azt…..
Azon a napon, amikor a pápa bejelentette „lemondását” (február 11) az esti felhőszakadáskor villám csapott bele a Szent Péter bazilika kupolájába. Az önmagában megszokott meteorológiai jelenséget a titokzatos és a természetfeletti összefüggések keresésére mindig vevő…..
iovianus 2013.03.13 21:54:59
Immár 10 éve, hogy elhunyt a püspökszentlászlói Életrendezés Háza alapítója Vácz Jenő atya. Számosan vagyunk, akiknek életében fontos fordulópontot jelentett a Jenő atyával való találkozás, és a püspökszentlászlói lelkigyakorlatozás. Először 1996-ban jutottam el ebbe az eldugott kis mecseki…..
Miután a korábbi bejegyzésem megírása után magánlevélben többen figyelmeztettek néhány dologra, s tájékoztattak bizonyos eszmecserékről a témával kapcsolatban a neten, továbbá megjelent ez a cikknek csúfolt okádék is, szükségesnek érzem, hogy néhány dolgot még…..
Jezsuita bloggerek Maslow másként 2012.09.24 20:06:16
De az embert vágyai vezérlik – dalolta Petőfi Sándor. Ezt vallja a reklámipar is, persze a vágyakat másképp értelmezve, többnyire a maslowi piramis alsó két szintjén. Ugye, kedves  olvasóim, ismerik Maslow piramisát? Maslow Ábrahám az állati motivációval foglalkozott, de…..
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.   Tisztelt Szerkesztőség! Reagálva a mai panaszos levelére, csak megerősíteni…..
Az idei Magis keretében, az egyik experimentumunk a miskolci avasi lakótelepen volt, cigánygyerekek között. Az Avason ugyan már sokszor jártam, hisz ott van a gimnáziumunk, de az avasi lakótelepet csak hírből ismertem. A szocializmus egykori mintalakótelepe az utóbbi időben bizony hírhedté vált. A…..
iovianus 2012.08.08 14:40:36
:)
Carissimi, Stephanus Nugator barátunk egy olyan témához nyúlt hozzá, amely bizonyára sokakat izgalomba hoz. Azonban előre felhívnám a figyelmet arra, hogy a Szerző egyáltalán nem akar támadást intézni a katolikus hitelvek ellen, amint ezt többször hangsúlyozza is. Ebben a szellemben tessenek…..
Szinte minden háborúban részt vesz. Amióta az ember létezik és háborúzik, azóta van jelen minden nagyobb hadjáratnál, és sok ezer éven át gyakorolt alapvető hatást azok kimenetelére. A rettegett Járvány Tábornok mindig a legkritikusabb pillanatban, a leggyengébb ponton…..
iovianus 2012.07.14 16:13:21
@Papírzsepi: köszi!

@yildirim: A TBC-t valóban nem gyógyítja a penicillin, MA. Azt el tudom képzelni, hogy enyhébb esetekben hatásos lehetett régen, és a rezisztencia miatt vált be leginkább az erythromycin, de ez csak feltételezés.

A kolera: Úgy tudom az volt a gond, hogy nem tudták, hogy 1, tiszta vizet igyanak, 2, cukros és sós -forralt- vizet igyanak, az nem ment volna ki belőlük rögtön...
Carissimi, éppen egy éve annak, hogy Stephanus Nugator barátunk, (aki natione Hungarus, patria Transsilvanus) megírta első posztját nekünk, s azóta is szorgalmasan küldi remek cikkeit Erdőntúlról. A Jóisten tartsa meg jó szokásában! Íme a jubileumra időzített, rövid, ám velős…..
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
iovianus 2012.07.01 18:03:24
@Izrael misztériuma: Ezt Te komolyan elhiszed?
A saját döntésed, hogy mi legyen a testeddel a halálod után.
A saját döntésed, hogy kivel akarsz párbajozni.
Tábori szolgálatra meg vittek, ha tetszik, ha nem, sorozás után. Így minek megtiltani?
iovianus 2012.07.01 18:05:36
@Ferdinandus: Ehhez jól kapcsolódik, hogy Hitlernek megvolt a terve a pápa elfogására. Azt, hogy miért nem hajtották végre az akciót, már nem tudnám megmondani.
iovianus 2012.07.01 21:42:55
@Izrael misztériuma: Köszönöm a linket, de továbbra is úgy tűnik, a lágerszolgálat nem önkéntes alapon működött, ellenben a nevezett két másik igen.

A hierarchikus rendszer szerintem az egész német népre jellemző, nem csak az Egyházra.
Egyébként az miért baj, hogy '31-ben támogatták Hitlert? Ekkor még igazi hatalma nem is volt, pláne világuralmi tervei...
Sefatias: Ma reggelre üzenetet kaptam. Egész pontosan fenyegetést. Megtörtént blogger életem első fenyegetése. Mivel az író számára semmilyen személyes információt nem tartalmaz az üzenet, úgy érzem nem éri semmilyen sérelem, ha szó szerint idézem, amit írt: Szia…..
iovianus 2012.06.27 18:27:51
Azt hiszem, elérkeztünk a Laudator blog ötéves történetének legnagyobb válságához. Eddig is volt már, hogy nem voltak új posztok hetekig, de a mostani leállás az eddigi leghosszabb. Két probléma van: egyrészt nincs időm, se kedvem hosszú bejegyzéseket írni (a régi bejegyzések…..
Van ez a szülés dolog. Ennek az örömeit, bánatait, nehézségeit, testi és lelki fájdalmait (ne adj’isten olyan szörnyű fordulatok esetén, mint vetélés, vagy abortusz) férfiként nem hiszem, hogy tisztünk lenne belső szemszögből tolmácsolni. Mivel a gondolat és érzetátvitel…..
Az előző epizód annak ellenére volt nagyszerű, hogy akció, igazi történés nem nagyon volt benne a fogságba eső Havas Jonon és a hisztispicsa Theon gyerekgyilkosságán kívül, de hát azt David Nutter rendezte, ő meg nagyon ért a szakmához. Meglátjuk, ebből a részből mit tudott…..
A magyar nyelv nehéz, de gyönyörű, mi nagyon szeretjük és ragaszkodunk hozzá. Szeretjük a bonyolultságát, hogy több a kivétel, mint a szabály, szeretünk játszani vele, mert csodákra képes és elgondolkodtat. Fogalmunk sincs, honnan ered, és nincs bajunk a jövevényszavakkal, de ha…..
Az állatos agybemelegítés után világosan kirajzolódik jelen értekezés témája, az 1849-es (csak a nyári!) orosz beavatkozás hátterének feltérképezése, valamint az ideológiai és a gazdasági szálak összefonása a forradalmak és ellenforradalmak Európájában. A lepel lehull, tessék figyelmesen, a sorok…..
A napokban gimnazistáknak tartottam előadást – róluk – azaz az Y nemzedékről, virtuális világokról, Facebookról és egyebekről. A legizgalmasabb téma az azonosság,az  identitás kérdése volt. Közismert, hogy a neten mindenki az lehet, aki szeretne lenni! Ezer szerep…..
iovianus 2012.05.10 00:06:51
@m-athos: Erről beszélek, hogy működési költségként vajon ki mennyit ír le? Ebből meg lehet élni...Sőt, van aki ebből él. Szélhámos? Nem. Csupán egy fölösleges közeg a támogató és a támogatandó között. A nem pénzbeni adományokat jobban szeretem.
iovianus 2012.05.13 00:22:09
@m-athos: Hát igazságod vagyon.

Azt lehet tudni, hogy az Egyház ilyen szervezetek céljára kb mennyit juttat? Vagy mi alapján oszt szét anyagi javakat? Nem az iskolákra gondolok.
iovianus 2012.05.14 23:21:40
Hja, azok a (nem is annyira) régi, szép idők, amikor a szerencsétlen, lassan mindenünnen kiutált  dohányosnak nem kellett boltolni  a trafikosnénivel, hogy ne azt a dobozt adja, azzal a ronda harcsabajszúval, a fertelmes daganattal a nyakán, tartsa meg az aprót, és adja inkább azt a…..
iovianus 2012.05.01 15:11:25
@vita mutatur: Ez jó!

Tényleg, mennyire szokás ragaszkodni a szó szerinti fordításhoz ilyen szövegeknél? Itt a variációkban elég sok szó kerül bele pluszban. Például, ha egy bibliai zsoltárt veszünk alapul, amit lefordítani szeretnénk mondjuk a 10. században, kicsit kiegészítjük, hogy jobban hangozzon, mára meg szent szöveg lesz és a régi időkre következtetnek minden egyes szavából...
Mennyire jellemző ez, tudtok erről valamit?
iovianus 2012.05.02 20:43:53
Gratulálok!:)

@KapitányG: Ez igen! Végre "megelevenedhet" az Amphitheatrum Flavium!